Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

(D)efectele vorbirii

Destui trăitori din fotbal defilează legaţi la gură. Datul după cireş îi face incolori, inodori şi insipizi într-o ligă care are nevoie de comunicatori.

Cîteodată cînd vezi un om din fotbal cu un microfon la gură ţi se strînge inima. […]

marți, 10 februarie 2015, 9:37

Destui trăitori din fotbal defilează legaţi la gură. Datul după cireş îi face incolori, inodori şi insipizi într-o ligă care are nevoie de comunicatori.

Cîteodată cînd vezi un om din fotbal cu un microfon la gură ţi se strînge inima. Ce va zice? Dar mai ales, ce nu va zice? Cum va încerca să scape de toate întrebările presupus dificile? Cum va dribla toate subiectele care ar putea supăra? Ideea e veche şi are rădăcini în sistemul care ne-a presat atît de mult pe cît ne-am lăsat apăsaţi. A curba spatele, a înainta pe şest, a nu naşte controverse. Şi, în general, a nu naşte nimic. Pentru că oamenii care n-au nimic de spus, care îşi parchează personalitatea într-un dulap închis cu trei lacăte, se vor aplatiza pînă la nefiinţă. Nu e despre a-ţi lua în şpiţ angajatorul sau a crea cu tot dinadinsul scandal. Ci despre a vorbi cu sens. Despre a ucide ritualic formulele de genul „să facem să fie bine”, care ucid inteligenţa. FRF a iniţiat cursuri de comunicare cu juniorii şi asta e bine. Ar fi minunat dacă i-ar lua un pic la şcoală şi pe antrenori şi jucătorii conscraţi ai unui fotbal plătit gras, care nici măcar din vorbe nu vrea să ne păcălească.

Din păcate, oamenii tineri, ăia de au „viitorul în faţă”, sînt cei care oferă adesea o tristă reprezentaţie. O să ziceţi că Şumudică sau Cârţu, tipi cu exprimări îndrăzneţe şi colorate, pot avea o voce pentru că au ajuns la un nivel de recunoaştere. Dar e invers, sînt acolo unde sînt tocmai pentru că au avut tupeu şi chiar dacă au supărat ori au suferit consecinţele unei limbi prea ascuţite au o trecere vizibilă prin această viaţă. Iată de ce un Chipciu sau Latovlevici, cu toate exagerările, subiectivismele crase sau ciudăţeniile lor, sînt de preferat altor „cuminţi”. Unii par irecuperabili, pentru alţii, cum ar fi Mihai Teja sau Paul Papp, oameni cu bun-simţ şi valoare, ai vrea să se inventeze o injecţie cu curaj şi consistenţă. E păcat să rămînă la o limbă închisă, care nu-i promovează nici pe ei şi nici meseria pe care o fac, care are disperată nevoie de imagine. Pur şi simplu, ei şi alţii asemenea ar trebui să ştie că banii care se plătesc pentru fenomenul în care trăiesc nu sînt doar pentru datul cu piciorul în minge. Iată-l pe Keşeru, crescut în Vest. Iată exemplul unui om ale cărui declaraţii nu plictisesc, care îşi poate chiar dezvălui angoasele (după ratările din EL) fără frică. Claudiu nu „face spectacol”, nu provoacă subiecte tabloide, nu-şi dă „chiloţii jos”. Deci, se poate să nu fii Cristea ca să faci prima pagină. Dar el a respirat într-o lume în care ca să iei trebuie să dai. Să nu joci la alibi, nici măcar după meci.

Înainte de a fi primit după un aur la Elysee de Sarkozy, Claude Onesta, antrenorul cu o roabă de medalii în handbal, şi-a reexprimat simpatiile de stînga. Apăsat. Noi am ajuns deja la 25 de ani distanţa de dictatura care ne lega limba sau ne-o făcea prea moale. Acum nu mai există chiar nici o scuză.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

:))) (2 comentarii)  •  10 februarie 2015, 17:15

Radu, vei incepe sa devii jurnalist (de fotbal, nu iti neg cunostintele in handbal, ciclism) cand vei reusi sa faci o emisiune tv in care sa vorbesti mai putin de 95% despre steaua.

si nu mai trageti in argaseala si becali ca nu investesc in marketing si pr, presa din romania face stelei mai mult decat orice mega-proiect si plan de marketing. gratis

sunteti cu totii penibili !

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  11 februarie 2015, 7:52

…si Vasile Miriuta spune lucrurilor pe nume …

Gigi (7 comentarii)  •  11 februarie 2015, 11:46

Pe fond, vrei scandal. Ii vrei pe Becali, Borcea, Turcu, pe Sapunaru, Kirita, Sumudica si alti idioti celebri, chipurile „comunicatori”.

Vrei scandal, ca sa castigi bani.

In fotbalul civilizat sunt numai insipizi si inodori. Exceptiile fiind exceptii, iar regulile fiind reguli.

Noua – iubitorilor de fotbal -, nu ne trebuie comunicatori (adica scandal), ne trebuie fotbalisti, antrenori, conducatori si arbitri buni, care sa produca – 90 de minute – un spectacol placut. PE TEREN!

Dupa cele 90 de minute noi nu avem niciun interes, doar presa pe care o reprezinti tu are interese baesti.

La rigoare, vrem goluri la vinclu de la analfabeti, nu comunicare de la niste gloabe! Asta vrem de la fotbal.

Pentru alte nevoi, exista alte locuri si alti oameni.

Eu (1 comentarii)  •  11 februarie 2015, 15:54

Si tu faci parte din aceeasi categorie. Cand vreau sa adorm, schimb canalul, dau pe Digi Sport si ma uit la „emisiunile” tale! Nu cred ca dureaza mai mult de 5 minute si adorm. Aceleasi emisiuni insipide, cuminti, cu aceiasi invitati care nu spun nimic (gen Dinu Gheorghe zis Vama), cu acelasi antrenor fara echipa (Ilie Dumitrescu) pe post de „profesor” dar care, atunci cand preia o echipa, se „pierde” in cunostinte si cedeaza … Aceleasi pupaturi in dosul diversilor papagali din fotbalul romanesc care nu au reusit altceva decat sa-l falimenteze, „tehnicieni” fara echipa, care nu au prins vreun post de antrenori nici in Antilele Olandeze si care isi dau cu parerea de cate in luna si in stele fara sa deranjeze pe nimeni. Toate panaramele din fotbalul romanesc vorbesc la tine in emisiune cu „gura inchisa” si se lauda unii pe altii si se ling de se umplu de bale …
Toate acestea, domnule Naum, langa un fotbal muribund, caruia nimeni nu a facut un gest simplu si crestinesc: sa-l intrebe de sanatate! Cum o mai duce, daca este tratat corect la „spital”, daca ii mai da cineva o cana cu apa … Daca „medicii” mai au solutii, daca se poate schimba legislatia facuta de cretinul de Dragomir si de nenorocitii din parlament … Nimic, domnule Naum, nimic! Acelasi Dinu Vama, acelasi Ilie Dumitrescu, acelasi Nea Imi (o sa-l impaiati probabil), acelasi Daniel Stanciu, aceeasi galerie de no name-uri, de parveniti si de ciocli.
Nu sunteti buni de nimic, nici dumneavoastra de gazda, realizator de emisiune TV si nici papagalii numiti mai sus, in calitate de conducatori de cluburi.
Contestati ce-am scris? Inainte de asta, verificati cum se mai simte „pacientul”, cine l-a adus in starea asta si care este viitorul lui (sumbru)! Apoi, daca reusiti sa ne demonstrati, noua, iubitorilor de fotbal, ca nu aveti (tu si voi, ziaristii) nici cel mai mic rol in moartea fotbalului romanesc, sunt gata sa-mi cer scuze!

Mihai Bulica (103 comentarii)  •  11 februarie 2015, 17:41

Bulică este pe mână cu Şumudică

Da si nu. Bulică si Şumudică vorbesc saracii, ataca comunistii, chiar sufera de labareala caci nu mai tac si ei odata, dar indienii astia au sageata mica.

Fara gluma. Desigur DA mare. Ati descoperit ceva esential care ar trebui extins si la antrenori. Cei mari vorbesc, stiu sa vorbeasca, au sageti normale si functioneaza nu ca la miticii astia.
La jucatori e clar. Cine se fereste sa vorbeasca se fereste sa rezolve o faza. Ce-mi place Chipciu. Dar si aici subiectul trebuie extins, jucatorii trebuie invatati sa citeasca si sa vorbeasca.
Uite ca Lucescu e doar cu vorba. N-a reusit sa-l faca pe Rat sa citeasca o carte, sa raspunda cursiv la o intrebare, sa termine si el o propozitie cu subiect, predicat si o singura idee. La fel Torje, Piturca, … In afara faptului ca astia reprezinta Romania, va pun intrebarea cum pot astia care nu sint in stare sa se concentreze pe o propozitie cu 6 cuvinte sa rezolve o faza in fractiuni de secunda, sa gindeasca cit de cit pe teren. Nu pot. Ca atare daca ar juca pe aceeasi parte s-ar ciocni unul de altul in fiecare meci.
Deja stiu ca unii ma contrazic si zic ca Magicianul asa si pe dincolo. Tocmai. A facut si el magie 8 luni si s-a ars, s-a extenuat saracu, ca si lunganul cu care a plecat la profesorul Pirurca. Daca citeau si ei macar o carte mai grea, ceva acolo la un Kil jumate, nu se scutcircuitau asa repede, nu le ieseau scintei din cap decum au inceput si ei sa functioneze la turatie mai mare.

Cititi, cititi, cititi, zice Bulică care este pe mână cu Şumudică,
dar ceva Profund nu Prosport.

dan (1 comentarii)  •  11 februarie 2015, 22:33

alt elitism de bazar.

formule ca ‘să facem să fie bine’ vei gasi la oricine, doar ca un om de bun simt nu respira greselile si balbele celorlalti.

cristian007 (22 comentarii)  •  12 februarie 2015, 16:07

Chiar nu stiu ce vrei : pentru majoritatea fotbalul e o meserie, vin la stadion, joaca fotbal, pleaca acasa. Intermezzoul cu ziaristii e o obligatie de serviciu. Daca cineva ar veni sa iti ia interviu in fiecare zi de lucru despre ce ai facut tu in acea zi, de cate ori ai spune ceva interesant.

Comentează