Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Poveşti de adormit părinţii

Ieşirea din scenă e la fel de importantă ca intrarea în spectacol

Unii au visat pentru Barcelona, la vremea sfîrşitului, o moarte ritualică şi plină de sens, precum cea din „300”. În loc de asta au parte de o stingere […]

marți, 15 aprilie 2014, 10:31

Ieşirea din scenă e la fel de importantă ca intrarea în spectacol

Unii au visat pentru Barcelona, la vremea sfîrşitului, o moarte ritualică şi plină de sens, precum cea din „300”. În loc de asta au parte de o stingere lentă şi perfect neglorioasă. Scena e tragicomică, Pinto şi Mascherano acroşaţi în noapte de cîţiva dependenţi de succes care nici măcar n-au prea ştiut ce să  ceară siluetelor cu glugă pe cap. Barcelona se opreşte ca o maşină scoasă din viteză, înaintînd din ce în ce mai lent către repaus. Nici măcar nu e pusă pe tuşă de Real, rivala pe care o recunoaşte, ci de acest furnicar vesel al lui Simeone, în frunte cu Costa, omul fără frîne.

Barcelona ar fi suportat o înfrîngere dacă s-ar fi ales şi cu vreo victorie în luptele cu Atletico. Dar faptul că n-a putut niciodată în acest sezon să treacă de vărgaţii ăia ai argentinianului cu faţă de asasin plătit e peste puterea ei de înţelegere. Fatalitatea asta o răpune. Ca orice imperiu, n-are antidot pentru o forţă insidioasă care o macină încet şi sigur. Să fi luat  bătaie soră cu moartea încă ar fi fost mai bine, i-ar fi biciuit orgoliul. Aşa, din egal în egal pînă la definitivul 1-0, e ca o execuţie prin injecţie letală. Barcelona e o echipă uriaşă, e istorie. Merita mai mult. Merita o execuţie publică, o descăpăţînare cu urale. Dar copiii nu ştiu să moară frumos.

Copiii geniali şi ultrarăsfăţaţi ai Barcelonei. Messi, care vomează la foc continuu şi i se pare că e normal, ca oricărei puştoaice anorexice. Neymar, care pare o aţişoară pe teren atunci cînd meciul devine greu, ca un pionier într-o excursie pe munte, prins de avalanşă cu chiloţii în vine pe după vreun tufiş. Brazilianul cu o firmă de imagine care depăşeşte ca personal pe cele ale lui Real şi Barca la un loc, minunea vopsită care a provocat demiterea unui antrenor alergic la fiţe, este exact tabloul de care ne-am lipsi. Acela al unui sport la picioarele acestor mici răsfăţaţi, cîştigători ai cursei destinului şi întinzîndu-se repede pe un şezlong mobilat 90-60-90 imediat trecută orice linie de sosire parţială. Primesc atît de mulţi bani încît nu mai ştiu despre ce e vorba. Banii nu sînt un păcat sau o pacoste. Sau sînt dacă nu se mai regăsesc decît fie într-un marketing decolat de realitate, fie într-o licitaţie indecentă pentru diamante umane. Or, fără un bijutier cu capul ras şi barbă de trei zile, de preferinţă purtînd prenumele Josep, e mai greu cu asemenea comori. Moş Martino a fost adus ca iepuraş de Paşte pentru Messi. Următoarea mişcare, dacă nu vine Klopp, ar fi să-l pună pe regizorul clipurilor publicitare ale lui Leo să facă tactica de joc.

Nu-i nici o dramă planetară apusul Barcelonei, atîtea mărimi ale lumii au tras pe dreapta. Ar fi fost însă mai valorizant pentru amintirea acestei minunăţii ca finalul să nu fie împăturit în scandaluri financiare şi mofturi adolescentine. Dar poate că visăm noi cai verzi Pep ereţi.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

DTDR (2 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:14

Voi n-aveti teme ? Fotbalul romanesc VOMITA DE VREO 10 ANI.Nu-i normal sa va ocupati de aceasta ” TEMA ” mai ales ca o parte din liderii LUI sunt la BECI si se pare ca mai urmeaza si altii ?

Ice Soldier (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:29

Of of of, ce usor este sa improsti cu rahat. Acum, dc vrei sa fiu sincer cu tine, fetita sau nu, Messi a fost este si va fi in lumea fotbalistica ceea ce tu nu vei fi niciodata in lumea jurnalistica! Multa bafta si inspiratie…

Zu (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:41

@Ice Soldier: N-ai inteles nimic, …inteligenta limitata. Fanboy Messi..

bach (3 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:42

Frumos scris, Radu. Însă echipa catalană a avut parte de acea „descăpăţînare cu urale”, aşa cum atât de inspirat o numeşti. Este vorba de dubla manşă cu Bayern, în sezonul trecut. Acel 0-7 a reprezentat, de fapt, finalul epocii FC Barcelona, „execuţia publică”. De atunci, echipa numită de mulţi ca fiind cea mai bună din istorie nu mai sperie pe nimeni aşa cum o făcea în anii trecuţi. A rămas una din cele mai bune echipe ale fotbalului actual, aşa cum mai sunt atâtea. Dar acea „Barcelonă” invincibilă este istorie încă de anul trecut.

vasim (10 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:46

Daca aduc la final de sezon un antrenor mai bun care sa ii motiveze si care stie sa lucreze cu vedetele, Barcelona poate sa renasca!
Bine le mai trebuie si 2-3 jucatori care sa se potriveasca profilului!

gigi (11 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:50

Nu ai sa mai scapi niciodata de apucaturile de la GSP TV.

Bombonel (2 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:51

Relax, mister Radu! Nu apune nimic, nu trage nimeni pe dreapta … să nu confundăm Barcelona cu Universitatea Craiova. Se mai împiedică și ei, au făcut-o și pe timpul lui Pepe, nimic nou sub soare. Nici Realul nu se simte prea bine dacă e să mă întrebi pe mine, dar n-o s-o faci, nu-i asa?? 🙂 🙂
O să vină nebunul ăla de Klopp, Messi va mânca mai sănătos iar Neymar mai consistent și Barca va rămâne tot Barca, nu apune nimic.
Mătăluță ești mai mult poet decât jurnalist sportiv … Nu c-ar fi ceva rău în asta.

Bogdan (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 12:58

Da, e usor sa stai in scaun cu cafeaua langa si sa-i critici pe ceilalti. Messi a adunat in jumatate de cariera atatea trofee si goluri cat au adunat altii intr-o cariera intreaga. Da, se pare ca antidotul pt. jocul Barcelonei a fost gasit in cele din urma dar asta a venit si pe fondul oboselii acumulata de unii jucatori. La Barcelona nu Messi sau Neymar sunt problemele ci lipsa unei aparari adevarate + un lider adevarat ( Xavi e la finalul carierei si nu mai face fata) . Messi nu este robot, si tocmai din aceasta cauza incearca sa-si pastreze energia pentru mondialul din vara. Sa vedem ce mai debitati la vara i ncazul i ncare va face un turneu de exceptie.

seba (12 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 13:01

barcelona aceea frumoasa, care a schimbat fotbalul, care i-a adus ceva nou, a murit anul trecut. a fost decapitata de bayern.

coke (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 13:02

E doar un mit cum ca Tata Martino a fost si esti capriciul lui Messi. Unul din multe alte mituri care s-au ridicat in timp ce Barca domina si spulbera precum un tavalug toate echipele si toate statisticile istorice. Messi e acel fotablist contemporan cu noi care a doborat recorduri ce dainuiau de 50 de ani, si-or sa mai dainuiasca multa vreme de acum incolo. Era firesc sa vina si reversul, era firesc ca Pep sa-si doreasca o noua provocare, asa cum poate multi jucatori de la Barca isi doresc. Valdes pleaca in necunoscut de la un post caldut pe care era titular si din care putea sa iasa-n pensia de fotbalist. Alege altceva. La fel a facut si Pep. Cei care l-au urmat n-au avut cum sa se ridice la nivelul sau. Asa cum nicaieri prin Europa nu exista antrenor care sa-l egaleze. Sper, insa, sa-l vad pe Klopp pe banca celor de la Barca, pe acel Klopp infometat de trofee si de a face istorie, acel Klopp care in nebunia lui sa mobilizeze si sa scoata jucatorii, de altfel fenomenali, din letargia din care sunt acum.

Si nici in acest sezon nu se poate spune ca Barca a jucat prost. N-a mai facut-o ca-n vremea lui Pep, dar sa nu uitam ca-n urma cu 2 saptamani calca Realul in picioare pe Bernabeu relansand campionatul, cu ajutorul unui hattick din partea lui Messi. Ce s-a intamplat dupa acel meci e o adevarata nebuloasa. Mi-e greu sa explic caderea avuta de jucatori, mi-e greu sa explic pasa proasta prin care trec. In 2 meciuri si-au luat adio si de la CL, unde sansele erau mai mici, si de la campionat, acolo unde in ultima etapa puteau sa-i bata pe cei de la Atletico.

Calin (3 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 13:05

Messi e un geniu, poate cel mai mare din istoria fotbalului. Radu Naum e un ziarist de can-can cu Dinu Gheorghe si cu fratii Becali. Banii luati pe acest articol sunt total nemeritati.

mircea (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 13:09

Un sezon mai slab nu inseamna sfarsitul unei ere, nici decadere, nici executie. Sa nu uitam ca multi dintre jucatorii Barcei au jucat ani de zile la cel mai inalt nivel, au castigat cam tot ce se putea castiga si nu o singura data; apropierea mondialului, accidentarile grele ale multor nume mari din fotbal care vor rata prezenta, antrenorul slab valoric, poate si plafonarea(desi la nivelul asta cui nu i-ar placea sa se plafoneze) pot explica jocul mai slab, lipsit de stralucire. Din cate stiu, nu exista in sport o echipa/un sportiv care sa fi castigat mereu, fara perioade mai slabe, de la inceputul carierei si pana la final. Consider ca acest articol ar fi tb publicat cel mai devreme peste fix un an, in cazul in care Barca ar continua sa joace asa inca cel putin 12 luni, lucru de care ma indoiesc.

ducu (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 13:41

Barcelona a reusit sa duca fotbalul la stadiul de circ… si din punct de vedere sportiv. Nu au nici 1% din valoarea Real-ului lui Zidane/Raul si compania.

victor L (73 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 14:09

Ca fan al Realului „de cind e lumea lume” (de mult timp, normal ca nu sint Adam) si tot nu pot spune asemenea vorbe de parcare despre catalani, fie Messi, Neymar ori oricare (poate neincredere in antrenorul de acum).
Dar sa vii tu, Radu Naum, care te pricepi mai bine la arbitraj decit Craciunescu, tu, Radu Naum, care vrei 11 m. la o imbulzeala in careu cind mingea sta cuminte la colt pentru a fi executat cornerul, pare peste poate.
Îhî.
Da, poti spune ca e in cadere Barcelona, dar nu ai creditul de a arunca noroi, domnule.

aineChen (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 14:31

„prenumele Josep” ? poate Jurgen 🙂

Vlad (4 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 14:50

De 3 ani tot apune Barcelona….m am cam saturat de cliseul asta…cat timp Messi va juca acolo….Barcelona va fi in in lupta pentru trofee domestice si europene…pentru ca are posibilitate de a pune pe teren jucatori foarte buni langa el….

Ca nu va mai domina cu autoritate cum a fost in acei 3 ani….asta e partea a doua….sa imi spuna cineva care din marile echipe de club ale istoriei (Milanul olandezilor, Ajax ul lui Cruiff, Bayern ul lui Frank B. samd) au dominat copios toate competitiile in care au jucat mai mult de 3,4 ani….niciuna…pentru ca este aproape imposibil.

Alves a zis o cel mai bine: „De fiecare data cand castigam o facem cu arbitrii, de fiecare data cand pierdem, incepe o noua era”.

Cred ca te ai cam grabit cu articolul asta. Maine Barcelona are finala cupei cu Real Madrid. Daca va pierde, va trebui sa mai scrii un articol despre inca un apus al lor, al doilea (pe saptamana asta si al douazeci lea pe sezonul asta).

In ritmul asta Barca o sa apuna mai des decat soarele.

uzu (3 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 15:08

in urma cu ceva vreme cand barcelona a fost eliminata de chelsea din CL, un coleg de-al tau de breazla scria ca „tiki-taka a murit si a fost ingropata langa un cimitir din londra”. cateva luni mai tarziu la campionatul european Spania, pe scheletul Barcelonei si cu acelasi stil de joc iesea campioana Europeana.
Mi se pare incrdibil, sa vii tu, ziarist la o fituica din Romania sa spui ca Messi vomeaza ca o „puştoaica anorexica”, cand el este unul din cei mai mari fotbalisti pe care i-a avut fotbalul, cand lumea dezbate daca el, maradona sau pele sunt cel mai mare fotbalist din toate timpurile … mi se par o dovada de incompetenta combinata cu nesimtire.
dar hei … steaua-i numai una 🙂 !

uzu (3 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 15:15

„Copiii geniali şi ultrarăsfăţaţi ai Barcelonei. ” ce vrea sa fie propozitia asta fara sens si fara predicat ? subtitlu ?

gogu patriotu’ (2 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 15:51

parca chelsea a decapitat barcelona!

Stefan (1 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 16:32

In momentul in care scrii, fie si urat, despre o echipa mare imprumuti si tu din faima ei. Fireste ca nu ar fi interesat pe nimeni daca scriati despre Progresul Bucuresti. In definitiv toata presa, scrisa sau online, din Romania tinde sa devina can-can. Asta face si GSP. Se vinde, nu?
In legatura cu Barcelona – nu cred ca poti canta prohodul unei echipe cu o medie de varsta suficient de experimentata si totusi nu foarte inaintata, cu jucatori pe care si i-a costruit singura, cu o mentalitate unica si care are in spate un public atat de infocat si de civilizat. Campionatul nu il poti castiga in fiecare an. Nici macar Steaua nu a reusit.
Barcelona e mai mult decat un club. Cum s-ar zice nu mor caii cand vor cainii. Alaturi de La Seneyra Barcelona e mandria Catalunyei. Iar in Catalunya e multa mandrie si dragoste pentru culorile astea.

dan (11 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 19:05

„Primesc atît de mulţi bani încît nu mai ştiu despre ce e vorba.” – acesta-i purul adevar!

Red23Dog (2 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 20:41

@ bach on 04.15.14 at 12:42 pm : perfect deacord cu tine,interesant articolul,dar putin pe langa subiect,barca nu a stat niciodata in messi,ci destinele ei au fost conduse de dirijorul Pepp si cele 2 viori intai xavi si iniesta,viori care deja au imbatranit,si cu paiata asta de antrenor,de care sincer nu am auzit pana sa vina la barca ce poti sa ceri,imi e teama de momentul in care va veni neamtul Klopp,asta daca va semna cu barca,el sigur isi va aduce cu el cel putin un motor Mercedes adica pe Reus,daca nu si pe celalalt motor Gündogan,atunci da s-ar putea naste o noua barca,dar pana atunci imi e greu de crezut ca messi sau subnutritul de neymar,singur vor putea sa faca minuni si sa resusciteze o echipa cum e barca…

splendini (4 comentarii)  •  16 aprilie 2014, 4:18

Foarte frumos scris!

RT (1 comentarii)  •  16 aprilie 2014, 16:01

@Bogdan visezi la fel ca toti fanii Barca, cel mai bine pentru voi ar trebui sa va treziti sa realitate si sa vedeti ca Pep nu mai e de sezoane bune iar voi va agatati de acelasi joc propus de el insa care nu a putut fi continuat de niciun antrenor de dupa el. Klopp nu va veni, asta e clar, iar Barca mai mult ca sigur nu va putea face transferuri. Dei pentru voi vor urma 2 ani in care trebuie ca cei care conduc clubul sa se gandeasca serios la ce strategie sa abordeze. Vor fi 2 ani de tranzitie in care puteti face un plan prin care aceasta echipa sa redevina forta care a fost. Nu e mai bine asa ? Decat sa va umflati muschii prin declaratii inutile, gen „noi suntem Barca..” si numai stiu cum ?

birlic (9 comentarii)  •  16 aprilie 2014, 16:32

Radule, ai avansat „in fata”de aceea nu-ti” mai scriu si pronumele dar nu numai, pentru ca am vazut aseara pe un post de televiziune ,unde pe buna dreptate era amintit si tatal dvs. cu ocazia prezentarii adevaratei generatii de aur ,patru medalii de aur in aprox. zece ani ,a handbalului masculin ,ca la el ma refer.Si bine inteles la comentariul prezent care vi-a provocat un apreciabil discomfort prin eliminarea Barsei ,indiferent de cum juca Realul .De aceea ,D-le Radu,tineti articolul si schimbati-i numai titlul ,cand o sa capoteze si Steaua in acelasi an si poate de la anu o sa fiti mai obiectiv.

okra (11 comentarii)  •  16 aprilie 2014, 18:14

Du-te mai si plimba ursu !Romancierule !

Red23Dog (2 comentarii)  •  16 aprilie 2014, 22:07

@ bach on 04.15.14 at 12:42 pm : perfect deacord cu tine,interesant articolul,dar putin pe langa subiect,barca nu a stat niciodata in messi,ci destinele ei au fost conduse de dirijorul Pepp si cele 2 viori intai xavi si iniesta,viori care deja au imbatranit,si cu paiata asta de antrenor,de care sincer nu am auzit pana sa vina la barca ce poti sa ceri,imi e teama de momentul in care va veni neamtul Klopp,asta daca va semna cu barca,el sigur isi va aduce cu el cel putin un motor Mercedes adica pe Reus,daca nu si pe celalalt motor Gündogan,atunci da s-ar putea naste o noua barca,dar pana atunci imi e greu de crezut ca messi sau subnutritul de neymar,singur vor putea sa faca minuni si sa resusciteze o echipa cum e barca…

okra (11 comentarii)  •  17 aprilie 2014, 19:45

nene … nu se spune „ritualic” in romana ! Mergi si da bacu la lb. romana din nou ! Rusine sa va fie ! Dar la iq-ul tau de 80 maxim, ma astept si la „… siluetelor cu glugă pe cap”, ca daca erau pe P*** nici nu mentionai sau …la cat de bine te stiu, faceai o metafora stupida ! Limbi straine vorbesti ? Vorbesti pe draq ! Ia-te de mana cu TCPu ! HUA !

Inimarea (1 comentarii)  •  19 aprilie 2014, 22:19

Ceva-ceva atinge Naum, aici dar o face-ntr-un stil care-l dezavantajează, îl arată de sărac scrîșnind din dinți la gîndul milioanelor marilor fotbaliști.
Da, milioanele – ploaie de aur – din fotbal au și rostul, și păcatul lor. Rostul e să facă Afacerea Fotbal tot mai atrăgătoare pentru investitori tot mai plini de bani. Cumva, fotbalul arată – la cel mai înalt nivel sportiv – a cazinou de miliardari, cu mize uriașe, cu satisfacții de neînțeles pentru bieții muritori care-și numără banii cu ochii pe calendar. Pe lîngă ei, roiesc armate de piariști ai marilor firme comerciale, ai televiziunilor cu vizibilitate planetară, precum și firme din ce în ce mai sofisticate de impresariat.
Însă traseul banilor depinde de clubul promițător ca investiție. Nu-i departe vremea cînd cluburile vor fi scoase la licitație – pentru palmares, de pildă – devreme ce multe sînt listate la bursă, ca mari firme comerciale. Astfel că rolul esențial în toată povestea este al staffului clubului, iar nu al fotbalistului, oricum s-ar chema el. Boardul clubului răspunde de profitul investitorului, care nu-i neapărat cîștig financiar net ci plus de notorietate venit din trofee cîștigate, din faimă, glorie sportivă.
La rîndul lor, marile cluburi sînt oligarhice, nu acceptă concurența internă. Uitați-vă la Bayren Munchen cum ucide camponatul intern, cumpărînd imediat orice valoare fotbalistică apare în Germania. Tot așa, Real și Barcelona. În Anglia, e ceva mai complicat fiindcă sînt mai multe cluburi mari, cu uriașe investiții și așteptări, de cînd s-a permis capitalului oriental ori est-european să intre pe piața fotbalului.
Principala problemă a acestor uriași din fotbalul european este înnoirea permanentă a echipelor, astfel încît să nu treacă prin ciclul de care vorbește Naum, să continue la cel mai înalt nivel, cu orice preț, fără ani morți. Iar asta se-ntimplă pe seama cluburilor mai mici, care-s prompt văduvite de valorile pe care le descoperă, cu oferte de nerefuzat. Cluburi care nici nu mai sînt adevărați concurenți pentru cele mari ci doar sparring parteneri care investesc în infrastructură pentru a putea vinde cît mai scump.
Cum să faci să rămîi în top cu jucători uzați după 3 ani de gladiatorie nemiloasă? Omu-i om, are limite fizice și mentale, dar tocmai el este celula de bază a fotbalului, altfel s-ar juca pe calculator jocul ăsta. Și-atunci, intervin superstițiile.
Prima este Antrenorul. Corpul antrenorilor de top este fatalmente redus, comparativ cu cel al cluburilor cu ambiții maxime. Regula spune că, la un club mare, trebuie adus un mare antrenor, al cărui statut vine din trofeele cîștigate cu alte echipe de top. Dar ce-nseamnă ”un mare antrenor”? Ce face el, iar alții nu pot? Mai întîi, impune respect, jucătorilor, staffului clubului, presei, astfel încît investitorii să meargă pe mîna lui, dîndu-i mînă liberă la tot ce-nseamnă alcătuirea lotului, jocul echipei, tratamentul aplicat jucătorilor.
Cum se face asta? Cu biciul, cum altfel? Gîndiți-vă că Murinho nu-i la fel de bogat ca Ronaldo, totuși relația lor era antrenor-jucător, nu una ca-ntre egali. Așa se face că antrenorul intră-n rol ca dresorul în cușca leilor. Dacă n-are destulă vlagă, îl mănîncă ăia cu fulgi cu tot, cum pare a se-ntîmpla la Barcelona. Asta-i problema Barcelonei, pe care Naum n-o vede – de parcă ar fi ziarist specializat în politică externă: Echipa e neantrenată de 3 ani, de cînd a plecat Pep. Echipa joacă din ce știe fiindcă nu există nici un antrenor suficient de nebun să o strice – fie și numai pentru un sezon – pentru a o face să joace altceva, altfel. Și-atunci, trebuie lăsată să moară singură, să poată clubul scoate cîți bani poate din transferuri către alte mari cluburi, pentru a putea construi o nouă echipă a Barcelonei. Ceea ce nu e posibil decît dacă pleacă Messi, ies Chavi și Iniesta, se duc altundeva Piquet, Fabregas, Mascherano. E necesar clubului, e și fotbaliștilor care, altfel, se plafonează pînă ce pierd enorm din valoarea de piață.
Văd că mulți îl cred genial pe Messi. Nu e. Dacă era, devenea conducătorul de joc al Barcelonei, antrenor-jucător neoficial, că tot e Tata X figurant pe bancă. Dar e și el un băiat, acolo, care le are cu mingea și-atît. Dar dacă a murit sistemul lui Pep – în care toată echipa juca pentru Messi – marele Messsi mai e doar unul din jucătorii din teren.
Messi e creația lui Pep, cum Ronaldo e a lui Ferguson. Genial – dacă se poate spune asta depre un jucător de fotbl – e Ibrahimovici. Ceea ce-nseamnă că un mare fotbalist poate ajunge genial doar după 30 de ani, dacă un fotbalist chiar poate fi genial, însă eu mă-ndoiesc.

Comentează