Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Dezalchimia: transformarea aurului în rugină

Se fac 40 de ani de la ultimul titlu mondial, un sfert de secol de la ultima medalie. E timpul să facem cunoştinţă cu sportul numit handbal.

Handbalul a ajuns, pentru corpul poporului nostru, un handicap, ca o mînă care […]

joi, 10 aprilie 2014, 1:44

Se fac 40 de ani de la ultimul titlu mondial, un sfert de secol de la ultima medalie. E timpul să facem cunoştinţă cu sportul numit handbal.

Handbalul a ajuns, pentru corpul poporului nostru, un handicap, ca o mînă care nu se mai mişcă. Sîntem o ţară care rezolvă greu astfel de probleme. În general, o punem de o colivă deşi omul e încă viu. Handbalul românesc, cel de băieţi, e un uriaş pe care un blestem l-a împietrit, ca în legendele Olimpului. Dar n-a murit. Numai că nu ştie cum să trăiască, cum să iasă de sub tonele de glorie pietrificată. Recentul interviu cu Ştefan Birtalan al lui Marian Ursescu îţi dă fiori.

Bibi e ca un gigant într-o cuşcă, ar smulge lacătele, ar muşca gratiile atunci cînd vede ce face naţionala ajunsă, după pedeapsa finlandeză, în subsolul continentului. Nu există exemplu similar în lume, o ţară care să fi fost de atîtea ori campioană mondială şi să ajungă atît de jos. Birtalan e un caz special în acest caz special. E un om căruia i s-a dat a doua viaţă. E un transplantat care spunea recent la TVR1 că i s-a întîmplat o minune. Între aceste extreme ne legănăm periculos, între blestem şi miracol, ratînd miezul raţional al lucrurilor. De fapt, ceea ce ni se întîmplă e drept. E meritat. E opera unei lucrări de o perseverenţă biblică.

E simplu să dai vina acum pe Voica, pe Fenici sau pe Rotaru. E lesne să le baţi obrazul celor de la Constanţa că sînt stat în stat (ca şi la nivel administrativ: cînd structura tutelară e slabă, deştepţii profită). E OK să le spui că nici unii n-au caracter. Ce rezolvă? Nimic. Vom defula şi vom mai cădea. Nu, nu există nici blesteme, nici minuni. Există oameni care lucrează pentru ca ele să se întîmple. Ca medicii care l-au operat pe Birtalan. Ca diriguitorii care au adus handbalul acolo unde e. De fapt, dacă vrem ca vreodată să mai existăm în acest sport nici n-ar mai trebui să-i spunem „handbal”. Pînă şi numele e compromis. Noi jucăm altceva, pregătim altceva, structurăm altceva.

În esenţă, cei care au ţinut în palme această disciplină fantastică zeci de ani n-au ştiut să facă trecerea de la handbalul de partid şi de stat, alimentat de o ambiţie patriotică reală şi de un fabulos spirit de grup propriu pionieratelor, la handbalul de plăcere. Selecţia nu mai stă demult la cei pe care îi invidiem pe ideea de fizic, ci pe cea de spirit. Corpul se mai clădeşte, dar fără pasiune e mort, ca o apărare imobilă, ca un atac steril. Prin handbalul nostru nu mai suflă duhul unei iubiri pe care o vezi la „pramatia” de Karabatici, tip cu multe bube în cap, dar şi cu multe flăcări în inimă. Un sistem l-a scos la suprafaţă. Un sistem nu e un blestem, nu e un miracol. E o sumă de minţi şi de responsabilităţi. Iată ce ne trebuie!

Aproape că sînt de plîns cei care au azi în administrare această jucărie stricată. Poate însă că acest minim istoric la care am ajuns le va fi de folos. E ca şi cum am descoperi un sport în cenuşa altuia. Deci: handbalul e un sport de echipă care se joacă cu o minge. „Un sport de echipă”. Hmmm… Interesant.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Cata (2 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 14:38

cei care au tinut in palme acest sport fantastic si care mai tirziu au devenit oficiali in federatie au avut grija sa-si ucida legenda! nu prea merge presa pe la turnee de juniori 1, 2 si 3 macar sa vada cam despre ce e vorba… nu va mai pligeti ca babele pt ca ati ignorat total fenomenul. CERETI FRH SA RECTIFICE REGULAMENTELE SI SA SCOATA CERINTA DE TALIE!!! Copii cu mult potential si talent abandoneaza fortati de regulamente ilogice pentru ca unii s-au speriat de rusi ca sint prea inalti inca de pe vremea lu ceuasescu!

Cata (2 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 14:46

vreti detalii despre ce se intimpla la juniori??? iaca adresa de email : bcata68 at yahoo punct com… draga domnule autor, scrie-mi si iti dau datele de contact. si stam si de vorba daca vrei… te pun in legatura cu parinti care platesc bani din buzunar ca ai lor copii sa joace handbal! vrei adevarul? ti-l ofer gatis. numai sa-l vrei! apropo daca mai tii minte, ai comentat din danemarca un meci Romania-Suedia la un campionat european undeva linga Copenhaga prin 2002. era acolo o familie de romani care a incurajat echipa si a tinut pipet intregii galerii suedeze. eu sint ala! vrei sa vorbim, vorbim despre juniorat. si o sa te minunezi. o sa poti scrie o carte!

EMIL0101 (1 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 14:59

Nu stiu ce sa comentez, dar imi aduc aminte, ca la olimpiada rusilor din 1980, la pauza meciului URSS – Romania, cand scorul era 15-9 pentru rusi, eu inca credeam ca se poate si in repriza a doua rusii au reusit doar 4 goluri, incredibil, meciul terminandu-se 22-19, parca, pentru noi romanii, dar ce jucatori si ce ambitie, suflet, aveau acei JUCATORI.
Pot spune ca erau handbalisti, nu jucatori de handbal, ca cei de acum.

nelutu (3 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 16:07

De vina sunteti si voi presa, fiindca ignorati fenomenul care ne a adus atatea bucurii:HANDBALUL. In Gazaeta Sp. apar 1-2 articole pe saptamana despre handbal si alea f scurte, in rest sunteti preocupati pana la ridicol cu tot felul de can can uri si aiureli din fotbal. As incepe si cu un SA VA FIE RUSINE GSP ptr asta.

PredeAn (1 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 16:09

Germania: un campionat dintre cele mai puternice, organizeaza Final 4 la Liga Campionilor – masculin – si traverseaza o perioada tulbure la nivel de nationala masculina de handbal. Lipsa de resurse? Noi vrem performanta, cu mainile incrucisate. In 1992, cand inca mai jucam, rezultatele turneelor finale de juniori erau publicate in presa, cu marcatori cu tot! Acum, asa cum remarca mai devreme Cata, presa se face de la birou, prin telefon, eventual din arhive. Fara sustinere constanta, cum ai putea cladi si mentine un sistem? Concurenta si tentatiile s-au multiplicat de zeci de ori fata de programul impus dictatorial acum zeci de ani…

Georgescu (1 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 17:30

Amice Emil,

Eram copil cind am vazut repriza a 2-a URSS-RO si il dau ca exemplu si acum copiilor mei. Poti sa povestesti 1 mie de ani ca nu e ca si la cum l-ai vedea la TV. Pacat ca nu ai unde sa il vezi… Ce mi-a mai ramas in memorie este si comentariul dlui Topescu de la acel meci, in ultimele minute nu mai avea glas… O tempora…

Pentru nestiutori, in anii ´70-´80 era un triumvirat de vis: Romanii-Rusii-Plavii: noi ii bateam pe rusi care ii bateau pe sirbi care ne bateau pe noi si tot asa, dar un meci si un spirit ca in acele vremuri nu se mai vede. Cam cum nu se mai vede la rugby, lupte etc… e foarte mult de comentat.
Si pe atuncei ca si acum sportivii aveau 2 miini si doua picioare dar si respect cit caru’ fata de coechipieri, adversari, antrenori, imn, stema, spectatori iar si acestia intorceau respectul inzecit.

Bafta,
A

johnneil (4 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 18:36

Ma bucur ca am „tremurat” alaturi de acei jucatori teribili ce jucau finale mondiale. Ba chiar le mai si castigau.
Penu; Gatu; Birtalan; Gunes; Kicid; Stockl; Licu; Cosma; Tudosie; Voinea; Draganita; Munteanu.
Eu unul va multumesc de acele clipe!

RaduC. (6 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 18:53

Tre’ sa recunoastem: femeile sunt mai coioase, acum! Si par sa aiba organizare mai buna si jucatoare mai talentate, antrenori mai buni, dar si competitii interne mult peste handbalul masculin, inclusiv ca perspective. Poate ca modele sau directii de redresare n-ar trebui cautate prea departe, neaparat!

petrescu (1 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 19:58

a mai comentat cineva ceea ce vreau sa spun si eu, dar totusi mergeti la turneele de juniori I, II, si o sa vedeti cat devotament au copii dsar in acelasi timp uitativa la o grupa si vedeti organizatorul iar la finalul turneului uitativa la clasament…sigur e calificata, deci despre ce vorbim.Cei ce nu pot organiza un turneu din motive financiare merg pe terenuri neutre acolo e un clasament adevarat(uneori ) pentru ca inca mai sunt domni profesori care fac tot felul de jocuri murdare (prietenii, nu merg dupa loculk 1 ca intalnesc nustiu ce echipa din alta grupa , nu joc tare cu tine dar amandoi jucam tare sa o eliminam pe ….si asa mai departe).cred ca o echipa nationala formata din copii care nu sunt la lot la Sighisoara s-ar descurca mult mai bine, cluburile sa ofere ceva copiilor sa-i motiveze dar vor termina junioratul si …..atat, alergam de la o scoala la alta pentru o sala de sport sa ne antrenam si acolo sunt 50 de copii, pe care sa-l inveti mai repede daca nu ai o sala proprie sa le faci un program pe categorii de varsta(vb acum de clubul unde e fiul meu) ….sunt multe de spus, speram sa ne auda cineva, dar acum ca nu mai sunt meciuri de calificari nu ne mai vede nimeni si la urmatoarele meciuri ne vom intreba din nou unde e handbalul de alta data. televiziunile care transmit sport de ce nu fac un program special pentri juniori, toate ramurile sportive……..E GREU FOARTE GREU,…hai ca incepe un meci si toata lumea e atenta acolo….binenteles de fotbal

Bogat (5 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 20:14

Pentru a face performanta, In sport la fel ca si in alt domeniu, este nevoie de profesionalism, pasiune si continuitate. Nu mai pun la socoteala faptul deloc de neglijat al accesului la tehnologii moderne de antrenament.
Romania de azi nu mai are nimic din toate acestea si de aceea nu mai poate performa in niciun domeniu. Ne tot vaitam ca nu sunt bani, dar atunci cand exista se fac investitii peoste si megalomanice care falimenteaza inainte sa apuce sa dea rezultate durabile. Iar banii nu vor aduce niciodata performanta fara sa existe indeplinite conditiile de mai sus.
Pe scurt, vom reusi din nou atunci cand romanii vor redescoperi pasiunea si dorinta de a reusi in meserie. Mai presus de a face avere rapid si cu orice pret asa cum este moda azi.

Reusitele natiei sunt numai prin prisma unor individualitati de exceptie care ajung in varf mai mult prin propriile forte.

nelutu (3 comentarii)  •  10 aprilie 2014, 20:43

Cata diferenta intre cum comenta C. Topescu care te facea sa traiesti la maxim realmente meciurile si cum comenteaza acum C. Pruna. Asta zici, vb aia, parca „doarme pe el”, iti vine sa spargi televizorul cand comenteaza el un meci,mai dau cei care transmit cate un meci si fondul sonor la minim.Pai una e sa auzi atmosfera din sala, alta e sa ai ca pe mut sonorul auzind cate un comentator dinasta adormit.

sergiu (3 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 0:27

Din pacate gsp da foarte putine stiri spre deloc din handbal, de multe ori titlurile sunt ridicole, la fel si continutul, sincer imi pare rau si de tine Radu Naum imi erai tare simpatic cand comentai meciurile de handbal, aveai stofa, stiai despre ce vorbesti, insa acuma cu emisiunea asta din fotbal o dai in ridicol, de multe ori comentati numai ca sa treaca emisiunea, faci din tintar armasar. Emisiunea pe care o ai ar trebui maxim 15-20 de minute sa tina deoarece epuizati subiectele si se ajunge la discutii penibile, profitati de turma asta proasta care va face audienta. Am cateva ziare din anii 80 si ma minun cat de frumoasa era gazetaria, pe cat de simplu pe atat de frumos. Promovati handbalul nu doar atunci cand se face performanta, cel putin aici in Baia Mare acest sport este mai iubit decat fotbalul.

adrian (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 9:34

Pe gsp nici macar rezultatele meciurilor nu sunt scrise, ce sa mai vorbim noi de handbal, cica ziar de sport, sunteti ziar de fotbal, adica de scandal ieftin si prost, macar daca ati avea bunul simt sa scrieti dupa fiecare etapa rezultatele, nu poate fi asa greu.

sergiu (3 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 9:42

Sunteti penibili, ati sters un comentariu care nu va convenea, ma repet Radu Naum, potentialul tau este mai mare, insa emisiunea care o moderezi acum la fotbal este jenanta, subiecte de toata jena, oameni de toata jena, fotbalul la noi este o gluma proasta, fotbal 0 oameni fara caracter, voi sunteti ultimii care ar trebui sa scrieti despre handbal, articolele despre handbal de pe gsp sunt prost argumentate si rare.

sergiu (3 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 9:43

Si tine minte publicul de la hadbal nu este turma proasta care se uita la pseudo fotbalul asta de la noi.

un chibit (4 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 10:47

Radule, mai bine scrie o carte…Problema chiar e: nu a aparut nimeni care sa ” CONSTRUIASCA O ECHIPA” din jucatorii talentati…

razvan (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 11:18

mai bn ar retrage echipa nationala decat sa ne facem de ras

Mihai (1 comentarii)  •  11 aprilie 2014, 18:24

Felicitari d-le R.Naum pentru titlul articolului cat si pentru continut!Pe vremea cand cuceream aur din handbal,acest sport era la indemana tuturor,se juca pe bitum,astfalt, zgura,iarba,pamant,strazi si ulite,dar mai ales in scoli.Erau competitii intre selectionatele descoli generale,licee cu ritmicitate anuala,turul toamna si returul primavara,erau competitii locale ce absorbeau deopotriva pe elevi si parinti,se juca in aer liber si era o adevarata sarbatoare.Era un sport ieftin,pentru multi dintre noi nu stiam cum arata o sala de sport cu parchet si de pe „maidan” faceam legea in salile cu parchet.Imi amintesc cu placere ca competitiile noastre se jucau in aer liber si atrageau ca un magnet. Am inceput sa pierdem teren cand s-a introdus obligativitatea de a se juca in sala,neavand sali ,am introdus obligativitatea „taliei” si tineam vlajgani in echipe doar ca aveau inaltimea de 2 m,ignorand faptul ca cei mai buni sportivi ai nostrii aveau inaltime medie,interzicand astfel accesul talentelor in detrimentul girafelor atehnice.Prin toate aceste masuri am privat placerea de a juca handbal la nivel de arta si sa nu uitam sport ieftin si accesibil. Marii nostri handbalisti nu s-au nascut si crescut in sali de sport.De condamnat cei care s-au perindat la conducerea federatiei,pentru ca ei au crescut si s-au afirmat in aer liber si au uitat sa mai redea bucuria jocului si generatiilor urmatoare. As face o propunere prin intermediul dumneavoastra: daca tot avem un handbal de lumea atreia,competitile inferioare gen liga a 2-a ,juniori si competitii scolare sa se dispute in aer liber,sa faca propaganda handbalului,sa atraga copii si tineretul spre sport .In sala sa se dispute doar liga 1 si finalele importante de promovare. Poate va amintiti ce bijuterie de teren era pe vremuri la Onesti prin anii ’70,cu bitum,instalatie nocturna ,aproximativ 5000 de locuri,vestiare cu dotari,etc. Putem sa intindem o mana de ajutor handbalului si sa readucem placerea de a juca si viziona un meci de handbal in orice localitate,dar mai ales scoala.

tardelli (2 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 9:24

Domnule Naum si dumneavoastra aveti o hiba mare.Ati parasit domeniul handbalului si ciclismul in care erati artist adevarat si ati preferat sa va „prostituati„ cu fotbalul .Sigur ca va doare ca nu mai puteti comenta handbal si ciclism la tv dar trebuia sa va „`bateti„ rau pt ele.

mihai (1 comentarii)  •  12 aprilie 2014, 14:49

Vad ca sunt multe comentarii, ignorate pina acum, care mentioneaza lipsa de informatii despre handbal, rezultate, meciuri, campionate mondiale, etc.
Daca vreti sa contribuiti la reconstruirea handbalului, Dle Naum, si nu doar sa criticati negativ, ati putea in primul rind prin intensificarea articolelor. Ridicarea calitatii articolelor e esentiala, nu trimiteti neaveniti sa scrie ceva pentru ca ne-am adus aminte de handbal azi ca nu-s stiri in fotbal. Daca nu-s bani sa ai calitate, gsp.ro e free, puneti o subscriptie rezonabila si oamenii va vor ajuta. In primul rind intelegeti: putini vor vrea sa dea bani pe ciurucuri. Calitatea vine prima.
Daca veti raspunde, nu incercati sa va aparati de acuza adusa de multi caci nu are rost, e adevarata. Dar hai sa vedem macar veti raspunde? Pun pariu ca nu.

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  13 aprilie 2014, 12:22

cu bucurie trebuie sa va reamintesc ca epoca de aur s-a dus..asta daca nu o reinstaureaza actualii neocomunisti. amestec politica pt. ca acele echipe de ,,legenda” erau in plina epoca comunista, care asemenea nazistilor, se foloseau de imaginea sportivilor pt. propaganda sistemului comunist(nazist) impotriva sistemului ,,capitalist-imperialist”, construirea si ,,superioritatea’ omului nou…si tot bla bla-ul propagandistic de care nu se mai aminteste nimic.

Comentează