Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Sportul băieţilor deştepţi

Tenisul trăieşte probabil cel mai fast moment de cînd s-a inventat, de atunci cînd mingile săreau peste o sfoară jucate de domni cu şapcă şi doamne în fuste lungi. Acum e vremea conturilor lungi. Dacă socoteşti cît a cîştigat Nadal […]

sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 1:24

Tenisul trăieşte probabil cel mai fast moment de cînd s-a inventat, de atunci cînd mingile săreau peste o sfoară jucate de domni cu şapcă şi doamne în fuste lungi. Acum e vremea conturilor lungi. Dacă socoteşti cît a cîştigat Nadal direct de la fileu te ia cu ameţeală. Vreo 60 de milioane. Chestia cu “Rafa e all in” e başca.

Aşa că oameni mai deştepţi ca noi s-au gîndit simplu: de ce să strici ceva care merge? Cum adică, să strici? Păi, cam cum o face atletismul (ciclismul nu-l mai punem la socoteală că ăla era stricat demult). Deunzăni, “L’Equipe” a preluat statistica laboratoarelor pe 2012 publicată de Agenţia Mondiala Antidoping. “O fotografie neiertătoare”, scrie autorul. Se pare că tenisul e surd de ambele urechi, dat fiind ca “nici una dintre recomandările AMA nu a fost auzită”. Pe bună dreptate. Adevărul e un tip teribil de nesuferit. Ia să vedem:

teste urinare în afara competiţiei (cele mai eficiente): atletism aproape 11.000, tenis, ceva mai mult de 700.
utilizarea metodei recente de a detecta testosteronul exogen (exterior producţiei naturale a corpului): atletism 410 teste în afara competiţiei, tenis, 30!
teste în afara întrecerii pentru detectarea EPO? Atletism 2842, fotbal 728, tenis 82!!! De aproape 35 de ori mai puţine în tenis decît în atletism!

Şi aşa mai departe. O ştire la jumătatea acestui an scotea din umbra interesului nostru o realitate de-a dreptul penibilă. Lista cu testele efectuate de Agenţia Americană Antidoping în perioada ianuarie-martie 2013 arată că atletismul (aproape 500 operaţiuni) şi ciclismul (275) sînt şi în ţara lui Armstrong şi Marion Jones cele mai controlate. Tenisul? Ce e ăsta? Un sport? Un business cinic? Puteţi judeca singuri aflînd că lumea lui a fost deranjată doar cu, atenţie!, 19 teste. Vreţi să aflaţi de cîte ori au fost controlaţi tenismenii în competiţie de USADA pe teritoriul vast al SUA? De zero ori. 0. Nada, pe limba lui Nadal. Cu fotbalul e şi mai de rîs. Au fost efectuate 5 (cinci) controale! Cu doar un test mai mult decît au suportat campionii de la darts şi pescuit (pe bune, nu e nici o glumă!).

La final reproduc ultimul pasaj din L’Equipe: “Cînd Francesco Ricci-Bitti (preşedintele ITF) pretinde, aşa cum a făcut-o în faţa comisiei senatoriale franceze apropo de eficacitatea luptei antidoping, că “privilegiază calitatea în faţa cantităţii”, te face să zîmbeşti. Dar cînd afirmă în faţa aceleiaşi comisii că tenisul este un sport de îndemînare şi că dopajul nu ajută la nimic, te face să plîngi”. I live for the applause, applause, applause! Lady Gaga şi Mister Gîgă.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

homebet (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 13:51

Inspirata poza cu Nadal acolo. Felicitari pentru articol. Asta e realitatea si toti i-au sarit in cap lui Federer cand a atras atentia la asta!

ciprian (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:11

daca se faceau controalele mai juca acum nadal? evident ca nu! oare de ce roger federer cerea efectuarea acestor controale? credeti ca jucatorii nu stiu care dintre colegii lor iau droguri( stimulente ilegale)? credeti ca nadal dispare din peisaj cand se impute treaba( acuzand accidentari) si dupa cateva luni joaca iar la cel mai inalt nivel? drogurile l-au facut un jucator de top si daca se aplica aceleasi masuri din ciclism cred ca ii vor fi retrase toate trofeele castigate!

catalin (4 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:12

In primul rand francezii sunt o natie de inapti din punct de vedere sportiv. fara negri naturalizati ar fi pe nicaieri. parerea lor e ca daca ei nu pot, alti care pot sunt dopati, spanioli fiind cei cu care au ei treaba in principal.
In al doilea rand, atletismul e o competie pur fizica, dopingul, substantele interzise te pot transforma din mediocru in campion, deci controale foarte multe e ceva normal, iar numarul de atleti e incomparabil mai mare decat tenismani. Fotbalul modern la fel, se bazeaza foarte mult pe potenta fizica, dar spre deosebire de atletism, conteaza foarte mult si partea tehnica. Iar la tenis, sa zicem ca sunt dopati majoritatea, eu unul nu cred, dar si daca ar fi, oricat de multe substante ajutatoare ar folosi, nu-i ajuta sa dea mingea peste fielu, sau sa serveasca un as, sau sa loveasca constanta langa linia terenului. Si lasati-o mai moale cu Nadal, cand era tanar alerga dintr-un capat al terenului in altul pentru ca putea, dar a crescut ca tehnica, si-a imbunatatit serviciul enorm, acum orice jucator i-a pus mingea pe forehand s-a curatat in punctul respectiv, mai putin Nole. Nici un steroid nu te poate ajuta sa devi campion la tenis. A fost prins un mediocru dopat, acum parca revine dupa suspendare, cu tot dopingul nu reusise nimic spectaculos. Deci sa compari tenisul cu atletismul la nr de controale doping e o porcarie, sunt 2 sporturi care n-au nici o legatura.

Mihai (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:13

Parerea mea este ca ar trebui desfintate toate testele antidoping. Chiar daca ar fi controlati toti sportivii din lumea asta, unele laboratoare sunt pur si simplu mereu cu un pas in fata celor care lupta impotriva dopingului. Prin urmare baietii destepti vor invinge intotdeauna si poate deveni destul de frustrant pentru sportivii cu adevarat corecti. Sunt convins ca un ciclist ce nu s-a dopat in viata lui nu are nici cea mai mica posibilitate sa ajunga intr-o competitie de anvergura mondiala.

Vlad (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:15

D-le Naum,

In tenis, majoritatea controalelor se fac la jucatorii de top, nu intereseaza pe nimeni daca cineva de pe pozitia 50 ATP s-a dopat, din pacate. Drept urmare, mi se pare urat din partea dumneavoastra sa-l mentionati doar pe Nadal in articol, invinovatindu-l indirect si pe sub masa. Iar din punct de vedere fizic, Djokovic a fost cel care a dominat in toti acesti ultimi ani si el este cel care a avut o urcare de nivel suspect de „miraculoasa” in 2011 cand il alerga pe Nadal pe zgura rosie de Aprilie de parca juca cu numarul 100 ATP.

Evident ca sunt mult mai putine controale ca in alte sporturi, ca si fotbalul sau atletismul, deoarece se invart mult mai putini bani, coloborat si cu faptul ca numarul profesionistilor de top este MULT MAI MIC.

Poate uitati ca in afara de TOP 50 ATP si WTA, jucatorii abia isi permit sa duca o viata decenta pentru un jucator profesionist de tenis care trebuie sa zboare in toate colturile lumii pentru a participa la turnee. Si atentie, cei mai multi dintre ei nici nu-si permit sa plateasca un antrenor personal, sa nu mai vorbim de echipele de preparatori fizici, medici, nutritionisti s.a.m.d. de care se bucura cei din TOP 10.

lucian (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:23

Un articol bun si folositor. Totusi, sa nu uitam ca atletismul nu reprezinta o singura ramura sportiva, ci o multitudine. Din acest punct de vedere, cifrele prezentate pot fi de fapt foarte asemanatoare.

Federer si Mayweather sint printre putinii sportivi ce vor mai multe teste. Deci inca ne mai putem bucura de sport si de mari campioni.

La citi bani s-au bagat in cercetare, nu pot sa cred ca nu exista metode clare de depistare long-time. Cred ca doua teste pe an, ar fi de ajuns pentru teste de inalta performanta.

carlos (4 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:29

Ai dreptate, si nu prea . Cand compari cifrele, ca sa spui realitatea, trebuie sa spui si numarul sportivilor din ramura respectiva. Cati atleti sunt la nivel mondial si cati tenismeni? Faci articole ca sa spui ca ai scris ceva, sau chiar te intereseaza subiectul. La un mare concurs de atletism participa sportivi cati participa la toate turneele de tenis intr-un an . Nu spun ca nu se petrec lucruri necurate in tenis.

Plagueis (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 15:11

prin simplu fapt ca folosesti expresii ca „baieti destepti” ca sa insinuezi ca sunt dopati arati ca esti un baiat prost.

Nickos (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 15:14

Mda…ce sa zic toata lumea e suparata ca nadal e nr 1 acum…dar te intreb domnule naum…ai fost vreodata la antrenamentele unui jucator de top?…ai vz cati oameni are in staff un jucator de top?…stiai ca in 2011 la roland garros au fost testati toti jucatorii spanioli printre care era si nadal?…ai vz ca si el a declarat ca vrea sa fie cat mai multe controle?…cat a fost federer nr 1 d c nu ai venit cu articolul asta?…federer in tinerete nu a vb niciodata de antidpoing acu la batranete iese sa vb…d c acuzi niste jucatori fara dovezi?…nu zic ca toti jucatorii sunt curati dar nu avem nicio dovoda…asta e sunt prea multi specilisti in tara asta.

clujean (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:29

mingiile? :))

Emil Ingura (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:51

Din pacate, majoritatea fanilor lui Nadal sunt la pescuit. Inteleg tenisul cum intelege un cimpanezeu de la zoo utilitatea unei tablete grafice. Va da si ea cu degetul pe suprafata tabletei fara sa faca ceva notabil, dar va fi aplaudata de ceilalti cimpanzei pentru ca poseda „tehnologie”. La ultimul Roland Garros, Nadal venise dupa o accidentare de juma’ de an sau ceva, iar Djokovici era pe val (fizic, psihic si tehnic). In finala, Djokovici a alergat cat pentru 3 turnee de Mare Slem. Nadal la fel. In ultimul set, cu cateva game-uri inainte de final, Novak era stors, Nadal nu avea nimic. Daca vi se pare ca uman ca dupa ce timp de 6 luni sa nu joci tenis la nivel nici macar mediu, iar apoi sa maturi pe jos din punct de vedere fizic cu ala de domina tenisul in acel moment, inseamna ca traiti in Lumea Minunata unde Totul devine Posibil si exista Unicorni. Si la fotbal si in orice alt sport, dupa o perioada asa de lunga de inactivitate, nimeni atunci cand revine nu rupe norii si devine mai bun decat ala care este atunci. Asa ca terminati cu prosteala asta de 3 lei cu francezii sunt slabi d.p.d.v. sportiv si alte vrajeli pentru ca pareti genul de oameni care cred despre wrestling ca este ceva pe bune.

ddt (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:53

Halep a avut o ascensiune mai ca Nadal. poate o intrebati, ce si cum.

disneyland (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:53

Ia sa vezi ce puternic revine Andy dupa „accidentare”. Pe astia nici nu poti sa ii prinzi, chiar cu controale. Oamenii fac o cura de 5-6 luni care ii tine fizic vreo 2 ani, probabil cu substante si procedee de care agentiile anti-doping nici nu au auzit. Djokovic a si recunoscut oarecum asta, povestind de capsula lui care il oxigena si de cum a reusit el sa isi vindece alergiile…

hadu namcum (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 17:05

Radule, dar ai dat copy paste sau ce?
In fine sa zicem ca-s ideile tale, pai mai homBre (asta asa, ca sa inteleaga si Nadal) calculeaza cati tenismeni sunt. Poate ai sa intelegi numarul mai mic de controale. Dar oricum, ca sa dormi tu linistit, iti spune baiatu, cono se fac controale, intreab-o pe Soranal, Alexandra, Victor…etc.
Cat despre Rafa si restul, ei fac controale si la 4-5 dimineata, comisia ii ia din pat, din club si sunt testati asa ca las-o ba ca merge asa!

Eu (8 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 17:32

Sunt de acord cu cateva afirmatii din articol, dar e un pic deliberata faza cu Nadal. D-le Naum, nu uita de Novak Djokovic, care are o ascensiune remarcabila incredibila in ultimii ani. De sarb nu se vorbeste deloc, desi castiga turnee pe banda rulanta si l-a batut rau de tot pe spaniol in ultimele luni. Tot timpul Nadal e vazut „oaia neagra” a tenisului mondial si nu inteleg nimic. Pe Federer nu-l poate acuza nimeni, deoarece el joaca tenis din placere.

Simplu suporter (7 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 17:37

Dle Naum, altfel un jurnalist foarte decent, de data asta ati gresit, asa cum semnaleaza unii din cei ce au postat aici. Comparatiile au sens doar la nivel de procent (dintr-o baza aleasa just in plus). In tenis realmente testele doping nu au sens decat pt cei din top 30, poate doar top 20. Altfel, privilegiem cantitatea in fata calitatii. Jurnalistice.

cb (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 17:57

Un articol absolut jenant…

adi (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 18:01

pt. cei care spun k dopajul nu te ajuta in tenis sa lovesti mingea bine nu stiu ce vorbesc si nu au jucat tenis. dupa un set intens observi k nu te mai tin picioarele pt. a te pozitiona corect, nu mai ai aceesi forta la serviciu si de aici apar greselile.

xolv (16 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 18:11

Tenisul nu e atletism. Drogurile nu maresc IQ-ul tenismenilor. Rusine de Federer ca nu-si da seama ca timpul sau a trecut. Vremurile cand jucatorilor le tremurau picioarele cand intrau pe teren cu marele Roger au trecut. Tenisul nu mai e de mult religie monoteista, desi unora le-ar placea. Ar ajuta la rating.

George (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 18:54

Fara suparare dle Naum, se pare ca din vremea cand stateati pe langa cel supranumit Cap-de-porc, v-ati molipsit.

Mihai (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 19:34

Nadal e Lance Armstrong al tenisului .
O sa traim si o sa vedeti .

dicanel (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 21:12

Cred că numărul tenismenilor e mult mai mic decât al atleților sau fotbaliștilor, iar testele alea să fie proporțional mai multe în tenis.

MO (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 21:17

…e adevarat…cateodata ma gandesc si eu sa nu mai apara vreo jigodie/mizerie umana marca „Lance Armstrong”… ar fi mult mult prea urat…

csongi (7 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 21:32

De ce nu o intrebati pe Simona Halep? De pe locul 51 pe locul 11 in 6 luni.
Apoi: v-ati gandit vreodata la diferenta dintre numarul atletilor si cel al jucatorilor profesionisti de tenis? Mi se pare ca este abisala. Mai mare, decat diferenta dintre numarul de teste efectuate.
Cat despre Nadal…http://fansided.com/2013/06/25/john-mcenroe-says-nadal-is-best-ever-despite-first-round-exit/

taranul (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 2:20

deci; nu sunteti chiar toti prosti!o parte au avut ghinion!deci eu un ‘ neica nimeni’ in tenis , doar pot sa returnez mingi slabe, poate sub medii, incep sa iau substante si de pe locul 7 miliarde, intr-un an vin in top 100. pot spune ;brava la mine!mai iau sustante si urc,precum nebunii pe himalaya, pina pe 3-4 fara talent fara antrenor fara… fara, doar substante!daca n-ati fi prosti, ati avea o sansa, dar asa…!

tennis pro (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 6:01

Draga Radu Naum,
Daca tu esti cel care comenta turul Frantei,toata stima!
Dar la acest articol..cu tenisul ai dat-o in bara.

Nu compara atletismul cu tenisul.In primul e pur singe nativ si steroizii sint singurii care ii ajuta sa isi imbunatatesca performantele.In tenis poti alerga toata ziua daca nu ai skills,consistency,mental ,tactica si tot pierzi.Asa ca ceea ce afirmi tu e aiurea.In tenis e munca imensa pentru a lovi mingea din miscare cu un balans care nu multi pot sa-l aiba,cu recuperare etc,rezistenta se obtine prin antrenamente specifice ,explozie etc..steroizii afecteaza procesul de analiza a fiecarei sitautii care apare care sint de domeniul sutelor,afecteaza comportamentul -ceea ce nu poti sa fi la nivel inalt cu un nivel ridicat de steroizi.Nadal a avut vreo 6 PRP(platelet rich plasma)sa-i repare tendonul patelar. E mare diferenta fata de ce afirmi tu.Personal n-am mai putut juca in concursuri de peste 45 ani(intre jucatorii cu rezultate bune) pt ca cartilajul meu dupa 3 operatii la genunchi,ligamente incrucisate,menisc si cartilaj debridement s-a deteriorat complet.Chiar am avut a 3 PRP si revenirea e fantastica.Asta nu e dopaj ,iti ia singe separa plasma si ti-o injecteaza in genunchi.Peste o sapt o am pe prima in gen drept ..pt ca dupa orice operatie de ligamente si menisc(am avut si pe dreptul 2/am jucat si fotbal la nivel ridicat.) dezvolti artroza..PRP sint singurele solutii pt a evita knee replacement si sa scapi de artroza…In plus un jucator talentat si care munceste enorm la skills ,mental ,gym numai la anumite grupe musculare,balans etc il bate oricind pe un umflat dopat..nu la fel in atletism!!!!!Fara discutie.
Nadal impreuna cu Djoko sint unii din cei mai buni atleti si nu numai in tenis.Nadal putea juca oricind fotbal de performanta la o echipa de virf ,chiar Barcelona..asa ca mai lasa-ma cu aiurelile tale.Ca sint care se mai drogheaza..de ce ?Ca nu-i duce capul si nu pot sa tina piept unor super atleti..dar atunci in baseball(cel mai bine platit sport de echipa -cu cei mai ne-atleti jucatori ,burtosi si care se drogheaza la scara uriasa!!!,cei din NFL la fel…te uiti la ei si cind ii mai si auzi..sau cum se comporta..chiar daca gasesc mereu metode sa se ascunda este absolut la mintea oricui c-o fac,depinde si de pozitia care joaca..) Oare in golf se dopeaza de asemenea ..la ce afirmi tu???Pentru ce?

piticu (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 10:31

cifrele sunt inselatoare. probabil ca numarul de teste impartit la numarul de sportivi in domeniu da un rezultat echitabil.

brotberuf (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 13:06

Vivat ipocrizia planetara ! Cat de tampiti putem fi ? Uitati-va la ce mancam in fiecare zi, cate porcarii sintetice punem in farfurie copiilor si cum isi bat joc de corpul si mintea noastra concernele farmaceutice. De ce scriem pe pachetele de tigari avertismentele alea cretine si continuam sa le vindem cu nonsalanta ? Aha, daca ne-am droga legal, ar disparea rapid excedentul de forta de munca ieftina. Totul este un calcul cinic, americanii au concluzionat ca pierd mai mult economic daca mentin prohibitia, pentru ca alcoolul si tutunul te degradeaza incet iar cheltuielile medicale sunt suportabile pe termen lung, in timp ce un drogat iese rapid din sistem si nu mai poate fi controlat sau santajat pe piata muncii. Cu cat suntem mai putini pe planeta, cu atat salariile cresc mai mult.

17 Eroi ai Patriei (103 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 17:37

Dragule, amice, ai o obsesie cu drogurile. Dupa „sindromul …“ „vitaminizaere“ atribuit Stelei si Barcei, scris pe timpul cind iubita ta Alexandra mai era inca „Salvatore de la Patria“, ai mai scris de citeva ori despre subiect. Poate tatal tau, specialist in ciclism, e de vina. Cunosc toti cazuri in atletism, haltere, lupte in general, sporturi in care dopingul era obligatie de stat. Cu cit era mai mare presiunea, cu atit era mai mare obligatia. Vezi DDR si Dinamu vostru,femeile barbate, caci ce barbat alege sa reprezinte niste Sticle! In fotbal si tenis dopingul nu-si are rostul. Se pare ca n-ai practicat. O aspina si o tuica cind arbitrul lasa adversarii cu 10 cm de aluminiu ascutit in talpi da. Atit. Si o alimentatie corespunzatoare.

In tenis trebuie precizie. Bivoli sint destui.
In fotbal la fel. Discutam cu un profesor antrenor pe vremea cind fotbalul de strada nu era inca promovat, pe vremea cind toti, de la F la A, se antrenau ca FCB. El: la noi e invers decit la voi, toti alearga ca bivolii, dar nimeni nu e in stare sa dea un pas de 10 m! Clar?

Titlul supara cel mai tare. Desteptii au jucat tenis. Ar trebui sa cunoasteti si profesori universitari, chiar matematicieni adevarati, care l-au batut pe Mustacios. Desigur mai exista relicve care duc in cantonament echipa la un Complex Comercial, unde pot vedea un film pentru handicapati mintali si minca carne, cartofi, inghetata si cola, noaptea ii lasa in dureri, chiar daca e ziua lor, in timp ce ei dupa o bauta de vitamine isi calaresc femeile. Ca la ei nu merge cu smecherii. Pentru aceste echipe nici nu exista decit droguri tari. Normal!

Dar nu e vorba de performanta! Clar?

Lopquis (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 3:49

1. Nu prea are sens sa discuti de esantion in cifre absolute. Numarul de oameni testati nu spune nimic daca nu-l raportezi la totalul populatiei de atleti profesionisti din sportul respectiv.

2. Nadal impreuna cu ceilati jucatori de top au fost testati de destule ori in fiecare an. O privire la statistici arata 8-9-10 teste pe an. Pentru fiecare jucator. In fiecare an.

Ana (2 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 11:08

Din cate am citit, in 2013 au marit numarul testelor in afara competitiei. Introducerea pasaportului biologic(care s-a produs anul asta in tenis) presupune un numar ridicat de teste de sange, altfel n-ar avea cum sa functioneze.
Acest lucru a fost confirmat de Andy Murray, care a spus ca numarul testelor a crescut in timpul turneului de la US Open. http://www.standard.co.uk/sport/other-sports/andy-murray-is-glad-that-drug-testers-have-stepped-up-action-8799294.html

Ana (2 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 12:19

Si inca ceva. Nu stiu daca ati observat, dar Nadal are o relatie excelenta cu ziarul L’Equipe si se bucura de mult respect din partea acestora. Unele dintre cele bune interviuri ale sale au fost acordate acestui ziar. Articolul la care v-ati referit chiar contine unele declaratii preluate dintr-un interviu mai vechi, declaratii ce il pun pe Nadal intr-o lumina destul de favorabila. Probabil ca acesta e si motivul pentru care nu se regasesc in „articolul” dumneavoastra. 😉
Autorul critica sistemul dar in niciun moment nu arata cu degetul spre un jucator sau altul, asa cum ai facut-o dumneata de nenumarate ori.

vlad t. (8 comentarii)  •  18 noiembrie 2013, 14:29

Evidemment, mon cher Watson. Eu vreau antidoping la Borussia Dortmund, ca sa scap de ultima iluzie ca se poate juca fotbal frumos. Sa vad ce baga Lewandovski, de ce a dat 4 goluri intr-o semifinala lui Real Madrid. SInt sigur ca a fost dopat, asa cum sigur sint ca toti sint dopati. Care nu, joaca in C sau in Turcia… Dar as vrea sa stiu pe bune daca Lewandovski a jucat dopat cu Realul…. daca a fost sau nu a fost…

HIHIHI (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2013, 12:32

Constat ca dl.Naum face o referire la Nadal doar cand incearca sa dea dimensiunea castigurilor unui tenisman de Top care mai au si ceva bonusuri din reclame.Multi insa il suspecteaza ca are ceva cu Nadal ca „baga fitile”dar fara temei se pare.Nelinisti desigur sunt fanii ibericului care fie vorba intre noi arata ca poseda mijloace de exprimare pur tenisistica intrun numar muuult inferior celui al ticurilor care sunt specifice celor dusi cu pluta din motive de practici nerecomandate.
Ma astept ca in scurta vreme sa-l vad vorbind singur asa cum a patit-o si Sven Hannawald alt umflat cu pompa.

vio (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 15:45

cum il mai apara lumea pe dopatu de nadal. omul asta a trisat tenisul, a beneficiat de „ignoranta” ITF-ului si a mers nestingherit mai departe. pacat pentru acest sport frumos ca exista „baieti destepti”.

asNibh3l8yv (1 comentarii)  •  7 februarie 2016, 9:15

levitra

Comentează