Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cei care ne mint

Interminabilul caz Armstrong e o perfectă parabolă pentru ceea ce trăim

În ziua de azi oricine are dreptul la cuvînt. Chiar şi morţii. De dincolo de mormîntul moral, Lance Armstrong a dat un interviu-fluviu pentru cyclingnews.com. Ar fi trebuit să […]

marți, 12 noiembrie 2013, 9:58

Interminabilul caz Armstrong e o perfectă parabolă pentru ceea ce trăim

În ziua de azi oricine are dreptul la cuvînt. Chiar şi morţii. De dincolo de mormîntul moral, Lance Armstrong a dat un interviu-fluviu pentru cyclingnews.com. Ar fi trebuit să receptăm o confesiune plină de dramatism şi remuşcări a unui trişor prins care înţelege în fine răul imens pe care l-a făcut bolnavilor de cancer şi de sport. Am sesizat o astfel de atitudine doar în accente vagi. Omul turuie grozăvii la fel cum pedala mecanic pe căţărări. Inclusiv atunci cînd îşi cere scuze. O face în cadenţa şi cu gingăşia cu care îşi distrugea concurenţa în Tur. Ai senzaţia că Armstrong funcţionează în logica poantei spuse pe vremuri de Dinescu la Tucă, despre germanul care, pe patul de moarte, îi cere soţiei un pahar cu lapte. „Acum se moare, nu se bea lapte!”, ar fi venit răspunsul.

Acum Armstrong trebuie să-şi ceară scuze. Nu se ştie dacă e momentul, dacă o face cum trebuie, dacă i se acceptă. Nu. El a hotărît că acum trebuie să ceară scuze şi cere scuze. Einz, zwei, polizei.

Ceea ce receptăm, de fapt, e tipologia mincinosului patentat. Multiplicat la infinit. Patroni, conducători, sportivi (era să zic fotbalişti) care ne mint de dimineaţa pînă seara cu o seninătate devastatoare. Ne mint pentru că merităm. Şi, dacă prin săpăturile înverşunate ale unora, din ce în ce mai puţini, care vor să afle adevărul sînt prinşi cu raţa-n gură, ne mai mint o dată pretinzînd că le pare rău. Armstrong are, desigur, motive, motivaţii. Dacă voia să supravieţuiască trebuia să treacă, după cum zice, pe „high octane”. Toată lumea făcea la fel. Parcă şi la Nurnberg s-a spus acelaşi lucru. Şi presa, ea n-a minţit? Armstrong, ca şi Rasmussen, susţine că media ştia, dar că a ales să joace jocul.

Probabil că aşa e (deşi mulţi mai degrabă bănuiau decît ştiau precis). Dar e o diferenţă uriaşă. Aceea dintre un făptaş şi un complice teoretic. Lipsa de argumente (sau dezintersul pentru descoperirea lor) i-a făcut pe mulţi să tacă. Era convenabil. Ok. Poate că nici publicul nu voia să afle. Ok. Dar cei care, ca să zic aşa, minţeau cu adevărat, cei care ştiau totul în amănunt erau cei din miezul minciunii şi marii culegători ai roadelor ei. Cum sînt şi azi. Cazul Armstrong este o fabuloasă coborîre în abisuri. Astfel de „asasini” sînt printre noi, pot fi întîlniţi la orice colţ, în orice sport, în oricare interviu. Minciunile groase pe care ni le servesc, sfidarea evidenţei au devenit normă. Iar lumea ciudată de azi le lasă şansa de a pretinde penitenţa atunci cînd sînt daţi de gol. E precum cu torţionarii Securităţii. După un timp începem să credem că sînt şi ei oameni. Asta e, de fapt, lovitura de graţie pe care ne-o dau.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

victor L (73 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 10:59

dle Naum,
cred ca ati uitat ceva aici:
” e tipologia mincinosului patentat. Multiplicat la infinit. Patroni, conducători, sportivi (era să zic fotbalişti) care ne mint de dimineaţa pînă seara cu o seninătate devastatoare.”
Pentru credibilitate mai trebuia un cuvint: ziaristi (era sa zic, sportivi, dar nu doar).

Nb,
poate nu ati aflat, dar unii „investesc” incredere si in ziaristi, nu doar in sportivi. Si dezamagirea poate fi la fel de mare.

Florin STANESCU (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 11:24

Cam tarziu vine acest articol si daca stau bine sa ma gandesc cel care l-a scris a actionat la fel ca Amstrong.

Geri (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 13:12

Din păcate totul se rezumă la politcă sportivă și sensațional mediatic. Oare despre ce s-ar scrie dacă nu ar exista asemenea cazuri? Armstrong a făcut greșelile pe care le-a făcut și acum plătește pentru ele. Problema mea este însă că este poate printre singurii mari, care o fac. A fost și Landis descalificat de turul pe care l-a câștigat dar cum rămâne cu ceilați? Se știe foarte bine că Jaques Anquetil s-a dopat dealungul carierei, a recunoscut-o chiar el la televizor, Mercx a fost depistat de mai multe ori pozitiv. Un studiu a arătat că Indurain, care nu a fost depistat niciodată pozitiv, a desfășurat forță mai mare ca Armstrong, și și-a învins categoric adversarii, mulți dintre ei dopați. Chiar ne credeți atât de naivi să credem că el nu s-a dopat? Și dacă toți ceilalți și-au păstrat tururile câștigate atunci de ce suntem atât de ipocriți să vorbim despre dreptate în cazul lui Armstrong? Problema e că dacă toți ar fi descalificați ce ar mai rămâne din Turul Franței? Și în general, cred că sportul de performanță nu poate exista fără dopaj și una dintre cauze este setea de senzațional.

Dino (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 14:26

Dle Naum,

Nu e primul articol in care-l desfiintati pe Armstrong.
Aveti aceasta atitudine datorita faptului ca ati admirat foarte mult sportivul Armstrong si v-ati simtiti tradat sau motivul este altul? El nu e nici primul nici ultimul mare campion care s-a dopat, vezi Maradona. Sa nu ne miram ca peste cativa ani vom afla ca Messi, C. Ronaldo, Usain Bolt sau Roger Federer au facut-o si ei. Cat despre dopingul in ciclism cred ca Armstrong are dreptate: a fost, este si va fi si in viitor.

IO (18 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 15:32

Dintre mincinosi l-as aminti pe „dl.” Anghelache de la Dinamo.
In interviul de dupa meciul CFR – Dinamo, in emisiunea dvs, domnul Anghelache, profesor universitar, nu-i asa, a reusit sa striveasca Limba Romana intre fese cam cu o face cu mancarea de ieri. Noroc ca a venit Grigoras, baiat harjonit in fotbalul mai mic sau mai mare, care a dovedit ca maitrise-a gramaticii este posibila si ar fi de dorit si in cazul unui „profesor universitar”. Trebuie sa pun ghilimele, ca si la „dom professor” Radulescu, alt dusman al graiului nostru. Ramane la discretia publicului sa considere daca impostura unui professor universitar semianalfabet este egala cu impostura sportivului dopat.

Iulian (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 16:42

lance, e altfel, lance nu da nume, lance nu „da in gat”. lance nu se plange ca o fetita mica, cum a facut Hamilton. lance a fost prins, asta s-a intamplat, parca nici nu ii pare rau. lance e o piatra, lance daca ar fi sa aleaga ar fi facut exact acelasi lucru, din 92 pana acum. Am ajuns sa il cunosc, nu pe el, personalitatea lui, lance ne minte din nou. lance s-a dopat si in 2009, lance intotdeauna s-a dopat. de ce ne minte cu 2009? poate ne zice „adevarul” nu s-a dopat cu transfuzii, poate cu altceva. lance e cel care a ucis ciclismul, ceilalti stiau, ceilalti se uitau, dar de ce ceilalti nu primesc aceleasi pedepse? pt ca lance a tras, pt ca lance a bagat cutitul, pt ca nu ii pare rau, nu ii pare rau de nimic, nici macar ca a fost prins, zic eu. „anything we do those other fuckers are doing more” ii spunea lui hamilton. lance nici nu a avut acel moment in care s-a apucat de doping. hamilton s-a uitat in oglinda baii si a luat pastila, hamilton isi aminteste. lance nu isi aminteste, pt el nu a fost un moment de rascruce, pt el a fost doar un moment. Pt lance nu se punea problema daca ne dopam sau nu, se punea cat ne dopam si cat/cu ce se dopeaza ceilalti. L-a vazut pe Ullrich in contratimpul din 97, singurul lui titlu, era burdusit de EPO, lance stia doar dupa fata, lance stia ca EPO iti umfla fata „his head was the size of a fucking pumpkin”. Dar azi, ciclismul de azi ? E mai curat? multi spun da, pasaportul biologic, testul EPO etc. Rad si ma amuz, hahaha, cum sa fie curat? Nu exista test pentru transfuzii sanguine, cum sa fie curat? Cine e asa de prost, da prost, sa nu se dopeze? E aceiasi situatie si asa va fi mereu…

Razvan (27 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 17:12

Tocmai acum am citit un articol in care WADA „sustine ca Jamaica a luat-o pe un drum gresit” in ceea ce priveste testarea atletilor.Cei de acolo au facut un sigur test antidoping in prededentele 6 luni inainte de jocurile olimpice.Si cei din Kenya sunt vizati.
Atletismul sta pe un butoi cu pulbere la fel ca tenisul si fotbalul.Dar din interese financiare nu vom vedea nici 10% din ceea ce s-a facut in ciclism.
Oare Bolt a facut cu apa plata recordurile astea fabuloase?

Moromete (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 18:12

Subiect OK, scris cu talent,… Felicitari ptr. articol!

jugaru lucian (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2013, 3:34

Campionatele Europene de Sah pe Echipe- Varsovia
Dupa ce ieri 12.11 baietii nostri au terminat la egalitate cu Ucraina(favorita nr.4) urmeaza un meci extrem de interesant cu prima favorita Rusia. Echipa noastra este favorita nr. 19 si se afla pe locul 9, neinvinsa dupa 5 runde.
Fetele sunt tot pe locul 9 si vor intalni puternica echipa a Ungariei.
Loturile noastre :
-baieti : http://chess-results.com/tnr114411.aspx?lan=1&art=20&flag=30&wi=821&snr=19
-fete : http://chess-results.com/tnr115919.aspx?lan=1&art=20&flag=30&wi=821&snr=10
Si clasamente : http://chess-results.com/tnr114411.aspx?lan=1&art=0&flag=30&wi=821
http://chess-results.com/tnr115919.aspx?lan=1&art=0&flag=30&wi=821

lebateauivre (5 comentarii)  •  13 noiembrie 2013, 9:45

(citat din ‘balanta’ lui pintilie)

lebateauivre (5 comentarii)  •  13 noiembrie 2013, 9:48

al mai prost om din lume-i americanu’

vio (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 0:43

si tu minti. Ptr. niste arginti murdari mimezi ca te intereseaza ce faci acolo, vorbind despre Dragomir, Tanase, Chiajna, Porumboiu, etc, etc. Mimezi nedumerirea, mimezi entuziasmul. Esti jalnic!

Radu (2 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 8:55

Dopping-ul este practicat de atletii de performanta de la sfarsitul anilor ’60, iar motivul pentru care nu se iese public este cel mai simplu: banii.Ei vand un produs, si acel produs trebuie sa fie impecabil, pentru ca daca ar fi prezentat ca fiind imperfect, ar pierde miliarde de dolari intreaga industrie.
Asa ca nu are rost sa ii facem pe unii ca Armstrong mincinosi, cand toti, absolut toti atletii de performanta( pana si cei care ies doar campioni nationali) iau.Unii au macar atata respect fata de sine si de noi ca sa recunoasca.
Daca sunteti curiosi sa aflati mai mult despre subiect ascultati-l pe Dorian Yates, spune omul foarte sincer ce si cum: http://www.youtube.com/watch?v=fNqR-Ifj7xQ (de la min 24 incepe sa vorbeasca despre steroizi)

kkciosuldelahamangia (18 comentarii)  •  15 noiembrie 2013, 19:48

cazul Armstrong NU ,,este o fabuloasa coborire in abisuri” ca sa va citez, este doar o realitate, era sa scriu in continuare crunta, dar nu e o realitate crunta pt. ca este adevarul care se ascunde in spatele oricarui sport in care se invirt, si circula miliarde de euro, fabrici false de vise pt. copiii care mai cred cu naivitate in ,,idealurile” sportive.

Marc Anthon (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 7:55

Cuvinte cheie :
1/”Armstrong, ca şi Rasmussen, susţine că media ştia, dar că a ales să joace jocul.”
2/”Poate că nici publicul nu voia să afle”
3/”Dar cei care, ca să zic aşa, minţeau cu adevărat, cei care ştiau totul în amănunt erau cei din miezul minciunii şi marii culegători ai roadelor ei”
4/Astfel de “asasini” sînt printre noi,”

Si concluzia :” Minciunile groase pe care ni le servesc, sfidarea evidenţei au devenit normă” In toate domeniile , nu doar in sport !
5/

Comentează