Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Globalizarea stadioanelor goale

Există o cale pentru a ieşi din marasm cu fotbalul. E atît de simplă şi atît de complicată

Treaba asta cu punctele Petrolului a devenit un fel de film postmodern. Fiecare vorbeşte în treaba lui, un regulament dispare ca […]

marți, 1 octombrie 2013, 11:16

Există o cale pentru a ieşi din marasm cu fotbalul. E atît de simplă şi atît de complicată

Treaba asta cu punctele Petrolului a devenit un fel de film postmodern. Fiecare vorbeşte în treaba lui, un regulament dispare ca prin farmec deşi el există bine mersi, comisii se întîlnesc, LPF şi FRF îşi tot aruncă mortul ca pe o grenadă peste gard. De cîte ori cineva face o gafă epocală, un sistem întreg încearcă să o dea cotită pînă cînd vina se volatilizează, iar interesul se răceşte. Fotbalul nostru e ca o uriaşă casă de toleranţă a prostiilor. Din întîmplare, de această dată miza e chiar importantă. Echipa lui Contra e pasibilă de sancţiune pentru că n-a trecut pe foaie la 3 meciuri 5 jucători crescuţi în România.

Treaba asta cu obligaţia de a fi patriot devine enervantă într-o lume în care cine nu se adaptează la noile reguli – dispariţia graniţelor de orice fel – piere. Adevărul e că adaptabilitatea străinilor, fluiditatea şi lipsa de complexe cu care ţopăie dintr-un campionat în altul îi fac mult mai interesanţi decît bună parte dintre mărgelele pe care le produce, cînd şi cînd, fotbalulul nostru. Protecţionismul e la fel de prost în fotbal ca şi în economie. De aceea, chiar dacă Petrolul va fi sancţionat, mergînd în miezul problemei, Guriţă şi ai săi neglijenţi au dreptate.

Atît că au dreptate doar pe jumătate. Românii sînt greu de prins, dar aceia dintre ei care au minte şi inimă valorează greutatea lor în aur. Uitaţi-vă la tînărul Rotariu! E un tip pe care, chiar fără ca el să o ştie, se poate construi solid o echipă. Nu neapărat pentru jocul sau leadership-ul său, ci pentru speranţa pe care ne-o dă. Să fim sinceri: trăim în criză. Stadioane goale, sponsori pe fugă, calitate în bernă. Oameni ca Dorin pot reaprinde flacăra, pentru că fotbalul de aici a rătăcit, în bună parte a sa, o chestie esenţială, capacitatea de a fascina şi de a federa. Stranieri oarecare jucînd aproximativ în faţa unor tribune părăsite, iată o imagine apocaliptică pe care multe echipe au construit-o cu sîrg.

Rotariu, Stanciu, chiar Iancu, poate scumpi şi nedisciplinaţi, au embrionii unei charisme care i-ar putea face pe oameni să „simtă” din nou. Am pierdut în timp personalitatea echipelor pentru că jucătorii au început să vină la stadion ca la uzină. Or, la Dacia să zicem, oricît de bine s-ar munci la bandă, nu vine nimeni să aplaude şi să scandeze din gradene. Ni se tot zice că fotbalul e un business. Nu, e sau ar trebui să fie mai întîi un spectacol produs de oameni cu vocaţie, altfel afacerea pică sau rezistă artificial! Românii, prin dorinţa naturală de a fi recunoscuţi în ţara lor, ne pot reda fotbalul. Totul e să nu alegem mereu calea cea mai uşoară a angajării pe bază de paşaport. Şi să avem puţintică răbdare.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

ilie (1 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 14:03

Astea doua perle sunt foarte reprezentative pentru spalarea pe creier la care am ajuns:
„cine nu se adapteaza la noile reguli – disparitia granitelor de orice fel – piere”.
„Protectionismul e la fel de prost în fotbal ca si în economie”.
Din fericire adevarul e exact pe dos: cine nu se adapteaza la disparitia granitelor nu piere, iar protectionismul e la fel de bun in fotbal ca si economie. Cei care inteleg asta, si sunt natiuni puternice care inca o inteleg, nu pier ci devin mai puternici. Noi romanii insa, ne lasam mult prea usor prostiti, ca nu degeaba zicea Eminescu:
„Cine-au indragit strainii
Manca-i-ar inima canii,
Manca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.”

ruiz (4 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 14:16

Satdioanele vor fi goale mult timp daca nu se face o restructurare a competitiei interne. La liga a 2-a e dezastru, mai avem putin si nu termina nici jumatate din competitoare competitia.Diluare totala.La liga 1-a jumatate din echipe sunt vai de capul lor, pe vremuri nu aveau loc nici in liga a 2-a.Normal ca spectatorii nu vin sa vada un meci ca Viitorul-Chiajna.Calitatea jocului e jenanta, conditiile de vizionare sunt de anii 80 sau mai rau, toata lumea se face ca nu vede care e problema.Un sistem in liga 2 cu 1 serie de 18 echipe ar fi suficient.In liga 1 solutia ar fi 14 echipe, 26 etape urmat de play-off cu 6 echipe pentru titlu si cupe si play-out cu 8 echipe din care sa retrogradeze 4.Am avea pentru echipele de cupe europene 36 etape iar pentru cele care joaca numai in campionat 40 etape.Televiziunile ar fi mai mult decit multumite cu 4 meciuri Steaua-Dinamo si un playoff numai cu meciuri tari…

vlad t. (8 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 14:16

Masopust – fotbalist ceh, mijlocas – a fost intrebat , in zilele retragerii, daca vrea sa fie antrenor. A raspuns: „Am iubit prea mult fotbalul, am iubit prea mult meseria asta ca sa ii aflu si partea urita. Poate la copii…”

dan (7 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 14:41

bun articol, poate mai putin folosirea verbului „a federa”, mult prea militarizat, daca nu cumva chiar fortat.

Monte Cristo (1 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 16:12

@ Ilie:

Puteti prezenta, va rog, niste argumente economice in favoarea protectionismului?

pakeman (1 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 17:35

FALS !Cei mai multi sprctatori vin la meciurile echipelor care practica un fotbal-spectacol de calitate,fara sa tina cont de nationalitatea jucatorilor.(vezi:Petrolul,Steaua,Rapid…)

LEANDRO (5 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 20:12

ADEVARAT ILIE!!, I-AI SPUS NEOMULUI ADEVARUL . EL E PREA NEPREGATIT, CA SA POATA FACE CEVA BUN, CINE SE PROTEJEAZA, ECONOMIC,FOTBALISTIC NU PIERE!, DA CE SA-I CERI UNUIA CA NAUM…!!, UN TRANCANITOR PE LA TV…

Stefan (2 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 20:23

Nu sunt de acord cu faptul ca petrolul ar trebui pedepsita pentru ca nu a trecut pe foaia de arbitraj 5 jucatori romani. Cu ce se schimba soarta unui meci dacă trecea pe foaie doi jucatori romani in plus? A , dacă era obligată sa bage in teren 5 jucatori romani se simtea in joc dar pe foaie doar nu se simtea vreo schimbare deoarce ii putea trece dar sa nu joace… Si cu ce se schimba probema? Va e teama de petrolul? Știi si tu domnule Naum ca petrolul e cel puțin de locul trei…vrei sa vina acolo dinamo, cea care cu arbitri a facut doar un egal Acasă cu petrolul? Sau pandurii care au avut noroc cu ratarea din penalti a lui Grozav? Sau cine?

Stefan (2 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 20:39

ConcluZia: e cel mult o greșeală administrativă a unei persoane care era obligată sa facă in colaborare cu antrenorul foaia de arbitraj si deci trebuie pedepsita persoana care nu a trecut pe foaie 5 jucatori romani, eventual pecuniar si nu trebuie pedepsita echipa care nu are vreo vina..mai mult nu trebuie dat victorie echipelor repetente pe teren…doar ca cineva a greșit o lista…

Iulian (2 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 22:37

Te-am urmarit duminica la Fotbal Club… Din pacate mi-as fi dorit sa te fi urmarit comentand la campionatul mondial de ciclism. 🙂 Asta si daca era televizat… Din fericire s-a vazut foarte bine pe canalul UCI de pe YouTube.

Rezultatul lui Andrei Nechita e imens pentru acest sport si in a noastra tara.

M-as bucura sa mai citesc pareri de-ale tale despre ciclism… Numai bine!

janpitesti (14 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 22:51

timpurile se schimba mereu..

gima (10 comentarii)  •  2 octombrie 2013, 6:39

ca si un antescriitor: ce draq sa vezi la un meci Viitorul – Chiajna? ce cauta aceste 2 echipe in divizie? Hagi a fost un blatuitor cind era jucator dar si acuma? e deja prea mult! acest campionat este infectat pina peste cap de interese, blaturi, furaciuni! huuuuuuooo!

mihai jianu (1 comentarii)  •  2 octombrie 2013, 9:20

http://juventus-torino.ro/articole/atentia-domnilor-politruci-media-anti-juventus/

Ia Naume si citeste.

P.S. „Rigore per il Milan”.

petru (3 comentarii)  •  2 octombrie 2013, 20:28

,,Diriguitorii,, au transformat fotbalul echipelor cu brand , in fotbal pe interese cu echipe care nu mai aduna mai mult de 2000 de suporteri la un meci… Toate suburbiile Bucurestiului au avut sau au echipe in liga lu MI ..CA… SI FOTBALUL E MI..C … In rest daca se merge in acest fel , in doi ani vorbim de fotbal Adevarat DOAR DIN CARTI …

barbu (28 comentarii)  •  3 octombrie 2013, 8:30

aşa, băgaţi laudele cu toptanul! aşa îl făcuse presa „bun naţional” pe dumitrache sau „briliant” pe mutu, aberaţii care au contribuit la infatuarea şi decăderea timpurie a jucătorilor. proba valorii unui jucător român o dă nu doar vânzarea lui în vreun campionat puternic, ci şi evoluţia de acolo. ia priviţi la alde rusescu, la torje şi la alţii ca ei.
cât despre „sponsori pe fugă” – ăştia umflă banul şi se duc cu el (urziceniul, acum galaţiul), înainte de a-i căuta DNA-ul.

apoca (15 comentarii)  •  3 octombrie 2013, 11:17

ce copii sunteti … cine se protejeaza economic si fotbalistic dispare pentru ca intretine artificial un sistem incapabil de a concura cu cei din afara granitelor (daca ar fi capabili n-ar mai fi nevoie de protectie) … poate dispare mai greu dar dispare negresit … fara protectie poate e greu, poate esti un pic apasat la inceput dar atunci cand construiesti si scoti in sfarsit capul in lume poti sa fii sigur ca esti competitiv si gata sa te bati de la egal la egal … e elementar pentru oricine lucrul asta din pacate comunismul a lasat sechele

Wolf (1 comentarii)  •  3 octombrie 2013, 12:16

Esti in necunostinta de cauza, rau voitor si subiectiv pentru ca esti dinamovist, d-le Naum. Esti o mizerie, realitatea nu este asta pe care o prezinti.
„Stranieri oarecare jucînd aproximativ în faţa unor tribune părăsite”?????????????? Te referi la Petrolul? Tribunele sunt pline pe „Ilie Oana” si acei „straini” pun mai mult suflet decat unii romani. Si au valoare, drept dovada cupa castigata si locul 3, pe bune.

adevar (30 comentarii)  •  3 octombrie 2013, 14:57

Ce ziceti de un campionat cu Urziceni,Chiajna,Viitorul,Damila Maciuca,Fugerul Bragadiru,Astra Giurgiu,Branesti,Botosani,Severin,Buzau.Mai vreti stadioane pline? Cum sa creasca competitia cand autoritatile au sprijinit sa cucereasca campionatul pe Urziceni,bagand in faliment branduri cunoscute.Mai tineti minte cu Elena Udrea dansa in vestiarul Urziceniului? Echipa desfiintata imediat dupa ce a incasat banii din CL.Ne mai plangem ca orase ca si Iasi,Craiova,Oradea, Sibiu,Bacau,Constanta,Pitesti,Arad, nu au echipa in prima divizie?Sa vedem de ce ?Va spun eu,daca orasele mari ar fi fost in prima divizie nu ar fi fost cazul unic pe glob,ca 60% din suporterii dintr-o tara sa tina cu o echipa,practic competitia este distrusa din start.

kostea (4 comentarii)  •  3 octombrie 2013, 19:46

radule, inca o data – fara „ihi” la Tv. nu mai ingana invitatii

gogu de la Virtop (26 comentarii)  •  4 octombrie 2013, 8:45

Ce sa fac dle pe stadion?Sa-l vad pe derbedeul NNStoica?Dar la televizor?De ce esti sluga memeului derbedeu?

nea caisa (3 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 10:13

Domnule Naum, un ziarist sportiv trebuie sa scrie despre sport si nu despre patriotism, protectionism si economie. Dvs v-ati apucat sa scrieti despre acestea trei si v-ati facut de ras. Nu, mentinerea unui minim numar de jucatori in echipe nu e o chestiune de patriotism, nu, nu e o chestiune de protectionism. Este o chestiune de economie, insa nu asa cum o intelegeti dvs. Dar, fiindca va aratati public ca fiind un expert in fotbal, va las sa va ganditi singur la subiect.

RESPECT (1 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 10:35

LA MULTI ANI!

Comentează