Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Istoria ca măciucă

În lupta dintre Popescu şi Piţurcă au început să apară victime colaterale

Gică Popescu a mutat decisiv cu Iordănescu. Piţurcă a dat şah cu Ienei. E tare nostim. Ca să ne dăm seama cine e şeful trebuie mai întîi să […]

marți, 30 iulie 2013, 10:13

În lupta dintre Popescu şi Piţurcă au început să apară victime colaterale

Gică Popescu a mutat decisiv cu Iordănescu. Piţurcă a dat şah cu Ienei. E tare nostim. Ca să ne dăm seama cine e şeful trebuie mai întîi să aflăm cine e şeful şefului. Miza e aceea a controlului. Nu există leadership fără controlul absolut (a nu se confunda cu dictatura!). Popescu a zis-o de la început: selecţionerul trebuie să dea socoteală! Punct final. A fost destul de abil pentru a se adresa funcţiei, şi nu persoanei, dar asta nu schimbă cu nimic istoria viitoare. Nominalizarea lui Iordănescu ca şef tehnic al fotbalului a venit în consecuţia acelui anunţ cu iz de enunţ. De aici, două variante: Gică a ştiut exact ce viespe va zgîndări şi şi-a asumat conflictul deschis sau n-a ştiut, ceea ce l-ar acuza de o naivitate greu de acceptat. Piţurcă a reacţionat exact cum era de presupus. A respins sec ideea de a avea un superior şi l-a pus pe Emeric Ienei în faţa lui Iordănescu pe această tablă de şah a orgoliilor. Cine sînt cei doi? Unul a fost antrenorul celei mai mari performanţe de club, celălalt al celui mai bun parcurs ever al naţionalei. Doi stîlpi constitutivi ai celei mai tari distracţii patriotice. Doi patriarhi. O punem de-o schismă?

Pare imposibil ca aceşti doi oameni să se certe vreodată, indiferent de cine i-ar asmuţi unul împotriva celuilalt. Dincolo de educaţie şi de tabuurile nescrise ale fotbalului de rit vechi, e vorba de stelismul adeneic care îi opreşte de la păruieli publice. Probabil că selecţionerul, măcar instinctiv, mizează tocmai pe mobilizarea partidului Stelei în această confruntare cu un venetic (fost în Ghencea, scurt timp, doar pentru că aspiratorul de valori Valentin Ceauşescu funcţiona la maximum la acea vreme). Mereu, indiferent ce a făcut sau ce a zis Piţurcă, foştii parteneri de performanţă l-au susţinut. Sau măcar nu l-au tamponat grav ca pe alţii (vezi cazul Reghecampf).

E posibil să-i iasă pasienţa. Dar rezultatul nu e garantat. Publicul obişnuit cu lupte de gladiatori abia aşteaptă un pic de sînge. De acum, orice silabă, orice diftong devin volatile. Răspunzînd la deschiderea lui Popescu, Piţurcă a dus înfruntarea la nivel istoric. Riscul e acela de a crăpa singura entitate coerentă, chiar dacă uneori arogantă, a poveştii cu mingi şi picioare. Lucrurile au fost împinse acum dincolo de cei doi, de Iordănescu şi de Ienei. Au fost puşi pe o tablă, în văzul lumii. Faţă în faţă. Ca niciodată. Metoda e clasică, istoria ca măciucă. Un model al unei Românii care nu se mai dă dusă.

Dar ce-ar fi ca, într-o zi, oamenii să se aşeze la o masă nu ca să-şi taie atuurile, ci ca să le pună pe toate de partea lor? Ştiu, sînt fan SF.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Bocanci (3 comentarii)  •  30 iulie 2013, 11:09

Ma nene ce articol poticnit. Subiect deja racit, cuvinte scoase din sac, se citeste greu si e scris degeaba.

run away (1 comentarii)  •  30 iulie 2013, 11:28

Mda… am putea fi fanii luptelor de gladiatori, am putea urmari interesati orice confruntare intre oamenii fotbalului romanesc. Pacat ca nu avem cote la casele de pariuri! Astfel distractia ar capata conotatii sportive, ca altfel nu are nimic de a face cu fotbalul romanesc.

Am putea fi fanii luptelor de gladiatori… doar ca oamenii astia nu sunt gladiatori. Astia sunt barbugii. Nu in sensul propriu al cuvantului (mai putin in cazul lui Piturca) ci simbolic. Oamenii astia se bat pentru bani, orgolii sau putere. Isi aleg strategiile, manipuleaza opinii publice, speculeaza momente. Eu cred ca Piturca de pilda, si-a asezat ca prima prioritate nu calificarea nationalei, ci mai degraba obtinerea unui contract care sa ii aduca foarte multi bani chiar daca rezultatele sunt catastrofale. Si i-a reusit aproape de fiecare data. A speculat momentele de criza de la nationala, momente create de ceilalti „barbugii” precum Sandu, Mitica si multi altii.
Oamenii care au adus rezultate reale in fotbalul romanesc nu vin in fata nici cu declaratii, nici cu ambitii de putere. Ienei, Iordanescu, Hagi, Lucescu, Petrescu, Olaroiu… toti astia muncesc si castiga bani din munca lor in functie de rezultate. Si castiga!
Sandu, Mitica, Piturca… astia s-au umplut de bani muncind pentru fotbalul romanesc desi fotbalul romanesc a ajuns la nivelul Insulelor Feroe sub conducerea lor.
In toata ecuatia asta intra acum si Popescu. Nimeni nu ii poate contesta valoarea de jucator, insa asocierea lui cu clanul Becali, suspiciunile ridicate de dosarele penale ii scad mult credibilitatea ca persoana integra.
In concluzie, nu putem fi fani ai luptelor de gladiatori pentru simplu fapt ca iubim fotbalul mai mult. Si gladiatorii astia ne-au distrus jocul. Pentru asta ii vrem afara din viata noastra, afara din fotbal!

cavalerunegru (1 comentarii)  •  30 iulie 2013, 11:43

Vrei sa ne traduci partea asta? … suntem cam grei de cap! Scrie si tu pe intelesul nostru a cititorilor de rand! Aaaah, sau daca e SF, las-o asa!
„Răspunzînd la deschiderea lui Popescu, Piţurcă a dus înfruntarea la nivel istoric. Riscul e acela de a crăpa singura entitate coerentă, chiar dacă uneori arogantă, a poveştii cu mingi şi picioare. Lucrurile au fost împinse acum dincolo de cei doi, de Iordănescu şi de Ienei. Au fost puşi pe o tablă, în văzul lumii. Faţă în faţă. Ca niciodată. Metoda e clasică, istoria ca măciucă. Un model al unei Românii care nu se mai dă dusă.”

Aristotel (4 comentarii)  •  30 iulie 2013, 13:21

Popescu, zice ca daca va iesi presedinte FRF, isi va aduce si echipa cu care sa lucreze… Hagi (cumnatelul, deh ! ) Stelea, Balint, si altii din generatia de aur ! Pai, si cu cei existenti acum in schema FRF si LPF, ce face ? Ii da afara? S-o creada el !!. Ei, tocmai de asta, actualii salariati ai celor doua foruri, nu vor fi de acord si-i va face imposibila accederea la functie .. Acuma, nu ca n-ar merita cei vechi sa fie schimbati, ar merita cu varf si indesat, dar Gica , prin declaratiile sale s-a antepronuntat si asta nu da bine ! Va fi o batalie grea ! Cine va invinge ? Nu stim; poate ” sistemul” poate generatia de aur… cine stie !. Apropo: de ce i se spune „generatia de aur” ? Au castigat vreun campionat european sau mondial si eu nu stiu ?

andrei (3 comentarii)  •  30 iulie 2013, 13:22

vreau si eu sa aflu daca ziaristii de tip naum, cea mai mare dezamagire pentru mine, care l-am cunoscut drept comentator al turului, sunt platiti in functie de numarul de cititori, in cazul articolelor, sau de telespectatori, in cazul emisiunilor. deoarece, data fiind prestatia absolut jenanta pe care o are la tv, nu intentionez sa contribui nici macar cu un click la bunastarea acestui individ

Aristotel (4 comentarii)  •  30 iulie 2013, 13:25

Post scriptum. Cred ca articolul era mai bine daca purta titlul: „Cu maciuca prin istorie”

m (2 comentarii)  •  30 iulie 2013, 17:39

toate acele dicutii si certuri sunt doar blaturi( ca asa e in fotbal) menita sa prosteasca pe prosti… caci pe altcineva nu are nici o sansa va fi inlocuita mafia nasului cu cea a baciului+nasu

Lucky (7 comentarii)  •  30 iulie 2013, 19:49

Ce aspirator de valori a fost Valentin Ceausescu? Ce valori a aspirat? Concret! De fapt, habar n-ai, le iei din zbor si le imbraci intr-o poleiala de cultura – folosesti cele mai tampite clisee si te dai intelectual.

adrian (1 comentarii)  •  30 iulie 2013, 21:12

eu nu inteleg partea asta „Un model al unei Românii care nu se mai dă dusă”
cred ca nu am studiat aceeasi gramatica. dupa gramatica mea trebuia scris „Un model al unei Românii care nu se mai dă dus”
adica modelul sa se duca, nu Romania

ETC (1 comentarii)  •  31 iulie 2013, 3:37

Cu respect pt. tot ceea ce ai facut in trecut se pare ca functia pe care o ai acum sau poate „directiva” te-au schimbat putin (sau mai mult). Te-am urmarit intr-o emisiune in care pur si si simplu radeai sau mai bine zis (sper) schitai …..un subiect. Sper sa fii mereu echidistant chiar daca……

aleosa (4 comentarii)  •  31 iulie 2013, 10:35

… si scrisul ca aflare in treaba.

petru (3 comentarii)  •  31 iulie 2013, 11:26

SI NASUL CU ORACOLUL IL VOR SPRIJINI PE CHIVORCHIAN… TIPIC ROMANESC… CU SIGURANTA ASA SE VA INTAMPLA …

seocom (2 comentarii)  •  31 iulie 2013, 12:08

Gica Popescu se si vede deja seful sefilor, a si inceput sa faca „ordine”. Poate totusi s-ar mai vedea si lungul nasului.
Batalia a inceput de mult o sa vedem pana la urma cine iese invingator.

gogu (3 comentarii)  •  31 iulie 2013, 13:50

n-ai punctat in articol una din caracteristicile celor doi:amandoi sunt olteni.si ce stiu oltenii cel mai bine? sa se certe intre ei.oare de ce n-a avut piturca succes la craiova incepand din tinerete,desi era o valoare? pentru ca n-a stiut sa si-i apropie in primul rand pe ai lui.

LEFTER POPESCU (7 comentarii)  •  2 august 2013, 15:26

Rapidul nostru, chiar dacă-i de toţi furat, are sufletul curat!!!!!

Au avut dreptate suporterii rapidisti care doreau si insitau ca echipa sa nu se prezinte la acel baraj al rusinii . Mircea Sandu a mai copt-o odata Rapidului , spunand ca daca echipa nu se prezinta la acel meci , va retrograda in Liga a III- a. Stia ca Rapid nu are jucatori si va pierde acel meci. Acum la TAS ,FRF nu si-a aparat mojicia. Tacand, nesustindu-si barajul, a incercat sa-l scoata basma curata pe DURU si au trimis Rapidul in Liga a II-a cum au dorit de la inceput . Le-a fost frica de decizia primita de U CLUJ si de aceea au inventat acel baraj mincinos . Sandu , Mitica si comisiile lor rasufla usurati : “Am reusit , prin tacerea noastra la TAS , sa retrogradam Rapidul in LIGA a II-a !”

PS- LICENTIEREA ( o masura arbitrara) nu este decat o noua arma a FRF in lupta cu cei care le doresc inlocuirea din functii .

Rapidul nostru, chiar dacă-i de toţi furat, are sufletul curat!!!!!

gogu de la Virtop (26 comentarii)  •  7 august 2013, 7:16

Ce faci dle?Mita Stoica ti-a inchis gura,ai tacut,ai schimbat sensul intrebarii,te-a umilit…!Bravo…

Comentează