Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Gay Parodie

Doi atleţi de top au fost prinşi. Cei doi sînt nevinovaţi în lumea lor care scapă oricărui control

Ce tare! În timpul Turului Franţei, găinaţul dopajului a căzut în capul atletismului. Incredibil contratimp (neindividual). Tyson Gay şi Asafa Powell, un […]

marți, 16 iulie 2013, 9:18

Doi atleţi de top au fost prinşi. Cei doi sînt nevinovaţi în lumea lor care scapă oricărui control

Ce tare! În timpul Turului Franţei, găinaţul dopajului a căzut în capul atletismului. Incredibil contratimp (neindividual). Tyson Gay şi Asafa Powell, un fel de Contador şi Quintana ai ciclismului zilei, au fost testaţi pozitiv şi puşi deoparte înaintea Mondialelor. Aşa, pentru distracţie, şapte dintre primii zece performeri all-time ai sprintului pe (bănuim) două picioare au fost prinşi şi executaţi. Chestie care mai schimbă un pic discursul despre care e sportul „cel mai de dopaţi” din lume. Nu ştiu cît efect are această veste asupra ochilor noştri, dacă îi va face să vadă mai bine. Auto-orbirea e eficientă şi rezistentă. Dar am putea măcar să pricepem de ce aceşti oameni fac ceea ce fac. Şi mai ales de ce spun ceea ce spun cînd sînt prinşi cu mîinile pe plită. Pentru că abia atunci începe distracţia.

Americanul a zis că a avut încredere în cineva şi că acela l-a trădat. Jamaicanii acuză suplimente alimentare „poluate”. Discursuri pe care le-am auzit pînă la greaţă în ciclism. Te întrebi dacă oamenii sînt în minţile lor sau nu. Pentru că astfel de explicaţii  nu pot decît să te afunde încă mai rău. E cazul puşcăriaşului care spune oricui îl ascultă că a fost închis pe nedrept. Totuşi, oricine, oricînd, oriunde, debitează aceeaşi polologhie a nevinovăţiei. Ghici de ce: aceşti oameni chiar cred că sînt nevinovaţi. Şi, într-un anumit sens, ei chiar nu mint! Într-un interviu ce va fi difuzat curînd, Michael Rasmussen, omul care a fost la un pas de a cîştiga Turul şi care mai apoi a recunoscut că s-a dopat cu tot ce se inventase la vremea aceea, explica mecanismul acestei mentalităţi: schizofrenia  lumilor paralele. De aici încolo trebuie să înceapă să ni se facă frică. Exista lumea publicului, a sponsorilor, a interviurilor. Şi exista cea a doctorilor, a colegilor, a culturii performanţei. Într-o perfectă paranoie, oamenii evoluează impecabil în acord cu ambele universuri. „Cînd un reporter întreabă un sportiv dacă se dopează e ca şi cum ar întreba orice bărbat în faţa familiei lui dacă şi-a înşelat nevasta. Nu există decît un singur răspuns.

De fapt, întrebarea nu e bună”, mi-a spus danezul, care a privit într-un subsol din Sibiu, clătinînd din cap, cum Froome accelerează în pustiul de pe Mont Ventoux. În asemenea momente înţelegi că nu s-a făcut mai nimic în sport în legătură cu dopajul. Miezul sistemului nu a fost atins. Gay şi Powell ştiu cum merg treburile. Oricărui supersportiv i s-ar părea inimaginabil să alerge cu un rucsac plin de pietre în spate împotriva unor adversari în costume de cîteva grame. E fix acelaşi lucru cu dopajul. Nimic mai puţin. În lumea lor, să fii „încărcat” e acelaşi lucru cu a fi corect îmbrăcat. În mintea lor dopajul nu există. Aceasta e formidabila negaţie la care trebuie să ajungem într-un final, ca la o tumoare pe creier.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

catalin_cj (8 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:02

nu mai e sport, e spectacol. une poti face orice sa bucuri publicul

Adrian (6 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:24

Sincer astept interviul cu Rasmussen ! cred ca o sa fie cel mai interesant interviu din ultimii ani facut cu un sportiv care nu mai are nimic de ascuns (acum)

Cat despre Gay si Powell … e la fel ca la Armstrong si Ullrich. Dopajul e o chestie comuna pe care o folosesc toti iar cei care au si capacitati fizice mai bune castiga.
Multa lume o sa sara acum dar cum am zis e ca in cazul Armstrong ! toti de pe langa el se dopau si nu puteau sa fie nici macar in apropierea lui in timp ce el era singurul curat din tot plutonul (o chestie crezuta doar de naivi). Asa si cu Bolt… astia se dopau si nu erau nici macar aproape de performantele lui (la 100m 0.10 secunde sunt ca 1 min in ciclism) iar el curat ii batea pe astia de erau cu gura plina de „bomboane mentolate”.
Trebuie sa intelegem un lucru ! dopajul exista si va exista … el nu poate fi scos din lumea sportului pt ca lipsa dopajului ar duce la scaderea performantelor iar cum stim cu toii sponsorii (companiile care tin tot sportul mondial) vor performante ! vor recorduri mondiale ! vor drame ! vor eroi !.
Si Froome si Gay si Powell si ceilialti care au mai fost prinsi sunt niste actori intr-o piesa morbida in care unii care trec peste o linie a evidentei sunt loviti in cap in functie de interese in timp ce altii (mai putini) sunt lasati sa treaca mai departe.
Nu are rost sa ne pierdem in detalii ! si sa facem comparatie SKY-Us.Postal sau Armstrong – Froome pentru ca ne pierdem timpul ! stam sa analizam o situatie evidenta care nu merita efortul.
Cel mai bine e sa ne uitam la sport ! fiind constienti ca suntem mintiti pe fata dar macar avem bucuria aceea cand ii prind ! (sigur mancarea din hotel e de vina la toti ! )

Radu te rog frumos sa-mi raspunzi la intrebare (chiar nu vreau sa ratez cumva acest interviu car o sa fie exceptional)

Dan (3 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:26

Radu, ce nu înțeleg eu este ce căuta Rasmussen la microfonul Digi, comentând Turul Sibiului. Era prezentat ca un fost mare sportiv, nu ca un fost mare trișor. La fel, Rebellin. Oamenii ăștia nu au făcut o tâmpenie, la un moment dat, și au picat controlul anti-doping, așa cum s-a întâmplat cu Mutu, de exemplu. Au trișat mulți ani, perfect conștient, au câștigat mulți bani, iar acum sunt sportivi „uriași”? Nu, sunt foști sau actuali mari escroci.

Sunt sibian, îmi place sportul, dar nu sunt de acord ca banii publici (650.000 de lei, după cum știi, probabil) să fie cheltuiți pentru a „sponsoriza” astfel de personaje.

În ritmul ăsta, probabil că Bernard Madoff ar trebui să aibă propria emisiune, la CNN, și să dea sfaturi despre investițiile pe piața de capital.

cristian007 (22 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:32

Urmand rationamentul „patentat” chiar de Naum&Banciu, daca numarul 2, si numarul 3 sunt dopatzi rezulta ca si numarul 1 e dopat. BOLT „scandal” incoming. Bun articol.

maska (1 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:36

Se scrie „POLILOGHIE” nu polologhie!
Bafta!

apoca (15 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:38

pana cand oamenii astia nu vor primi niste pedepse drastice prosteala va continua pentru ca renteaza. E ca si cum ai face inchisoare 2 ani pentru 30 mil de euro. Jumatate dintre pamanteni s-ar baga. Cam asa si cu dopajul.
Una peste alta Rassmusen e bine merci, da interviuri si traieste o viata linistita. Ce mai conteaza ca a stricat tururi si ca niste ilustri necunoscuti care au muncit zeci de ani si si-au stricat copilaria n-au ajuns la laurii bine meritati. Nici pe armstrong nu-l vad sa moara de foame (si daca e mai scrie o carte) si tot asa mergand pana la Tyson Gay, Asafa Powell, Justine Hennin, Rafa Nadal si multi multi altii.
Si de-asta si Frumi ne rade in nas. Stie ca are o metoda noua si ca pana va fi prins va mai castiga 2-3 tururi macar Atunci va fi scos pe viata chiar daca va fi dovedit, noi ne vom intrista, el va scrie o carte si va face pe lupul moralist si rotile se vor invarti in continuare.

bogdan (3 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:41

in momentul asta nici nu-mi pot imagina pe cineva de la sky scapand pisica din casa. nu in conditiile in care patronul e multi-miliardar si are n afaceti pe care risca sa le pateze, nu atata timp cat inamicul lui lance(walsh) ii pupa in fund( si el tot angajatul patronului de altfel) si cel mai important, nu atata timp cat turul ajunge acolo la anul si asta inseamna o gramada de bani.
teoria tehnologiei si antrenamentelor de ultima ora e atat de penibila, de parca toti ceilalti nutritionisti si doctori sportivi s-au oprit cu studiile la clasa a 5’a si ei si-au luat licenta pe marte. la nivelul asta nu ar trebui sa existe diferente in calitatea echipamentului si pregatirii.

Valyk (6 comentarii)  •  16 iulie 2013, 10:44

De atletism stiam de cativa ani ca sunt pe felie si ei cu dopajul. Ciclismul deja pleaca practic de la zero in fiecare an. Asteptam cu interes sa pice capete si la inot, box, tenis, si de ce nu chiar si la fotbal.
Oare sahistii se dopeaza?

seba (12 comentarii)  •  16 iulie 2013, 11:11

intr-un articol viitor ar fi interesant sa ne povestesti despre consecintele dopajului, amanuntit, cu situatii concrete. stim ca baietii astia incalca niste regului, stim cateva dintre partile negative ale dopajului, dar prea putin.

concret, am auzit de o mie de ori ca nu bine sa te dopezi, dar mai deloc de ce nu e bine.

Nicolae Petre (2 comentarii)  •  16 iulie 2013, 11:33

Sa se legalizeze domnule dopajul si gata treaba, sa crape toti, dopati pana in maduva oaselor. Sunt necesare astlfel de masuri radicale pentru a scapa de dopaj. Sa se dea frau liber dopajului, sa inceapa toti sa pompeze in ei si cand vor incepe sa crape unul dupa altul, poate se va reveni la inceputuri, cand sportul era doar sport. Mi s-a luat sa urmaresc emisiuni SF, ca asta au ajuns competitiile astea, de tenis, de ciclism, de atletism, de fotbal, niste chestii SF, care te face sa te intrebi de pe ce planete sunt veniti aia care participa la acele competitii.

ioan (5 comentarii)  •  16 iulie 2013, 12:00

intrecerea sportiva dispare atunci cand nu mai exista egalitate de sanse , o putem numii cu indulgenta spectacol. Prea putine sporturi au ramas de apreciat in acest sens , unde nu poate intervenii chimia ci doar munca asidua (scrima,tenis de masa ) .

Tatalor (3 comentarii)  •  16 iulie 2013, 12:08

Buna intrebarea care este sportul cu cei mai mult dopati… Desi clar pe primul loc este ciclismul, la mica distanta as pune, sporturile Americane, in special Rugbyul American si Basketul. Acolo chiar pe fata se dopeaza flacaii, nu se ascunde nimic. Insa sincer nici cu fotbalul, atletismul dar mai ales sporturile de contact gen K1, Pride sau MMA, unde 95% sunt plini de steroizi si anabolizante.

jorj (2 comentarii)  •  16 iulie 2013, 13:26

la liber, tata. nu tine sparla cu „stai, dom’le, ca-i periculos pentru sanatate”. stiu ei care sunt riscurile si tot baga. daca nu stiu suficient de bine, sa li se explice mai bine si tot se vor gasi 10 care sa bage. sau 8. cat sa se umple culoarele. e pentru public, e pe bani multi, normal ca sunt si riscuri. pai atunci sa se interzica, tata, si armata, ca si acolo sunt riscuri. si pe bani mai putini, ca amarati care sa se bage sa faca un ban sunt garla si armata ia 90% din ei, pe cand la sport, oricat ai baga in ei, doar o mana o sa ajunga sa faca performante notabile si, deci, bani. sa-si rupa venele pana or alerga cu midgeti in carca, vreau sa ma distrez, ca si eu cumpar puma, nike si adidas. aia la ciclism de ce se opresc cand termina, ce-i abureala asta? sa-i dea blana pana acasa. alea de la maraton alearga si se pisa pe ele, aia bani meritati. neymar ala a venit in europa cu mai multa greutate in freza decat aia corporala. ce-i asta? bagat pe program, sa-l vad cum alearga cu vidici in carca. ce atata morala pe banii mei!?

homebet (1 comentarii)  •  16 iulie 2013, 14:02

Trist dar adevarat!

nausea (2 comentarii)  •  16 iulie 2013, 14:02

Daca Lance nu era lacom, si castiga 2-3 tururi acolo, nu-l mai prindea nimeni. Uite la Bradley Wiggins, anu asta lasa altu. Bravo, frumos, asa da!

Diana (1 comentarii)  •  16 iulie 2013, 14:08

e trist, sa vedem daca e ceva real in povestea asta…

marius (2 comentarii)  •  16 iulie 2013, 18:12

In afara lui Michael Johnson, cam toti ” marii” sprinteri americani au fost prinsi dopati. Intrebarea este : daca Gay , Powell si Gatlin care s-au dopat , nu au putut sa-l invinga pe Bolt atunci e clar ca apa plata din izvoarele Jamaicai are efecte mai puternci k EPO. Eu ma amuz cand mai citesc comentarii in care dopajul este vazut k un fenomen izolat caracteristic unor sporturi marginale; parerea mea este ca toti folosesc ” vitamine” de la Messi, Ronaldo , Nadal , Djokovic , BOLT, …………… pana la hochei pe iarba feminin. De sporturile americane nici numai vb acolo steroizii sunt pe post de breakfast. Va intrebati probabil dc in sporturile de top nu sunt mai multe cazuri de doping . E simplu, atunci cand sunt miliarde in jok si interese internationale sunt prea multe de pierdut. Tolstoi spunea ca bogatia ne corupe pe toti.

Bocanci (2 comentarii)  •  16 iulie 2013, 18:51

Da daca-i baga la puscarie pe cei care se dopeaza in loc sa-i suspende? Bine, pe Contador sau Andreea Raducan ar fi jenant sa-i bage, dar majoritatea sunt chiar infractori.

amne (5 comentarii)  •  16 iulie 2013, 20:34

Hai sa fim seriosi, Naume, si sa lasam schadenfreude asta de prost gust la o parte. Atletismul incearca sa faca ce se face in ciclism de cativa ani, de fapt atletismul investigheaza cazurile de dopaj la modul serios inca de dinaintea forurilor competente din ciclism. Ar trebui aplaudati (cei care investigheaza, evident, nu trisorii), nu aratati cu degetul, cu atat mai mult cu cat nu tin minte cand anume au spus alde Asafa Powell cat de naspa’s ciclistii si cat de micheteaux is ei.
Io astept, probabil inca mult si bine-o sa tot astept, sa se porneasca Machina in tenis si fotbal. Si Spania. Acolo se invart banii, acolo (ma refer la Spania) se face dopaj institutionalizat. Faptul ca metodologia testarii anti-doping in cazul celor doua sporturi este hilara, de fapt sinistra, este exact din cauza a ceea ce se intampla acum cu lumea ciclismului: lipsa cronica de incredere. Sa ne imaginam ca statul spaniol nu va avea succes de cauza in incercarea lui de a distruge dovezile gasite in laboratorul unui nenumit doctor spaniol. Dovezi legate de doua echipe de fotbal din Spania. Dovezi care ar dovedi dincolo de orice banuiala ce unii suspecteaza demult: cele doua cluburi de fotbal din Spania sunt Ullrich si Armstrong. Oare cati bani se vor pierde in industria fotbalistica patronata de ingerasi ca Blatter, Platini, Sandu et al?

iulian (1 comentarii)  •  16 iulie 2013, 23:52

Foarte interesant reportajul. Felicitari d-lui Naum.Intrebarea mea ar fi cand vom citi si despre recordurile atletelor romance de prin ani 80. Oare numele romanesti nu stim sa le pronuntam?De ce vorbim de Contador de Amstrong de Powell etc.si nu vorbim de fetele”Marasescu” cu recordurile si medaliile olimpice si mondiale aduse Romaniei ?

magus1349 (2 comentarii)  •  17 iulie 2013, 0:07

@ #2Adrian
Conteaza si cu ce se dopeaza !
Nu-mi spune mie ca aia de la Sojasun isi permit ce-si permit aia de la Sky , care Sky are buget nelimitat .
Curios e ca la Sky se repeta povestea de la US Postal , adica Michael Rogers la Sky mergea brici si acum la Saxo se taraie . Richie Porte Pana sa vina la Sky pe o catarare s-a dat jos de pe bicicleta si acum vine pe Mont Ventoux la 2.5 min. de invingator .Asta dupa ce l-a carat o bucata buna pe Froome !!
Eu i-as lua pe Froome , doctorul echipei si directorul sportiv si i-as pune la detectorul de minciuni .
Daca unu din ei , repet UNU , trece testul poligraf atunci mi-as scoate palaria in fata lui Froome !

catalin_cj (8 comentarii)  •  17 iulie 2013, 7:59

@ ioan
gresesti amarnic daca crezi ca acolo nu poate ajunge dopajul. sunt substante care imbunatatesc capacitatea de concentrare si reflexele, lucruri esentiale in cele doua sporturi enumerate de tine.

Radu (2 comentarii)  •  17 iulie 2013, 22:11

Comparam ciclismul cu atletismul intr-ale dopajului! Pe o scala a intensitatii dopajului ar trebui sa echivalam interesul publicului si banii care se ruleaza cu tentatia dopajului. Rezulta clar ca ceea ce vedem in ciclism sau atletism este doar un fulg de nea pe langa iceberg-ul din fotbal. Asadar, Radu, pe cand un articol despre Super Steaua EPO-cala?

alex (10 comentarii)  •  18 iulie 2013, 8:40

Se face prea mult caz cu dopajul. Dopajul in sport este ca laptele praf pentru bebelusi: adica absolut necesar !! Vrem sportivi curati? Ok, atunci ne uitam doar la 4 turnee de tenis pe an (cu pauze intre meciuri de 4-5 zile), ne uitam la maxim un meci de fotbal pe saptamana cu loturi de 35-40 de jucatori ca la fotbal american. De ce? Pentru ca niciun sportiv pe planeta asta nu poate sa tina ritmul si stacheta atat de sus fara ajutor 🙂 Doppingul ar trebui legalizat, fara discutie! Cum a mai zis cineva, TOTI se dopeaza, dar ala care e ajutat si de fizic si de vointa ii depaseste pe ceilalti. Nu inseamna ca daca nea Ion de la tara se dopeaza, alerga precum Tyson Gay. Sau ca dribleaza ca Messi si „ara” terenul ca Nadal si Nole.

Oameni buni, sportul nu mai e DOAR sport demult. Se invart miliarde in publicitate, sponsorii traiesc de pe urma sportivilor, firmele gigant de echipament sportiv la fel. Daca nu s-ar dopa, sportivii nu ar putea disputa atatea meciuri (sau curse) pe an si n-ar mai avea astia cu ce sa umple spatiul la tv. Suntem ipocriti, ne place sportul dar practic nu prea vrem sa-l vedem practicat. Pentru ca un sportiv curat 100% o sa fie pe teren cum e o baba care urca scarile rulante care nu merg la metrou: adica incet, lipsit de substanta si care gafaie. Asta vreti? Suntem si noi partasi la acest circ la fel de mult ca sportivii: noi cerem mai mult si ei ne ofera mai mult. E simplu.

Valyk (6 comentarii)  •  18 iulie 2013, 9:35

Sporturile curate sunt cele de „nisa”, practicate la nivel de amatori sau semiprofesionist si care nu implica multi bani. Granita spre dopaj se trece cand castigul din practicarea sportului respectiv depaseste instinctul de autoconservare al sportivului. Cati ar refuza sa bage in vena cand castigul este de cateva milioane de euro anual?
O miscare buna facuta tot in ciclism este retragerea sponsorilor, cu toate ca oamenii se imprastie imediat pe la alte echipe nu mai apar uzine gen US Postal. Festina a ramas in sport dar nu mai este legata direct de o echipa, Rabobank a sponsorizat echipa foarte mult timp dar cand au aparut ciclisti de la echipa implicati in dopaj au renuntat. Si ca veni vorba de Rabobank, actualii „Belkini” mi se par cei mai curati. Mollema a avut in turul Frantei, pana acum, comportament de om normal. A urcat bine in primele etape pe munte dar nu senzational, a urcat ca un sportiv de top pe sosirea in categoria speciala, a clacat la un contratimp foarte greu. Sa il vedem pe urmatoarele catarari dar acolo nu stiu de ce am o presimtire ca o sa vedem iar tot felul de „eroisme” si urcari in ritm de motocicleta. Cine crede ca Froome e curat? Cine nu a urcat in viata lui pe bicicleta sau merge cu ea doar printre masini 30 de min in oras pana la munca. Cine a luat in piept un deal mai serios dupa ce a stat in sa 3 ore stie sigur cum e cu Froome.
Acum cativa ani am urmarit un documentar legat de dinozauri in care se discuta comportamentul animelelor dupa lungimea oaselor. Se facea la un moment dat o paralela cu oamenii si observatiile ca oamenii cu o anumita proportie a oaselor de la picioare sunt predispusi la un anumit tip de alergare. In functie de lungimea tibiei si femurului se poate spune catre care tip de alergare esti predispus, de anduranta sau de viteza. Oricum mesajul era ca limitele corpului uman au cam fost atinse in atletism de mult. Imbunatatirile actuale de recorduri oare de unde vin? Mai are rost sa ii intrebam pe Powell sau Gay?

Valyk (6 comentarii)  •  18 iulie 2013, 10:10

@alex
Eu sincer prefer sa vad catarari mai mici in marile tururi, urcate cate o zi intreaga, ne mai uitam la un peisaj, mai desfacem o bere in fata tv-ului(marile tururi ar trebui sa fie sponsorizate de guverne si agentii de voiaj)decat sa plece Froome de langa restul cu viteza de contratimp, de avem nevoie de reluari sa descifram faza.
In atletism recordurile dopatilor se sterg? Recordurile mondiale si olimpice ar trebui doar constatate nu si premiate. Ar trebui schimbat sistemul si in atletism, extins sistemul Golden League la mai multe reuniuni pe alte nivele gen Silver League, etc… sa urmarim competitia nu o goana nebuna dupa recorduri.
Cred ca dupa olimpiade si apa din bazine iese dopata. Ma mir ca nu se fac concursuri de inot liber, in contra curentului pe Dunare, de la Calarasi la Giurgiu, sigur ar pica ceva recorduri olimpice.

Ben Ami (1 comentarii)  •  19 iulie 2013, 23:07

mai, deci am ras de-am innebunit citind comentariile. dau din gura ca nebunul pe unde apuc… chiar daca am ramas agatat de fenomen doar la nivel de veterani. doar prostii si nebunii mai cred ca sportul de performanta nu e murdarit peste 100% (in Romania un anumit antrenor de atletim era banuit ca daca isi programeaza sa cumpere paine in ziua aia inghite nush cate pastile de anabolizante, si daca vrea sa traverseze si strada… le dubleaza – si fetele lui au fost prinse, pe la 400m, cine stie cunoaste!)… daca unul ca Pietro Menea a recunoscut ce-a bagat in el si nu i-a retras nimeni nimic pentru ca pe vremea aia nu erau interzise respectivele, care aici vad ca nici nu-s mentionate de cineva, credeti ca s-a stagnat la EPO si anabolizante? da’ asupra dispozitivelor care se folosesc v-ati oprit vreun pic? uite unul: Anti-Gravity Treadmills… da’ la tranhumanim si derivate (si cati altii or mai fi) va puteti duce cu gandul? ei chiar n-au nevoie de cobai? unt miliarde de (orice moneda merge) bagate pentru studii dincolo de intelegerea unui om fara o facultate de specialitate (uneori chiar peste cunostintele unui medic, biotehnolog, chiar genetician). a intrebat cineva un miliardar din TOP 100 cat ar da pentru un an de viata in plus? sportivii de performanta sunt cobaii de lux ai bogatilor lumii in care traim… doar ei pot experimenta dincolo de limitele umane cunocute, sau intuite. sunt un fel de pionieri ai unei frontiere abia intrezarite, prea putin intelese, sau chiar ignorate… copiii inca nenascuti ai singularitatii. suntem umani, ar trebui sa fim curiosi in continuare… cred.

Schizofrenia lumilor paralele în ciclism | Andriescu 2.0 (19 comentarii)  •  20 iulie 2013, 18:58

[…] Mai multe aici, într-un editorial de Radu Naum pe gsp.ro.  […]

maximuspqr (7 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:06

Rugaminte mare am la mataluta, urmaresc emisiunea ta zilnic, multe bune, multe interesante , multe pot fi mai bune etc dar cint suni fosti fotbalisti, incearca sa nu mai folosesti’ cuvinte din integrame’ saracul Iovan nu intelegea nimic din ce il intrebai, a fost jenant si cred ca poti evita situatiile de genul asta folosind cuvinte cunoscute de toata lumea. Sigur nu vrei sa faci pe desteptul, asa ca incearca. Mara (baiat exceptional) spune ca in ‘izdrael’ sint bani, poti subtil sa ii spui ca …Nu sint si nu ma cred vreo scula, stiu doar ca avem o limba frumoasa. Sper ca nu o sa imi faci praf gramatica subtirica.
O minge, doua mingi, ce naiba e moda o mingie doua mingii? Moda bucuresteana sau chiar este acceptata din 2009 varianta fracturatoare de limba ?

maximuspqr (7 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:21

@Ben Ami, corect!
Unii fotbalisti sint schimbati la pauza sau in a doua repriza, se sufoca, nu mai pot rezista fizic, dupa 7, 8km alergati, ma uit la Iron Man si vad ca in 8 ore, se fac miliarde de hm in apa, pe bicicleta si alergind. Daca se dopeaza le face tare bine.

SorinelDumitru (5 comentarii)  •  22 iulie 2013, 17:20

Absentele astea, ale lui Powell, Gay si mai ales a lui Blake, ii vor dezavantaja foarte mult pe pariori. Eu, personal, de-abia asteptam sa joc un bilet impotriva lui Usain, insa acum nu mai are cine sa-l bata. Cat despre absenta lui Blake, e cel putin dubioasa. Astia doi sunt depistati pozitiv si in 3 zile se retrage si Blake ca nu e suficient pregatit. Oare de ce nu participa el cu adevarat?

Comentează