Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Claudiu şi primăvara

La naţională a apărut un om extra-sistem. Ar fi important să nu-l rătăcim.

Gael Garcia Bernal, actorul care joacă rolul unuia dintre groparii mediatici ai regimului Pinochet în pelicula „No” (ideea e că tinerii răstoarnă sistemele nu neapărat din convingere, […]

marți, 19 martie 2013, 10:20

La naţională a apărut un om extra-sistem. Ar fi important să nu-l rătăcim.

Gael Garcia Bernal, actorul care joacă rolul unuia dintre groparii mediatici ai regimului Pinochet în pelicula „No” (ideea e că tinerii răstoarnă sistemele nu neapărat din convingere, ci din neadaptare la scleroza lor), a mărturisit cea mai tare poantă auzită vreodată la adresa propriei persoane: în Japonia e numit „The Latino Brad Pitt”. Ha, ha, ha! „E o diferenţă de cîteva capete şi cîţiva umeri între noi”, se amuză mexicanul. Aşa ar putea rîde Claudiu Keşeru de alăturarea ne-voită cu Mutu. Un gigant şi unul mic au sosit aproape în acelaşi timp, venind din aproape aceeaşi direcţie şi aproape că nu ştim încotro îi vor duce drumurile.

Adi Corsicanu’ promisese că face întrecere de goluri cu Ibra, aşa, la oha… Keşeru a luat joaca în serios. Evident, Kung Fu Zlatan e de neatins cu 0,83 goluri pe meci, dar tînărul din Oradea nu-i chiar pe o insulă ca performanţe: medie de 0,55! Scuzaţi, nu e o lecţie de matematică (deşi dacă învăţătoarele vor continua să calce cu ecuaţii în picioare orele de sport, aşa cum se întîmplă în mai toate şcolile din România, spaţiul acestui editorial va reveni de drept unui informatician). E doar adevăr. Keseru l-a forţat pe Piţurcă să-l îmbarce în autobuzul naţionalei. Întrebarea e dacă va rămîne pe scară.

La aeroport a vorbit liber. În sensul că n-a citit gîndurile establishmentului fotbalului, gata să sancţioneze derapajele de la „vom face totul, să sperăm ca va fi bine”. A zis că nu se aşteaptă la nimic. E un fel de a afirma că vrea totul. Keşeru s-a clădit ca mai toţi românii din Occident. Muncind fără pretenţii, nevoit să demonstreze în fiecare zi că-şi merită jobul. În felul ăsta poţi ajunge ca unul dintre amicii mei, milionar fără a prinde de veste după un stagiu IT-istic în State de doar cîţiva ani. Atacantul de Angers e un soi de pericol. Arată a fi, de la inimă pînă la epidermă, un tip ca oricare dintre cei ce trăiesc, necunoscuţi, într-o lume bine aşezată. Care n-au fost contaminaţi nici de o societate scrîntită ca a noastră, nici de universul artificial-egocentrist al marilor echipe ori al marilor cariere. Claudiu e entuziast şi disponibil. Adică e normal. N-a trăit prea mult în România.

Şi nu, n-ar prea vrea să se întoarcă. Nu se ştie ce va face cînd va fi supus, vorba selecţionerului, fotbalului de sus. Dar e deja un om care provoacă un zîmbet interior. N-o fi venind, poate, cu golul, dar  vine cu primăvara. Primăvara omului liber. Aceea pe care au aşteptat-o multe generaţii mai ceva ca pe americani.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

marius1229 (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 11:17

succes Cleooooo!!!!

NASCUT PENTRU A FI STELIST (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 12:09

Bla,bla…,bla,mai ai putin si il ceri de nevasta…,sau de barbat?!Nu stiu,ai urmarit si tu cateva meciuri jucate de Claudel?Se poate integra,repede,in angrenajul unei echipe aproape sudata?Are valoare peste alti potentiali titulari?Inima,epiderma,nu sunt de ajuns la fotbal.Asa tanar nu mai este nici el.Matematica intradevar nu este punctul tau forte.Este advarat,mere cu pere dau fructe,dar liga intai cu liga a doua este o comparatie cel putin tendetioasa,daca nu manipulatoare.Vine cu primavara?Frate,intai dezghetul…apoi…

Avram1977 (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 14:56

Bafta Claudiu, Hai Romania!

vasco (164 comentarii)  •  19 martie 2013, 15:30

Succes Claudiu!!!Romania-Ungaria 1-0.

Shininq (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 15:37

Media aceea de goluri este in Lique 2, totusi diferenta mare fata de Ligue 1.

kpaxcmdr (5 comentarii)  •  19 martie 2013, 15:43

Sa speram ca avem prilejul sa-l vedem si in teren,cu toate ca nu cred ca are sanse sa joace,nici macar cind avem jucatori accidentati!

sky (2 comentarii)  •  19 martie 2013, 17:52

Asteptam un articol despre Keseru.
Spunea cineva in sectiunea de comentarii ca e o diferenta mare intre Ligue 1 si Ligue 2. Nimic mai fals, vorbesti in necunostinta de cauza. E foarte greu sa marchezi intr-un fotbal ca cel din Hexagon.
Francezii joaca pentru a se apara ci nu pentru a ataca. Vezi numarul meciurilor care se termina la egalitate.

cronicasportiva.com (3 comentarii)  •  19 martie 2013, 17:53

keseru este doar un fotbalist de nivelul ligii secunde franceze.

cazan_mitica (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 19:03

Buna ziua! Am o rugaminte la dvs daca se poate. As vrea sa stiu si eu care sunt primii 100 marcatori ai Ligii 1, din toate timpurile. Pe wikipedia gasesc top 30-100 golgheteri all-time ale campionatelor Premier League, La Liga, Serie A, Ligue 1. Am tot cautat pe net un articol cu primii 50 marcatori ai Ligii 1, sau macar cu topul jucatorilor care au marcat minim 100 goluri. N-am gasit nimic. Recent Nicolae Dica a marcat golul 100 in Liga 1, lucru foarte rar la atacantii autohtoni, si abia daca am gasit 1 stire legata de acest subiect. Multa sanatate, sa ramaneti in bransa multi ani! Astept macar un raspuns la mesajul meu.

redknapp (6 comentarii)  •  19 martie 2013, 22:00

Suporterii stelisti continua sa fie adeptii expresiei: daca la nationala un jucator nu este fost sau actual stelist, nu este competitiv. Keseru nu e bun ca e din a doua liga franceza, Maxim este de la VfB Stuttgar si – ce nesimtire – a refuzat Steaua ca sa joace in Bundesliga…
In afara sa va strangeti ca oile pe Arena, sa huiduiti, sa fluierati si sa vedeti un meci in care nu joaca doua echipe, ci doar Steaua, mai stiti ceva. Apropo, cand va compune Becali imnul echipei pe care nu ati fost in stare sa-l aveti decat cand cantau soldatii scosi din unitatile militare pe vremea lui Ceausescu?

paul (2 comentarii)  •  19 martie 2013, 22:56

e clar, suntem pa… pai dc si in alde keseru ne punem mare speranta, e privit ca mare lectie de normalitate si seriozitate vestica, etc…atunci prefer orientalii doar talentati si total neseriosi…pai aproape orice varf din liga 1 e peste keseru, liga a doua franceza e mult sub echipele tari din liga 1. iar alaturarea keseru – mutu e cel mult amuzanta. doar pt ca mutu e vicios, nu merita tipul asta de insulte, poate altele…e ca o alaturare intre fotbalistii (cam de aceeasi generatie) raducioiu si ionica serea…da, da acelasi cu inculpatul si cu arbitrul, si el a fost vreo 2-3 ani golgheter in fostul B romanesc, pe vremea cd eram cam cat liga a doua franceza…varf f bun, dar pt B! si da, cre ca si el a jucat in prima liga in toata cariera vreo 3/4 sezoane, tot cam cat keseru…si tot vreo 15 goluri in total in prima liga…deci, la atac cu ionica serea!

fzr (1 comentarii)  •  19 martie 2013, 23:52

Eu cred ca Mutu de ar fi in liga II nu cred ca ar marca mai multe goluri ca Keseru… O sa vedeti ca la anu daca keseru promoveaza va marca mai mult ca Mutu

CLA (6 comentarii)  •  20 martie 2013, 10:20

AS VREA SA COMENTEZI TURUL FRANTEI ALATURI DE BANCIU…

sHab (1 comentarii)  •  20 martie 2013, 10:25

fzr, keseru a jucat cativa anisori in ligue 1 si nu a marcat mai deloc. comparatia e stupida. mutu e un jucator care a marcat peste 100 de goluri in serie A, keseru e un jucator care nu are nici 30 de goluri marcate in ligue 2.

Comentariu (2 comentarii)  •  20 martie 2013, 10:46

Automat, liga a doua franceza e mai buna decat prima si a mai importanta liga a noastra. Va dau cateva mititele exemple: 1. In cupele interne ale frantuzilor, intotdeauna echipele mici fac mari surprize. La noi, ioc si poc, se joaca pe capi de serie.
2. Cand o echipa retrogradeaza din prima liga, nu inseamna automat ca in urmatorul sezon promoveaza. Cand o echipa promoveaza in prima liga, nu inseamna automat ca urmatorul sezon retrogradeaza.
3. Keseru joaca in aceeasi liga cu Monaco, Lens, Auxerre, Caen, Arles, echipe obisnuite cu prima liga in ultimii ani, bine Monaco si Auxerre nu doar obisnuite.
Oricum, e si unu’ Ranieri antrenor pe acolo…
Acum, concluzia, daca prima liga franceza este mai valoroasa, se spune, decat prima noastra liga, si daca diferentele intre primele lor doua ligi sunt destul de mici, nesocotind colosi gen PSG, Lyon, judecand la echipe gen Ajaccio, de ce nu ar fi Keseru peste valoarea unor jucatori din propriul nostru campionat?! Poate Paul ofera raspuns.
Aia sunt un strop mai profesionisti, nu tin jucatori doar ca sa-i faca vedete umflate, in unele cazuri chiar platiti din banii publici.

paul (2 comentarii)  •  20 martie 2013, 14:32

pt fzr

nu veti putea verifica. mutu nu va juca niciodata in liga 2. dar puteti observa ca anul asta, in juma de sezon in ligue 1 cu o echipa medie a marcat cat keseru in 2 sezoane de ligue 1 cu echipa peste medie…qed…

ps aducea cineva vb de maxim, ca nici el nu-i stelist si de aia e blamat, etc… pe langa faptul ca era total in afara subiectului, maxim evidnet e cu totul alta mancare de peste (din pacate joaca alt post) si asta se va vedea si mai clar in curand. maxim chiar e un jucator f bun, doar sa fie serios. poate nu-i cat un mutu tanar, dar poate fi peste un mutu batran…

dan.motru (9 comentarii)  •  21 martie 2013, 12:40

O legendă, o echipă, două culori, alb şi albastru… Au făcut să vibreze o lume întreagă, uimită de curajul oltenilor care s-au luat la trântă cu Europa. Este povestea „frumoşilor nebuni” ai Craiovei şi a echipei căreia inegalabilul Ioan Chirilă i-a spus Maxima. Aşa i-a rămas numele şi aşa s-a scris istoria plină de farmec şi forţă.16 martie 2013. În urmă cu 30 de ani, Universitatea Craiova reuşea cea mai mare performanţă din fotbalul românesc de la acea vreme, calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Peste 40.000 de oameni în tribune, peste 40.000 de inimi alb-albastre. Astăzi, în locul în care odată se scria istorie, au rămas doar amintiri frumoase şi regrete. Stadionul „Ion Oblemenco” este doar umbra gloriei de altădată.

Craiova devenită Maxima vs Craiova izgonită de pe scena fotbalului românesc. O grea încercare le-a demonstrat tuturor, chiar şi celor care nu credeau, că o iubire alb-albastră nu moare niciodată. Chiar şi acum, când prea puţini întrevăd soluţii pentru ca echipa de suflet a oltenilor să renască, oamenii acestor locuri nu şi-au permis să uite.

„Toată lumea era mândră de tot ceea ce realiza Craiova. Aveam simpatizanţi în toată ţara şi la meciurile, care erau meciurile internaţionale, vedeai maşini venite din absolut toate judeţele ţării pentru evenimentul respectiv. Într-adevăr, o mândrie, care tot timpul s-a păstrat”, spune Sorin Cârţu, component Craiova Maxima.

„Acum 30 de ani eram pe Ion Oblemenco, acum suntem pe Extensiv, unde asistam la un joc de Divizia C, singura echipa rămasă în Craiova de fotbal. Asta este. Probabil, promisiunile oamenilor care vor sa faca ceva în acest oras se vor realiza pâna la urmă și sperăm sa ne întâlnim pe Ion Oblemenco”, a explicat Costică Donose, component Craiova Maxima.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

O echipa fantastică, născută din sufletul oltenilor. Un public frenetic, cum nu se mai văzuse, până atunci, pe stadioanele din țară, a vibrat la unison, ani la rând, pentru Campioana unei mari iubiri, așa cum i-a spus poetul Adrian Paunescu.

Craiova înseamnă Universitatea, un brand care astăzi, dupa dezafilierea clubului, trăiește doar din amintiri. Un stadion în paragină, o imagine dureroasă pentru cei care, înflăcărați, își susțineau echipa din tribune.

„Pentru mine, a reprezentat totul. Atât pe plan fotbalistic, cât şi pe plan profesional. La Craiova am jucat de copil, tot în Craiova sunt şi acuma şi probabil că aici voi rămâne până la sfârşit”, a spus Costică Donose, component Craiova Maxima.

Povestea continuă astăzi în Sala Polivalentă, renăscută din cenușă dupa 18 ani de la incendiul din 1994. Oltenii și-au demonstrat atașamentul față de sport, chiar dacă Universitatea nu mai există. Peste 4.000 de suporteri au fost prezenți la primul meci de baschet în noua sală.

În lipsa fotbalului, sporturile de sală din Craiova se bucură de mare popularitate, în același spirit alb-albastru.

Nu a existat fenomen mai puternic şi mai plin de forţă care să definească „seminţia” celor care strigau cu sufletul: „Suntem olteni pe viaţă şi moarte!”.

IO (18 comentarii)  •  22 martie 2013, 21:30

Claudiu (sa-i zic si eu asa) are 26 de anishori deja si tot la stadiul de sperantza ramane. Valoreaza un milion si jumatate, mai mult decat multi fotbalisti de liga 1 din ro., asta ar fi un plus. Nu prea am incredere in el.
Excelenta chestia: „vom face totul ca sa speram ca va fi bine” (nu ter supara ca am adugat un „ca”)

Emilian (4 comentarii)  •  24 martie 2013, 13:34

Domnule Naum , ma numesc Nutiu Emilian si sunt profesor de educatie fizica si sport la Scoala Gimnaziala Santiona, judetul Bistrita Nasaud. Orele de educatie fizica sunt predate de catre profesorii de specialitate si nu de catre invatoare. Pentru paranteze de genul „deşi dacă învăţătoarele vor continua să calce cu ecuaţii în picioare orele de sport, aşa cum se întîmplă în mai toate şcolile din România”, va cer sa va prezentati scuze. Astept sa vad asta domnule Radu Naum.

Emilian (4 comentarii)  •  25 martie 2013, 19:01

Domnule Radu Naum, va apartin dumneastra cuvintele “deşi dacă învăţătoarele vor continua să calce cu ecuaţii în picioare orele de sport, aşa cum se întîmplă în mai toate şcolile din România” ? Daca da va rog sa va prezentati scuze .

s.b. (1 comentarii)  •  27 martie 2013, 10:09

felicitari pt.articol.pacat ca piturca nu stie sa citeasca . daca tot l-a adus nu inteleg de ce nu a fost si incercat macar citeva minute?

Comentează