Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Coborîre în Infern

Citind spovedania lui Tyler Hamilton am senzaţia că mă cobor în bolgiile lui Dante. În cele 20 de pagini luate sub jurămînt stilul telegrafic te loveşte mai tare decît orice proză de Nobel.

Seamănă cu expunerea tehnică a unuei […]

vineri, 12 octombrie 2012, 3:11

Citind spovedania lui Tyler Hamilton am senzaţia că mă cobor în bolgiile lui Dante. În cele 20 de pagini luate sub jurămînt stilul telegrafic te loveşte mai tare decît orice proză de Nobel.

Seamănă cu expunerea tehnică a unuei crime cu repetiţie. Tyler a fost ciclist. A fost campion olimpic, pretendent la Turul Franţei. A fost tovarăş cu Lance Armstrong. Dar nu despre Armstrong vreau să vorbesc. În necesarul articol al lui Mitică Docan de pe acest site se explică foarte bine ce e cu cel mai mare mincinos descoperit al istoriei moderne. Sînt sute de pagini puse la dispoziţie de Agenţia Americană Antidoping care nimicesc pînă şi blindajul celor mai creduli. Şeful acestei organizaţii numeşte cazul “cel mai complex program de dopaj al sportului”. Dar, încă o dată, nu despre asta mă stîrnesc la scris. Citiţi, totuşi, acele pagini. E îngrozitor. E dincolo de ceea ce aş fi crezut chiar eu, mai puţin naiv poate decît alţii. E pur şi simplu o bombă cu napalm peste satele de paie în care pasiunea noastră se încăpăţnează să reziste.

Îl ştiu pe Tyler şi felul său aplatizat de a rula. Un rutier oarecare, cu trunchiul scurt, devenit campion surfînd pe valul ucigaş al celor de la US Postal. Mărturia lui, dată în faţa unui “grand jury” american, te înspăimîntă. Punct cu punct, omul coboară treptele către altcineva: un hoţ pe două roţi, un bandit cu bidon, un înşelător la drumul mare şi lung al etapelor de Tur. Totul e condensat ca într-un film minimalist în care urmăreşti asasinul pregătindu-se în tăcere şi apoi executîndu-şi fără dialog victimele. Victimele, adică acei ciclişti curaţi, cîţi or fi fost (Biblia ne spune că şi unul e de ajuns pentru a-şi salva comunitatea) sau noi, cei orbi. Sîntem omorîţi fără apărare.

Pentru cine păstrează amintirea acelor ani, e cutremurător cum imaginile de la suprafaţă se continuă în subteran, cum după podium şi zîmbetele în direct urma patul şi injecţia din umbră. Ataşate documentului sînt pozele vesele ale unor nume mari alături de pasionatul motociclist care le aducea în termosuri EPO la capătul cursei pentru a doua zi. Un voluntar! Sînt fotografii din acelea pe care le produc criminalii la locul faptei, ori precum filmările fetişiste ale unor devianţi sexuali. Adrenalină din sfidare. EPO e, conspirativ, “Poe” printr-un sinistru joc de cuvinte după numele celui care a inventat genul detectivului şi care a sfîrşit în mod misterios, murmurînd “Dumnezeule, ajuta-mi sărmanul suflet!”. O singură frază iese din monotonia cinică a hărţii trucate. V-o reproduc: “Am trăit atît de mult timp o viaţă dublă plină de minciuni necesare dopajului meu încît şansa de a spune adevărul unui mare juriu federal e o experieţă eliberatoare şi purificatoare”. Iată demonul pe care l-a cărat. Măcar el, rămas de-a pururi cocoşat, a reuşit să-l arunce în prăpastie.

Pricep că nu înţelegem. Nu înţelegem ce înseamnă dopajul. În aceste zile în care un control la Steaua a născut atîtea comentarii oripilate, atîta diletantism şi habarnism, e bine să citim mărturia lui Hamilton pentru a ne mai gîndi un pic. Sîntem în Evul Mediu al trişatului ca percepţie, nu mai zic ca mijloace de luptă. Avem senzaţia că dacă un test antidoping a ieşit negativ putem spune fără a clipi că respectivul e curat. De mai bine de zece ani în lumea marelui sport această demarcaţie absolută nu mai există. Nu poţi acuza fără probe, dar nici nu mai poţi promova astăzi o naivitate puerilă.

Tyler a fost testat pozitiv abia după ani şi ani de dopaj masiv şi sute de contoale negative. Armstrong e, conform percepţiei simpliste, “curat”. Nu.  Zicala tembelă “hoţul neprins e negustor cinstit” nu mai poate funcţiona. Dopajul nu stă într-un test pe genunchi o dată la un campionat. E o oroare care trebuie studiată în şcoli precum genocidul amerindienilor, holocaustul şi Everestul crimelor comuniste. Dopajul e despre educaţie, despre civilizaţie. Despre viaţă. Despre a înţelege cum se simte Hamilton după ce a minţit, a trişat şi a înşelat milioane de oameni. Despre adevărul simplu că într-o zi poţi păţi precum acel ciclist italian care s-a dus liniştit la dentist şi între două glume, pînă să se aşeze pe scaun, a murit.

[Toate documentele investigaţiei USADA sînt pe site-ul agenţiei, în format PDF. Click AICI]

Comentarii (20)Adaugă comentariu

sonumbitch (61 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 15:28

domnule naum, inteleg, d-vs nu scrieti ce credeti, ci fabricati opinii. ce sa intelegem, ca steaua, chiar daca nu e gasita dopata, e dopata? :))))))))))

sau sunteti un fel de NASA in acceptiunea anecdotica a unui postator de pe un forum de filozofie: „If you watch NASA backwards, its about a space agency which has no space flight capabilities, then does low orbit flights, then lands on the moon.”

Mircea (18 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 15:42

Nu-i chiar alb/negru chestia cu dopajul. Daca Lance s-a dopat si daca ciclismul ( si nu numai) este plin de cazuri de dopare este pt ca o pot face, ca au ocazia sa o faca, ca presiunile la care sportivii sunt expusi pt a castiga sunt enorme !! Hai sa fim seriosi, tu ai uitat dopajul structurat din anii de glorie a socialismului ??
Daca te uiti numai la Lance facand-ul un hot si impostor inseamna ca inchizi ochii la cauza adevarata a dopajului. In alta ordine de idei, nu uita ca in cazul lui Lance inca nu s-a dovedit ca s-a dopat. Cazul este mai ales bazat pe marturiile fostilor ciclisti ceea ce nu reprezinta dovezi clare. Oamenii in general au tendinta de a exagera faptele, de a le dramatiza sau de a le pune intr-o lumina total falsa. Nu spun ca Lance este nevinovat dar nu stim dedesubturile acestei afeceri… USADA a cheltuit milioane de dolari pe acest caz, nu stim la cate presiuni au fost supusi cei ce au marturisit impotriva lui Lance.

Mircea (18 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 15:45

Inca ceva: am citit raportul si nu m-a impresionat. USADA a facut din acel raport un fel de roman dramatic..Acum urmeaza filmul…
Este foarte clar ceea ce USADA urmareste: umilirea publica a unui – totusi – mare sportiv. Ma intreb de ce.

dan (7 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 15:48

Greu articol, ziua parea mai frumoasa, ai dreptate, dar sportul e parte a minciunilor cotidiene.

Reinold (1 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 16:04

Problema e mult mai complexa decat ceea ce apare azi in articole ca un manifest de ocara pentru cei care au trisat in sport si in special in ciclism; Armstrong a fost criticat mai mult sau mai putin pe fata de tine chiar atunci cand concura si castiga Tour dupa Tour desi admiratia pentru ”Maria Sa” era mai mult decat evidenta dar in mare masura lucrurile care apar azi in marturii, declaratii, depozitii se stiau de atunci si totusi nimeni n-a vrut sau n-a putut sa accepte ideea ca marii campioni sunt si marii trisori. E dificil pentru noi cei din fotolii sa privim astazi, de multe ori cu ipocrizie, aceasta ”batalie” cu trecutul, noi cei vesnicii pierzatori care n-am inteles niciodata ceea ce inseamna sa fii un invingator. Toti s-au dopat, toti au trisat si in ciclism si in celelalte sporturi cu mare mediatizare, totul pentru glorie, faima, bani, pentru imboldul de a fi primul iar ceea ce se ascunde ”sub covor” ramane pentru multi, astazi, un motiv de a arunca cu gunoi in ”idolii” celor care se apuca de sport si care vor fi motivati de cei care au fost odata campioni.

theo (1 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 16:07

Ma impacasem cu faptul ca Pantani (favoritul meu) se dopase, chiar daca poate dovezile nu au fost niciodata elocvente. Nu am fost unul din cei ce de la bun inceput l-au suspectat pe Armstrong. Chiar imi era rusine ca il admirasem pe Pantani, cand ma gandeam ca altii reusesc si fara injectii…

Si desi nu am mai admirat nici un alt ciclist de atunci, ma lepadasem si de Pantani. Dopajul e pana la urma de condamnat.

In lumina dovezilor insa, am impresia ca nu am fost corect. Tabloul arata partea cea mai extrema dintr-o lume a dopatilor. Sa nu fim naivi si sa credem ca doar US Postal recurgea la astfel de metode. Probabil au fost singurii care au perfectionat metodele. Analog sunt convins ca dopajul exista inca pe scara larga in Turul Frantei. Iar dupa toate acestea, imi aduc din nou aminte de urcarea aceea pe Ventoux… Pantani ramane in urma, Armstrong ataca, Pantani revine, iar in final cei doi si sustinatorii lor se cearta cu privire la victoria de etapa.

La fel, Pantani redevine pentru mine unul din marii ciclisti. Ramane de discutat daca revine mai sus decat Armstrong. Imi e greu sa cred ca se dopa la fel de mult, dar la urma urmei nu conteaza… Intr-o lume a dopatilor, e ok sa avem un dopat favorit?!

14 iulie (1 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 16:22

Am vazut si trait, alaturi de tine si de Radu Banciu,toate editiile cu pricina ale Turului Frantei , am fost printre cei naivi , am gustat din plin fiecare sprint, fiecare catarare,fiecare secunda castigata sau pierduta…Acum nu simt decat o mare dezamagire … Asta nu inseamna ca nu voi mai urmari ciclismul si povestile lui , asa cum sunt ele…

interstelistul (5 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 16:45

@theo….mai dovada de cat propria spovedanie facuta de Pantani ce ar putea fi? Poate doar moartea lui survenita printr-o supradoza…..

ovidiu (4 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 17:35

Mi se pare funny cum arunci progresiv intr-un sportiv/trisor/hot/monstru (sau cum mai vrei sa-l numesti) datorita caruia acum 10 ani te trezeai „all excited” in fiecare dimineata cand urma o etapa din Pirinei sau Alpi, pentru ca stiai ca „today is the day” sau ca „Lanca will pull something out”. Mai mult decat caderea unui mit, ma deprima diletantismul si fatarnicia ta, pentru ca ei, cei dopati, sunt o conditie sine-qua-non a pasiunii tale pentru acest sport.

Spune-mi favoritul tau in ciclism, fara sa fii ipocrit de dragul unui discurs patetic, si iti garantez ca te minti singur crezand ca nu e dopat. Ar fi cazul sa privesti adevarul in fata si sa iti dai seama ca primul pas al dopajului a fost facut dupa poate 2-3 etape din primele tururi. Restul e minciuna. Sau, cum imi place mie sa spun, „cycling on steroids”. Si cel din urma a atras audiente, a facut din cele mai 4 tururi ceea ce au devenit ulterios, au creat idoli si au impins zeci de mii de sportivi sa urmeze calea profesionista in ciclism

Asa ca in loc sa pozezi in primadona, te-as ruga frumos sa iesi tu din sfera „comentariilor oripilate, a diletantismului si a habarnismului” si intreaba-te: „De ce naibii ma uit la sport in casuta aia de diagonala 30″?” Si inainte sa-ti dai un raspuns la fel de patetic precum articolul asta (a se citi adevaratul sens al cuvantului patetic), intreaba-te daca nu care cumva iti place sa te minti singur.

PS: si as vrea sa mai terminati odata cu prostiile astea conform carora atletii mor din cauza dopajului. Se pare ca habarnismul multora n-are limite, din moment ce tot mai des apare semnul egal intre dopat si drogat. Grow some brains, would u?!

Joo Ferenc (8 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 17:58

Salutare Radule,

Cand nu scrii despre CFR te citesc cu mare placere :))
In rest un film pentru tine http://www.imdb.com/title/tt0808185/

Cheers! 🙂

one.love (10 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 18:30

si daca toti s-ar dopa, tot valoarea ii diferentiaza pana la urma

sonumbitch (61 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 20:29

ovidiu, excelenta postare.

Alessss (1 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 20:42

pentru mine unul care am urmarit toatele acele tururi cu emotie, cu drag, cu placere….ce se va intampla, cine va castiga e si mai dureros….am fost fan Ullrich in toata acea perioada dar il apreciez pentru ca macar a avut curajul sa recunoasca, si dupa cum el a marturisit i-a si fost rusine sa iasa din casa dupa retragerea din ciclism…dar acest trisor inca nu recunoaste nimic…ar trebuii sa dea si banii castigati in aceasta perioada inapoi!!!!

I George (5 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 22:01

Radu sunt de acord cu tine 110 % (asa cum spun stupid americanii). Ii rog pe fanii lui Armstrong sa fie putin mai obiectivi si sa se gandeasca cum naiba sa castigi 7 tururi consecutive? Cum? Va spun eu cum, prin furt, mita si multa minciuna.
Si apropo tu ala din capul listei, nu facea nicio aluzie la Steaua ci tragea un semnal de alarma asupra isteriei de declaratii din partea staf-ului Stelei in ceea ce priveste un control doping normal si necesar in orice sport.
Cand esti curat nu ai de ce sa te temi si sa te plangi ca ai stat nu stiu cate ore sa dai acele probe.
Atata am avut de spus … Radule esti mare 🙂

Ugrumov (1 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 23:58

Fara suparare, (inca) un articol patetic.
Toti stiam ca se dopeaza tot plutonul (la fel ca si astazi de altfel) dar asta nu ne-a oprit sa savuram competitia de-a lungul anilor. Succes la gasit un sport „curat”. Pana una alta, „Grande ciclismo!”

cristi_schleck (6 comentarii)  •  13 octombrie 2012, 6:43

D-le Naum, v-ati cam lasat pe tanjala in privinta ciclismului. Cand v-am auzit comentand Turul Sibiului…sa fac infarct ! 😀 In rest, pauza. Probabil ati mai urmarit acest sport de la distanta iar acum cu explozia cazului Lance, veniti cu o completare personala. Ca s-a dopat Lance, o banuiam de pe vremea cand faceati echipa cu Banciu la Eurosport, dar in acest articol ar fi trebuit sa-i „turnati” pe toti cei care s-au dopat, ca doar ii stiti ff bine, ultimul fiind Alberto Contador, urmasul lui Lance ! 😀 Pe Lance nu-l intereseaza ce spun fostii lui colegi, USADA, etc…omul a facut istorie, a castigat de 7 ori TdF, doarme linistit. Ca fan al ciclismului, da, Lance a iesit sifonat rau de tot, dar ptr oricare alt privitor : e ceva normal sa auda ca X sau Y s-au dopat candva. Cand vreun ciclist din ziua de azi castiga TdF, nu va ganditi ca pedaleaza pe apa plata, iar cel mai bun raspuns pe 2012 vi-l pot da cei de la Sky. 😉

Room (6 comentarii)  •  13 octombrie 2012, 9:21

Articolul e corect, dar sa avem grija de Epo este um medicamet foarte util pentru multi suferinzi.

dan.motru (9 comentarii)  •  14 octombrie 2012, 20:58

SINGURA CAMPIOANA A IUBIRII
UNICUL NUME AL NEMURIRII,
Focul pasiuni noastre pentru Campioana Unei Mari Iubiri arde cu aceeasi intensitate in contextul dezafilieri abuzive facuta de mafiotii Sandu Mircea si Dragomir.Plinge oltenia cu lacrimi amare aceasta dezafiliere abuziva facuta de excrocii SANDU si DRAGOMIR care constituie o premiera penibila,ridicola fara precedent in alte campionate din lume sau competitii UEFA.
Excluderea Craiovei s-a facut ivocindu-se incalcarea grava a statutului FRF dar nu s-a detaliat si motivat ce anume incalcari sau comis si in ce consta gravitatea acestora.Motivarea prin faptul ca Univ.Craiova ar fi actionat Federatia in instanta nu sta in picioare,clubul se judeca doar cu Victor Piturca.Legea spune ca trebuie garantat dreptul la aparare cu stabilirea cailor de atac impotriva sanctiunilor aplicate.CRAIOVA nu a avut parte de asa ceva.
In 1973 Craiova este numita CAMPIOANA UNEI IUBIRI pentru ca a fost deposedata de primul titlu prin mijloace neortodoxe,trunchiate de catre Dinamo una din cele 2 echipe privilegiate ale sistemului totalitar.Neparticiparea in cupele europene datorita NECOMUNICARII facute de catre conducerea FRF a sistemului totalitar este alta din multe persecutii,abuzuri facute STIINTEI din acea perioada.De-a lungul timpului,STIINTA a captivat prin farmecul ei in afara de olteni,iubitori si suporteri din toata tara si dincolo de granite fiind echipa care a luptat mereu contra sistemului si a reusit,de cele mai multe ori sa-l invinga cu 4 Titluri de Campioana si 6 Cupe ale Rominiei in palmares.
FC Univ.Craiova s-a transformat incet intr-un fenomen social.Destinul e scris in gena echipei.Nici acum nici altadata sistemul nu a ajutat-o pe CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI! Atita timp cit mai bate inima sudului povestea cea mai frumoasa a fotbalului rominesc trebuie sa continuie mai departe.Suntem aceeasi campioni ai unei mari iubiri,bolnavi de febra alb-albastra.Nu ne-am vindecat nici acum,cind ne-au rapit emblema,dar iubirea pentru culorile noastre este mai mare ca suferinta de acum.

De bucurie rar avuram parte
In unele duminici pe la nunti
Suntem olteni pe viata si pe moarte
Suntem olteni,adica suntem munti
Un rost ne-a dat maicuta noastra dulcea
Sa fim dintre romini cei mai fierbinti
Din Dolj si pina-n Olt,si pina-n Vilcea
Si pina-n Gorj si pina-n Mehedinti.

Religia oltenilor este cu STIINTA pina la moarte!

Esenta oltenilor ramine fanatismul in slujba CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI!

Vremuri grele
Timpuri intunecate
O singura certitudine
Cu STIINTA pina la moarte!

Romin prin Nastere
Oltean Prin Gratia Divina!

Nascut si crescut antiBUCURESTI!
Acest deznodamint este unul dureros pentru suporterii Craiovei dar vom ramine aceeasi campioni ai unei mari iubiri,pentru ca dragostea pentru Univ.Craiova,istoria,mindria nu ni le pot dezafilia fiindca iubirea pentru Craiova este mostenire genetica la noi,pentru ca vom hrani sufletele copiilor nostri cu povesti a singurei campioane a iubirii-STIINTA! care ramine in continuare icoana noastra.Acest FENOMEN UNIV.CRAIOVA unic in fotbalul rominesc s-a format pentru ca echipele Steaua si Dinamo erau privilegiatele sistemului totalitar si aveau pirghiile abuzurilor si persecutiilor contracandidatei,DETERMININD simbolul SINGURI IMPOTRIVA TUTUROR si mitul de CAMPIOANA A UNEI MARI IUBIRI cu 4 titluri de campioana si 6 cupe ale rominiei.Acest merit de valoare al echipei a generat aceasta pasiune inflacarata unde stadionul fremata de fanatismul nostru,caracteristic genei de oltean ardoare si mindrie mostenita de la Dumnezeu.
Rabdarea noastra este arta de a spera si un imprumut facut fericirii pentru iubirea noastra suprema STIINTA!
Te asteptam farmecul nostru fiidca te pretuim ca pe-o icoana pentru istoria curata si unica cu cele mai multe trofeie in detrimentul privilegiatelor Steaua si Dinamo.
Vrem dreptate pentru cea mai iubita echipa care are palmaresul cel mai curat si autentic in fotbalul rominesc.
UN STRIGAT, O LACRIMA, UN MIT, O IUBIRE INFINITA PENTRU CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI!

splendini (4 comentarii)  •  15 octombrie 2012, 3:36

„genocidul amerindienilor, holocaustul şi Everestul crimelor comuniste”. Relativism moral. Amerindienii au murit ca urmare a unui CONFLICT, a unor cuceriri de teritorii (intre 2 civilizatii in cautare de pamint si resurse, una superioara ca tehnologie si armament celeilate in momentul acela istoric), nu a unui GENOCID (eliminarea DELIBERATA a unei rase -nazism- sau clase-comunism). Ma indoiesc ca spaniolii, portughezii sau englezii se imbolnaveau intentionat de bolile europene ale timpului dupa care sareau in corabie sa se duca sa-i contamineze pe amerindieni (epidemiile de boli europene au jucat un rol major in disparitia populatiilor locale; groaznic, asa e, dar NU genocidar). A pune pe acelasi plan cucerirea Americilor de catre europeni (brutala si singeroasa, dar nu mai mult decit cuceririle mongolilor, tatarilor, normanzilor, romanilor, arabilor, etc, etc, – intreaga istorie e un continuum de astfel de cuceriri) cu ideologiile (i.e. teoretizate, planificate, organizate, indeplinite) genocidare ale secolului 20 e total gresit.
In plus, amintirea unor atrocitati ca acestea, fie si la modul hiperbolic, in contextul comparativ insignifiant al sportului nu face decit sa serveasca la auto-gadilarea orgoliului de pseudo-intelectual al autorului.

Predatorul Nikolici (6 comentarii)  •  15 octombrie 2012, 21:21

Spaima dopajului..

Comentează