Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Armstrong şi partea întunecată a Lunii

Cel mai mare suspendat din toate timpurile e poate cea mai mare şansă a tuturor timpurilor.

Doi Armstrong au dispărut săptămîna trecută lăsîndu-ne cu ochii-n soare: a păşit fiecare dintre ei pe propria-i Lună? Zborul lor a împărţit lumea. Cei […]

marți, 28 august 2012, 9:22

Cel mai mare suspendat din toate timpurile e poate cea mai mare şansă a tuturor timpurilor.

Doi Armstrong au dispărut săptămîna trecută lăsîndu-ne cu ochii-n soare: a păşit fiecare dintre ei pe propria-i Lună? Zborul lor a împărţit lumea. Cei care cred şi cei care nu. Teoriile cele mai stupide şi argumentaţiile cele mai solide nu vor face să migreze prea multe suflete dintr-o tabără în alta. Ca în politica românească, fiecare e convins visceral că are dreptate. Cei care spun că aselenizarea s-a filmat într-un studiou şi cei care rîd deştept de primii, cei care ştiu sigur că totul nu e decît o cabală a frustraţilor şi aceia care au deschis une bouteille de brut cînd texanul a aruncat prosopul. Timp în care „lunaticul” Neil parcurge liniştit cel mai lung voiaj, iar Lance se dă vesel cu bicla pe coclauri. Doi oameni privesc de sus o planetă pe care au agitat-o la maxim. Ironic.

Dar ce-ar fi ca  mai degrabă să ne reorganizăm un mîine, aşa cum ceilalţi se gîndesc la Marte? Plecînd chiar de la a căuta în zaţul vorbelor lui Djokovici. „Mă bucur că în tenis nu sînt atît de multe cazuri (de dopaj), că încercăm să păstrăm tradiţia şi să protejăm integritatea sportului”. Aşadar, „odihnească-se în pace, noroc că noi sîntem bine, mersi”. Chiar aşa o fi? Chiar toţi pot merge înainte voioşi după ce au depus o floare pe mormîntul sportiv al texanului? Nu cumva extrem de mulţi băieţi sînt negustori cam prea cinstiţi? Nole e băiat bun. Se bucură de „curăţenia” tenisului precum se bucura ciclismul în 2000 crezînd că trişorii au fost puşi la colţ după raziile poliţiei şi noile teste. O imensă gogoaşă. Tenisul nu a cunoscut nici măcar a zecea parte din ofensiva antidoping a ciclismului, ca să nu mai vorbim de alte sporturi, în care se sprintează în minutul 90 ca în proba de o sută de metri. Iată pericolul: căderea lui Lance să nască un imens oftat şi apoi „back to business”.

Cazul Armstrong ar trebui, departe de a provoca o stare de spirit tristuţă ca după dispariţia unei rude îndepărtate, să ne arate cît de uşor putem fi păcăliţi. De aceea, poate că ar trebui să auzim mai puţine lozinci de genul „se trimite un mesaj puternic către copiii care îşi fac idoli din campioni”. Poate că, pînă la urmă, cuiva ar trebui să i se facă frică şi să spună: e timpul să terminăm cu prostiile, „criminalii” sînt printre noi! Ar fi ceva. Poate că următorul pas uriaş pentru omenire ar putea fi al celui pe care nu l-am auzit încă exprimîndu-se pe acest subiect. Ce zici, Rafa? Pînă atunci, nu vă bucuraţi şi nu suspinaţi pentru Lance. El e deja departe. Uitaţi-vă mai bine prin jur.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

AXL (1 comentarii)  •  28 august 2012, 10:54

SKY ,NBA,NFL,NHL, SPORTUL SPANIOL,PREMIER LEAGUE, ATLETISM,INOT,ETC …….TOATE SUNT CANGRENATE DE FORTA „SUCURILOR DE PORTOCALE ” CICLISMUL E SINGURUL SPORT CARE LUPTA IMPOTRIVA DOPAJULUI ,FOTBALUL E DE NEATINS DE WADA SI RESTUL INSTITUTIILOR ,E O INDUSTRIE DE MILIARDE DE EURO , DE ACEEA CAND VINE VORBA DE CICLISM SE SPUNE ……..A DOPATII AIA !!!..RISC ASUMAT , DACA S-AR FACE LA FEL IN TOATE SPORTURILOR AR CADEA SUTE DE IDOLI ,VEDETE

Paul (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:03

Mda,da in tenis conteaza mult talentul pe langa partea fizica,in ciclisum dopajul poate face 80% dintr-o victorie.
Oricat s-ar dopa Adi Ungur, mai mult de un set cat ia luat la RG lui Federer nu poate, desi Adi are un rever mai bun decat elvetianul,si e inzestrat si el cu calitati.
In sportu asta castiga al’ care stie tenis mai mult,in ciclism castiga al’ care se dopeaza mai mult

stefy (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:05

superb comentariu! si imi amintesc ironiile pe care le-ati facut mai in toate ocaziile legate de impricinat si de Turul Frantei! imi aduc aminte ca am fost la un meci Sportul-Steaua, pe vremuri, 3-1 la pauza pentru Steaua, a venit apoi o ploaie de ne-a facut terci si la final a fost 4-4 ca sa citesc apoi o declaratie a lui Lita Dumitriu care a spus ca totul a fost o cacialma, la pauza s-a aranjat totul! Numai ca trairile mele nu au fost cacialmale, au fost chiar autentice! Lance Amstrong si-a batut joc de toti aceia care au stat pe margine, in tur si de unul ca mine, la televizor! repet, o scriitura superba!

Racul (2 comentarii)  •  28 august 2012, 11:16

Nu exista competitie „cu arme egale”. Prin definitie nu exista. Unii halterofili au bani de fripturi, altii nu. La fel si cu chimicalele. Unii si le permit, altii nu. Lupta anti-doping ar trebui sa se preocupe EXCLUSIV de sanatatea sportivilor si sa fie interzise doar substantele care chiar le dauneaza.

KlyPopa (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:21

Dupa articolul asta, pentru mine esti ca si mort. Stai si comenteaza Liga1 mai bine, limiteaza-te la atat.

boris (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:21

De ce neaparat Rafa!? Francezii i-au luat probe…si!?

Miki Maus (2 comentarii)  •  28 august 2012, 11:21

Publicul vrea spectacol, iar spectacolul se face cu injecţii. Dacă fotbaliştii nu aleargă ca nişte maşini, lumea nu e mulţumită.
Nu li se cere să-şi ”dea viaţa pe teren”?

Stefan (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:22

Articolul tau vine ca lectura unei carti bune pe o insula pustie. Sunt idealist si cred inca intr-un sport unde se concureaza cu sanse egale, unde inca concureaza oameni si nu altceva…

catalin (4 comentarii)  •  28 august 2012, 11:22

m-am uitat bine in jur, pe site-ul vostru de „sport” si nu am vazut decat „articole” scrise de incomptenti. Pe ce baza speculezi tu ca Rafa e dopat? Dar sunt deja obisnuit in presa „sportiva” romaneasca , cu articole pur subiective fara nici o baza in realitate.

Adi (6 comentarii)  •  28 august 2012, 11:26

Radu sti foarte bine ca niciodata un jucator de top din: fotbal Tennis baschet hochei etc nu o sa fie prins pt ca aici investitile si banii bagati de sponsori se ridica la miliarde de dolari.
O sa vedem un asemenea sportiv suspendat doar daca exista interese in rest cand se vrea dat un exemplu despre cum lucreaza agentiile anti-doping se alege un ciclist sau eventual un sportiv care practica atletism.

De un Armstrong am scapat sigur din pacate nu de cel potrivit. De celalalt adica patronul nu este sigur totul este in mana UCI si nu cred ca acestia o sa accepte decizia USADA mergand cu ei la TAS pentru a se face public dovezile altfel nu o sa ii retraga nimic lui Lance poate doar ultimele 2 tururi.
La fel si Bruyneel daca castiga la TAS practic Texan-ul o sa isi recupereze tururile. Lupta este departe de final numai un naiv crede ca americanul renunta pur si simplu …. el in acest moment doreste sa fie o victima a sistemului dupa care sa contraatace.
Un articol bun!

Geo (2 comentarii)  •  28 august 2012, 11:27

Se dezumfla !

tmi (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:29

Ciclismul e victima unei organizari care lasa banii multi la echipe si organizatori iar UCI pare sa castige mai mult dintr-o lupta contra dopingului decat o sustinere a lui. Cam aici e diferenta, daca organizatorii de curse si echipele si-ar face propria lor federatie à la Formule 1, nu am mai auzi nici de dopaj in ciclism. Ar trebui intrebata WADA de ce in franta anul trecut a facut 200 de controale la ciclisti si doar 2 la fotbalisti.

Adi (6 comentarii)  •  28 august 2012, 11:30

revin.
@catalin

Nu a spus nimeni ca Rafa se dopeaza sau mai exact ca DOAR Rafa se dopeaza. Asta au facut si fac toti !! unii dintre ei au recunoscut cum a fost Agassi altii nu.
Diferenta dintre Armstrong si Nadal Federer Djokovic Agassi este una mare!!! Lance a furat timp de 7 ani 7 titluri astia au furat si continua sa fure de 10-20 ani titluri si sute de milioane! insa niciodata nu o sa fie suspendati.
Chiar suntem naivi???

briggs (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:32

Din pacate sunt specimene pe pamantul asta care cred ca numai cu munca si talent faci totul. Cand te uiti ce sa intampla in fotbal unde vezi niste titirezi mici care alearga in continuu, cum in atletism sunt unii care bat recordurile cand doresc ei, la natatie unde la fiecare olimpiada sau CM cad recordurile ca prunele toamna, de tenis nici nu mai are rost sa comentam.
Unde sunt bani multi sunt si interese mari.

dan.enache09 (2 comentarii)  •  28 august 2012, 11:38

Eu cred ca pe plan local putem trece la controale anti-dopaj mai dese. Putem incepe cu principalii actori ai scenei sportive romanesti.

Mereu m-am intrebat cum pot patronii sa reziste atat de mult cu telefonul in mana, in direct la diverse emisiuni. Cum oare conducatorii fotbalului romanesc, invitati in direct de intelectuali progresisti gen fostul-Radu Naum, pot munci atat de mult pe terenul gloriei televizate fara sa transpire macar o picatura.

Consider ca dupa Lance, putem declansa ofensiva in brutarii, aprozare si, de ce nu, la icile. In felul asta vom avea parte de o alimentatie mai sanatoasa si sportul de masa va progresa. Tot inainte!

viper24 (1 comentarii)  •  28 august 2012, 11:40

Bai acest Radu Naum cine oi fi tu. Daca insinuezi ca Rafa ar fi dopat, informeaza-te mai bine. Inca de mic copil el a fost pe terenu de tenis, in sali. si se antrena, pentru conditia fizica 😉 De asta are si probleme la genunchi, tendinita si toate cele.. A fost fortat de mic.. alti jucatori de varsta lui nu au problemele lui pentru ca nu au lucrat fizic ca si el. Nu te mai da asa mare cunoscator de tenis, si alte sporturi.. Toti suntem mari cunoscatori pana la proba contrarie..

cristi (4 comentarii)  •  28 august 2012, 11:50

Desi e trist ce sa se intampla, asa stau lucrurile si nu se vor schimba brusc si nici foarte curand. Mai trist ca e unii asteapta dovezi, demonstratii si asa mai departe. Este evident ceea ce se intampla in sporturi. Industrie. La unii mai eficienta si mai profitabila la altii mai putin. Intr-o societate profund incatusata in ideea de profit lucrurile nu au cum sa stea altfel. Mastile si perdele frumos colorate sunt luate de bune si tratate ca reale, iar in spatele lor, umanitatea se descompune. Cazul Armstrong nu o sa sperie pe nimeni, dar macar sa trezeasca un spasm in degetul mic: „la naiba, la mine nu vor ajunge, nu o sa-i lasam”

gs(p) (5 comentarii)  •  28 august 2012, 11:54

Salut, Radu!
Nu m-am prins: suspectezi pe Nole ori Rafa de dopaj?

Sabin Dobrescu (4 comentarii)  •  28 august 2012, 12:03

Ma uitam la finala olimpica la handbal. Jucatori trecuti bine de 30 de ani (Fernandez, Omeyer, Guigou, Dinart), ridicati in slavi dupa finala ca niste zei, alergau de mancau pamantul, desi avusesera cu doar 7 luni in urma un CE umilitor si o lunga campanie in campionatele nationale si in CL. Jucatori care au mai bine de 20 de ani de antrenamente dure in spate, cu accidentari peste accidentari, etc. Nu am dovezi ca s-au dopat, nici nu-mi doresc sa am astfel de dovezi pt ca prea as repudia sportul pe care-l iubesc din copilarie, dar tocmai ca fost handbalist gasesc cu greu explicatii plauzibile pt asa longevitate. Handbalul e un sport mai dur ca boxul iar corpul nu poate sustine un asa efort pe perioade indelungate oricat de atent te-ai antrena si oricat de cumpatat ai trai. Aud ca se fac transfuzii cu sange, ca recuperarea se face in tuburi de ozon s.a.m.d. Performanta nu mai e demult un ideal izvorat din „corpore sano”…

john (3 comentarii)  •  28 august 2012, 12:48

Nimic de Messi? Nimic de Zidane? Care isi luase Ferrari. Nu masina, ci doctor..

petru (2 comentarii)  •  28 august 2012, 13:09

Nu cred ca este drept sa se vina cu acuzatii de dopaj dupa un timp atit de mare .Probele incriminatorii trebuiau descoperite atunci ,acum e tirziu .Poate ca n-ar fi nici acum daca in ciclism s-ar fi dat dovada de corectitudine .Cum in acest sport sunt implicate mari firme ale lumii,concurenta si invidia sunt deosebit de mari,crincene chiar .Nimic nu mai poate fi luat in serios .Mi se pare de necrezut ca un sportiv cu rezultate colosale pe durata mai multor ani sa nu poata fi depistat macar o data din cele cinci sute de controale pe care le -a trecut cu bine!Am citit unele acuzatii si mi se par de domeniul SF-ului.Cu schimbarea singelui ,cu urina,ca nu putea fi controlat inopinat si multe altele care te fac sa rizi nu alta.Ce va pute ,da rau!Inziua de azi nu mai avem voie sa credem orice ,altfel riscam sa devenim creduli.

sellers (1 comentarii)  •  28 august 2012, 13:12

@Paul: de acord cu tine, talentul e cel mai important. Dar ai ales exemplul gresit. Talentul, in conditiille in care te lasa picioarele, nu te ajuta prea mult. Intr-o semifinala sau finala Nadal – Federer, cu primul burdusit cu substante interzise si al doilea plin de talent, dar obosit (intr-o faza superioara a unei competitii e de presupus ca ajungi un pic mai obosit), cine crezi ca ar fi avantajat? Si nu pot sa uit cum alergau spaniolii, la Euro 2012, in finala impotriva Italiei, dupa un sezon supra-incarcat la echipele de club, plus un turneu final cu nationala. Si nici ca Barcelona a rezervat, la Bucuresti, un salon de spital in care doctorii nu aveau acces.

villy (1 comentarii)  •  28 august 2012, 13:40

domnule Naum, deveniti penibil… LANCE este un dopat. a fost si asta va ramane. imi pare rau pt prea maritul dvs favorit care pedala in Turul Frantei mai tare ca un Renault 🙂

Viorel (1 comentarii)  •  28 august 2012, 14:09

Sper ca Într-o bună zi să iasă la iveală și seringile cu care sunt injectați jucătorii Barcelonei.

Robert (5 comentarii)  •  28 august 2012, 14:24

@sellers – fara sa elimin posibilitatea ca cei de la Barcelona ar face niste transfuzii sangvine, cred ca este un pic ridicol sa consideram ca au avut nevoie de ele inaintea unui amical cu Dinamo, un amical in care majoritatea fotbalistilor a jucat circa 45 min. Dar daca Barcelona castiga, asta inseamna ca Chelsea, Real Madrid si altii nu se dopeaza? Eu m-as uita la musculatura fotbalistilor cand as vorbi de dopaj. La ce indici aveau la 19-20 de ani si ce indici se regasesc la 28-30. Acolo vei vedea diferenta. La Barca, in Spania in general, nu prea e cazul asta. In italia n-as spune acelasi lucru. Nu pot uita cum tancul de Cassano a ajuns sa aiba niste gambe cat pulpele lui Iniesta. Asta nu inseamna ca spun ca in Italia exista dopaj si in Spania nu.

Revenind la ciclism, cred ca e o mare tampenie sa spui ca 80% inseamna dopaj si 20% talent. Trebuie sa ai talent cu carul ca sa castigi mari tururi. Insa cred ca diferenta intre cei mai buni e facuta de disponibilitatea lor de a scapa din fata testelor (vezi Armstrong) si tehnologiile de ultima ora in medicina dopanta. Adica Armstrong se putea dopa mai des si cu substante mai bine aplicate pe corpul lui decat Ullrich. Ullrich nu se prea dopa in TDF, o facea in perioadele de cantonament cel mai probabil, pentru ca nu avea imunitatea txanului in fata controalelor. Si asta se vedea pe ultima catarare, cand se face diferenta intre cei doi. Armstrong n-a fost acuzat ca s-a dopat de unul singur si nimeni n-a stiut si uite asa i-a pacalit el pe toti. A fost acuzat pentru ca in jurul lui era un ceas elvetian al dopajului.

Marian C. (1 comentarii)  •  28 august 2012, 14:48

Articolul domnului Naum m-a intristat, analiznd situatia in care se gaseste Lance nu stiu daca este corect sa aruncam cu pietre in el, oare noi oamenii simpli nu ne drogam in fiecare zi cu tot felul de medicamente cu retete sau fara atunci cand simtim ca organismul nostru cedeaza, cand sefi ne cer performante si randament maxim… ce facem nu cautam o pastila de cap un energizant.
Adevarul e ca decand e sportul au existat si vor exista sportivi mai mult sau mai putin dopati, este un risc asumat. Societatea in care traim nu este perfecta, alimentele pe care le consumam nu sunt in totalitate naturale.
E trist ca trebuie sa dam de pamant cu idoli nostri sportivi….oare Jimmy Hendrix, ca sa dau doar un exemplu din muzica ar mai fi fost la fel de genial daca nu ar fi consumat stupefiante. Ma gandesc ca ar trebui sa i se retraga si lui toate compozitiile?

@sellers (1 comentarii)  •  28 august 2012, 14:49

man daca nu esti fan al sportului eu zic sa te lasi de comentat pe marginea lui… te-ai speriat cand ai vazut ca xavi alearga 12 km pe meci ? macar ai urmarit vreun meci de-al barcei sau spaniei ca sa-ti dai cu parerea ? mai degraba poti sa suspectezi adversarii barcei sau ai spaniei care alearga de nebuni dupa minge… pentru ca asta face spania/barca, alearga mingea … iar xavi nu face 12 km numai la pas de marsh, nu face 12 km in ture de teren … nu e in permanent cu mingea la picior, nici macar nu vezi triunghiurile de pase , cand ei fac 5 m miscare, mingea aia se plimba de 10X mai mult… habarnistule 😉

Victor (1 comentarii)  •  28 august 2012, 15:16

Sa inteleg din acest articol ca Nadal, Djokovic, Federer etc sunt dopati?

@sellers

Ai avea dreptate daca ai avea dovezi ca Rafael Nadal e dopat. La fel de bine as putea zice ca forma de moment al lui Federer(ajunge in finale consecutive de mare turnee fara probleme), la 31 de ani, nu are cum sa fie mentinuta fara dopaj. Desigur, asta doar sa subliniez faptul ca fara dovezi oricine poate spune orice.

O explicatie plauzibila ar putea fi faptul ca unul dintre ei pur si simplu este mai rezistent fizic, gene mai puternice. Alta ar putea fi faptul ca unul este mai tanar si se regenreaza mai repede. Desigur tu ai luat scuza in brate ca unul este dopat.

A, inca un lucru. Statistic, jucatorii Barcelonei si ai Spaniei alearga, in medie, mai putin decat echipele adverse. Si este si foarte simplu de explicat de ce. Avand posesia mingii in jumatatea adversa de teren, ei nu sunt nevoiti sa faca sprinturi, contra-atacuri etc. pe toata lungimea terenului. Fapt care ii face mai, de multe ori, mai proaspeti decat adversarul.

Dar este greu de inteles, cand romanului ii este mai usor sa zica „celalalt este un trisor” decat sa accepte superioritatea adversarului.

BOBY (1 comentarii)  •  28 august 2012, 15:50

Tot respectul pentru RADU NAUM,dar sa-l acuzi pe Nadal de dopaj e ceva „fuerte”. Oare daca s-ar face o proba antidoping intre ziarisitii si comentatorii sportiv care ar fi rezultatul???

Biciclistul Lenes (2 comentarii)  •  28 august 2012, 15:57

Imi place cum scrieti domnule Naum. Adoram comentariile din Turul Frantei, imi placea emisiunea de seara de la B1TV, dar de data asta m-a enervat rau articolul.
E usor sa suspectezi si foarte usor sa arunci cu noroi.
Daca ii suspectati pe Nole si Rafa, de ce nu si pe Federer? Ca e batran si inca joaca bine si mult.
Toti sportivii de performanta au o medicamentatie speciala, iar unii si ceva pe langa. Cred ca in tenis dopajul ajuta, dar nu cat in ciclism, pentru ca aici vorbim de tehnica, de mana fina, de inteligenta in joc. Pe cand in ciclism, te pui pe bicicleta, stai in roata colegului coordonat de un director sportiv dintr-o masina, si tragi pe munte sau final. Forta fizica e aproape totul, peste „picior fin” si inteligenta si anticiparea celuilalt. Chiar daca Barcelona s-ar dopa, ei alearga cel mai putin intr-un meci cu posesie maxima, datorita inteligentei in joc, a tehnicii superioare, a controlului balonului, iar dopajul le-ar da doar forta fizica si nimic din ce-ar avea nevoie. Sunt fan ciclism, dar stiu ca in alte sporturi, diferenta dopajului nu e asa importanta in competitie, pe langa alti factori, pe cand la ciclism e aproape totul.

Jor-El (4 comentarii)  •  28 august 2012, 16:49

@Marian C –

In primul rand, eu cand iau o aspirina pentru ca sunt racit nu inseamna ca ma dopez, decat daca sunt inscris la un concurs de „cine scapa de raceala primul, prin remedii naturiste”.

Apoi, daca ai citi biografii, ai vedea ca, fara a le nega calitatile native, multi oameni de geniu ar fi simpli cetateni, fara un viciu, fara un vin, un absint, niste opiu, niste iarba sau fara o suferinta, care duce de obicei la vicii… Nu vad cum Hendrix sau Morrison ar fi fost mai buni „pe uscat”. In sfarsit, nu vad logica in a compara munca unui artist cu rezultatele unui dopat intr-o competie. Asta chiar mi s-a parut hilar…

Si da, e bine, zic eu, sa dam de pamant cu idolii nostri, cand o fac lata.

magus1349 (6 comentarii)  •  28 august 2012, 20:14

Motoul sportului in ziua de azi : ” Men sana in corpore SATANA ” !

ra (3 comentarii)  •  28 august 2012, 21:36

Asa de curiozitate stiti ce VO2 max avea Lance Armstrong? testat cu mult inainte sa se apuce serios de ciclism… 83-85 ml/kg/min in timp ce o persoana normala (sedentara) are in jur de 40, iar atletii de performanta trec de obicei de 70-75.
Pt conformitate, si alte amanunte interesante: http://www.edb.utexas.edu/coyle/content/armstrong%20article%20JAP.pdf .
Este foarte interesant cum au evoluat parametrii fizici ai lui Armstrong in timp, cit se datoreaza antrenamentelor (cred ca aici nu se poate nega ca a avut unul din cele mai nebunesti programe de antrenament din lume) si cit chimiei, de orice fel, e discutabil binenteles.
Sucul de portocale o fi ajutat dar calitatile native/genetice nu sint deloc de neglijat.

Mihaita (6 comentarii)  •  29 august 2012, 0:01

Nu-l cunosc pe d-nul Naum si nici nu sunt in masura sa emit judecati de valoare despre domnia sa, dar trebuie admirat curajul sau de a spune lucrurilor pe nume si nebunia aia frumoasa de a infrunta majoritatea atunci cand aproape totul pare iremediabil pierdut. Nebunia, da!
Articolele lui nu sunt pentru cititorii de rand ai gsp. Sunt pentru cei care spicuiesc si asteapta ani la randul sa descopere un strop de adevar in atata amar de „circ si paine”. Culmea, circ platit si incurajat tocmai de cei care platesc si consuma, de cei care venereaza si nu accepta decat palpabilul si in fata carora orice argument stiintific paleste.
Articolele legate de dezavaluirile acestui viciu in sport numit dopaj vin sa ne confirme doar o mica parte din realitate: exista trisori iar Armstrong e poate cel mai mic dintre ei. Mai mari ca el sunt cei nedescoperiti inca. Poate ca Lance e mic copil pe langa Phelps si Bolt, dar cine stie? Poate doar laboratoarele rivale care ii alimenteaza.
Sunt atatia oameni de sport care au studiat pe branci si invata generatii de studenti cum sa aleaga calea dreapta si ii hranesc cu valorile adevarate ale acestui fenomen global care este sportul. Sunt atatia oameni de stiinta recunoscuti la nivel mondial, printre care si romani, care nu pot fi „adormiti” cu povestile acestor campioni de carton. Sunt atatia antrenori idealisti care continua sa ignore metodele „usoare” de a ajunge in varful piramidei preferand munca cinstita. Dar oare cati altii n-ar ingrosa aceste randuri?
Cu toate astea banul va corupe minti si corpuri atletice, ametindu-le de euforia succesului in strigatul nebun al maselor excitate de noi si noi recorduri. E un dat.
Partea frumoasa este certitudinea faptului ca banul nu va putea corupe mintile celor care au fost crescuti si educati in spiritul adevarat al unor competitii ce dainuie de mii de ani; al celor care pot face diferenta intre alb si negru, fara sa clipeasca sau sa ezite macar o clipa; al celor care mai au un strop de onoare si demnitate intr-un ocean de performante corupte. Banul nu poate anihila idealurile si visele celor care muncesc cinstit crezand macar ca intr-o buna zi vor reusi.
De ce sa-i lasam sa ascunda ADEVARUL? De ce sa ne lasam copiii sa viseze ca intr-o buna zi vor fi si ei campioni fara sa stie falsii idoli carora li se inchina si pretul care trebuie platit?
Atat timp cat mai exista o mana de oameni cu nebunia frumoasa de a lupta pentru acest ADEVAR, exista si speranta unui moment cand lucrurile se vor intoarce pe fagasul lor normal. Restul sunt doar „laturi”, in care inoata cu placere deopotriva campioni, impreuna cu antrenori, sponsori, comentatori si spectatori. La urma urmei, de orice parte a baricadei am fi, e doar o alegere pe care o facem in mod mai mult sau mai putin responsabil cu consecintele de rigoare.
Esti un nebun frumos, D-le Naum!

anti-comentatori (2 comentarii)  •  29 august 2012, 1:55

eu inteleg ca esti exceptional la gsp … pana acolo unde incepi sa vorbesti despre oamni carora nu ai avut sansa sa – ti stranga mana in viata !

ra (3 comentarii)  •  29 august 2012, 5:05

Interesant: http://www.austin360.com/recreation/in-the-doper-next-door-cyclist-takes-testosterone-1876100.html?page=2
mai ales ultimul paragraf 🙂 $25 fata de $3,000,000 in cazul lui Armstrong, numai din Tur; oricum se pare ca USADA nu se joaca… daca pe Tillin l-au vinat dupa 2 ani pt niste amarite de curse de amatori, parca numai e de mirare ca il alearga pe Armstrong dupa 7 ani.

cristi_schleck (6 comentarii)  •  30 august 2012, 11:23

Ce sa spuna si Nole !? :))) Doar nu era sa-i dea in cap lui Rafa, nu ? :))
Toate sporturile care genereaza eforturi supra-omenesti nu duc lipsa de DOPAJ ! Cu mici exceptii, ca n-ai nevoie de dopaj la tenis de masa, acolo e altceva, si mai sunt cateva sporturi de genul acesta.
In rest : dopaj intr-o veselie. Fotbalul cred ca tine capul de afis. In ciclism se mai dopeaza cate unul si apoi declara ca nu stie cum de-a ajuns acea substanta interzisa in corpul lorm, vezi Frank Schleck.
Dopajul este ptr cei care POT , nu ptr orice mediocru in sport care are doar rezultate slabe. Acolo ar trebui pus ” tunul ” pe sportivii fff buni, la nivel individual sau echipa.

cor (2 comentarii)  •  30 august 2012, 17:16

Domnule Naum, dacă aveți dovezi, acuzați-l pe „Rafa”. Dacă nu, vă rog, nu cădeți în prostul obicei de a arunca piatra și a ascunde după aceea mâna. Credeam că prestigiul dumneavoastră e undeva mult peste aceste mici răutăți.
Da, e drept că proverbul cu „hoțul neprins” a mers aproape 10 ani cu Armstrong. Dar asta nu e motiv ca acum să acuzați în dreapta și-n stânga. Dar până la urmă i s-a umplut paharul când îi era lumea mai dragă. Fiți liniștit că eșantioanele lui „Rafa”, Nole sau Roger (deși bănuiesc că doar Nadal e suspectul în acest articol) sunt la dispoziția WATA, ATP șamd, iar dacă cineva mai calificat pentru asta ar avea suspiciuni mai serioase le-ar analiza din nou.

sami (1 comentarii)  •  31 august 2012, 17:56

pai , daca stai sa te gindesti bine , sa pedalezi 220 de km. fara oprire ,pe zi , si asta zi de zi , timp de 20 de zile , sa urci prin munti si vai cu 35-65 , km. pe ora !!! cred ca ar trebui dat de gindit , la mintea cocosului , sa poti rezista pur ,, omeneste natural ,,

Siledinicu (1 comentarii)  •  1 septembrie 2012, 19:25

#19 Sabin Dobrescu

Hai, că Omeyer totuși nu are nevoie să alerge …prin natura postului el oricum sparge semințe juma’ de meci. 😀 😀

Jimmybitzq (2 comentarii)  •  2 septembrie 2012, 20:20

Ma intristeaza dl Radu Naum, ptr ca bun , rău așa cum îl vor unii, va asigur ca Lance a făcut o reclama pozitivă ciclismului mondial agita timp cit emulatia stirnita in rândul tinerilor a fost imensa prin prisma victoriilor sale, iar tu Draga Rădule, ar trebuie sa te uita pe înregistrării si sa vezi ce comentai si cum te extaziai in timpulcurselor din LeTour
P.S. Dacă Lance era derogare 7 ani si nimeni nu l-a prins , deși a fost testat de mii de ori,înseamnă ca toți aia erau timpiti , sau toți primii 20. Din clasament erau la fel, fiindcă nu te puteai tine de el altfel…așa ca lăsa-ne cu povestile ieftine ca nu meritam!

iulian S (1 comentarii)  •  30 octombrie 2012, 23:07

de asta snookerul e frumos

Huey Gremillion (1 comentarii)  •  1 decembrie 2012, 21:23

^I concur

Comentează