Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Bleu, Blanc, Rouge

În week-end-ul cu hattrick Alonso, două Xabi şi una Fernando, Franţa a fost un exemplu pentru noi.

„Ţii cu Franţa!”. Nu. „Aiurea, ţii cu Franţa!”. Prietenul meu nu mă crede. Dar de ce-aş ţine? De ce aş mai ţine? Mai […]

marți, 26 iunie 2012, 10:05

În week-end-ul cu hattrick Alonso, două Xabi şi una Fernando, Franţa a fost un exemplu pentru noi.

„Ţii cu Franţa!”. Nu. „Aiurea, ţii cu Franţa!”. Prietenul meu nu mă crede. Dar de ce-aş ţine? De ce aş mai ţine? Mai întîi însă, de ce am ţinut. S-a întîmplat în ’82, cînd cu Platini care nu devenise încă un om politic cu tendinţe de îngrăşare şi derapaje verbale, cu Giresse, cu Six şi Rocheteau care îmi păreau coborîţi direct din muschetari, şi cu comoara de Tresor. Am plîns la semifinala cu RFG. Nemţii se ridicaseră la întreaga înălţime a imbecilităţii filmelor hollywoodiene în care toţi americanii erau buni şi deştepţi, iar germanii, toţi, răi şi proşti. Schumacher i-a scos dinţii lui Battiston. Franţa aceea a luptat eroic, a pierdut meciul, dar a cîştigat o lume. Apoi a luat o Cupă Mondială şi un Euro fără să mai nască iubire, ci respect. A refuzat să mai fie «le joyeu vaincu». A devenit o superputere. Apoi puterea i-a luat minţile.

În vara aceasta, Franţa a reuşit absolutul: a pierdut şi meciurile, şi simpatia. A pierdut burghez, fără lacrimi, fără durere, doar cu o uşoară senzaţie de sîcîială, ca atunci cînd ţi se rupe punga de gunoi în drum spre ghenă. Cîţiva nervi, puţini. Şi nesimţitul de Nasri, care a stabilit un nou record de înjurături în zona mixtă, acolo unde se întîlnesc cîteodată oamenii cu animalele. În rest, rien. Rien de rien. Blanc a fost blank. Această echipă fără personalitate, „fără caracter” (L’Equipe), fără sînge în instalaţie şi chiar fără instalaţie, amorfă şi incoloră precum faţa selecţionerului ei este un avertisment pentru oricine încercă să păcălească fotbalul.

Monsieur Laurent a crezut că poţi ajunge la trofeu precum se ţese la gherghef, aşteptînd să treacă timpul. Lipsa lui de curaj sfidează ideea de competiţie. Atitudine deloc singulară. În general, echipele modeste îşi justifică astfel prestaţiile insipide, calate exclusiv pe rezultatul căutat cu minimum de risc şi zero imaginaţie. Cu atitudine de funcţionar în lungul drum spre pensie. Nu poţi ţine cu o astfel de echipă fără suflet fie că pierde, fie că învinge. Fie că e chiar echipa ţării tale.

Timpul, mai ales timpul sportiv al unei vieţi, e prea scurt ca să driblezi pe loc. La noi se tot zice că rezultatele vor readuce publicul lîngă naţională. Dar mai degrabă un anume fel de naţională va aduce şi oamenii, şi rezultalele. E despre a pune căruţa la locul ei, căci altfel boi sînt cei care împing. Priviţi alternativa! A juca fotbal meschin e ca o sinucidere în direct format HD.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ralffy_mr (4 comentarii)  •  26 iunie 2012, 12:24

buna analogia Franta – Romania… punct ochit…punct lovit 😉

Bogdan (2 comentarii)  •  26 iunie 2012, 12:29

Vorbesti sa n-adormi; Franta a fost onorabila. Mai putin Nasri, dar pe el n-o sa-l mai vedem curand.

Cip (12 comentarii)  •  26 iunie 2012, 12:51

Felicitari !

Mihail Dionis (3 comentarii)  •  26 iunie 2012, 13:04

„le joyeu vaincu”

Fais-nous savoir: c’est quoi un „joyeu”? Serait-ce le mot „joyau” en vérsion valaque?!
Si on introduit des mots français dans un texte roumain pour faire l’intéressant, il vaut mieux éviter les erreurs de ce genre-ci car on risque de se couvrir de ridicule.

tyty (1 comentarii)  •  26 iunie 2012, 13:53

eu te cotrazic! nu a fost incolora! poate e cea mai colorata nationala de la EURO. o echipa de francofoni du de francezi „de souche”!!!

victor L (73 comentarii)  •  26 iunie 2012, 15:06

„În week-end-ul cu hattrick Alonso, două Xabi şi una Fernando, Franţa a fost un exemplu pentru noi.”
Pe zi ce trece imi dau seama ca eseistii nostri devin tot mai subtili.
Atit de subtili incit in engleza ne-am intelege, dar in romana ba.

Marian (1 comentarii)  •  26 iunie 2012, 17:04

Mihail, A vrut sa scrie ”joyeux”, nu ”joyeu”. Se mai intampla.

mikeconstanta (1 comentarii)  •  26 iunie 2012, 22:12

frumos scris, ma regasesc in primele randuri.
la cat de mult ne spurca pe unde ne intalnesc, ti-ar fi fost jena sa recunosti ca tii cu ei inainte … pacat .. dezamagirea a fost prea mare.

marius (6 comentarii)  •  27 iunie 2012, 16:23

Astept editoriale despre Le Tour

gabipetre (1 comentarii)  •  27 iunie 2012, 23:48

Si eu am tinut si am plans pentru Franta in ’86, invinsa de aceeasi nemti in semifinale. In ’82 eram prea mic dar e un meci pe care il revad mereu si ma intreb cum a fost posibil. Azi tin cu nemtii, e o nationala mai umana cu toate aceste implanturi turco-polono-tunisiano-spaniole, dar si-a pastrat rigoarea. Si in plus nu incearca sa pacaleasca pe nimeni, nici pe ei insisi, nici fotbalul. Ceea ce fac, fac nemteste.
Ca Spania e de batut, am vazut si in seara asta cu Portugalia.

cola coca (2 comentarii)  •  28 iunie 2012, 0:20

tine-ti caii acasa dom-le. au potcoave ? sclipesc ? ura si la gara !

lucian (1 comentarii)  •  28 iunie 2012, 2:00

francezii au devenit de nesuportat inca de la c.m.

Floare (1 comentarii)  •  28 iunie 2012, 7:18

Si eu tin cu Frant de la CM1982, de la acel meci cu nemtii. Atunci jucau mai frumos ca Brazilia.

gilos (9 comentarii)  •  28 iunie 2012, 11:41

Din pacate, echipa nationala a Romaniei este o copie la scara mai mica a nationalei Frantei cu diferenta ca noi n-am fost niciodata la varf, iar perspectivele noastre sunt mult mai negre decat ale lor…

cola coca (2 comentarii)  •  28 iunie 2012, 12:41

titlu este o trilogie franceza a unui regizor. spune pe cine ai copiat in text, ca de nu te dau in gat, plagiatorule !

banks (9 comentarii)  •  28 iunie 2012, 13:37

@Marian, asa cred si eu, dar mai cred ca, din fudulie, nici nu a corectat si nci n-o sa corecteze. Necum sa spuna „merci”. Asta e boală generalizata aici pe gsp.ro.

costin (3 comentarii)  •  29 iunie 2012, 2:51

si eu am plins. eram la poiana tzapului fara tv. mai erau si tigana si genghini. ce trupa. epoca romantica a fotbalului. ii uram pe nemtzi si italieni. duminica care vine tzin cu italienii, din lipsa de „altceva”. ou sont les „bleus” d’antan? numai bine. roomie.

ovidiu-3003 (159 comentarii)  •  1 iulie 2012, 9:51

Da bine zis …puterea i a luat mintile .

ciupi (38 comentarii)  •  3 iulie 2012, 7:07

de ce „incolora”?! si negrul este culoare. la sah are intotdeauna un mic dezavantaj, la fotbal daca este prea mult apare zona mixta unde se amesteca nu numai omul cu stiti dv. ci si albul cu negrul, ca sa iasa ceva gri-maron.

Comentează