Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Mikkel cel mic

Un personaj de Oscar a ajuns să joace în propria producţie de Serie B. Nu-i de la noi, dar povestea e transnaţională

Celor pe care mingea nu-i muşcă de mînă, week-end-ul final al Ligii Campionilor la handbal de coloşi încă […]

marți, 5 iunie 2012, 10:01

Un personaj de Oscar a ajuns să joace în propria producţie de Serie B. Nu-i de la noi, dar povestea e transnaţională

Celor pe care mingea nu-i muşcă de mînă, week-end-ul final al Ligii Campionilor la handbal de coloşi încă le mai răsună în cap cu rezonanţa unei lovituri de baros într-un clopot. În curînd se va da liber la săbii, buzdugane şi topoare. Handbalul va fi însoţit de o bulină roşie, iar copiii vor fi trimişi la culcare înainte de primul fluier al unor arbitri care lucrează cu spor la instalarea pe propria conştiinţă a coborîrii în tenebre a acestui sport.

În mijlocul nebuniei, un decupaj din alt univers. Un bărbos graţios străbate incinta purtînd un dialog cu sine. Pumni şi şolduri trosnesc pe lîngă el, dar cetăţeanul  în cauză n-are habar. El are meciul lui. Meciul cu eternitatea, vezi bine. Perorează la fiecare decizie care nu e în favoarea sa. Ridică în sus degetul arătător şi cotcodăceşte ca o ţaţă de suburbie. Din cînd în cînd ies, ca un drăcuşor din cutie, mostre ale ADN-ului zeiesc al acestui personaj. Apoi nimic. Gîlceavă. În jurul lui, pămîntenii se luptă pentru o bucată de parchet în supersala din Koln. Tipul nostru însă e în altă parte. Îl cheamă, evident, Mikkel Hansen şi se zice că e cel mai bun handbalist din lume. Aşa se zice.

Necazul e că aşa îşi zice şi el. Neîncetat. O voce pe care o ghicim catifelată îi şopteşte permanent acest slogan care moare fix în clipa în care e rostit. Omul cu bentiţă şi cu alură cînd de Brad Pitt, cînd de Chris Hemsworth (alias Thor) e deasupra tuturor şi nicăieri. Deocamdată lumea reală e la picioarele lui, în lipsă de alt personaj pe care să-l vîndă mai bine. A fost singurul căruia i s-a permis să vorbească unei săli de peste 20.000 de suflete la finalul evenimentului, deşi cu o zi înainte îngropase visul Copenhagăi de a cuceri trofeul. Jucase, dar nu fusese acolo.

Mikkel e, azi, un exemplu. Un exemplu rău. Exemplu de cum poţi să te rătăceşti înainte de a şti cu adevărat unde vrei să ajungi. Un tînăr de aproximativ vîrsta lui a fost provocat aşa: „Înainte, actorii mari deveneau staruri. Acum, unii sînt staruri înainte de a deveni actori mari”. Răspunsul lui Robert Pattinson, idol al adolescenţilor vampirizaţi, merită stocat:
„Celebritatea e unul dintre puţinele lucruri de pe lumea asta care nu necesită nici o calificare”. Lui Mikkel i s-a răsturnat ligheanul cu talent în cap. Se mai întîmplă. Ideea e că numai sudoarea asta căzută din cer e zero dacă nu-ţi transpiră un pic şi sufletul. E o irosire. L-am oscarizat după Euro. După Koln ar trebui să le maseze braţele colegilor. O bună lecţie pentru oricine are senzaţia că reuşita în sport e tot aia cu un tun imobiliar.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

m&m (5 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:10

Nu iti inteleg atitudinea anti-Hansen. Am observat-o si in timpul comentariului. A carat echipa aia in spinare tot sezonul si nu cred ca si-a batut joc de semifinala.
Nici ceea ce afacut in Serbia asta iarna nu e o intamplare. Omul a fost cel mai bun al sezonului trecut si este printre cei mai buni. Si va continua sa fie…

victor L (73 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:17

dle Naum,
daca nu v-ati iubi prea mult (stiu, cer imposibilul) si Mikkel Hansen v-ar privi prestatiile de la TV sa stiti ca nu ar gindi cu nimic diferit despre dvoastra, de ceea ce scrieti despre el.

bitchslayer (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:29

Nici pe Kapser Hvidt nu l-a vazut nimeni in semifinala, iar in finala mica a avut undeva la 50% procentajul mingilor aparate. Daca nu a prins doua zile bune nu inseamna trebuie dat ca exemplu rau.

dan (4 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:30

Radule ai inebunit??? baiatul asta a carat nationala danemarcei pana la titlul european..au demolat Serbia!!! la ei acasa in finala… a dat 9 goluri in finala (din 21) in martie declarat IHF World Player of the Year …este cel mai bun la ora asta..la AG København ce vrei sa faca mai mult ii duce in spate cat poate …si cand sa ratacit?? daca in Martie a fost declarat cel mai bun din lume in aprilie sau mai?? sa fim seriosi tu esti un ziarist de la care am pretentii…

msrp (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:35

Adica omul a iesit golgeterul Ligii si totusi este Mikkel cel mic?

Intrebare pentru dl. Naum. Care este in opinia dvs. cel mai bun handbalist din lume in acest moment?

Daca este cel mai bun nu inseamna ca nu are si meciuri slabe. Spuneti-mi care este cel mai bun handbalist si o sa va zic si eu de ce este mic – oricare ar fi el.

adra (3 comentarii)  •  5 iunie 2012, 16:52

eternul comentator anti-arbitrii si-a mai gasit ceva de contestat … copenhaga il are pe MIKKEL(cel)MIC, romania il are pe NI(cel)MIC…

tandd (2 comentarii)  •  5 iunie 2012, 17:12

cred ca ai vazut alt meci,hansen chiar e un geniu pe teren,la orice nivel si in orice meci pur si simplu inventeaza ceva si trage echipa dupa el.

mihai (2 comentarii)  •  5 iunie 2012, 17:59

In semifinala a jucat prost, de fapt a fost aproape inexistent, dar pana atunci i-a dus serios in spate, nu numai el, e adevarat, dar mai ales el. Nu cred ca e cel mai bun handbalist din lume tocmai pentru ca a clacat cand trebuia sa straluceasca, dar nu ar trebui criticat asa aspru doar pentru un meci total nereusit. E inca tanar, mai are de invatat.

Dani (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 18:55

„Ideea e că numai sudoarea asta căzută din cer…”. Poti spune ca harul poate cadea din cer, intr-un acces mistic de poetizare a expresiei „talent”, dar niciodata sudoarea, care este sinonima cu „munca”. Cine nu intelege acest aspect nu are nici talent, nici nu munceste…nici macar nu gindeste ori, atunci cind o face, o face prost. M&m are dreptate…sint rautati gratuite izvorite din frustrari vechi, atita tot.

alen (6 comentarii)  •  5 iunie 2012, 19:38

Nu stiu daca are vreo importanta dar Hanseneste golgeterul Ligii campionilor 2011/2012 cu 98 de goluri marcate si principalul motor al danezilor din sfertul tur cu Barcelona cand a marcat de 8 ori. Poate ca cei de la EHF i-or fi dat un premiu, pentru golgeter sau l-or fi declarat jucatorul sezonului. Nu este obligatoriu ca fie statistica fie parerea oficialilor EHF sa coincida cu parerea lui radu Naum

Aguero (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 19:51

Subscriu la ceea ce a zis m&m.

cosmin (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 21:58

Dar de Hansen importiva Barcelonei nu aveti nimic de spus domnule Naum? Copenhaga nu ajungea niciodata unde a ajuns fara acest „tip”

sergioo (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 22:05

ai luat-o razna….cred ca ai uitat ca a fost la barcelona si l-au dat afara.ce vroiai sa faca? si chiar e cel mai bun in momentul asta.stii pe altul? care?

alin grozea (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 22:59

domnule naum,apucati-va de comentat patinaj viteza.comentariile voastre partinitoare si de prost gust asociate cu ura de fapt si de drept tembela la adresa arbitrilor ne face sa dam televizorul pe mut cand vine vorba de vreun meci in care trebuie sa va auzim vocea pesimisto-schizofrenica.in cei destui ani ai mei mi-a fost dat sa vad multe meciuri de handbal din multe tari,cu multi comentatori din varii state,dar unul de neprofesionalismul dumneavoastra nu am avut neplacerea sa il ascult.fara stima,si cu minim de respect,alin g

Humor (1 comentarii)  •  5 iunie 2012, 23:33

Nu e asa, M&M, are momente cand isi bate joc de meciuri, si in ultima vreme cam multe. Cred ca in 1-2 sezoane se pierde de tot.

Victor (2 comentarii)  •  6 iunie 2012, 7:43

Ideea e că numai sudoarea asta căzută din cer e zero dacă nu-ţi transpiră un pic şi sufletul. Superb, felicitari Radu!

Oricum, imi place Hansen. La anul il voi vedea live in supersala din Koln. Ridicand trofeul.

dan (7 comentarii)  •  6 iunie 2012, 11:27

@Victor: merg si eu cu tine daca faci rost de bilete.
@radu naum: putin ciudat articolul dupa ce meciurile de duminica chiar au fost frumoase. Uneori prea barbatesti, dar frumoase.

Victor (2 comentarii)  •  8 iunie 2012, 12:52

@dan: biletele nu sunt o problema. pe cuvant. bineinteles daca te gandesti din timp la ele. anu’ asta am fost la final 4 baschet la istanbul. un pic mai greu si mai scumpe, dar s-a reolvat in cele din urma.

yoyomah (3 comentarii)  •  8 iunie 2012, 19:55

domnu meu – esti incorigibil. uite, scriu eu asta : ” Intre posibilitatea vicleana a latifundiarului sprtiF stand la cloaca de ovaz pentru Aspiratii intelepte deopotriva, stam, cugetam si jignim pe cei cu mana nemuscata de minge in format 16:9. ” „L-am oscarizat după Euro.” ? Hai mai lasa-ma-n orca goala ! Sincer, nu ai ce cauta in nicio redactie !

Nicola Karabatic (4 comentarii)  •  11 iunie 2012, 15:48

Mikkel e un taur naravas, iar iesirile sale (pe care nu le vad nici pe departe atat de desantate) pot fi puse pe seama varstei. Sincer as prefera sa-l vad rebel tot timpul daca joaca asa cum a facut-o in finala cu Serbia. Totusi Radule, de ce nu-l critici la fel pe Cristiano Ronaldo (metrosexualul cu picioare de aur, nu-mi place atitudinea lui in afara terenului si nici cand bate 11m, dar in rest pe teren e Dumnezeu…dovada cele 100p facute de Real anul asta si recordul aproape de neegalat de 121 de goluri tot sezonul), Floyd Maywhether (inchis 90 de zile pt violenta domestica) ori Michael Phelps (prins fumand marijuana)?

yoyomah (3 comentarii)  •  11 iunie 2012, 21:37

sunt uimit ca mi-ai lasat verbatimu sa treaca ,,, ce urmeaza ?refacem emisiunea „arbitreaza-ne nene” la tvr2 si-i punem un nume de genu: „Lutitzia” – pentru necunoscatori, habar nu am ce spun ! sa ne vedem la paris, giocondelor !

nelu (1 comentarii)  •  17 iunie 2012, 5:15

Am fost,, acolo” Mikkel e chiar cel mai bun ,toata echipa a capotat spre final el doar n-a stralucit… si mai e ceva ,,laitmotivul” arbitrii e atit de mica diferenta intre 7m si fault in atac!!
chiar s-a dorit sa nu fie ei,bani,sponsori,nemti,….

Comentează