Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Încremeniţi în timp

Sportul românesc, cu două sau trei excepţii frumoase, se bazează în continuare pe personajele de acum 20 de ani. Nu, nu doar în cărţile de statistică. Ci şi în realitate

Permalink to Încremeniţi în timp
duminică, 5 aprilie 2015, 12:41

Sînt cîteva discipline care nu şi-au primenit eroii de decade întregi. Lipsa unei „next generation”, a condiţiilor oferite de cluburi, fac ca acestea să se dărîme încet-încet, reciclînd aceleaşi resurse valoroase, e adevărat, care rămîn totuşi nişte oameni ai căror muşchi, ale căror oase şi ai căror ochi obosesc şi se uzează dincolo de limita confortului şi a plăcerii de a mai intra într-un meci. Îmi dă tîrcoale o curiozitate aproape sadică – să-i provoc pe oamenii aceştia să prindă 50, chiar 60 de ani ca jucători. Nu mai e foarte mult, oricum!

Hocheiul pe gheaţă sau handbalul conţin, în lumile lor şi-aşa restrînse şi subţiri, cîteva nume pe care le puteai citi în ziare şi în urmă cu două decenii. Cătălin Geru, 45 de ani, hocheist, pe deasupra şi campion naţional în 2015 A.D. cu Dunărea Galaţi. Viorel Nicolescu, aceeaşi vîrstă, fost coleg cu Geru la Steaua şi Ioan Timaru, 41 de ani, vicecampioni ai României.

Din handbal putem vorbi despre Sandu Iacob, 38 de ani, care joacă acum la Vaslui, Ştefan Laufceac, 41, tot în poarta Stelei şi Aurelia Brădeanu, doar 35, componentă acum a echipei Corona Braşov. Atletismul mai stă în picioarele lui Marian Oprea, care nu este atît de avansat ca vîrstă – aproape 33 -, dar care este singurul medaliat al României la o competiţie importantă de seniori din ultimii ani. Anul acesta a luat medalia de bronz la Campionatele Europene în sală de la Praga. Tot el se afla în tura de atleţi care cucereau trofeele olimpice în 2004 pentru ţara noastră – argintul de la Atena, alături de medaliile Ionelei Tîrlea şi Mariei Cioncan.

E adevărat că şi Michael Jordan s-a retras de tot din baschet la 40 de ani, dar asta după ce şi-a mai suspendat de două ori activitatea pe parcurs. Wayne Gretzky şi el la 38. Constantina Diţă cucerea aurul olimpic la maraton tot la 38, dar aceştia reprezintă exemplele de top, acolo unde organismul, nivelul la care săreau, patinau sau alergau şi motivaţia pe care o găseau în sportul lor se împleteau la modul ideal, aducînd un strop de aură patinată unor CV-uri de vedete.

Senzaţia care pluteşte în jurul acestor sportivi de pe la noi este că se găsesc prinşi undeva, între bunul lor simţ şi dăruirea lor, pe de o parte, şi nesiguranţa de a face altceva, pe de altă parte. E ceva care mă împiedică să cred că la 45 de ani mai simţi, mai speri la lucruri nemaiîntîmplate, mai aştepţi miracole, te mai poţi îmbunătăţi în vreun fel, în primul rînd din cauza barierelor de ordin fizic. A-i vedea încă în acţiune e ceva anacronic şi înduioşător în acelaşi timp, care însă nu marchează evoluţii şi schimbare.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Laur (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 13:26

„Next generation” poate fi gasita prin cluburi de noapte sau in afara tarii

danms (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 13:27

Problema asta o fi doar în sport ?!…

Marcica Bengoasa (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 13:57

La munca, nene, nu la dat cu piciorul in besica.

nucred (2 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 15:42

Pai se baga ceva bani in sport?

Suntem vai de capul nostru si ne miram ca nu avem varfuri in domenii in care nu se investeste nimic formidabil

Om de bine (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 16:05

Sant mult mai multe motive si mai grele decat lipsa banilor!!
Am cel putin 5 exemple/ situatii/ motive , cum vreti sa le spuneti – in acest sens . Partial se stiu , partial nu. Si indiferent ele se ascund !
Pentru mai multe. Contactati-ma pe mailul de mai sus. Chiar sant dispus sa va dau indicii, subiecte, poate se vor schimba!!

gizeh (2 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 16:56

“Next generation” poate fi gasita în mediul virtual nu pe terenurile de sport,fructul politicii la voia întâmplării pt.tânăra generație de peste 25 ani..!( in învățământ și în sport).

Cristi (4 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 17:17

Citi din acesti sportivi au o alternativa civila? Multi provin din vremurile in care notele la scoala se dadeau pentru ca „faceau sport”. Si mai rezista pentru ca disperarea lor se combina cu nivelul scazut al campionatului intern.

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 17:21

Dragă Oana,
Dacă în epoca trecută cineva trebuia să se ocupe ca să obţină rezultate, orânduirea comunist-capitalistă a privat cluburile unor actuali „inmates”, sau a folosit cluburile ca paravan pentru afaceri personale. Performanţa a rămas singură, închisă în dosare, vitrine sau cutiuţe. Uitată! În numele privatizării! Cei care au făcut asta sau au înlesnit asta sunt încă liberi şi nu dau socoteală. Next generation? Pe cine a interesat? Dacă tovarăşul preşedinte ne îndemna să plecăm sau să ne facem ospătari (că ţara nu mai avea ospătari să-l servească, primul ministru cădea de pe esplanade) ce mai e de spus? Nu ştiu dacă în viaţa asta sau cea următoare vom putea repara ce s-a stricat acum. Sportul românesc va trăi numai pe baza unor rezultate individuale. Sportul de echipă va dispărea încet, încet, în umbra bravilor bărbaţi ai ţării: Gigi, Ion, Jean, Mircea, Radu, Dumitru, George, etc.
Deocamdată o avem pe Simona la tenis, mai sunt fetele la scrimă şi fetele de la gimnastică. Alte sporturi au rămas amintiri.
Şi de ce ar veni copiii la sporturile de echipă? Să înveţe să scuipe ca Tănase sau să fie umiliţi de aşa zis educatori ca Zoltan Kovacs?
Oana, ai mare dreptate: suntem încremeniţi în timp, şi nu e nimeni care ne poate trezi la viaţă!
Succes în continuare!

lupu (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 20:37

IN SFARSIT CINEVA DESCHIDE UN SUBIECT FOARTE IMPORTANT PENTRU EVOLUTIA TARII A TINEREI GENERATII. ACEST EXEMPLU IL POATE LUA PE FELII VARSTA SEX, SPORTURI/ ETC… ETC FIECARE ASA ZIS ZIARIST SPORTIV CA IN ALCATUIREA UNUI ADEVARAT ARTICOL DESPRE SPORT ARE LA BAZA – CUNOASTEREA TRECUTULUI — CONSTIENTIZAREA PREZENTULUI SI PROGRAMUL DE VIITOR.ANALIZA SA FIE POERTINENTA SI CU FACORII DE RASPUNDERE.ESTE GREU , CACI OAMENII DE ACUM AU OROARE DE SANATATE, DE MISCARE, DE ARTA. CU ASEMENEA HANDICAPATI NU VOM DEPASI MOMENTELE GRELE RAPORTATE LA CE A FOST ODATA……ETC. GENERATIA TANARA ESTE FARA ORIZONT FARA INCERCARI RESPONSABILE CARE SA POATA DA SPERANTE IN VIITOR.MULTE AR FI DE SPUS… AM SI UN PROGRAM ADAPTAT ZILELOR NOASTRE CARE AR PUNE IN MISCARE INTREAGA ACTIVITATE SPORTIVA . DE FIECARE DATA UNDE AM PREZENTAT PROGRAMUL S-A ZIS//// ESTE EXCELENT DAR NU AVEM TIMP SI BANI.
AM LUCRAT LA LEGEA SPORTULUI,EDUCATIEI DAR NU A FOST DE BUN ARGUR.TOTI VOR SA FURE BANI SI BANI EI DACA SPONSORIZEAZA CU UN LEU VOR SA CASTIGE IMEDIAT 5 LEI ET, ETC,

Comentează