Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Schimbări, dar nu de tot

Faptul că Serena Williams nu a mai fost agresată verbal, ci aclamată la Indian Wells, nu înseamnă că s-a găsit, în 14 ani miraculoși, leacul pentru rasism

Serena Williams este grandioasă, cea mai completă jucătoare de tenis a tuturor […]

Permalink to Schimbări, dar nu de tot
duminică, 15 martie 2015, 1:56

Faptul că Serena Williams nu a mai fost agresată verbal, ci aclamată la Indian Wells, nu înseamnă că s-a găsit, în 14 ani miraculoși, leacul pentru rasism

Serena Williams este grandioasă, cea mai completă jucătoare de tenis a tuturor timpurilor. Nimeni nu o mai vede prin prisma culorii pielii sau a culorii echipamentului – pe Serena o iubești sau o detești, și cam pentru aceleași motive. E un taifun cu momente de tremur și de slăbiciune controversată, lucruri care o scot din ingredientele de robot atotcuceritor și o încadrează în normal la modul senzațional.

Întoarcerea ei la turneul pe care l-a părăsit în lacrimi în 2001 aduce vorba tot despre rasism. Deși, între timp, Statele Unite ale Americii au președinte de culoare la cel de-al doilea mandat. Cam asta e marea schimbare, la cel mai înalt nivel, în materie de percepție și imagine. Cînd cobori de acolo, lucrurile au rămas la fel, și nu doar în America, și nu doar în privința populației afro.

Luînd decizia de a nu participa la 13 ediții consecutive ale turneului californian, Serena nu a luptat cine știe ce împotriva rasismului. S-a protejat pe ea – sau nici măcar atît, pentru că în acest răstimp jignirile au fost numeroase, chiar dacă nu au mai avut cum să țîșnească înspre Williams din tribunele de la Indian Wells. Nu locul acela în sine era problema, dar uneori supărările par iraționale, pentru că sînt atît de dureroase. Serena a închis atunci o ușă dragă ei, iar cînd a redeschis-o, publicul a ovaționat-o. Era aceeași jucătoare de tenis, iar culoarea pielii nu i se modificase deloc în aproape un deceniu și jumătate.

Cînd a plecat în lacrimi de neputință de la Indian Wells, Serena ieșea din adolescență. Era furioasă, furia omului umilit degeaba, mînia celui ce știe că, oricît de multe argumente ar aduce, pentru unii va rămîne cioară și gorilă. S-a întors la distanță de 14 ani, de pe altă poziție, de vedetă matură în toată puterea cuvîntului. Poate a învățat, fără urmă de resemnare la mijloc, că unele lucruri nu se îndreaptă așa cum ne dorim uneori și că lumea în care trăim e departe de a fi dreaptă și așa a fost mereu. Poate a învățat că nu poți pedepsi generalizînd. Și nici nu poți generaliza pedepsind.

Sau poate că a învățat, într- un final, cine este ea cu adevărat. Serena Jameka Williams. 19 turnee de Mare Șlem cîștigate și nu se va opri aici. Cîștigătoare de cupe Fed și Hopman și aur olimpic. O femeie cu atîtea povești în spate, mai ales pentru ziua în care nu va mai conta ce culori avem pe dinafară, ci numai pe dinăuntru.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

sorin-arges (1 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:11

Eroare. Nu a fost vorba de rasism la acel meci dintre surori. A fost un blat ordinar taxat de public.

Max (3 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:26

E convenabil sa dai vina pe „rasism”, dar nu cred ca asta era motivul pentru care surorile Williams au fost huiduite la Indian Wells acum 14 ani.

joy division (2 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:30

de ce a fost scris articolul asta???

1.Fluieraturile adresate Serenei nu au nici o legatura cu rasismul ci cu modul in care Venus a decis sa nu joace impotriva surorii sale in semifinala
2.California este singurul stat de la sud de linia Missouri care n-a avut nici o data sclavi…nici vorba de rasism in Claifornia(pentru a afla ce a fost Linia missouri consultai un pic de Isorie a SUA)
3.Tot scandalul cu rasismul a fos facut de tatal jucatoarelor, recunoscut pentru remarcile sale rasiste la adresa jucatoarelor albe(da, exista si rasism al negrilor) din care una mi vine acuma in minte cea legata de Irina Spirlea de dupa semifinala de la USA Open

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:32

…foarte frumos articol …Serena este intradevar cea mai mare jucatoare de tenis pe care am vazut o …insa nu sunt sigur ca nu s a dopat si ca uneori nu a fost mana in mana cu mafia pariurilor …

nucred (2 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:33

daca tot veni vorba de reasism hai sa ne uitam la noi in ograda ca e plin de prosti si pe aici

Radu (3 comentarii)  •  15 martie 2015, 15:07

Ce e aia „cea mai completa”, domnule jurnalist?

magus1349 (3 comentarii)  •  15 martie 2015, 15:24

Ai cam dat-o in bara cu editorialul asta, dar nu-i nicio problema.
Nobody’s Perfect.
P.S.
Dar despre comportamentul „campioanei” de la sfarsitul meciului cu Monica ce parere ai?
A salutat-o cu cel mai mare sictir posibil si dupa aia s-a dus si a dat prima mana cu arbitra.

patashui (1 comentarii)  •  15 martie 2015, 17:28

In primul rand….fanii au fost suparati acum 14 ani pt. ca sora ei a decis sa nu joace impotriva ei….In al doilea rand…cat de prost poti sa fii sa spui ca America are presedinte de culoare…pana acum ce au avut… Sa nu cumva sa spui ca ALB nu e culoare….unde ai facut scoala….mai informeazate si tu putin…

vyb_texas (1 comentarii)  •  15 martie 2015, 17:58

rasismul nu este indreptat impotriva serenei din cauza culoriii ei . tenisul este unul din sporturile cu cel mai civilizat public , si de multe ori comportamentul de taranca , caracterul de doi bani pe care il are face ca ea sa fie fluierata . toti negrii aleg sa dea vina pe rasism pentru esecurile lor pentru ca este mai la indemana . traiesc aici de aproape 10 ani , un lucru este clar albiii nu sunt nici macar pe sfert rasisti fata de negrii decat viceversa . incearca numai sa opresti la o benzinarie intrun cartier cu populatie predominant afro … . de mers pe strada nici nu mai vorbesc .

Nedelcu Dan (19 comentarii)  •  16 martie 2015, 2:12

Un „bla-bla-bla” ce respecta intocmai prevederile „corectitudinii politice”…atit si nimic mai mult. Din toate celelalte puncte de vedere, articolasul asta seamana cu o Serena Williams fara steroizi: zero! Mizerabil!

Stil (1 comentarii)  •  16 martie 2015, 3:14

Nu numai ca tatal este recunoscut ca rasist, dar majoritatea negrilor americani sunt. Ei vor sa traiasca pe spinarea albilor pentru ca stra-stra rudele lor au fost sclavi. Este ca si cum am cere noi acum turcilor care ne-au rapit stamosii sa ne platesca despagubiri si sa stam acasa sa traim pe spinarea lor. Sau ce fac grecii ci nemtii acum in Europa. Iar cei mai mari rasisti sunt liderii comunitatilor de negrii, care sunt niste nulitati si stiu ca daca oamenii aceia de culoare se desteapta, ei mor de foame ca nu stiu sa fac nimic util pe piata muncii din America. Stiti ca negrii emigrati din Africa in ultimii 20 de ani sunt toti oameni realizati? Ei nu au probleme cu sclavia, si stiu si sa munceasca. Serena a urmat jocul idiotului ei de tata, care a vrut sa-i cresca cota si a decis ca ea trebuie sa castige turneul. Un negru rasist si infatuat, needucat si plin de el, care nu merita nici doi scuipati! In rest totul a fost un joc comercial.

costin (1 comentarii)  •  16 martie 2015, 3:26

Chiar asa? Halal editorial.

splendini (3 comentarii)  •  16 martie 2015, 7:08

Articolul omite esentialul: Serena a fost huiduita nu pt ca era negresa, ci din cauza incidentului din meciul anterior. Spectatorii s-au simtit inselati si au reactionat huiduind. Nici o legatura cu culoarea pielii.
Va apreciez intentia de a condamna rasismul, si in acest sens v-as recomanda cartea lui Colin Flaherty „White Girl Bleed a Lot”. Ati avea surpriza sa aflati ca rolurile se pot si inversa. Iar daca credeti ca albii merita sa fie batuti, torturati, violati, arsi de vii, si supusi altor atrocitati (cartea e destul de dura, iar in era YouTube si usor verificabila), poate v-ar intriga faptul ca acelasi tratament li se aplica de catre afro-americani asiaticilor (chinezi, coreeni) si homosexualilor. In final, in contextul reaparitiei sclaviei propriu-zise in peninsula Sinai din Egipt, unde sclavii capturati si torturati sint in exclusivitate crestini din Etiopia si Eritreea, insistatul pe asa-zisele rele ale Americii e o irosire a talentului dvs gazetaresc.

mad (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 10:39

Am mai scris chestia asta undeva si o reiau aici:

Din ce relateaza ea, e cu dus si-ntors. Nici eu nu cred c-a fost rasism. Dar n-a fost nici non-combat. La naiba, au jucat atatea meciuri, inclusiv finale de GS. Daca este asa cum spune ea – adica: Venus a constatat dupa sfert ca e accidentata, a vrut sa se retraga in dimineata semifinalei cu Serena dar n-au lasat-o organizatorii (era blockbuster meciul ala si au preferat sa tot spere ca Venus poate juca in loc sa puna, de exemplu, un meci de dublu sau baieti), apoi au tot insistat ca poate totusi joaca, au trimis-o inclusiv pe Serena la antrenament (sau incalzire, nu mai stiu exact), pentru ca chiar la ora de start sa anunte ca Venus s-a retras – repet, daca a fost asa, atunci sunt doua lucruri de inteles. 1. E normal ca publicul s-a simtit tras pe sfoara si ca s-a manifestat asa cum s-a manifestat (si-s convinsa ca au fost si apelative rasiste, dar trebuie luate in context). 2. E normal ca Serena si Venus au boicotat apoi turneul, in primul rand in detrimentul organizatorilor. Daca lucrurile s-au petrecut asa, organizatorii au fost vinovati da capo al fine: Venus trebuia lasata sa se retraga cand a anuntat initial, iar daca totusi n-au facut-o, cineva din organizare trebuia sa iasa in fata si sa explice publicului platitor cum sta treaba, cu asumarea raspunderii. Am vazut si eu o filmare – este incredibil cum a reusit Serena sa castige finala aia, mai ales ca la momentul respectiv nu era unsa cu toate alifiile.

Cat despre rasism, as zice ca e la el acasa, dar deseori si invers. Si, ca sa raman la Serena, este elocvent motivul pentru care s-a bucurat ca a iesit Obama (chiar daca nu l-a votat din cauza religiei sale anti-statale): pentru ca e negru. Deci nu pentru ca rezoneaza cu partidul si ideologia politica pe care le reprezinta (bune/proaste, cum or fi ele), nu pentru ca e de acord cu majoritatea ideilor lui despre guvernare, nu pentru politica externa promovata; nu, doar pentru ca e negru. Pastrand proportiile, ca si cum m-as fi bucurat eu daca ieseau Macovei sau Udrea pentru ca sunt femei. Hai, c-am dat-o in diverse. Legat de IW, parerea mea e ca surorile au avut dreptate ca au boicotat turneul pentru ca organizatorii au fost de toata jena. Doar ca nu cred ca a fost neaparat rasism, desi e posibil ca cel putin Serena asa s-o fi simtit in finala.

Comentează