Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Unde e acasă?

Arena „Ion Oblemenco” – în curs de demolare, faza întîi. Nostalgie sau început?

Mulţi oameni pe această lume trăiesc după vorba latinească „Ubi bene ibi patria”. Departe de a fi superficial cum pare la prima vedere, dictonul indică, de fapt, […]

duminică, 21 decembrie 2014, 10:44

Arena „Ion Oblemenco” – în curs de demolare, faza întîi. Nostalgie sau început?

Mulţi oameni pe această lume trăiesc după vorba latinească „Ubi bene ibi patria”. Departe de a fi superficial cum pare la prima vedere, dictonul indică, de fapt, oportunităţile nemărginite pe care trebuie doar să le identifici şi capacitatea de a duce cu tine sentimentul pragului casei tale, oriunde ai ajunge pe pămînt. Pentru cei ataşaţi de vechiul stadion din Craiova, acest lucru este pe jumătate rezolvat. Noua arenă se va ridica pe fundaţiile celei vechi şi nu ne rămîne de văzut decît dacă va păstra starea de spirit din acest loc. În teorie, oamenii locului sînt aceia care vin la ei cu fericirea şi cu trăirea necesară pentru a relua petrecerea alb-albastră acolo de unde au lăsat-o, cu ocazia demolării în etape a stadionului Universităţii.

În practică însă mai există un cuvînt. Acesta este „hiraeth”, vine din velşă şi înseamnă dorul faţă de o casă pe care ai părăsit-o cu mult, mult timp în urmă sau chiar dorul de o casă în care nu ai locuit niciodată. Casa ideală, cum ar veni, la care, chiar şi atunci cînd o vei avea, tot vei găsi ceva să nu-ţi convină la ea. Pentru mulţi dintre susţinătorii echipei din Craiova nu faptul că li se dărîmă căminul este cel mai grav lucru. Nici măcar faptul că nimeni nu poate garanta că noul cămin va fi gata pînă în 2016, moment în timp care pare doar la o azvîrlitură de băţ distanţă, într-o ţară din lume care nu a fost niciodată campioană mondială la construit, ba nici măcar la demolat.

Cea mai mare problemă este seria de schimbări. Şi duşmanii echipei din Craiova trebuie să admită că a fi suporterul acestui club – cum s-o numi el – se numără printre cele mai grele lucruri din lume. Mai ales în ultimii ani, dar nu numai. Trebuie să resimţi dureros toate modificările, să treci prin desfiinţări, retrogradări, redenumiri, clonări, despărţiri, confuzii, culori amestecate pe o paletă a unui artist nepriceput, care s-a gîndit la mai toate elementele unei ecuaţii, în afară de cele mai importante: fotbaliştii şi suporterii.

Poate că şi rătăcelile îşi au rostul lor. Dar e neplăcut să ceri unui club vechi să îşi facă ritualuri de coming-of-age la fiecare dintre vîrstele sale. Fotbalul oboseşte, la un moment, în ciuda faptului că acum, în iarnă, Craiova ocupă locul 6 în clasament. Îmi doresc ca măcar suporterii să nu obosească. Şi să continue să-şi privească povestea drept una frumoasă.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Mosu (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 12:38

Toti stim raspunsul.
Mai sunt cativa, poate cateva zeci, care inca sunt rataciti.
Sarbatori fericite Universitatea Craiova!

REDSHOW (2 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 12:44

Craiova nu mai are fotbal de cel putin 10 ani incoace !!!!
Cei care sunt barbati pot sa recunoasca acest lucru. Constructia unei arene noi a fost conditionata de alegerea unui presedinte SOCIALIST. Asta spune totul despre respectiva locatie…..
Va meritati soarta !!!!

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 12:49

…un stadion modern ne este necesar daca vrem sa participam in competitiile europene…
Suporterii craioveni nu obosesc …ei vor sa vada fotbal curat …nemurdarit de aranjori…

Bravo (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 12:50

Bravo Oana pentru un articol frumos. Eu sper ca renasterea Universitatii Craiova sa nu se opreasca aici – sa avem in 2-3 ani un stadion nou si acest club sa devina din ce in ce mai puternic. Renasteri au mai fost la Fiorentina si Napoli – si au fost reusite. Speram ca totul va fi OK si la Craiova. Hai Craiova !

REDSHOW (2 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 13:02

Nu mai tot moderati atata comentariul !!!! N-am zis nimic NEADEVARAT

Razvan (2 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 13:08

Bine ca ati gasit subiect acum de sarbatori.. toata redactia isi da cu parerea

prazilian (4 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 13:26

Frumos articol ,si adevarat! la multi ani !

gigiunu (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 13:36

…”Dar e neplăcut să ceri unui club vechi să… ”
Doamna JURNALIST, daca un club infiintat in 2013 este un club vechi…

serban (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 15:46

Un comentariu arid si obosit! Nu sunteti suporter Craiova , mai degraba dusman(escu)!

Marius Tg-Jiu (1 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 17:05

Un articol interesant! Probabil primul care nu ataca Universitatea Craiova postat pe gsp.ro, dupa multi ani!
Felicitari, domnisioara!

viorescu (3 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 19:52

Acasa, in cazul asta, a insemnat odata cam toata tara asta. Pretutindeni unde a fost primita cu stima. Daca acum noul stadion va fi identificat cu clona asta fabricata la mogosoaia, acel practic pretutindeni va deveni un sec niciunde!

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 21:26

Dragă Oana,
Frumoasă fotografie!
Dacă dăm timpul înapoi 83 de ani, James Gibson salve Manchester United cu 2000 de pounds. Se întâmpla pe 31 Decembrie. La noi au dispărut echipe, nu numai Craiova maxima, ci Jiul, Corvinul ţi altele. Nu mai există! La noi cluburile nu pot fi salvate. Fiindcă nu are cine, fiindcă nu se vrea. Asta s-ar putea numi crimă. Şi DNA-ul ar trebui să se intereseze. Vom afla multe lucruri neplăcute. Fiindcă aceste cluburi au fost falimentate şi mai apoi desfiinţate de proprii conducători. Un fel de dosarul transferurilor. Dar asta e, când ai oameni de-al de Mitică Dragomir, Sandu şi toţi care au fost şi sunt părinţii cooperativelor. Şi Ceauşescu devenea social-democrat dacă nu îl împuşcau…
Crăciun Fericit şi La Mulţi Ani!

ady (1 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 10:26

In ultimii ani au aparut mai multe stadioane noi in tara, exista destui constructori de stadioane( chiar daca nu suntem campioni mondiali la construit).
Craiova va avea un stadion de 55 milioane euro,dar nu stiu echipa de fotbal cat va valora…
,,Cea mai mare problema” este construirea unei echipe competitive, in fotbalul romanesc neexistand ,, constructori” de echipe valoroase.
In acest an, nici macar Steaua nu a reusit sa se califice in primavara europeana, in Europa League,iar alte echipe ( Astra,Petrolul,CFR) nu au avut nici o sansa in cupele europene, chiar daca nu au intalnit echipe de top din Europa.
Cu siguranta ca se vor mai construi stadioane de peste 50 milioane euro, dar exista riscul ca pe aceste stadioane sa evolueze echipe care valoreaza cu mult sub valoarea stadionului…

gogu-Orodel Dolj (3 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 10:45

Cita grija aveti doamna!Multumirea craiovenilor este faptul ca scapara de groparul brutar prostul manajer Mititelul!Aceasta este STIINTA CRAIOVA!Asteptam stadionul cel nou,Craiova este cea mai iubita echipa,e bine de retinut!Iar in doamna Olguta avem incredere ,o iubim!Asta e…DERANJEAZA ADEVARUL????????????

widoqq (2 comentarii)  •  22 decembrie 2014, 14:17

Articol tipic romanesc in care ,cu pretentii intelectualiste ,se prezinta teoria gaurii la covrig. Eu va aduc in atentie stimata doamna un lucru mult mai grav: Englezii au daramat templul fotbalului (si ce fotbal!) Wembley. Va rog sa luati atitudine!

GIGIDOMN (1 comentarii)  •  24 decembrie 2014, 20:55

Multumim actualilor sponzori, care nu se vad, ptr tot ceea ce fac ptr aceasta echipa minunata .
Oameni cu mult caracter total diferiti patronilor guralivi si avizi de publicitate din LIGA 1, cinste dv.
SARBATORI FERICITE !

zagna (2 comentarii)  •  28 decembrie 2014, 12:29

cei lipsea chelului ? tichie de margaritar… echipa, ba e legal constituita, ba nu, dar vrem superstadion. ne imbataram cu apa rece de la fantana cartu & sandoi si ne vedem in UCL ! intrebari: 1. daca olgutza scapa…(rima) si nu se mai aproba stadionul sau se termina ca polivalenta in duajde ani? daca fantana seaca si avem un inceput de retur ca in tur ? daca se constata ca echipa nu e ? daca, la fel ca la ploiesti, crapa capra olteanului, jumate stat- jumate privat ? etc… asa ca inchei cu o zicala: olteanul cand n-are ce face, ori isi bate muierea (olgutza?), ori mai face o odaie/stadion !

gogu-Orodel Dolj (3 comentarii)  •  30 decembrie 2014, 12:34

Romanul ruda cu dabija…uite ca are la ce sa mediteze!Ce facurati maica?Uite ca guvernul aproba banii de stadion,jale mare moncher n-est pas?Capitala fotbalului romanersc a fost,este si va fi la Craiova!Ce nu va convine?La multi ani STIINTA CRAIOVA!

la multi ani (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 0:03

dada -si cand esti facut mafiot la fel ti se spune „Ubi bene ibi patria”

florin (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 11:16

in fata viitorului stadion, va trebui pusa o placheta pe care sa scrie: ,,aici sunt banii d-voastra!”..cum DUMNEZEU se poate la craiova cu 90% bani de la buget si 10% cica ,,surse locale”, iar in alte parti, guvernul nu aproba nimic..cica e austertate..?? sa faca acelasi lucru in fiecare judet guvernul ponta..macar o sala, un bazin de inot, un patinoar, ceva, daca nu un stadion…fiindca altfel, nu inteleg de ce trebuie sa platim cu toii impozite la stat!!!!!!!!!!!!!!!! la statul roman, ca la alte state, din west, chiar merita!!!!!!!!!!!!!! p.s. cu cercetarea principalului finantator de catre dna cum ramane? dar cu plagiatul olgutei???

ipsilante (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2015, 12:25

Nu Craiova ci UNIVERSITATEA CRAIOVA a terminat turul pe locul 6, domnisoara. Spun asta pentru dvs si cronicarii sportrivi „telecomandati”care fac pe naivii! Cat despre clonele despre care scrieti, cred si sper ca sva referiti la cele 5 SRL-uri infiintate, an de an, de catre borfasul evazionist, mititelu, pentru a nu plati impozite, deci pentru a fenta fiscul, si a obtine licenta…
Datoriile ramaneau pe vechea societate in timp ce CLONA, nou creata, era curata ca lacrima! Atit de curata incat in cca 5 ani, infractorul interlop si CLONELE familiei si copilasilor lui (pe care dvs si ceilalti foarte „profesionisti” gazetari o porecliti adevarata UNIV. Craiova!) au acumulat peste 5,5 milioane de Euro DATORIE catre stat. In curand escrocul va trebui sa plateasca, desi el spera inca sa fenteze legea, iar UNIVERSITATEA CRAIOVA, cea reinfiintata acolo de unde fusese desprinsa cu vreo 20 de ani in urma, va redeveni ce a fost candva si poate, ceva si mai mult, odata cu ridicarea noii arene Ion Oblemenco… FORZA STIINTA!

Comentează