Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Capăt de drum

Senzația că Bute trebuie să se oprească aici este mai acută și mai tristă ca niciodată.

A fost odată – parcă acum 15-20 de ani, așa trece vremea în cazul stelelor căzătoare – un pugilist. Nici extraordinar de bun, așa […]

duminică, 23 noiembrie 2014, 10:40

Senzația că Bute trebuie să se oprească aici este mai acută și mai tristă ca niciodată.

A fost odată – parcă acum 15-20 de ani, așa trece vremea în cazul stelelor căzătoare – un pugilist. Nici extraordinar de bun, așa cum îl credeau unii, dar nici atît de rău pe cît încercau să-l demoleze alții. A fost campion mondial IBF, ceea ce nu e de ici-de colo, dar care, atunci cînd s-a împiedicat, a rămas acolo, între accidentări, operații și adversari mărunți, în consecință.

Dar exact așa se transformă un boxer mare într-unul mic. Prin amînări eterne, prin promisiuni neîndeplinite, prin dezamăgiri perpetue, fie că ele vin din înfrîngeri, fie că vin din ghinioanele unor accidentări venite în cele mai nepotrivite momente. Lumea te așteaptă o vreme în virtutea strălucirii de  altădată, dar, la un moment, intră în fibrilații de nerăbdare și nu te mai crede. Pentru că nu mai are în cine să creadă. Ringul, practic, e mai mereu gol.

Un prieten îmi spunea zilele trecute că are impresia copleșitoare că Lucian Bute începe să semene cu personajul jucat de Mickey Rourke în The Wrestler. Că nu mai știe exact motivele pentru care se află în acest joc, dar că e prins acolo, negăsindu-și calea înspre exterior, și că va rămîne în acest stadiu pînă la adînci bătrîneți, așteptînd la nesfîrșit o trezire care nu mai apare. Că ar trebui să simțim milă. I-am spus că mila nu mi se pare aplicabilă aici, e un sentiment extrem și nemeritat pentru Bute, care a avut clipele sale glorioase de siluetă eroică. Dar mi s-a strîns puțin inima. Cînd am citit apoi că pe Lucian îl consolează chiar Jean Pascal, ultimul său adversar, mi s-a strîns chiar mai mult. Acest popas la solidaritatea nespecifică între boxeri pare a fi un alt semnal care țipă, roșu pe alb, STOP.

Faptul că și-a angajat un antrenor de fiță, pe Freddie Roach, faptul că s-a pregătit în Filipine, alături de Pacquiao, nu mai prezintă garanțiile pe care le adulmecam la început. De aici înainte, Lucian Bute ar putea ajuta boxul mai mult din afara ringului decît dintre corzi. Pînă la urmă, poți scoate bani frumoși și din postura de antrenor sau de scriitor de autobiografii. Nu atît de repede, probabil, ca din încă două-trei meciuri, indiferent cît de dezastruoase s-ar dovedi ele.

Peste trei luni, Lucian Bute va împlini 35 de ani. Desigur, nici maturitatea nu vine în mod obligatoriu o dată cu vremea, după cum nici succesul nu se îndepărtează de oameni doar din cauza vîrstei. Dar drumurile se închid uneori și mai au și bunul simț să-ți transmită acest lucru în multe, foarte multe feluri.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

dana (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 16:55

Pt Lucian capatul drumului in box a fost acum 2 ani si jumatate , dar de atunci s-a incapatanat sa nu recunoasca adevarul. A fost campionul nostru , dar trebuie sa ïasa la pensie”

red (11 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 17:41

din nou un articol bun….dar trebuie sa mai privim lucrurile si din alt punt de vedere…FINANCIAR
oamenii adica canadienii il vor in ring…Lucica inca se vinde bine, si poate sa mai scoata bani frumosi cu adversari de trei lulele fara sa se mai bata vreodata cu greii categoriei lui
a castigat mult mai multi bani din box decat Doroftei ptr ca este barbat bine si lumea il vrea in ring chiar si asa la capat de drum…oricum tot el va avea ultimul cuvant de spus

daniel (5 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 17:58

Capat de drum in box este cand nu mai poti fizic, iar cu Pascal a aratat in regula fizic .Cat timp poate boxa trebuie sa o faca, e meseria lui si e platit pentru ea.
Cam tarzie insa schimbarea de antrenor, nu cred ca mai are timp sa demonstreze ceva.

max (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 18:21

mai poate boxa linistit inca 10 ani.sintem in box,nu in fotbal.
inca acum e mai matur si mai inteligent.
nonsensuri de romania…la 30 ani s-a terminat cu viata

Fanea Darius (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 19:51

Parerea mea este ca a fost prea umflat de catre toata lumea ca este un sportiv de exceptie, cred ca a fost si este un pugilist modest care nu a luptat niciodata cu adevaratele staruri ale categoriei lui pentru ca nu ar fi facut niciodata fata acestora!!! Lasa-te de meserie Luciane ca esti penibil si cautati altceva in care sa excelezi!!!

Alex (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 22:03

Daca invinge, poate continua. Daca pierde din nou, se poate retrage linistit. E destul de evident ce zic eu acum, dar am mai spus’o si o sa o mai spun, voi, gazetarii, suferiti de scenarita. Va grabiti sa scrieti un astfel de articol inainte sa stiti deznodamantul ultimului sau meci.

Zizou (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 22:56

Consider ca esti dintre cei ce l-au criticat repetat in perioada in care era campion IBF. Atata ura spre el a trimis Romania, cum ca este slab fizic, ca nu lupta cu adversari puternici, cum ca este un produs de marketing.
Aceasta ura poate l-a si determinat sa lupte la Nottingham, in deplsare, acasa la challenger, sa-si asume acel risc inutil. Cine mai stie ce inseamna viata de sportiv stie ca este esentiala increderea in sine (observam ce se intampla cu Chiriches la Tottenham). Acel meci l-a facut sa-si piarda increderea, sa cada de la nivelul de campion mondial la cel de challenger.
Este uluitor cum ne place sa doboram prin cuvinte si prin articole de genul acesta putinii sportivi de calitate pe care ii avem. Ce simplu este sa critici din fotoliu si mai ales sa-l critici pentru ca s-a accidentat…..
In fine sper sa nu citeasca astfel de articole si ii doresc multa vindecare rapida.

motanul incaltat (16 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 23:07

Este acum intr-o situatie fff dificila. Daca va lua bataie iara si acum de la un adversar modest va iesi din box pe usa din spate.Cel mai bine ar fi sa-l invinga daca si cind o putea si apoi sa se retraga imediat.Are decit sansa asta dupa parerea mea…..

raducu (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 1:12

NU ISI MERITA BANII CASTIGATI!!!

raducu (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 1:17

A acceptat sa intre in jocul patronilor si anume banii primeaza nu rezultatele! Pentru cei de peste ocean nu exista alta regula! Bani a adunat asa cum a si vrut in sinea lui numai ca acum la sfarsit s-a facut si de rusine si nimeni nicaieri nu mai are incredere in potentialul lui si in el ca sportiv!
Cand a dat de boxeri buni, talentati si motivati … i s-a vazut nivelul !!!

rico (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 2:30

campion fabricat, lucru pe care doroftei l a spus demult, boxeur mediocru spre slab, toata cariera lui a fost o afacere din care a casigat inclusiv el mult prea mult daca ar fi sa luam valoarea , avem campioane adevrate de ex la gimnastica care nu au nici a 10 parte din cat a castigat el un sportiv mediocru

red (11 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 3:44

plin de experti in box pe aici care il critica pe Lucian Bute
urcati ma copii vreo 2 minute pe ring si o sa vedeti cum a castigat marele nostru sportiv Lucian Bute acesti bani
omul asta ia pumni in cap de la varsta de 12 ani si veniti voi sa judecati felul in care a ajuns campion mondial…vai mama zilelor voastre

Lereter (5 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 9:30

Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia ! Ia urcati 3 minute in ring,linga un boxer si apoi comentati!. Raman surprins ca o doamna ziarista ,se ocupa de Bute,in loc sa caute subiecte mai femeiesti,ca : golf,calarie,patinaj,etc. Nu de alta,dar cind nu pricepi fenomenul poti deveni pattetic sau penibil.

dragosblue (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 16:52

Pascal a declarat ceea ce a declarat din cauza ca acum e sub contract cu acelasi impresar, Bedard, de la grupul Interbox.

In plus, adevaratii boxeuri sint adversari NUMAI PE RING, nu si in afara lui.

bazileon (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 16:56

Dar cate autobiografii poate sa scrie?

Stefan.. (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 19:09

„maturitatea nu vine în mod obligatoriu o dată cu vremea”

„o data” sau „odata”?
Pe la GSP nu mai exista si corectori?

sandokan (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 0:29

un carnat rasuflat consumat la cage aux sport la un pahar de bere !!!

ion (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 9:56

Foarte bun articolul. „In box trebuie sa stii cand sa te apuci si daca e cazul sa te apuci si cel mai important cand trebuie sa te lasi. Pentru ca altfel se razbuna urat”. Sunt vorbele unui fost mare antrenor. Valabile si in cazul lui Bute.

cineva (14 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 3:59

I’ve got some things going on in my life so that [boxing has] sort of saved me from myself.. And for a man like me, it’s better to live in fear than go on in shame.”(Mickey Rourke, 2014)

ADI (1 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 12:27

Bute nu mi-a placut niciodata asa cum nu mi-a placut nici Mayweather. Apreciez boxeuri gen Froch, Keith Thurman, Golovkin.

Comentează