Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Drona se întoarce

Fotbalul nu mai e fotbal. E o supă a UEFA, unde geopolitica o duce binișor 

UEFA a plesnit în stînga și în dreapta în cazul dronei cu pretenții teritoriale albaneze pe stadionul sîrbesc. O recapitulare rezumă haosul penitențelor balcanice după […]

duminică, 26 octombrie 2014, 11:20

Fotbalul nu mai e fotbal. E o supă a UEFA, unde geopolitica o duce binișor 

UEFA a plesnit în stînga și în dreapta în cazul dronei cu pretenții teritoriale albaneze pe stadionul sîrbesc. O recapitulare rezumă haosul penitențelor balcanice după cum urmează: meciul suspendat în minutul 42 nu se rejoacă, iar Albania pierde cu 3-0 la „masa verde”. Federaţia Albaneză de Fotbal plătește o amendă de 100.000 de euro, iar Serbiei i se scad trei puncte și dispută următoarele două partide de pe teren propriu fără spectatori. Taxa pentru sîrbi o egalează pe cea tăiată albanezilor – tot 100.000 de euro. O grămadă de bani pentru zero fotbal. Învățăturile se pot trage, dacă este cineva dispus să le acorde un strop de atenție. Totuși, să cîștigi la „masa verde” și apoi să fii depunctat reprezintă un ocol dat propriei cozi, în lipsa altor instrumente. Toată lumea iese pe zero, deci dreptatea rămîne iluzorie – doar absurdul și conflictul își păstrează zîmbetele triumfătoare în întreaga situație. Orice ai face, nimeni nu va fi mulțumit. Nici în fotbal, nici în viața aceea reală și mult mai interesantă din afara lui.

Luni vom primi decizia și în cazul România-Ungaria, poveste în care protagoniștii au fost mici copii față de albanezi și sîrbi.

Dincolo de discuțiile care încearcă să determine care dintre părțile implicate a avut sau nu dreptate, dincolo de reîmpărțirile istorice care par a nu se termina niciodată pe un continent mic și belicos, meciurile interțări par a deveni din ce în ce mai mult problema care părea să se fi stins oarecum, în ultima vreme. Sportul nu mai contează, de fapt, iar fotbaliștii – în acest caz – se trezesc că s-au pregătit pentru o meserie care îi ajută doar să se transforme, din cînd în cînd, în niște actori care au obținut niște roluri nedorite. În unele zone, poate ar trebui să-și asume direct calitatea de soldați. Știți, unii dintre aceia care mai joacă și fotbal, printre mine, între două asalturi.

Pe de o parte, Europa se unește, pe de alta se dezbină. Iar fotbalul a ajuns o armă, la nivel de manifestări declarative, dar și la nivel de pedepse. Comisia de Control, Etică şi Disciplină a reacționat cu duritate și a împărțit cu generozitate bîte, în speranța că aceste scene ale unui film ieșit din istoria contemporană nu se vor mai turna curînd pe o arenă aflată, chiar și pentru un meci, sub oblăduirea UEFA.

Etică și Disciplină – bifat, într-un fel. Control? Mai vedem noi!

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Adi (2 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:57

Bomba ca bomba, dar daca respectiva drona cara o boxa cu ea, din care sa rasune manele???

geo (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:43

De ce in majoritatea tarilor din Europa se pot organiza meciuri de fotbal internationale fara niciun scandal?

v1ad (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 18:25

Sunt de parere ca sarbii au cam picat de fraieri la faza asta. Daca se intampla la albanezi sunt convins ca uefa dicta 3-0 pt sarbi, dar fiind la Belgrad, i-a taxat si pe ei.
Uefa nu face nimic pentru a preveni asemenea conflicte. Stim ca tragerile sunt dirijate. Si chair si dirijate, noi de 4 ani jucam cu ungurii, sarbii cu albanezi (calificarile trecute cu croati), menti cu polonezi si asa mai departe.
Europa e un butoi de pulbere din cauza catorva grupuri separatiste, iar pretentiile acestea teritorile incep sa semene cu cele din 1914

me (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 18:46

> geo
Pentru ca in vestul Europei problemele s-au stins de mult. In Est, urmele celui de-al doilea razboi mondial (si tot ce a urmat) sunt inca vii …

klause (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 21:06

geo nu mai chiuli la orele de istorie si poate vei intelege intr-o zi :))

M. Rădulescu (1 comentarii)  •  30 octombrie 2014, 9:58

Din păcate, d-le Geo, problemele „majorității” de care vorbiți, nu sunt chiar așa de rezolvate ! Exemple ? Spania (cu probleme atât în nord cât şi în sud), Belgia, Anglia … Şi dacă ne străduim, s-ar putea să observăm şi altele …
Ne-am obișnuit să ridiculizăm problemele din Balcani şi să trecem cu vederea „sensibilitățile” din vestul Europei !

Comentează