Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Ce a fost mai întîi – sportul sau hijabul?

Se dă un caz de conflict la Jocurile Asiatice. Echipa feminină de baschet a Qatarului se retrage din competiţie pentru că jucătoarele nu au primit undă verde să poarte pe cap, în timpul meciurilor, tradiţionalul hijab. O lume nesfîrşită de […]

duminică, 28 septembrie 2014, 9:16

Se dă un caz de conflict la Jocurile Asiatice. Echipa feminină de baschet a Qatarului se retrage din competiţie pentru că jucătoarele nu au primit undă verde să poarte pe cap, în timpul meciurilor, tradiţionalul hijab. O lume nesfîrşită de discriminări ne aşteaptă şi pare că jobul nostru, ca oameni rezonabili, este ca, într-un fel sau altul, să avem grijă de toate şi să le acceptăm. Baschetbalistele din Qatar se simt nedreptăţite că nu sînt lăsate cu baticurile pe teren, iar celelalte jucătoare nu pricep de ce nişte semene de-ale lor vor să schimbe, chiar şi puţin, echipamentul.

În alte sporturi, hijabul are voie să facă parte din joc. La badminton, scrimă, atletism, sportivele ţin cont de legea musulmană. FIBA însă se ţine tare şi nu dă voie nici fetelor cu basma pe cap, nici băieţilor cu turban. Aşa cum nimeni nu are voie cu bijuterii sau clame. E simplu. Totuşi, cînd din sală îţi pleacă o echipă şi un mic scandal tradiţionalisto-sportiv ţi se profilează la orizont, te întrebi, automat, cine stă la izvorul greşelii. Cine este intolerant, cine nu vrea să meargă mai departe? Sau poate că tuşele religioase îngroşate şi rigide nu merg, în cele din urmă, cu performanţa sportivă, de orice grad ar fi ea.

Multe dintre lumile între care ne învîrtim în mileniul acesta nu se potrivesc. Sîntem confuzi şi trecem în viteză pe lîngă ele, pretindem că le pricepem şi că le tolerăm. Contradicţiile tulbură şi te trimit la regîndirea unor principii, pe care însă nimeni nu are nici puterea, nici resursele vitale necesare să le schimbe. Plecarea de pe teren a jucătoarelor din Qatar este unul dintre acele momente care, după unii, nu fac parte din prezent, nici ca formă, nici ca fond.

La meciul Qatar-Mongolia, adjudecat la masa verde de fetele din Asia aceea mai îndepărtată de noi, nu a cîştigat, de fapt, nici baschetul, nici religia. Au cîştigat din nou prejudecăţile din ambele tabere, diferenţele care, fără să fie vreodată o sursă principală de rău, au fost însă subliniate iarăşi şi iarăşi, într-un univers în care pretindem că sîntem toleranţi pînă la leşin, faţă de o cauză sau alta, care mai de care mai şocantă, dar în care nu putem disputa un meci de baschet la o întrecere organizată pe un ditamai continent.

Cel mai trist lucru este iluzia că există soluţii, şi pentru conflictele mici, şi pentru – mai ales – cele mari. Amorţelile, tendinţele de a arunca ultimul cuvînt nu înseamnă răspunsuri, ci şi mai multe întrebări care, din nefericire, nu ne chinuiesc zilnic, ci apar doar cîteodată, acut şi stupid.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Lord Of The Drinks (2 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:00

Oana e simplu. Imi fac si eu o Religie in care este interzis sa port haine. Si vin cu toata echipa in fundul gol, ca altfel ne pedepseste Marele Storcator. Nu ne lasa sa jucam asa, aaa, e discriminare religioasa. Pornim Jihadul!!!

Sorin (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:16

Lasa-te de scris, „Qatar-Mongolia, adjudecat la masa verde de fetele din Asia aceea mai îndepărtată de noi” un cliseu ieftin, care nu-si avea rostul, tema acestui articol este buna, pacat ca n-ai stiut sa s-o definesti.

Mitrea (2 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:24

FIBA e practic proprietatea americanilor. Asta explcia multe. Tolerantii care nu tolereaza. Cei care lupta impotriva drogurilor dar cu totii stim ca inainte de invazia din afghanistan, desigur „pacificatoare”, afghanistanul nu exporta opiu. Acum e cea mai mare exportatoare de opiu.

Ipocrizia merge pana la o adevarata discriminare. Cum sa te gandesti ca arab ca cei ce se numesc crestini au voie cu crucea de „haur” la gat si ei nu au voie cu ceva neferos, nefioros, spuneti-i cum vreti. Dreptate…

Mitrea (2 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:29

Ah, era sa uit. Cruciada e SFANTA CRUCIADA, jihadul e terorist.

Uite teroristii televizati. Vai, mama lor. Nu-i bai, cateva bombe cu „Happy Easter” pe mama lor de derbedei. Teroristii, copii palestinienilor care joaca fotbal pe plaja sunt teroristi si trebuie sa vina sfanta bomba. Israelul fiinteaza in mod ilegal statutar in UEFA. De ce sa iti fie frica? Daca te stii cel mai drept, sfant de pe planeta, jandarmul mondial? De dreptate? Ce-i aia, e declaratia ONU, haliti-o. Aici nu e vorba de tari, e vorba de oameni. Si in zilele noastre nu mai e vorba de tari. Traiasca Monstrul Zburator de Spaghete.

aldan (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:30

Marshand pe aceeasi logica stramba, se poate spune ca la patinaj viteza pana si baietii din echipa USA poarta hijab…

Mircea (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:50

singurii vinovati sunt reprezentantii clubului din qatar. nu este normal sa impuna ei niste reguli peste cele deja existente. ce spune regulamentul? te-ai inscris intr-o competitie? urmezi 100% regumalentul pe care l-ai acceptat o data cu inscrierea in competitie. nu este normal sa faci o demonstratie de forta din asta. in unele zone din india (parca) oamenii umbla cu tepi infipte in buze si carlige agatate de spate. nu vrei sa se retraga indienii pentru ca nu sunt lasati sa poarte respectivele obiecte de cult? maine o sa vina o tara crestina si o sa spuna ca vrea ca fiecare jucator sa poarte o cruce de 2 metri pe teren. cum ti s-ar parea ca FIBA sa accepte acest lucru? este bataie de joc din parte musulmanilor ca forteaza nota intr-o asemenea maniera. de fapt fanatismul lor religios nu ma mai mira.

Steaua1986forever (2 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 17:56

@Lord Of The Drink- ar fi interesanta o religie de genul asta…..mai ales daca e vorba de echipe feminine, nu cred ca s-ar supara multi barbati. Dar ce te faci sa zicem….daca apare o religie in care e obligatoriu sa arunci in aer cu bombe artizanale adversarii? Si daca nu vii cu o vesta plina de bombe, te pedepste Marele Dinamitor. Oare o sa fim de acord si cu relgia asta? Adevarul la cat suntem de slabi, din dorinta de a fi „politically correct” o sa zicem, „da! suntem de acord….nu e nicio problema, dar sa nu cumva sa ii ofensam pe talibanii respectivi cand o sa sarim in aer si o sa le murdarim hainele. ne cerem scuze in avans”.

TotEu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 18:02

In religia mea trebuie sa joc invelita in plastic ca sa atrag undele pozitive, cu un castron pe cap pentru a nu fi indecenta, in tocuri ca sa fiu cat mai aproape de cer si in 7 culori diferite doar PENTRU CA.
Este foarte bine ca le este inerzis deoarece arata penibil si ignorant.
Iar toate sporturile ar trebui sa interzica, hijaburi, niqaburi, turbane, castroane etc.

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 18:05

Dragă Oana,
Răspunsul e foarte simplu: sportul e o alegere, religia la fel.
Nu eşti obligat să faci sport, iar dacă vrei să faci sport, dar ai anumite restricţii religioase, îţi alegi sportul care permite aceste restricţii. Sportul e pentru sală, religia e la moschee sau acasă. Cui nu-i place, să stea acasă. Să facă hochei că acolo oricum le trebuie cască.
Sau poate toţi ar trebui să poarte baticuri…Ar fi o soluţie. La câte concesii s-au făcut islamului…
Baftă în continuare!

de tracia (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 19:19

Pentru Lordul băuturii. Cind religia este la fel de veche ca crestinismul nu mai este vorba de reguli. Ci de discriminare. Motto-ul sportului in general este ” Fara racism”. Cind cineva este discriminat doar pentru ca vrea sa-si respecte traditiile respectiv religia te intrebi – Ce este putred in danemarca? – un baschetbalist america, de ex, are voie cu frizura aiurea, cu tatuaje, de multe ori obscene, cu piercinguri etc, dar jucatoarele ce vor sa poarte chestia aia pe cap nu sunt acceptate. Pai mai este sportul pentru toata lumea?
Nu imi place rigoarea islamismului, deci nu sunt aparatorul sau, dar imi repugna discriminarea de orice fel. La fel de mult imi repugna ca nu am dreptul in arabia saudita cu cruciulita la git sau cu un tricou al barcelonei ce are scutul cu cruce. Dar cind vorbesti de sport teoretic vorbesti de un fenomen social unde nu are ce cauta discriminarea.
Amin.

Bocanci (3 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 19:25

Primele doua comentarii au fost mai bune decat articolul. felicitari baieti. @#1: daca faci echipa de volei fete, imi fac abonament anual.

Gambeta (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 20:10

Aia de la FIBA judeca cu partile dorsale. Care-i influenta ASUPRA JOCULUI a acelui batic? In fond, au standardizat lungimea chilotilor? Sau diametrul maieurilor? De ce are voie cineva cu chilot mai scurt decat altcineva, dar cu parul legat nu are voie. Apropo, cu bentita este voie? Daca da, DE CE?
Nu se mai poate face NIMIC in lumea asta, fara PROPAGANDA IMPUTITA.

Gigi Contra (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 20:16

Problema spun ca vine de la liderii religiosi, care pentru a putea manipula o multime de oameni vin cu tot felul de reguli stricte, care numai cu credinta nu au de-a face. Ca si comentariile anterioare, in momentul in care faci un sport te supui regulilor lui, fie ca iti convine, fie ca nu. Daca stii ca nu te poti supune regulilor jocului, nu te apuca de el, altfel peste timp incepi sa acuzi in stanga si in dreapta de discriminare. Imi pare foarte rau pentru fetele din Qatar, sunt sigur ca sunt mai deschise la minte decat incuiatii aia de lideri religiosi.
In acest moment sunt chiar in Arabia Saudita, si pot vedea discriminarea totala la care sunt supuse femeile. Daca nu vezi cu ochii tai, e greu de crezut. Asa ca discriminarea asta cu baschetul e nimic pe langa ce se intampla in viata de zi cu zi a femeilor.
Sau poate pentru noi, restul lumii, este greu sa mai acceptam un astfel de tratament fata de femei. Nu stiu, inca nu am reusit sa stau de vorba cu nicio femeie localnica s-o intreb 🙂

papagigli (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 20:32

Sar’mina don\soara!
Nu prea ne-am mai auzit cam de multisor si ma vad nevoit sa-mi fac mia culpa.
In privinta subiectului prezentat, nu cred ca-i vorba de toleranta, ci de ipocrizia musulmana. Eu n-am auzit de echipe europene de femei jucind in maieu si short in Arabia Saudita. Nici macar de turiste obisnuite. Si daca ei pretind sa le respecti traditia si religia, pina la absurd, cind esti pe pamintul lor, de ce atunci nu inteleg sa respecte si ei traditiile tarilor prin care-si poarta cearceafurile si traditiile aberante?
A propos, la Montreal a fost mare scandal cu africancele care erau obligate de parinti sa-si extirpeze clitorisul, ca la ei in jungla. Asta nu mai e toleranta. Iar astora daca le dai un deget, ti-ai pierdut toata mina.
Nu m-ar mira ca musulmanii sa ceara programarea competitiilor, in care participa in afara orelor de rugaciune sau sa se opreasca meciul cind suna sirenele-n Mecca.
Pe de alta parte, am inteles ca broboadele alea tin de traditie, nu de religie. Pai si atunci de ce n-ar venii si mexicanii cu sombrero, ouasenii cu salvari si clop iar texanii cu pistoale la briu si cai intre picioare?
Te mai vizitez, promit 😉

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 21:15

probabil candva, in viitor, fetele din Quatar, in drum spre luna, sub casca de cosmonaut, vor inghesui cumva hijabul, numai asa de al-dracu ca cere religia.
number one, engage !

Ush (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 22:08

Era o vorba: cand te duci in alta casa, respecti regulile de acolo. Sau nu te mai duci daca nu le poti respecta.
Mai mult decat asta totusi stau si ma gandesc ca aceasta tara Qatar este cea selectata pentru un campionat mondial de fotbal in viitor. Si problema este ca atunci ei vor fi gazdele si ei vor incerca sa impuna regulile. taaare stau si ma gandesc ce o sa iasa atunci.

QCD (2 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 22:39

religia nu are ce cauta in viitor, iar islamul cu atat mai putin. Lumea fara religie ar fi un colt tolerant unde cultura celuilalt ar fi respectata si nu urata ca in ziua de azi. Islamul din pacate e o religie intoleranta prin definitie, plecand de la principiul conform caruia care cel care se opune islamizarii are doua solutii : asimilarea ori eliminarea.

unu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 23:21

Oana draga….care e intrebarea??? nu ti-am inteles articolul….a inceput interesant dar s-a terminat brusc….deci??? cui ii pasa….fac pariu ca nu erau favorite……:))

Alecu Jilavu (3 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 0:28

„Ce a fost mai întîi – sportul sau hijabul?” – Evident hijabul – cel puțin dacă luăm în considerare că baschetul a apărut în 1891 iar hijabul acum vreo 1400 de ani.

Personal sunt crunt de intolerant cu Islamul pentru că nu pot fi tolerant cu intoleranța musulmană.

Dar, fiind vorba de jocurile Asiei – un continent pe care prezența Islamului e veche și cunoscută – eu le-aș fi lăsat să joace cu hijab, fără însă a extinde această permisiune și pentru Campionatul Mondial și (mai ales) European.

Marc (2 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 1:15

Lordule, faina diatriba, numai ca un astfel de demers trebuia sa fie inainte de infiintarea jocurilor 🙂
Si a reziste pana azi

genu (24 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 5:07

Nu vad nicio problema daca fetele alea din Qatar voiau sa concureze in costum traditional. Daca nu ma insel, sikhsii din India au primit derogare in a purta turbanul negru pe sub casca la hochei pe iarba.
Inclusiv o multime de fete romance, casatorite cu adepti ai Islamului, poarta prin Capitala batic si fusta neagra lunga. Sa ne gandim doar la toleranta Imperiului Otoman fata de crestinii balcanici ori a Imperiului arab fata de „popoarele cartii”. De ce atatea false controverse, atatea probleme inventate?

Dan (5 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 12:26

Cred ca ar fi bine sa privim si partea ” tehnica ” a problemei . La sporturile de contact mai ales , purtarea pe cap a unui obiect vestimentar , sapca , fes , caciula , turban , batic , palarie sau ce-ar mai putea fi poate produce momente extrem de controversate in timpul partidelor . Sa ne imaginam un corner la fotbal in care portarul , cu o caciulita pe cap ( asa cum avea in trecut cel feroez) este bagat la inghesuiala , prilej cu care i se trage pe ochi , voit sau intamplator , caciulita . Si incaseaza un gol . Asa se poate intampla si pe la baschet , handbal , rugby etc . , ca aceste obiecte vestimentare sa produca tot felul de situatii comico-hilaro-derutante . Ce faci ca si arbitru intr-o atare situatie ? Sportul are si el niste reguli . Ca si religia . Daca vrei sa te bagi intr-o treaba , trebuie sa-i respecti regulile . Indiferent de vechimea lor sau de alte considerente . Daca nu vrei sau nu poti , cautati alte preocupari convenabile spiritului si convingerilor tale . Mi se pare foarte simplu . Sau ar trebui sa fie .

Dan (5 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 12:29

…cauta-ti , scuze

SorinDumitru (5 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 1:47

Cred ca aici le voi da dreptate ambelor parti. Mai intai islamului: atata tip cat evident nu influentez cu nimic mersul jocului, nu vad de ce sa-mi fie interzis sa port turban. Apoi baschetul: daca vrei sa participi la o competitie, trebuie sa respecti regulile, care in cazul de fata nu sunt chiar exagerate. Sigur ca aici singurul care ar fi putut ceda era baschetul, dar pe de-o parte pot spune ca nu avea nicio obligatie sa o faca. Adica ei vor ca acea echipa sa participe, dar daca echipa pune mai presus un obicei care n-are nicio legatura cu activitatea respectiva, atunci foarte bine.

splendini (3 comentarii)  •  30 septembrie 2014, 4:44

Genule, repeti niste clisee. Toleranta imperiilor de care vorbesti are ceva in comun cu centaurii si grifonii: e un mit.

Caligula (3 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 1:55

Eu as fi de acord cu purtarea hijabului in timpul jocului daca si ei ar fi de acord ca la sfarsitul jocului sa se faca,de dragul fair-play-ului,schimbul de hijaburi intre jucatoare pe teren.Abia de acum incolo putem vorbi de fanatism.

Caligula (3 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 1:58

In caz contrar avem solutia :cuiele lui Vlad Tepes!Contraziceti deciziile unui suveran?

Victor Costea (5 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 13:49

I love you, Oana! <3

Comentează