Moștenirea
Bronzul mondial de la Kazan al lui Tiberiu Dolniceanu confirmă faptul că România are o dinastie autentică de luptători cu sabia.
Scrima este un sport ale cărui temelii și le dispută națiuni precum Italia și Franța. Mai tîrziu au apărut […]
Bronzul mondial de la Kazan al lui Tiberiu Dolniceanu confirmă faptul că România are o dinastie autentică de luptători cu sabia.
Scrima este un sport ale cărui temelii și le dispută națiuni precum Italia și Franța. Mai tîrziu au apărut în scenă Rusia, țara care vrea medalii la orice disciplină, și Ungaria, mereu cu rezultate importante şi constante. Iar apoi și-a cerut locul printre medaliații obișnuiți de la Europene, Mondiale și Olimpiade și România. De la Mihai Covaliu la Rareș Dumitrescu și acum la Tiberiu Dolniceanu. Și niciodată nu trebuie scoasă din amintire echipa.
Istoria scrimei nu se scrie doar la nivel de talent. Răbdarea de a repeta, zi după zi, an după an, aceleași mișcări, pentru a le stăpîni perfect, aceiași pași mărunți de pe planșă, pași pe care îi visezi noaptea și pe care îți vine să-i faci uneori și pe stradă, cînd ești civil, nu scrimer. În paralel, mintea este obligată să ți se dezvolte în viteză, să adauge tactici noi, învățate de la antrenori sau „furate” de la adversari și de la colegi. Toate acestea sînt desăvîrșite de ceea ce poți aduce tu însuți în propria-ți rețetă. Sclipire și surpriză. Cele două amănunte care nu pot fi predate de nici un maestru de arme și pe care nu le poți transmite niciodată mai departe, nici dacă ai vrea s-o faci. Micile delicii secrete ale fiecărui combatant de valoare, micile comori pe care fiecare și le descoperă și le folosește, cheile tainice care deschid uși și cuceresc medalii.
La individual, Dolniceanu a fost campion european în 2013 și acum are în palmares două bronzuri mondiale consecutive. Prin acest lucru el și-a cîștigat un titlu poate nespus prea des, dar complet meritat, acela de a fi unul dintre cei mai valoroși sportivi ai României în ultimii ani. Într-o lume în care succesul vine la cele mai diverse vîrste, Dolniceanu, la cei 26 de ani ai lui, are timp și calm suficient și pentru un aur la Mondiale. Limitele lui nu au fost atinse deocamdată, nici măcar cînd vine vorba de acest sport în care inspirația magică sau dezamăgirea totală pot lovi într-o singură zi.
Cam în același timp al istoriei sportive contemporane, în alt colț de lume, la Los Angeles, David Beckham și copiii lui erau stropiți cu aur, în timpul Nickelodeon Kids’ Awards. Bronzul lui Dolniceanu face zilele astea mai mult decît aurul inventat al lui Beckham.