Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

„I’m coming home”

Ce fel de sevă vrea să-şi ia LeBron James din întoarcerea acasă, în Cleveland?

Americanii s-au desprins cu naturaleţea şi lejeritatea caracteristice de ce se mai întîmplă zilele acestea pe final de World Cup în Brazilia. Au revenit la tradiţionalele […]

duminică, 13 iulie 2014, 9:30

Ce fel de sevă vrea să-şi ia LeBron James din întoarcerea acasă, în Cleveland?

Americanii s-au desprins cu naturaleţea şi lejeritatea caracteristice de ce se mai întîmplă zilele acestea pe final de World Cup în Brazilia. Au revenit la tradiţionalele lor pasiuni şi drame, legate de fotbal american şi baschet profesionist. Cînd o vedetă de înălţimea lui LeBron James îşi face bagajele, în dezamăgire, după ce echipa sa, Miami Heat, pierde titlul în NBA, balanţa atenţiei se înclină categorică în favoarea lui. Nu mai este vorba despre One Team One Nation, care team?, ci despre un singur om, cel menit să scrie istorie peste istoria deja cernută a lui Michael Jordan.

James este desprins fix din cel mai american film american. Eroul – chiar şi puţin îngenuncheat – se întoarce acasă, în Cleveland, Ohio. Are un contract în aşteptare cu Cavaliers, iar oamenii de acolo îşi înghesuie deja speranţele în gîndul că dublul campion cu Miami va aduce un titlu şi la Cleveland. Primul titlu, de altfel, din povestea de 44 de ani a clubului.
Un lucru e cert. LeBron James poate primi titlul de Omul Decizie. La 29 de ani, el învîrte hotărîrile de du-te-vino între francizele ligii profesioniste cu o aparenţă superficialitate, cu o nuanţă de interes, cu o umbră de ciudă mai ales acum, dar mai ales cu relaxarea intrinsecă a omului căruia i se cuvine totul. Din cînd în cînd însă, şi celor mai talentaţi şi mai favorizaţi dintre muritori li se face dor de tot ceea ce înseamnă acasă. Confort, indulgenţă, credinţă care circulă în ambele sensuri, un nou început după colindatul reuşit şi nereuşit prin Sudul însorit.

Ieri, prima pagină a publicaţiei Plain Dealer din Cleveland a apărut apocaliptică, facebookist-motivaţională, cu chipul unui James mesianic privind către cer şi cu nişte vorbe care sună a promisiune, dar nu chiar completă. El zice aşa: „În Ohio, nimic nu-ţi vine pe tavă. Totul trebuie meritat. Munceşti pentru ceea ce ai. Sînt pregătit să accept provocarea. Mă întorc acasă”. O încercare de a şterge un trecut nu atît de glorios pe cît şi-ar fi dorit sau un apel la îngăduinţa publicului din oraşul de unde a pornit în sport, combinat cu falsa modestie care se citeşte printre rînduri. Oraşul Cleveland are clipa sa de visare şi de speranţă. Rămîne de văzut cît din toate acestea se va îndeplini graţie lui LeBron James, în alergarea sa pentru a dărîma recordurile şi statuile lui Air Jordan.
În rest, Pau Gasol s-a transferat la Chicago Bulls. Dar cui îi mai pasă?

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Alter-Ego (15 comentarii)  •  13 iulie 2014, 12:45

Nu ma asteptam la asta. Multumesc pentru informatie !

Geo Anti Limonada (3 comentarii)  •  13 iulie 2014, 13:14

Majoritatea sportivilor negri din NBA merita ciomagiti cu bata de baseball pentru rasismul si crimele ce le promoveaza… Pai numa’ cand ii vezi cum rontaie sfidator gumele alea de mestecat iti vine sa-i plesnesti cu ambii bocanci in maxilarele lor de golani ; in cusca MMA si ciomagiti ma, dar nu fake-uri tip wrestling ci batai in toata regula… Rasismul si sfidarea civilizatiei sunt provocate chiar de arogantii sportivi americani ce au grezut ca au lumea la picioare… Pe vremea mea, nu demult chiar, doar Karl Malone respecta advesarii… Mie mi-a placut declaratia lui Arvidas Sabonis la retragere , ii parea rau ca nu l-a plesnit pe derbedeul de la Chicago Bulls , Rodman… Dar Pippen era si mai golan… Astia numai de bataia bruta inteleg sa respecte civilizatia, tot rap-ul si hip- hop-ul lor ar trebui exterminat si arate locurile unde au „latrat” ca la Cartagina… Pai cum sa nu-i bagi un slam-dunk in cerebel unui imbecil ce rontaie sfidator guma in fata ta…

genu (24 comentarii)  •  14 iulie 2014, 4:20

@geo anti limonada
Amice, a trecut vremea cand era un atu sa te cheme Gigel si sa fii alb. Acu’ esti doar Gigel. E mai delicat, poate. Tocmai de asta, „Parazitii” ti-au dedicat o melodie-da, da!

eugen (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 15:32

Inr-adevar , o surpriza neplacuta intoarcerea lui LeBron la Cleveland. Lasa o echipa, Maiami , care a jucat finala NBA in ultimii 4 ani si pleaca la o echipa ce nu are nici un fel de valoare.
Practic el este singurul jucator de valoare de la Cleveland.
Practica arata ca pt a se califica in finala NBA, o echipa trebuie s aibe cel putin 3 jucatori foarte buni.

Cleveland nu are decit unul.
O decizie pripita a lui James, care s-ar putea sa-l coste scump.
Pacat. Maiami putea inca sa mai scrie istorie.

radu (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 11:19

@Geo Anti Limonada
pai se pare ca tu esti rasist.
care crime? mestecatul gumei e o crima?

Dan (2 comentarii)  •  15 iulie 2014, 12:03

Apreciez intentia dar nu prea intelegeti baschetul. Complicati lucrurile atunci cand ele sunt foarte simple:

LeBron s-a dus la Miami pentru a castiga trofee si s-a dus pe bani mai putini decat ar fi putut obtine.

A castigat titlurile care si le dorea, a ajuns la o varsta la care nu mai vrea sa joace pe altceva decat un contract maxim.

Miami ar fi avut mari probleme sa castige titlul la anul tinand cont de ce au facut spurs cu ei anul asta iar dpdv al lui Lebron e mai bine sa pierzi un titlu jucand la Cleveland decat jucand la Miami.

Si in ultimul rand, cred ca sia dat si el seama ca a gresit cu circul de acum cativa ani cand a anuntat ca pleaca la Miami asa ca a vrut sa repare ce se poate.

lute (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 13:16

cred ca si la anul titlul se va duce-n Texas…

Kockey (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 17:09

Geo,puteau sa aiba si semintze,tot aia !

Kendo (3 comentarii)  •  15 iulie 2014, 18:20

@genu – ai dreptate, a trecut vremea in care era un atu sa fii alb. Acum e la moda sa te crezi negru, sa te imbraci ca negrii, sa-ti atarne pantalonii pana la genunchi, de parca ai facut pe tine, si sa „canti” ca negrii. Sau sa le asculti „muzica”.

cineva (14 comentarii)  •  15 iulie 2014, 23:07

Daca the Cavs il pastreaza pe Andrew Wiggins (un talent absolut exceptional dupa parerea tuturor celor care se pricep la baschet) si daca LeBron James o sa joace pentru echipa, Cleveland poate sa se bata la titlu peste 2-3 ani. Poate chiar mai curand daca Kevin Love vine in the Buckeye State. San Antonio Spurs au ajuns la final de ciclu, la fel si Lakers sau Dallas. Viitorul e clar al celor de la Clippers, Bulls, Thunders si…Cavs?

ce aveti mai (1 comentarii)  •  16 iulie 2014, 0:37

Draguta Oana iar te supara baietasii ?
Eu doar atata spun. Nu te supara ca :
– in tara ta nu se mai termina divertismentul national anticoruptie
zis DNA in care marele regizor are hoti actori si poterasi actori ;
– in tara ta primarii schimba bordurile din doi in doi ani si pun pari
antiparcare si la gradinite;
– in tara ta o televiziune noua este antiteleviziunea veche s.a.m.d.;
– in tara ta se uda terenul inaintea unui meci al echipei nationale
cu o echipa de vedete si platitorii biletelor vad un antijoc meserie;
– in tara ta cronicarii de sport se inghesuie fericiti la comentarii pe
competitii prin Europa si acasa la comentarii anticeilaltidinvest;
– si mai ales in tara ta rezultatele a doua referendumuri au fost
hartie igienica si un ministru al celui mai tanar primministru
va inchide TOATE sansele(cam 2000)sa stim fraudele chiar la 25
ani de cand sute de tineri ca tine au pierit sa fie bine;
Stii de ce draguta Oana ?
Pentru ca a plouat si e placut.Maine va fi o zi faina.Cineva poate
sa iti spuna ca esti o jurnalista faina si show-ul tau este fain.
Care show ?
Eu l-am iubit si tare imi e dor de nea Marin si show-ul sau.
Te iubesc si-mi va fi dor de show-ul tau din blogsport.ro dupa
ce te-am citit la frumosul Campionat Mondial.Nu-ti voi mai scrie
dar am amintiri faine din acele zile.Show-ul DUMNEALOR nu ma
mai supara.Pentru ca il am pe al tau si cine stie al cui va mai fi.
Atat am vrut sa… Thanks ! I am at home ! It’s very fine ! Ciao

Comentează