Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Haos, bani şi aroganţe

În Africa se moare literalmente de foame. E greu de crezut că acest lucru se întîmplă la nivelul echipelor naţionale

Şantaj emoţional şi nu numai în toată Africa neagră, mă rog, în cea prezentă la World Cup 2014. Nici nu […]

duminică, 29 iunie 2014, 2:08

În Africa se moare literalmente de foame. E greu de crezut că acest lucru se întîmplă la nivelul echipelor naţionale

Şantaj emoţional şi nu numai în toată Africa neagră, mă rog, în cea prezentă la World Cup 2014. Nici nu începuse competiţia că fotbaliştii Camerunului au fost pe punctul să lase Cupa şchioapă de o echipă, ameninţînd că nu vor veni în Brazilia dacă nu li se vor plăti restanţele pentru calificare. Unii spuneau încă de pe atunci că nu ar fi fost nici o pagubă, oricum Mondialul are o grămadă de nechemaţi şi, din această cauză, un program prea lăbărţat.

A venit rîndul Ghanei, care a cerut 3 milioane de dolari cash, nu în bonuri de masă sau promisiuni, pentru a intra pe teren cu Portugalia, în ultima rundă din grupe. Oficialii ghanezi s-au executat, încărcînd o aeronavă cu bancnote şi trimiţînd-o peste un Ocean ca să satisfacă nişte vedete dezordonate şi dezorganizate. După acest moment cu adevărat mondial, filmul Trenul cu bani retrogradează la grădiniţă.

Se poate spune că atît camerunezii, cît şi ghanezii şi-au presimţit corect şansa unică de a mai încasa nişte bani cu ocazia acestui campionat. Ambele echipe şi-au oprit avîntul o dată cu terminarea grupelor. Au rămas cu mulţumirea renumelui de oameni care obţin bani pe calea aerului, altfel lumea ar putea pierde un spectacol fotbalistic pe cinste.

Nigerienii nu au rămas nici ei de căruţă. Observînd că modelul ameninţărilor a mers ceas, John Obi Mikel şi colegii săi au pus de o grevă de antrenament înainte de meciul de luni, cu Franţa, din optimi. De fapt, nici nu se mai ştie exact de unde vine acest ritual fotbalistic al africanilor, de vreme ce tot nigerienii, în urmă cu patru ani, la Mondialul din Africa de Sud, l-au mai scos încă o dată pe „Noi nu jucăm!” din buzunar atunci cînd federaţia naţională a amînat oferirea primelor de calificare.

Spălarea în public a rufelor nu e plăcută, dar cu siguranţă are eficienţă maximă. Doar că toată forţa fotbaliştilor africani a cam dispărut de pe stadioanele grandioase ale Mondialului brazilian şi s-a concentrat în cea mai mare parte pe cerinţele telurico-financiare. Jumătate din echipele africane au plecat acasă după prima fază, dar cu portofelele asigurate. Desigur, era dreptul jucătorilor să încaseze acei bani restanţi. Doar că au făcut să pară că acesta a fost singurul scop al aventurii lor sud-americane.
Desigur, fiecare le ştie pe ale lui şi fotbalul este făcut din bani. Uneori însă ne-am dori ca fotbalul să fie făcut şi din fotbal.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Andreea M (1 comentarii)  •  29 iunie 2014, 15:56

E haos, e adevarat, nu ca la Antena „holding”, unde, oricât ai fi de slută, ajunge să dai puţin din fese şi obţii bani chiar peste promisiunile restante.

martzic (1 comentarii)  •  29 iunie 2014, 15:59

Asta este un articol josnic!

Patricia (3 comentarii)  •  29 iunie 2014, 16:38

ha, ha…seamana cu ceva de pe la noi …numai ca de data aceasta cu valiza…
Numai ca trebuie sa stii ca atunci cand oameni, care cat de cat mai joaca pe afara, ajung in aceasta situatie inseamna ca este din disperare de cauza si ajung sa-i inteleg precum inteleg si pe bietii Brazilieni care se vad fata in fata cu imfatuarea grosolana a celor bogati care i-si dau acordul sa suporte cheltuielile de miliarde de dolari in scopul organizarii unui CM, sfidand populatia majoritara care aproape moare de foame si care se vede nevoita sa iasa in strada sa ceara piine. Dar primeste in schimb doar circ.
Cam slabut articolul Oana, nu prea iei apararea cui trebuie.

P.A. Calescu (3 comentarii)  •  29 iunie 2014, 16:41

@Andreea M…ti s-a intimplat tie acest lucru???

inyourface (2 comentarii)  •  29 iunie 2014, 17:34

Oana draga, de ce te legi de baietii ceia? Pai la cate furturi se fac pe la federatiile nationale in tarile astea subdezvoltate, santajul jucatorilor in acest fel e unul normal. Ia exemplu o alta tarisoara subdezvoltata Romanica: La cati bani au furat oficialii federatiei ar trebui ca si baietii aia din Romanica nici sa nu se mai prezinte la meciurile de calificare. Presedintele (ex) si-a tras prima de 1 milion, renta viagera, pana si prima pentru ca nationala nu s-a calificat. Ba i-a mai facut si un contract scabros selectionerului Putzirca ( ce nume predestinat!!!) care a ratat cu profesionalism calificarea. Asa ca ala a ramas selectioner desi toata ziua joaca barbut si face copii din flori. Ce sa mai zica sarmanii jucatori din Romanica cand mafiotii cancerigeni din federatia lor le iau toti banii? Cel putin astia din Ghana samd s-au calificat. Au avut cum sa le forteze mana borfasilor de la federatiile lor. Dar aia din Ro ce sa faca sireacii??
Deci Oana maica, las-i pe aia in durerea lor si ia-te de „durerea” noastra. Mai pune intrebari la Burlanu’ vezi ce zice. Il zboara pe Putzirica ala sau asteptam sa intram in euro ca sa speram la vre-un turneu final? Adica la sfantu’asteapta!

Zarathustra (2 comentarii)  •  29 iunie 2014, 18:29

Iar tu Oana nu iti meriti nici macar jumate din banii care ii iei ca pseudojurnalist

ovialex23 (3 comentarii)  •  29 iunie 2014, 18:42

Ai dreptate Oana. Cel mai bun exemplu ca fotbalul din fotbal mai exista, e exemplul jucatorilor greci.
Iar cei care-ti critica articolul, nu au auzit de notiunea de sport prin sport.

Magdalena (1 comentarii)  •  29 iunie 2014, 18:49

Desi felul in care au procedat nu este unul care sa creasca respectul lumii fata de ei , era poate si singura Sansa de a obtine Ceva ce li se cuvenea pentru calificare. Cu ce sunt acesti africani Mai prejos Ca Mircea Sandu care si-a dat prima la necalificare…..buna asta …nu! Intrebarea mea este daca dumneavoastra ati fi avut niste creante de incasat ati fi asteptat la nesfarsit sa va fie returnate sau ati fi incercat sa le obtineti….haideti sa nu mai fi masa ipocriti cand e vorba de altii si sa incercam sa gasim subiecte cu orice pret. Pacat, un articol …degeaba!!!

Blaustein (2 comentarii)  •  29 iunie 2014, 18:52

Mie mi se pare un articol obiectiv si aceasta este si parerea mea. A se citi si articolul: http://www.gsp.ro/international/cm-2014/gest-incredibil-al-jucatorilor-greci-au-refuzat-banii-guvernului-dar-au-explicat-ce-si-doresc-o-429043.html ca si termen de comparatie. Iar vedetele africanilor cu siguranta castiga mult mai bine decat grecii.

Maimutoii astia nu se gandesc decat la bani. De asta Eto’o s-a dus la Anji, Drogba(care mi se pare totusi ceva mai cizelat) in China, Gyan in Emirate, desi puteau sa joace bine-mersi la echipe de top din Europa.

Zlatan (2 comentarii)  •  29 iunie 2014, 19:02

banii Ghanei erau pentru calificarea la mondial si care trebuiau sa ii primeasca acum cateva luni. Fifa a platit Ghanei 8 milioane de Euro pentru calificare si fiecare jucator trebuia sa primeasca 100.000. Dupa cateva luni de asteptare jucatorii au acceptat sa reduca prima la 75.000, dar nici aceasta suma nu le-a fost data. Daca ar fi asteptat pana dupa grupe, nu ar mai fi avut nici o pozitie de forta in incercarea de a recupera banii. Cele 3 milioane duse cu avionul in brazilia au fost imprumutate de catre statul Ghanez pentru a putea face plata. Deci unde au disparut cele 8 milioane?
Cand ai de a face cu un guvern corupt, jucatorii au trebuit sa forteze mana guvernului pentru a lua ce e a lor, decat ca banii se ajunga pe mana unor oficiali corupti si ca presedintele lor sa isi mai faca un etaj la casa sau o piscina.
Daca guvernul Romaniei ar retine nationalei Romaniei banii obtinuti prin calificarea la un turneu, cred ca am fi de acord ca acest tip de protest este just.

manole (2 comentarii)  •  29 iunie 2014, 22:11

@Blaustein

Sunt jucatori profesionisti, e normal sa se gandeasca numai la bani atat timp cat asta le este meseria.

E ca si cum tu, sudor de meserie, ai fi acuzat ca te gandesti numai la salariul tau de mizerie dupa 10 ore de sudat tevi intr-o zi torida de vara.

Che Guevara (4 comentarii)  •  29 iunie 2014, 22:35

Din pacate nici fotbalistii romani nu sunt departe de africanii astia din poveste. Cati ar face ce au facut grecii ? CATI ?

gicu (1 comentarii)  •  30 iunie 2014, 13:43

fatuca mai informeaza-te inainte de a scrie..banii aia li se cuveneau…ca doar n-or fi angajati la turnatorul infractor dan voiculescu, sa fie platiti cand vrea purandelul din constanta…

vasco (54 comentarii)  •  1 iulie 2014, 10:04

Si la noi,cei mari si „occidentali”,nu-i asa?,parca s-a intimplat sa se auda ca ,cel putin unii dintre jucatori au fost nemultumiti cu primele de calificare,s-a dat diferentiat,bineinteles „regele”si „camarila”sa,Gica Popescu,Dan Petrescu,luau partea regelui dimpreuna cu Mircea Sandu,Mitica Dragomir….Citind asemenea stiri ne dam seama de fapt ca noi suntem de fapt mai aproape de lumea a treia,ba chiar suntem in lumea a treia,oricit ne-am iluziona altfel…
@AndreeaM.
Aceeasi intrebare fireasca pe care ti-a pus-o si P.A.Calescu:-tis-a intimplat tie asa ceva?Inseamna ca ai bani destui..”peste promisiunile restante”.Atunci de ce esti suparata?

vasco (54 comentarii)  •  1 iulie 2014, 10:26

@Blaustein,
Dupa nume parca n-ar trebui sa fii chiar tu rasist…
„Maimutoi” care se duc spre sfirsitul carierei,dupa bani mai multi,in tari si la cluburi mai exotice,sunt si unii englezi,chiar un maimutoi celebru,David Beckham pe numele lui,si parca se mai pregatesc citiva,in plus sunt unii care s-au dus pentru banii arabilor chiar mai tineri,Radoi,Olaroiu,fiul marelui antrenor, „mondialu'”Lucescu,Regheblat…Ce zici?Sa nu-mi spui ca SUA nu sunt o destinatie fotbalistica exotica…De fapt cred ,dupa ce limbaj ai folosit,ca mai bine ma abtineam in a intra in dialog cu tine…

ce aveti mai (3 comentarii)  •  4 iulie 2014, 16:56

Din haos ies bani si cu banii faci arogante.
Da se leaga.Fara dusmanie scriu … draguta Oana esti buna bunuta pe bune tine-o tot asa si ajungi un … Topescu in fusta.
Baietii colegi vai si aoleu …

Comentează