Victime cîştigătoare
Şapte jucători costaricani au fost luaţi cu arcanul la testul antidoping, după meciul cu Italia. Persecuţie sau paranoia imposibilului?
În mod normal, numai doi jucători ai fiecărei formaţii sînt aleşi pentru testarea de după meci. După ce Costa Rica […]
Şapte jucători costaricani au fost luaţi cu arcanul la testul antidoping, după meciul cu Italia. Persecuţie sau paranoia imposibilului?
În mod normal, numai doi jucători ai fiecărei formaţii sînt aleşi pentru testarea de după meci. După ce Costa Rica a învins Italia cu 1-0, aproape toată banca jucătorilor centramericani s-a încolonat către zona cu recipiente şi bere fără alcool. Un preţ umilitor, subversiv şi plin de bănuieli mărunte plătit de echipa-miracol de pînă acum, care a ieşit mult mai vie din Grupa Morţii decît era atunci cînd intrase.
Aceste temeri exprimate atît de direct consolidează ideea că revoluţiile, fie ele mai mari sau mai reduse ca întindere şi impact, trebuie puse la îndoială. Celor mari trebuie să le demonstrezi pe toate căile că au pierdut „pe bune”. Mondialul se înfioară uşor în faţa perspectivei mute din care mai iau parte la competiţie, în acest moment, Spania şi Anglia.
Şi nici Italia nu se simte foarte bine. Scandalul trebuie inoculat cu înţelepciune, umbrele trebuie aruncate asupra celor ce dau în cap selecţionatelor cu tradiţie. Fotbaliştii aceştia trebuie trimişi în grup de şapte la testul antidoping, pentru ca suspiciunea să se întrupeze mai mare şi mai suculentă. Victoriile prea obraznice trebuie minimalizate, la urma urmelor, toată lumea ştie că democraţia este un lucru uşor de teoretizat, dar foarte greu de implementat.
Momentele care au în prim-plan formaţia din Costa Rica, inclusiv cel cu fotbaliştii duşi la recoltare de probe în excursie organizată, scriu însă frumos istoria Cupei Mondiale. Doare că o serie de echipe importante şi iubite sînt lovite la Mondialul din Brazilia, dar inevitabil legendele căzute sînt înlocuite de poveşti de vitejie din partea altora.
Din partea celor care chiar au chef să joace fotbal. Şi aceasta rămîne prima regulă a jocului, oricîte şicane ar fi inventate şi oricîte bănuieli ar fi lăsate să circule libere prin lume.
Norocul jucătorilor Costa Ricăi este că nervii şi revolta le vor trece pînă la meciul cu Anglia. Oricum, ei se duc mai departe, în meciurile eliminatorii, cu siguranţa şi cu nonşalanţa cu care numai un outsider poate defila. Aşa se cîştigă meciuri, dar tot în acest fel se cîştigă şi admiratori. Sinceri.
Poate nu pentru o viaţă întreagă, dar fără doar şi poate pentru viaţa scurtă a acestui Mondial plin deja de dezamăgiri şi de revelaţii.