Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Închisoarea din inima fotbalului

Stadionul din Manaus se va transforma în puşcărie. Se face astfel dreptate ironică unui început de Mondial dus într-o ţară care nu-l merită

Ambiţiile şi banii dictează, nu mai e nici un secret, în nici o privinţă. Brazilia acestor zile […]

duminică, 15 iunie 2014, 1:32

Stadionul din Manaus se va transforma în puşcărie. Se face astfel dreptate ironică unui început de Mondial dus într-o ţară care nu-l merită

Ambiţiile şi banii dictează, nu mai e nici un secret, în nici o privinţă. Brazilia acestor zile se anunţa aşa de multă vreme, cam de cînd a primit dreptul de a organiza Cupa Mondială de anul acesta. Asupra competiţiei din marele stat sud-american nu a planat niciodată bănuială că totul va merge bine. Nici o umbră de amăgire, aproape toate cîrcotelile s-au dovedit întemeiate. Brazilia e ţara unde fotbalul locuieşte, fără doar şi poate, dar şi ţara unde acelaşi fotbal nu poate fi organizat. Bilete furate din mîna spectatorilor care se pregăteau să intre în arene. Echipe naţionale conduse la antrenament cu armata. Şi stadioane construite pentru cîteva meciuri, pentru ca apoi să dispară.

S-a întîmplat şi pe la alte curţi. Olimpiada de la Atena, din 2004, a lăsat în urmă ruine mult mai costisitoare decît cele transmise de vechii eleni, de acum mii de ani. Iar minunata infrastuctură hibernală de la Soci e cel mai bun exemplu că nici nu trebuie să treacă ani, ci doar cîteva luni de zile, ca miliarde de euro să se transforme în spaţiu nefolosibil, care se deteriorează rapid şi ireversibil.

Arena de la Manaus, care a costat 315 milioane de dolari, va deveni, după terminarea Cupei Mondiale, închisoare. Ca să spele, probabil, măcar la nivel simbolic, toată cantitatea de nereguli, jafuri, tîlhării, greşeli de arbitraj şi toate surprizele pe care sînt convinsă că Mondialul brazilian nu va conteni să le ofere.

Poate e cea mai nimerită reîntrebuinţare a unei facilităţi sportive, care, în cele din urmă, nu va mai facilita absolut nimic, după ce cele patru meciuri ce se vor desfăşura pe un teren nisipos vor fi devenit, şi ele, parte din istoria fotbalului. Măcar putem fi siguri că stadionul de la Manaus nu va avea soarta arenei de baseball din capitala Greciei sau a marilor patinoare ruseşti aflate în zona unde nu se joacă aproape niciodată hochei pe gheaţă. În Brazilia se va întîmpla exact pe dos faţă de Grecia sau Rusia. Arena de la Manaus, din mijlocul junglei, unde fotbalul este mai degrabă înlocuit de vechile legende amazoniene şi de haosul zilelor noastre, se va preschimba într-un lucru cu adevărat util de-abia după terminarea Cupei Mondiale.

Sportul ajunge, de la o competiţie importantă la altă competiţie importantă, în ţări gazdă nedemne. Risipa şi mîndria nejustificată sînt noile criteriile de calitate şi competenţă. Aştept continuarea acestui Mondial ca pe un thriller meşteşugit şi deştept realizat.


Comentarii (24)Adaugă comentariu

tudom (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 13:43

daca sunt anumite criterii ce tin de bani la competitii de club, de ce nu se impun astfel de criterii si la CM, olimpiade si CE, pentru tarile organizatoare?

Andrei (4 comentarii)  •  15 iunie 2014, 14:10

La obiect.
Macar am gasit o tara unde se risipesc banii publici mai ceva ca in Romania. Sa ii tinem pe alde Oprescu si Ontanu ca nu sunt chiar de lepadat :))

ar. (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 14:21

se vede ca esti femeie…cum poti sa spui ca tara asta nu merita sa organizeze campionatul mondial? fIFA si uEFA sunt cei vinovati pentru ca au inceput sa confunde teatrul/opera cu stadionul de fotbal….ce frumos era chiar si acum 15-20 de ani…

unul (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 14:22

foarte bine scris articolul. risipim si rispim doar pentru ca suntem prea lacomi. probabil ca si la Atena si la Soci si in Brazilia sau contruit arenele doar de dragul unor oameni de afaceri care au facut o avere pe urma acestor proiecte. iar oamenii de rand, care cica nu sunt la fel de destepti ca oamenii de afaceri platesc cu munca multa si chin

JoJoh (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 15:18

Te-ai gasit tu sa comentezi, jurnalista lu’ peste. Sfat pt viitor: axeaza-te pe badminton, sah sau curling.

Cristian (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 15:34

Intr-o societate ce se doreste a fi democratica (cea braziliana) exista TEORETIC o traiectorie decizionala ce pleaca de la popor si se termina odata cu decizia FIFA. Anume: poporul si-a votat (sa speram democratic) conducatorii. Acesti conducatori au avizat dosarul de participare al Braziliei la lictatia de acordare a organizarii. FIFA a luat in considerare acest dosar si a acordat pe baza lui cupa mondiala unei tari meritorii in fotbal. Daca nu putem accepta acest lant decizional ce nu incalca (TEORETIC) nici o regula atunci suntem sentimentalisti si ne alaturam manipularilor media de orice tip. Este o parere personala (cinica – dar in conformitate cu reguile societati in care traim).

liderbit (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 15:34

Mai fratilor mai terminati cu inchisoarea asta ca a fost doar un zvon. Nu se face nicio inchisoare acolo!

Cititi si voi din presa straina daca nu ma credeti!

De ce tot insistati pe un subiect nedondat???????

bogy (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 16:35

articol dusmanos..totusi brazilienii cheltuiesc multi bani, dar isi modernizeaza stadioane (mai multe decat trebuia), drumuri, autostrazi, aeroporturi (tot mai multe decat trebuia), hoteluri, etc. in rominika lui ponta, in schimb, nu se modernizeaza nimic..se reziliaza contracte de drumuri si autostrazi, se ,,pierd” contracte de abia reziliate..ponta face excursii la athena unde rominika pierde, la soci, unde li se rupe sania rominilor, la eurovision, unde suntem mediocri si la roland barros, unde ne bate lady sharapova…gretos de prost..

Brasil (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 16:41

Nu inteleg de unde ati scos tampenia asta cu transformarea in inchisoare. Mai documentati-va din presa braziliana, nu din tabloidele englezesti.

Un articol bazat pe o tampenie = o tampanie.

mario (3 comentarii)  •  15 iunie 2014, 17:03

Goana dupa bani creeaza monstri, care monstri nu dispar niciodata, deoarece ei sunt creati cu buna stiinta..

reformistul (5 comentarii)  •  15 iunie 2014, 19:26

articol mai penibil nu se putea. s-a gandit cineva sa calculeze cati bani incaseaza brazilia dupa urma acestui campionat?unde nu ar fi pomana ca sa se organizeze si in romania o astfel de competitie de mare amploare in urma careia sa se obtina o suma importanta numai din cazarea turistilor ca sa nu mai zic de organizarea de excursii si vanzarea de suveniruri (ca doar nu or veni suporterii degeaba pana aici).

dan (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 20:59

adica o tara care a castigat atatea campionate mondiale nu merita un mondial?? wtf?? cine il merita atunci? e vorba de fotbal nu de economie pana la urma

liderbit (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 23:24

De ce mi-ati sters comentariul? Era perfect adevarat ce-am scris acolo. Fasul asta cu inchisoarea e doar un zvon ce l-ati dus la rang de arta.
Ziaristi copy – paste ce sunteti.

Un_gazar (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 23:27

Nu sunt misogin, dar tendinta ca femeile sa se bage tot mai mult in comentarii despre fotbal si cu un aer doct sa spuna numai tampenii devine deranjanta.Sunt convins ca sunt multe alte domenii in care Oana ne-ar putea spune lucruri interesante si e pacat sa se blocheze in subiecte pe care nu le stapaneste.

ares (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 2:26

vezi ca brazilia va incasa doar 1miliard de euro din venituri de la turisti si din bilete fata de cele 8-9 miliarde cheltuite, deci e doar paguba, nimic altceva, banii s-au cheltuit din bugetu local si incasarile le iau smecherii

Robert (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 2:55

Banii aia nu sunt risipiti chiar de pomana,adica chiar nu sunt risipiti,multi oameni au lucrat acolo si multe firme la structurile acestui stadion,deci se poate spune ca multi si-au castigat o paine cinstita in urma acestor constructii.Risipa se face la noi unde orice ban ajunge in buzunarele smecherilor.
Daca din considerente de a nu cheltui niste bani nu s-ar mai construi nimic unde am ajunge?
Chiar credeti ca daca nu s-ar fi platit pt aceste stadioane si infrastructura acesti bani ar fi fost cheltuiti in folosul populatiei?! Eu am mari indoieli!

Encipi (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 10:53

Brazilia este in primele 6 economii ale lumii. Deci din 200 de tari, pe langa fotbal ei mai sunt foarte buni si la altceva. Cum zicea cineva mai jos, daca o echipa cu 5 titluri mondiale nu merita sa organizeze un mondial, atunci cine? E drept ca acest stadion de la Manaus e ciudat rau, atat timp cat nu e echipa de prima liga in oras, insa e deplasat totusi sa spui ca Brazilia e o tara nedemna de mondial.

alex (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 23:12

Da, nu e organizare perfecta, nu e ca in Germania, sau Franta, dar mi se pare cel mai spectaculos inceput de mongial din 1986 incoace. Medie de 3 goluri /meci, niciun egal si culmea cel mai frumos meci de pana acum a fost la Manaos, Italia-Anglia!
Cum poti afirma ca echipa cea mai spectaculoasa si mai galonata din istoria fotbalului nu merita sa aiba un Mondial?! Cine merita? China, SUA, Romania?
Femeie, nu te baga in lucruri care te depasesc!

ion c (5 comentarii)  •  17 iunie 2014, 0:20

Da, bine punctat. Risipa este tot mai ridicola, trebuie schimbat modelul economic „democratic” cat mai repede daca nu vrem sa ne auto-distugem. (Si scriu „democratic” cu ghilimele intentionat: tot ce nu convine este inlaturat, apoi te pune sa alegi intre 2 maimutoi, care si asa tot nu fac ce au promis in campanie).

dodo (1 comentarii)  •  17 iunie 2014, 15:25

Dezinformati total.
1. Nu se face inchisoare, nu luati dupa tabloide cu copy-paste ca ponta doctoratul
2. Patinoarele de la Soci vor avea utilitate. Se va infiinta echipa de hochei la Soci care va fi inscrisa in KHL

marian (6 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:56

Povestea cu inchisoarea e o vrajeala jurnalistica si nimic mai mult. Brazilienii au construit acest stadion (Arena da Amazonia, 41.000 de locuri si o investitie de 270-315 milioane dolari) in orasul Manaus in cadrul unui complex sportiv, comercial si de agrement care mai cuprinde, intre altele, si o sala de sport (Amadeu Teixeira Arena) cu o capacitate de 11.800 locuri, inaugurata in 2006, in care se desfasoara cu precadere meciuri de volei si de baschet, sporturi extrem de populare in aceasta tara. Stadionul de fotbal are o istorie asemanatoare cu Arena Nationala din Bucuresti, intrucat a fost construit pe amplasamentul unui stadion „mai vechi” (Vivaldo Lima Stadium, realizat intre anii 1958-1970) si care avea o capacitate totala de 46.000 locuri, din care 31.000 pe scaune. Arena da Amazonia va gazdui meciurile de fotbal ale unui numar de 3 cluburi locale (America, Nacional si Atletico). In ceea ce priveste competitia in curs de desfasurare, rata de ocupare a stadionului la primele doua meciuri a fost de peste 97%. Mi-am permis sa intervin in discutie deoarece constat ca dna. (dra.) Dusmanescu a tratat subiectul cu o lejeritate nepermisa unui ziarist profesionist. Documentarea mea a durat 10 minute, pe wikipedia.org. Sunt absolut de acord ca in ceea ce priveste Brazilia World Cup 2014 (si, in perspectiva, JO 2016) pot exista opinii de toate felurile si culorile, insa inainte de a vorbi ar fi bine sa cunoastem, pe cat posibil, subiectul in intregul sau. Repet, pe cat posibil.

bogy (2 comentarii)  •  22 iunie 2014, 13:57

bravooooo mariane! da-le peste nas dusmanitelor sportului..da, bai dusmaneasco va fi inchisoare si va sta acolo tooot pesedeul, cu antena 3 si rtv; poate scapam de voi!! DOAMNE AJUTA-NE!!! auzi ce nume: dusmanescu..diushman zic si turcii la un adversar pe care il urasc..adica un adversar de ultima speta…

brod (3 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:54

mă tem că toată porcăria organizatorică şi financiară din brazilia are ca model isprăvi trecute (soci) sau viitoare (dubai, 2022). din păcate, se pare că şi organismele sportive internaţionale au devenit sensibile la „cîntecele de sirenă” ale unor aranjori dispuşi să scoată bani mulţi pe care, apoi, într-o formă sau alta, găsesc ei cu cine să-i împartă. şi că este o frăţietate extrem de productivă (pentru iniţiaţi / iniţiatori) şi de păgubitoare (pentru banul public).

http://www.hpfr.co.uk/ (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 9:37

Închisoarea din inima fotbalului — Oana Dușmănescu

Comentează