Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cei fără de care nu se poate

Uneori, antipaticii devin simpatici. Acest lucru se întîmplă mai ales atunci cînd sînt vulnerabili

Chelsea e o echipă rece. Mai puţin în ultima vreme, e adevărat, dar inspiră perfecţiunea şi parcursurile perfecte pe care numai banii ţi le pot asigura […]

joi, 5 iunie 2014, 12:33

Uneori, antipaticii devin simpatici. Acest lucru se întîmplă mai ales atunci cînd sînt vulnerabili

Chelsea e o echipă rece. Mai puţin în ultima vreme, e adevărat, dar inspiră perfecţiunea şi parcursurile perfecte pe care numai banii ţi le pot asigura cîteodată. E o echipă formată şi susţinută din ambiţie, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, ci doar un element de calcul matematic realist. Desigur, un fan înflăcărat m-ar putea contrazice şi ar găsi şi nişte argumente frumoase. La fel de bine m-aş putea contrazice puţin şi singură, dacă m-aş gîndi la Frank Lampard.

Lampard este în sine inima care a bătut timp de 13 ani la Chelsea. În această vară braziliană în care va fi juca alături de „naţionala” Angliei la World Cup, el are de căutat echipă de club. E posibil să fie New York – locul acela unde, dacă reuşeşti, ai succesul asigurat oriunde pe pămînt. Doar că în cazul lui Frank Lampard, 35 de ani împliniţi, această filosofie cîntată de un alt Frank celebru va trebui luată în sens invers.

Pe Lampard, golgeterul all-time al lui Chelsea, evident, nu-l iubeşte toată lumea. Unii îl numesc plicticos, alţii se întreabă de ce Roy Hodgson îl ia în Brazilia. Simplul fapt că mijlocaşul a părăsit Chelsea, dar face parte din lotul Angliei, îl nuanţează pe Lampard, îl colorează într-un fel nevăzut pînă acum. E interesant de urmărit, e un caz special. Cît la sută se va dedica cauzei din Brazilia, atîta vreme cît cariera sa de la echipa de club nu va mai fi niciodată la nivelul Chelsea?

Un alt tip care împarte lumea în două, mult mai ascuţit şi mai polemic decît o face Lampard, a fost şi este Cristiano Ronaldo. Oricît nu ţi-ar plăcea de el – cum joacă sau cum vorbeşte sau cum îşi aranjează părul – vestea că portughezul ar putea rata Cupa Mondială nu îţi poate pica bine. Mai mult decît atît, Mondialul fără CR7 este de neimaginat. Chiar şi un Mondial cu CR7 accidentat şi pe jumătate funcţional este de neimaginat. Tendonul acela rotulian inflamat care îl face vulnerabil şi îngrijorat ajunge să-i preocupe pînă şi pe fanii lui Messi.

Scenariile sînt multe, atît în privinţa Angliei şi a lui Frank Lampard, cît şi în privinţa Portugaliei şi a lui Cristiano Ronaldo. Poveştile Cupei Mondiale 2014 încep să scrie chiar dinaintea debutului competiţiei, iar lumea se strînge, treptat-treptat, în jurul datei de 12 iunie. Toate rănile, fie că sînt finaluri de carieră glorioasă, fie că sînt genunchi slăbiţi, fie că sînt controverse, fac evenimentul să fie şi mai aşteptat. Mai sînt 8 zile, ce se mai întîmplă pînă atunci?

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Eu (1 comentarii)  •  5 iunie 2014, 13:14

Sa speram ca in astea 8 zile gaseste si gsp un editorialist care sa stie sa scrie. Frumos, pasional, cu fir logic.
Altfel, din punct de vedere al comentariilor, ne asteapta un mondial plictisitor. Si cand te mai gandesti sa te uiti la un meci comentat de hobana sau tomulica.

alexu (13 comentarii)  •  5 iunie 2014, 13:22

stai linistita, Cristiano n-are nici pe dracu. Si Lampard normal ca face parte din lotul Angliei. La ce „vedete” au englezii la mijloc, Lampard si Gerrard sunt zei chiar si la 40 de ani.

Bosty (3 comentarii)  •  5 iunie 2014, 13:31

inca o persoana indragostita de gel…

genu (24 comentarii)  •  5 iunie 2014, 14:10

Si scrisul Dvs pare ca devine tot mai …olimpian. Daca domnisoara Andries s-a consacrat in rolul de domnisoara Cucu a presei sportive, ceea ce nu e neaparat rau,- e un Popescu feminin pe cale de devenire-, pe Dvs va paste blazarea. Ceea ce ar fi intr-adevar grav. Pare ca ati facut prea multe referate in studentie, dominate de morbul acela stiintific, fata de care raceala lui Chelsea e un episod ludic.
Imi permit sa va comunic aceasta constatare doar pentru faptul ca, in opinia mea, poate vetusta, ziaristii si toti oamenii de condei scriu (si) pentru cititori. Altfel, se pot recicla in buni diriginti sau in regizori de film romani, care, afara de maitre Nae, sunt posedati de autism si grotesc. Pacientii sunt chiar incununati cu lauri de catre niste niste excentrici neconsolati cu pierderea copilariei.
Pare ca am devenit tot mai mult o societate fara emotie.

Bocanci (12 comentarii)  •  5 iunie 2014, 14:37

Ce e de mirare ca Lampard e in lotul pentru CM? Anglia are lot subtire, de mirare pentru un campionat asa de puternic. Cu Lampard, Gerrard si Terry, nici nu vor iesi din grupe. Ribery nu-i Ronaldo, sa care in spate toate rablele de coechipieri.

Bocanci (12 comentarii)  •  5 iunie 2014, 14:39

Nu Ribery ci Rooney

Coaje (1 comentarii)  •  5 iunie 2014, 18:05

Si totusi lumea il uita pe Zlatan. Vorbim de epava Lampard dar uitam unul dintre cei mai buni fotbalisti ai planetei.

Comentează