Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O sută de metri cît o sută de ani

La 104 ani, Stanislaw Kowalski modelează conceptul de viteză după posibilităţi. La 8 sau 10 ani, unii copii suferă de obezitate sau intră în şoc dacă iau contact cu o minge

Dacă îl priveşti pe polonez alergînd, ţi se pare […]

joi, 15 mai 2014, 11:39

La 104 ani, Stanislaw Kowalski modelează conceptul de viteză după posibilităţi. La 8 sau 10 ani, unii copii suferă de obezitate sau intră în şoc dacă iau contact cu o minge

Dacă îl priveşti pe polonez alergînd, ţi se pare că asişti la o cursă în reluare. Scoate aproape 33 de secunde pe suta de metri – record european de altfel – şi s-a apucat de alergat acum 12 ani. Voi ce hobby aveţi de gînd să pescuiţi la vîrsta de 92 de ani? V-a trecut măcar prin cap că aţi putea să ajungeţi pînă acolo?

Desigur, totul ţine de o încrengătură complexă de mecanisme genetice, de noroc, de dietă, de numărul şoferilor agresivi din localitatea de reşedinţă, de echilibrul interior. Kowalski este, cu siguranţă, un exemplar excepţional al speciei noastre, deşi poartă unul dintre numele cele mai obişnuite în Polonia.

În restul lumii, obişnuit înseamnă să fii copil şi să nu ai habar că există sport. Să nu ştii să alergi, împiedicîndu-te dureros în propriile picioare, şi nici să înoţi sau să sari – chestiuni fundamentale de supravieţuire, nu trebuie să fim toţi Usain Bolt sau Michael Phelps. Să ai idoli din rîndul fotbaliştilor doar pentru că aceştia cîştigă bine, fără să-ţi pui problema efortului depus acolo. Să ai părinţi care îţi cumpără, cu devotament şi iubire nemărginită, prăjituri şi junk food chiar şi în momentele evidente în care ţie ţi-ar prinde mult mai bine o bicicletă sau măcar o tură susţinută de ţopăială pe trambulină.

Cum, e caraghios bătrînelul acesta cu aere de superalergător? Poate că este, dar nu mai caraghios decît o planetă întreagă în care supranutriţia tinde să depăşească subnutriţia, mai ales în mediul urban. Deja povestea cu „o să fiu fericit şi sănătos în corpul pe care îl am, nu contează cum arăt şi ce mănînc” are şanse bune să devină şi cea mai ipocrită, şi cea mai bolnăvicioasă transformare a istoriei moderne şi contemporane. Peste trei sau patru secole, blazonul umanităţii va fi o maşină scumpă şi strălucitoare, plină ochi cu punguţe goale de chicken nuggets.

Exemplul polonezului care a prins două războaie reprezintă, desigur, unul extrem. Ceea ce face el, sub o formă sau alta, nouă, celor mulţi şi neexcepţionali şi de vîrste facil de încadrat în statistici, ne-ar veni cu mult mai uşor. Ne găsim scuza stresului, a programului ocupat, a timpului care trece fără să ne mai lase să ieşim, de pildă, la alergat. Dar timpul tot trece. Şi nu ne aşteaptă pe toţi 100 de ani.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

ducu (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 12:28

Frumos articol. Multumesc

claudiu120284 (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 13:33

senzationala informatia! si articolul! 🙂

Lulu (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 13:45

Scoate aproape 33 de secunde pe suta de metri – record european de altfel –

Va referiti probabil la categoria lui de varsta pentru ca 33 secunde/100 m e mult…

Bocanci (12 comentarii)  •  15 mai 2014, 14:32

O alta explicatie ar fi ca el este singurul care a indeplinit urmatoarele doua conditii: s-a nascut cu noroc ajungand sa traiasca sanatos 100 de ani si are destui bani sa ajunga la un concurs international unde sa se scrie despre el. El este o curiozitate, nicidecum un sportiv.

me (1 comentarii)  •  15 mai 2014, 16:40

#Bocanci – remarca ta este plina de invidie – omul are gene bune dar cred ca a si avut grija sa-si traiasca frumos viata, sa fie ordonata si fara excese. Ca are destui bani sa ajung la concurs, sunt convins ca la varsta respectiva daca poti si vrei se gasesc oameni binevoitori care sa-l sponsorizeze, oricum e o suma infima, dumul si echipamentul …

genu (24 comentarii)  •  16 mai 2014, 3:03

„Eu cred ca omul nu va dainui doar, el va invinge”, spunea Faulkner. El, care s-a dus pe pe lume la numai 63 de ani. Dar cu temele terminate.
Domnul Kowalski e un supravietuitor-secolul XX n-a fost deloc un galop de sanatate, sunt sigur, nici macar pentru dumnealui. Dar cam atat. Ma gandesc daca acest cult al sanatatii, ultimul produs ideologic al Occidentului, al carui exponent de panoplie e dansul, e de ajuns ca omul „sa invinga”. Modelul, dupa cum bine se stie, vine din antichitatea greaca, insa noi am eliminat componenta spirituala. Iar ideologiile de extrema dreapta sau stanga s-au folosit minunat de acest atlet amputat de indoieli si de taine.
A mai existat un domn care a parcurs in intregime desertul de incercari al secolului XX-Ernst Junger. Probabil ca sportul practicat de el a fost ceva taiat de lemne in lungii ani de tacere impusa. De asta a mai avut timp sa scrie si minunata carte numita „Droguri si extaze”-unde in niciun caz el nu lauda adictia. Raportat la articolul Dvs, din ea poti trage concluzia ca mersul pe jos poate fi un rafinament, iar recordul domnului Kowalski doar o incercare de iesire din anonimat. Ca cel mai important „drog” de pe lumea asta e bucuria lucrurilor simple. Iar Junger, om nascut in 1894, in plin la belle epoque, o stia cel mai bine.

Comentează