Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cînd frica doare

Lui Lucian Bute i-a fost teamă. Acel sentiment pur omenesc, care trebuie însă uitat în colțul tău de boxer cînd urci în ring.

Frica te apără, spun unii. Te face să gîndești în favoarea ta. Îți păzește pielea, îți proiectează […]

luni, 27 ianuarie 2014, 9:56

Lui Lucian Bute i-a fost teamă. Acel sentiment pur omenesc, care trebuie însă uitat în colțul tău de boxer cînd urci în ring.

Frica te apără, spun unii. Te face să gîndești în favoarea ta. Îți păzește pielea, îți proiectează instinctiv consecințele, undeva, pe un ecran plasat în spatele minții, căci te ascute și îți oferă soluții. Frica e bună, spun unii, de fapt, în box, teama este cea care te ajută să nu încasezi lovituri. Așa o fi, dar nu și atunci cînd aceasta este lăsată în afara unui proces de vindecare organizat atent, invitată practic să dea buzna cu sălbăticie prin capul unui pugilist și să facă ravagii pe toate planurile. Pe pugilist să-l numim, de data aceasta, Lucian Bute.

Teroarea, care a depășit clar stadiul de instinct de supraviețuire, s-a instalat la meciul cu Froch, în mai 2012, cînd englezul i-a luat lui Lucian centura de campion mondial IBF. Lucru consimțit, de altfel, și de staff-ul boxerului. Acolo, la Nottingham, surpriza de pe chipul românului cînd a început să primească o cascadă sufocantă de pumni a fost atît de autentică și de intensă încît nici un film hollywoodian nu va fi vreodată capabil s-o reproducă. Atunci, Lucian nu s-a bătut cu un singur om. Lipsa lui de concentrare, de reacție, de viață în sine ducea cu gîndul mai degrabă la un individ prins golănește într-un gang, în miez de noapte, și călcat în picioare de patru tîlhari. În ochii lui se vedea un sentiment cu care nu se mai întîlnise niciodată pînă atunci, dar care nu l-a mai părăsit din acel moment. Și aici e adevărata problemă.

Nimeni, nici echipa din jurul lui Lucian, nici Lucian însuși, nu a încercat din toate puterile s-o îndepărteze. Uneori, facem cumva și pierdem pe drum lucruri esențiale. În colaborare cu cei din jurul nostru, cărora se presupune că le pasă, trebuie să reparăm. Pe Lucian nu l-a reparat nimeni. Nu s-a străduit sau nu a reușit. Unul dintre cei mai inteligenți boxeri a urcat în ring ca un soldățel de plumb cu baioneta ruptă. Și, mult mai important, cu capul uitat în Anglia, cu trei meciuri înainte.
Nici nu cred că își dă cineva seama exact dacă este mai acceptabil să te învingă adversarul sau frica. Mai ales cînd această frică a venit undeva pe parcurs, atît de subit și de dureros, încît nu trece nici cu forța, nici cu uitarea. E simplu, regulile supraviețurii spun că, dacă nu îți e teamă, nu exiști. Dar și dacă îți e, existența trebuie să ți se schimbe. O depășești sau te retragi.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Gica Perpet (30 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 11:11

tu de exemplu trebuie sa te retragi din jurnalistica, nu ai talent

derr (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 14:34

bute e un fricos avea pampers in chiloti ! e un amator!

XeNoN (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 15:16

Ne-am dat dracu’ daca au ajuns femeile sa comenteze box!

Alex_Stan (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 16:10

Mentalitatea de campion nu prea e prezenta in echipa lui Bute. Facand comparatie cu Froch, e diferenta imensa.

Iar antrenorul lui Bute, muta toata responsabilitatea pe umerii jucatorului. Asa ceva nu se poate. Bute mai trebuie sa lucreze la el, si sa se debaraseze de antrenor…cat mai are timp. De fiecaredata l-a criticat in loc sa-l motiveze….Eu l-as fi concediat inca de acum 2 ani…Bute trebuie sa invete de la un campion, nu de la unu care se ruga ca adversarii lui sa nu se prezinte la meci (asta a declarat antrenorul, despre periaoda cand boxa)

calinescu_ (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 17:45

EU CRED CA BUTE NU E BOXER…!!!
UN BOXER ADEVARAT TREBUIE SA FIE IN PRIMUL RAND UN BATAUS CARE STIE SA DEA ,DAR INEVITABIL SI SA INCASDEZE ….!!!
ORI IN ULTIMELE DOUA CONFRUNTARI BUTE A FOST UN BLAJIN COMIC ….!!!!

pandele (8 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 17:53

ca de obicei, aceleasi 2-3 scursuri (daca n-o fi cumva acelasi loser, postand cu mai multe nick-uri, de fapt) vin si o ataca pe fata asta, indiferent ce scrie. ce ratati.. ce vieti fumurii tre sa aiba gunoaiele astea gen Gica Perpet si XeNON… mai da-va dreacu’ de oligofreni nenorociti, tragatori la strung

red (11 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 18:13

bine zis…o depasesti sau te retragi
acum de antrenorul lui depinde totul….si de el

sand (6 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 20:05

Oana , o fi frica, o fi urcarea artificiala in categorie, o fi stanga aia nereparata, nu stiu , dar un lucru e cert: Bute a aratat rau de tot de la Notthingam incoace.
Poate omul pur si simplu nu mai poate sa duca …unii sportivi cedeaza fizic sau psihic mai repede decat altii.
Oricat de mandri am fost de inteligenta lui Bute in ring ,de faptul ca iesea curat ca un ginerica de la nunta , din meciuri, parca un pic de golaneala,mardeala de strada trebuia sa-l invete si pe el cineva pana acum.

marian (6 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 20:13

Nu spun ca doamna sau domnisoara Dusmanescu nu are talent (dar nici ca ar avea), nici ca nu inteleg cum au ajuns femeile sa comenteze box (pentru ca, unele, il si practica), insa spun cu deplina convingere ca este cel putin nepotrivit ca noi, cei din afara ringului si fara nici o legatura cu lumea boxului, sa ne dam cu parerea despre curajul sau frica lui Lucian Bute. Ca boxeaza mai bine sau mai rau, e una, dar sa spunem despre un om care practica boxul la acest nivel ca se lasa dominat de frica, e cu totul altceva. Putin respect nu strica … nimanui.

Gabi B (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 21:11

Sunt de acord cu forma si substanta acestui eseu sportiv, autoarea reuseste sa cuantifice exact, in termeni foarte clari, ce-i este necesar lui Bute sa continue. Lucian este un boxer foarte talentat, poate cel mai talentat si spectaculos din lume la super mijlocie, dar frica i-a paralizat cariera – evolueaza la 10-20% din valoarea si capacitatile sale. Trebuie sa se retraga (in opinia mea) pentru ca temperamentul si caracterul lui nu-i vor permite sa reuseasca. Este un om prea bun, impotriva propriului sau bine ca boxer…

mihai (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 0:20

Bute n-are antrenor, nici in meciul cu Froch n-a avut unul, nici acum cu Pascal. Ala Stephane Larouche e de vina pt tot! Unde s-a vazut ca atunci cind boxerul incaseaza asa cum a facut-o Lucian (campion pe de asupra) antrenorul sa ramina? Meciul ala a fost pregatit extrem de prost, ce sa mai zic de faptul ca la nivel de campion mondial profesionist, diferenta dintre boxeri nu e mai mare de 5% daca si aia face diferenta… Lucian a fost cu 50% mai slab. Asta inseamna staf prost, care nu si-au facut temele si au incasat bani degeaba… Mai ales ca Lucian e in Quebec, unde mai da si guvernului 50% din ce-i ramine dupa ce plateste imbecilii care l-au facut sa piarda meciul cu Froch.

seba (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 2:42

lucian practica boxul de vreo douazeci de ani. va dati seama cate batai si-a luat la viata lui la la juniori si la amatori. nu se pune problema sa-i fie frica de adversar, sa boxeze e pasiunea lui. la cantarul oficial l-am vazut foarte crispat, temator. dar, repet, nici nu-mi trece prin cap ca s-a fi putut teme de pascal. un boxer bun de altfel, dar nu de speriat. e posibil ca dupa meciul cu froch, lucian sa fi avut niste probleme foarte nasoale. nu pe plan psihic. or fi fost si de natura psihica, dar, c’mon, alea s-au vindecat in cateva luni. stiu ca tot voi ati scris, in gazeta, ca a avut o semipareza. daca a fost asa, si cred ca a fost, asta afecteaza psihicul unui sortiv al naibi de mult. infrangerile vin si trec. daca esti sanatos, iti refaci moralul si revii mai bun. dar cand corpul nu te ajuta, nu-ti da voie sa fii la nivelul la care stii ca poti fi, asta asta e o problema foart mare, te termina psihic. nu stiu ce sa zic, sper doar ca lucian sa fie sanatos.

The Outlander (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 3:31

Cetazeanul Bute Lucian:
Social-familist si V.I.P.
Economic realizat.
Moral:Nu are caderea ,a facut mistouri care i s-au intors impotriva,ca le inchide gura si lui Froch si lui Pascal,s-a asociat cu baietzi care au furat d ela buget vezi Gala Mendy.Frectzie.
Acoperit de imagine cu adversari care nu au fost cine stie ce …
Ce sa mai comentam.
Era in forma maxima specialistii pot evalua asta .Nu are scuze.

Asa cum si-a cumparat diploma de profesor de educatzie fizica nefind prezent la cursuri si neavnd acoperiere legala asa si performantza,toate au explodat si ulciorul nu merge de multe ori la apa.
Am fost mintzitzi prin meciuri de umplutura.

Ce mai vretzi sau ce mai vrea el acuma ? SA II COTIZAM SA SPUNEM CA E CAMPION..NU A FOST VREODATA NICI MACAR IN SUPER 10 daca s-ar fi facut acest turneu !

E sub Pascal,Froch,Dirrel verii,Groves,Ward,Kesler,Joe Lacy si nemai vorbind de Joe Calzaghe.

BUTE s-a strans latzul tata pt. tot ce ai facut prin minciuna te-ai mintzit pe tine ca esti campion…fals

Pt. apartamentul luat din banii bugetarilor pt gala furata din bugetul natzional pt pamintul de la Predeal…si inca nu e totul.

Hai papa Bute !

motanul incaltat (16 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 4:34

Ar trebui sa-i dam atentie doamnei…..meciul s-a jucat acum vreo 8 zile, deci inseamna ca textul a fost conceput ,refacut iar conceput …pina a iesit in forma asta finala…….din care intelegem si noi ca lui Lucian I-a fost frica sau ca nu e un boxeor de talie mondiala ci doar unul de….fatada….

Comentează