Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

În sfîrșit! Inteligența e sexi

Sau cel puțin carismatică. E zîmbitoare și plăcută. Și are fața și mintea lui Magnus Carlsen, noul campion mondial la șah La 22 de ani e campion mondial, primul vestic după Bobby Fischer, dacă acest lucru poate părea cuiva important. […]

luni, 25 noiembrie 2013, 10:25

Sau cel puțin carismatică. E zîmbitoare și plăcută. Și are fața și mintea lui Magnus Carlsen, noul campion mondial la șah

La 22 de ani e campion mondial, primul vestic după Bobby Fischer, dacă acest lucru poate părea cuiva important. La 19 ani era cel mai tînăr ocupant al primei poziții din ierarhia FIDE. Copilul minune, care la 13 ani era mare maestru internațional, iese din tiparele unui sport profund și dur în liniștea sa pentru că nu pare a fi tenebros și misterios pînă la intangibil ca alții din nobila sa breaslă.

Dacă îl privești pe Carlssen jucînd, tabla de șah se înseninează. Ciuful blond de păr după care se ascund ochii vii, atenți și gînditori în același timp, contribuie mult la imaginea luminoasă. Jucătorii de șah ne-au obișnuit cu nebunii, cu obsesii, cu malițiozități pe alocuri. Cu bizarerii.

Carlsen pare solar pentru că este aproape o vedetă obișnuită. Revista pentru femei Cosmopolitan l-a desemnat pe acest tip unul dintre cei mai sexi bărbați pe anul în curs și cred că aici l-a adus combinația de look simpatic și minte brici. Cui nu i-ar plăcea să aibă așa ceva?

Norvegianul a avut oferte să joace în filme, la Hollywood. A fost nevoit să refuze, nu din cauza devotamentului exagerat pentru șah și pentru mutările acestuia, ci pentru că nu a primit la timp permis de muncă în SUA. A apărut în reclame alături de strălucitoarea Liv Tyler. Omul are potențial de vedetă sub toate aspectele, dar creierul este marele amănunt care îl face rock star. Ați mai văzut de curînd pe undeva această rețetă cîștigătoare?

Cu un strop de invidie privesc către acest puști serios în ale lui, totuși glumeț și deschis cu lumea din afara regelui și a reginei. A ajuns unde și-a dorit și partea bună este că poate ajunge și de acum înainte exact unde își va propune. În plus, a avut mereu înțelepciunea să spună că, pentru el, cel mai important lucru din lume nu ar fi titlul de campion mondial sau gloria care va deriva din faptul că el însuși va deveni un reper în șah. Nu. Pentru el cel mai însemnat detaliu va rămîne unul singur: șahul va trebui să-l facă fericit.

Omenirea îi iubește pe charismatici, chiar și atunci cînd răsar dintr-un domeniu care nu aparține tuturor. Șahul reprezintă uneori un zid ridicat, iar Carlsen ar putea să dea o mînă de ajutor la spargerea acestuia. Cu o sinapsă surprinzătoare însoțită de un zîmbet larg și molipsitor.

596339-tag-reuterscom0000-binary-gm1e9bn01mr01-baseimage.jpg

Comentarii (20)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 11:23

Da…Carlsen este solar…el este vedeta sub toate aspectele …a avut succes si in tara noastra unde a castigat Turneul Regilor …
Sahul este un zid ridicat pentru romani …cel mai bun sahist al nostru Dieter-Liviu Nisipeanu…nu a trecut decat pentru putin timp o luna si jumatate bariera celor 2700 de puncte Elo…de atunci niciun sahist roman nu a depasit aceasta bariera …iar Carlsen are 2872 Elo…
Nu este poveste faptul ca suntem poporul cu cel mai slab I.Q. din U.E.

I.Q. (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 11:43

ovidiu_3003, mai taie din ele…da-le dracu…

Ramon (9 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 11:47

am trăit să citesc și asta! În loc să văd cum un puști de 22 ani întrece marile capacități șahiste ale acestei lumi (fără idolul copilăriei mele, Fisher), citesc despre frumusețea lui fizică. Poate pe tine te atrage și exc…, dar aș fi vrut să știu pe cine a întrecut, cu ce scoruri, eventual sa fi pus un filmuleț (suntem în deceniul filmelor pe net) cu desfășurarea câtorva partide, explicate de cineva specialist în domeniu, nu să-mi spui cât de sexi este.

Marian (5 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:37

Ramon, de acord cu tine pana la un punct. Dureaza 20 de secunde sa faci un google search:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaken_2013

Wicked (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:38

What, sexi?! Înțeleg că aspectul ăsta ține de gusturi și că acest calificativ e influențat și de mintea lui sclipitoare, dar băiatul are câteva trăsături specifice sindromului Down – fără a insinua că el chiar e atins de afeastă afecțiune. Merită respectat pentru realizările sale, dar mi se pare deplasat să-l calificăm drept sexi.

Adrian (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 12:47

Pai…a fost sexy si la sah! Cine urmareste partida a 9-a, cea in care Anand trebuia neaparat sa atace, este un adevarat orgasm prelungit! O incaierare de care pe care, unde Magnus a lasat o anumita slabiciune pe flancul regelui, insuficienta pentru a fi exploatata de Anand (totusi, la acel moment, campion en-titre). Practic, cu piesele pe centrul tablei, Magnus a acoperit suficient de bine ambele flancuri, iar Vishy a gresit monumental, intr-un final! Iar partida anterioara a fost un Ruy Lopez in care Magnus ne-a arata ca expresia „catenaccio” se potriveste si in sah. Anand nu a avut nici o sansa de a scoate mai mult decat remiza.

fazan (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:19

Hai mai las-o cu charismatic si zambitor. Tocmai, ca indianul a devenit chiar simpatic pe langa Carlsen care si dupa ultimul meci, tot plictisit era, a zambit cand i s-a amintit ca trebuie s-o faca.

firi (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:29

a dat Dumnezeu sa scrieti si despre asta. Gazeta Fotbalului si-a adus aminte ca se numeste „Gazeta Sportului”… Felicitari pentru articol!

mandeal (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 13:44

„este aproape o vedetă obișnuit”…
Ba nu, o vedeta obisnuita e aia cu aere, fite si 2-3 scandaluri pe saptamana. Nici vorba despre asa ceva la Carlsen
@wicked, cand ai sa mai cresti, ai sa fii uimit sa afli cate elemente compun caracterul sexy al unei fiinte. Nici pe de parte nu-s numai alea standard pe care ti le inchipui tu acum.
Oricum, ce spui acolo despre trasaturile lui Carlsen sunt exagerari rautacioase.

M. Dionis (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 14:50

Cuvantul „sexi” (sexy) nu are de-a face cu performata sportiva ci cu can-can-ul de proasta calitate. Ca o revista pentru ocupatul timpului prea liber al unor femei l-a declarat in acest fel nu este un motiv suficient de a construi un articol intr-un ziar sportiv plecand de la aceasta caracterizare.

SoimulPatriei (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 14:51

Imi pare bine ca cineva scrie in sfarsit despre sah care este sport, arta si stiinta in acelasi timp. De altfel sahul este foarte popular in Romania si ma surprinde lipsa de preocupare pentru popularizarea lui in publicatiile de sport . Referitor la Magnus Carlsen am de facut urmatoarele observatii:
1. La 23 de ani Magnus este deja unul dintre marii jucatori din istoria sahului alaturi de Kasparov, Fischer si Capablanca. Totodata mi se pare o persoana modesta si de bun simt, lucru rar intalnit in viata sau sport.
2. Contributia lui cardinala in istoria sahului este capaciatea de a castiga finaluri teoretic „egale”. Aceasta calitate este dublata de perseverenta, rezistenta fizica si o memorie fabuloasa. Carlsen a castigat multe finaluri in pozitii egale impotriva unor jucatori mari: Kramnik, Ponamariov sau adversarului din finala Anand. De fapt 2 dintre cele 3 partide castigate in finala au fost in finaluri unde si-a „torturat” adversarul.
3. Victoria lui Carlsen este un mare castig pentru un sport marcat de pregatirea excesiva a deschiderilor cu ajutorul computerului. Carlsen a adus un aer proaspat si ne-a facut pe noi milioanele de amatori sa privim sahul cu alti ochi. Succes in continuare!

leo_3004 (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 15:26

ovidiu_3003, este o mare eroare sa pornesti de la sah si sa argumentezi ca suntem slabi in IQ. Romanii sunt foarte buni la sah. Printre cei mai buni din lume. La ultimele olimpiade de sah am iesit in top 10 mondial cu ambele echipe, masculin si feminin. Asa ca nascoceste alte idei daca vrei se te convingi de coeficientul neamului, ca sahul nu tine.

Regele a murit, traiasca printul Magnus! « Sah cu Ceausescu (20 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 16:43

[…] Primul articol scris de catre Oana Dusmanescu poate fi citit aici În sfîrșit! Inteligența e sexi […]

Mihai (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 16:50

Intamplator (sau mai degraba nu:-)), cuvantul „sexy” apare in titlul articolului aparut vineri in Guardian. Vedeti si voi daca mai sunt si alte asemanari:
http://www.theguardian.com/sport/2013/nov/22/magnus-carlsen-chess-champion-glory

FairPlay (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 20:12

Nu ati scris nimic despre rezultatele echipelor romanesti la Campionatele Europene de Sah pe Echipe disputate la Varsovia intre 7 si 18 noiembrie.

Nu ati scris nici despre Cupa Cluburilor Europene de Sah desfasurata la Rhodos intre 19 si 27 octombrie.

Totusi au existat sahisti romani in ambele competitii, iar rezultatele lor ar fi meritat sa fie consemnate. Poate ca nu este nici unul la fel de sexy ca si Magnus Carlsen, insa ne-au reprezentat in aceste competitii si numele lor merita sa fie facute mai cunoscute publicului larg.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  25 noiembrie 2013, 20:53

Da leo_3004 este parerea ta ca esti bun la sah pe plan mondial …la ultima olimpiada am iesit pe locul 8 …la precedenta nu am participat …mai cauta si tu pe net si vezi ce locuri am ocupat la sah pe echipe …
Sahul pe echipe difera de sahul individual …si dupa raspunsul tau cred ca …cei care au facut sondajul au dreptate …Nu este sondajul meu e un sondaj pe care l am citit intr un ziar din Vest …Suntem tara cu I.Q. ul cel mai mic dintre tarile membre U.E. …daca nu ti convine du te tu in sat la tine si fa tu sondajul printre membrii comunitatii tale …

kobra123 (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 10:02

oana felicitari pentru articol. daca ai inceput poate mai gasesti continuari ca ai material.sahul stirneste interes major.

vlad t. (4 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 10:12

da, cum azis unu pe aici, ma intereseaza daca e mai bun ca Fisher, daca jaoca de la 4 ani, daca o sa innebuneasca la 44, si m-ar itneresa sa stiu si eu sah, de exemplu, ma intereseaza mai putin daca excita vreo fatuca cu mintea lui sexy. e penibil. adica ar fi asa, un fel de superman intelectual, adica. deci eu nu cred ca nicole kidman s-ar uita la el, cu tot coeficientii lui elo si melo si belo.

danb (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2013, 15:46

Carlsen se scrie cu un singur s http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_Carlsen.

ramon (9 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 19:37

@ Marian: merçi pentru link, dar … Atât timp cât dau bani pe gsp vreau să fiu informat cu desfășurarea meciului pentru titlul mondial, nu să caut pe wiki, acolo găsesc cam tot ce vreau, gsp măcar detalii de la titlul mondial să dea, așa cum s-a dat la Spasski – Fisher. ziarul de azi are de 2 ori mai mult spațiu ca în 1972 (an de glorie al presei noastre). Că e sexi, poate scrie in Libertatea, Click, Playboy sau OK, nu le iau, e treaba mondenului

Comentează