Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Torţa care nu va arde

Ruşii vor purta flacăra olimpică în spaţiu. Este obsesia lor reeditată după decenii, cînd cucerirea extraterestră, împărţită cu americanii, părea să fi ajuns la un armistiţiu

Dar nu. Unele idei fixe nu mor niciodată. Iar dorinţa de (supra)expunere, de exprimare […]

joi, 7 noiembrie 2013, 11:36

Ruşii vor purta flacăra olimpică în spaţiu. Este obsesia lor reeditată după decenii, cînd cucerirea extraterestră, împărţită cu americanii, părea să fi ajuns la un armistiţiu

Dar nu. Unele idei fixe nu mor niciodată. Iar dorinţa de (supra)expunere, de exprimare a unei dominaţii este preferata Rusiei, mai ales cînd vine vorba de Cosmos. Căţelul Laika. Iuri Gagarin. Acum şi flacăra olimpică, împrumutată pentru scurt timp din istoria universală şi oferită Olimpiadei de la Soci, cu emblema deschiderii şi a unei înălţări emoţionante.

Căci demersul e mişcător. Perechile de ochişori alungiţi de marţieni vor plînge de surpriză, probabil, la vederea torţei pe orbita Pămîntului. Poate vor veni şi cu ideea unor Jocuri Interastrale, în următorii ani. Lăsînd gluma la o parte, un simbol frumos înconjurat de o idee originală.

Care ar fi mult mai puţin deranjantă dacă ar fi venit din partea altcuiva.

Torţa olimpică va merge şi pe Staţia Spaţială Internaţională, dar va avea pe ea amprente ruseşti. Este foarte fină linia dintre advertising ieşit din îndrăznelile obişnuite şi o sfidare ceţoasă, împăienjenită. Pe staţie, din motive care ţin de domeniul ştiinţei, flacăra grecilor va trebui stinsă. Bine, acest lucru s-a mai întîmplat şi în anii trecuţi accidental, din cauza unui vînt haotic sau a unor proteste antiolimpism. Acum, va fi anihilată controlat, pentru că la bordul staţiei ar consuma oxigen preţios pentru cosmonauţi.

Desigur, dacă ne uităm puţin în spate, ruşii, vai!, nu sînt primii care îmbarcă torţa olimpică pe o navetă şi o trimit în afara Terrei. Americanii – haha! – au făcut deja gestul civilizator în mileniul trecut, în 1996, cu ocazia Olimpiadei de la Atlanta. Da, diferenţa e că atunci torţa nu a părăsit interiorul navetei Atlantis, acum ruşii o scot şi în vidul galactic, o nouă cucerire a tehnicii şi un nou motiv de laudă.

Ce mai contează cîteva milioane de dolari cheltuiţi la nota de plată a unei Olimpiade şi aşa cea mai scumpă din întreaga istorie? 40 de miliarde de euro, în contracte supraevaluate, în scurgeri financiare protejate de nori de influenţă. Toate cu semnătura lui Vladimir Putin, care vrea glorie în cer şi pe pămînt. Un moment de reafirmare a unui popor care se uită înspre stele cu jind şi dor, dar care nu poate accepta realităţile unei lumi terestre, care cuprinde, de exemplu, homosexualitatea cea scoasă în afara legii.

În 1957, Laika zbura în Cosmos şi cercetătorii ştiau că nu are şanse de supravieţuire. Înainte de lansare, unul dintre savanţi a luat-o acasă, pentru a se juca alături de copiii lui. „Voiam să fac ceva frumos pentru ea. Mai avea atît de puţin timp de trăit”, explica atunci Vladimir Iazdovski. Graţie evoluţiei ştiinţei şi a speciei umane doritoare de mari împliniri, flacăra olimpică se va întoarce din neant, după cinci zile de nimic. Vie şi nevătămată.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

cacarau (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 12:04

Sa inteleg ca o torta olimpica folosita de americani sa incendieze un bloc in Damasc, pentru ca apoi sa serveasca drept gratar pentru coacerea unui Big Mac, ar fi fost preferabila? Daca te-am bagat in ceata inlocuieste prima propozitie cu un alt simbol american: impuscatul in scoli, analfabetismul, 50 cent, etc.

stan (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 12:15

nu iti inteleg articolul. cred ca nici tu nu stii ce ai vrut sa spui de fapt. daca o trimiteau chinezii era mai bine pentru ca pe ei nu uram? sau cum?

adipocea (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 12:20

Un articol rusofob,politizat, care nu isi are locul intr-un ziar de sport…Ma si mir ca redactorul sef l-a permis, este o propaganda antiolimpism, un fel de boicot moral al unei Olimpiade care se desfasoara intr-o tara pe care Oana Dusmanescu(nume predestinat)nu o poate suferi… Adica atunci cand au scos-o americanii nu era nimic de comentat din partea noastra, atunci era vorba de maretia si democratia poporului american, acum, cand e vorba de rusi, e vorba de dementa si nevoia de imperialism si grandoare a poporului rus, Vladimir Putin, etc… Olimpiada de la Soci a costat cel mai mult din istorie dintr-un motiv simplu-rusii aveau de facut acolo o infrastructura de tip occidental, autostrazi, poduri, partii, gari, aeroporturi…Investitia asta reprezinta cam 60 la suta din costuri, structurile sportive in sine doar 40 la suta… La festivitatea de deschidere, care pun pariu ca o sa fie fabuloasa, Oana Dusmanescu o sa stea cu unghia in gat sau n-o sa se uite… Si, apropo, Oana, esti prost informata, homosexualitatea nu a fost scoasa in afara legii, este perfect legala, propaganda homosexualitatii printre minori a devenit ilegala…Probabil ca esti crescuta in genul ala de familie pe care il stiu, asa zisa de dreapta, unde parintii si-au dorit in sinea lor sa castige nemtii, unde Antonescu e admirat, unde rusii sunt un fel de ciuma a rasei umane pe pamant…Wake up, fa un drum la Moscova si Petersburg sa vezi nivelul la care e Rusia de vreo 7 ani incoace… Sau numara turistii rusi de pe plajele lumii… etc, etc… Invatati sa traiti cu ei, au scos capul in lume, au dat de bine, au dat de bani, si asta va deranjeaza teribil

ro (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 13:10

nu ati inteles nimic, sunteti niste imbecili, specific poporului astuia de cacat. foarte frumos spus tot ce s-a spus aici, din pacate va opriti prea adesea in fix cuvintele folosite pentru a nu le putea deduce sensul, ce dracu pana la urma limba romana e polisemantica si noi poliprosti.

Sorin (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 13:13

Ideea e ca se cheltuie prea multi bani pentru nimic. Nu vad simbolismul / plusul adus de trimiterea in spatiu a focului olimpic.

planetfun (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 15:03

adipocea – tot respectul . In sfarsit cineva care nu merge cu ochii inchisi spre vest…

radu m. (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 15:41

Cum zici ceva de olimpiada lor, cum se activeaza baietii de la „vocea rusiei” sa te combata.

Baieti, relaxati-va si lasati-l pe sefu’ sa va explice cum sta treaba: orice editie a jocurilor olimpice este un prilej de promovare a valorilor si intereselor tarii organizatoare. „It is known”, cum ar zice dothrakii. Sint unii care fac chestia asta cu bun gust si moderatie, vezi catalanii sau norvegienii, si altii care nu. Americanii au avut cea mai gretzoasa organizare a unor JO de pina acum (Atlanta, ’96) dpdv al subordonarii sportului unor interese economice si politice, iar rusii vor sa le fure acest titlu cu Soci ’14. Ideea de a trimite flacara olimpica in spatiu e cretina, indiferent cui i-ar apartine, iar Oana D. face foarte bine punctind acest lucru.

adipocea (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 16:05

Multumesc , planetfun, ideea nu e ca daca spui ceva bun de unii sau altii mergi numai intr-o directie. Eu iubesc vestul, am fost in America de patru ori, mi-a placut, dar sa scoti Rusia de pe harta lumii si a sufletului tau, sa amputezi o asemenea realitate gigant, plina si de bine si de suflet, si de rele si de toate, sa urasti o tzara si un popor doar pentru ca, parerea mea, semeni prea mult cu ea si vrei sa scapi de imaginea asta si sa pari altceva, mi se pare contra firii, contra naturii, o risipa, o punere de ochelari de cal…Eu abia astept Olimpiada asta, abia astept sa vad o Rusie civilizata acolo, au facut niste chestii fabuloase, o gara care arata ca o naveta spatiala, etc, abia astept sa vad ochii aia albastri in costumele populare la festivitate, abia astept sa vad o Rusie in normalitate. Oamenii nu inteleg ca avem nevoie de o Rusie linistita, cu bunastare, cu bani(inca mai au mult de tras, dar le merge bine acum), ca sa nu mai fie o Rusie agresiva si imperialista, iritabila si de temut. Mi-e frica doar de ceva ceceni nebuni, sa nu se autodetoneze pe acolo si sa strice tot, dar am incredere in serviciile lor secrete. La americani la Atlanta nu au putut evita, nici la Munchen, asta e pericolul care ne paste pe toti, terorismul, nu Rusia. Rusia vrea si ea sa o duca bine, dupa sute de ani de saracie si contraste

Emil (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 16:19

„Un moment de reafirmare a unui popor care se uită înspre stele cu jind şi dor, dar care nu poate accepta realităţile unei lumi terestre, care cuprinde, de exemplu, homosexualitatea cea scoasă în afara legii.”

Homosexualitatea este acolo unde trebuie sa fie, in afara legii. Aceasta este normalitate.

vlad t. (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 16:23

Americanii ii bat pe rusi si la prostie, si la megalomanie. Pina una alta, Rusia dupa Afganistan a facut un singur razboi, in Cecenia, SUA au facut -vreo 4 pe fata (Irak 1+2, Afganistan, Iugoslavia) si vreo 7 pe sub masa. Si sa nu uitam de destramarea Iugoslaviei, opera lui Bill clinton cu aghiotantul Hemluth Kohl. Si sa nu uitam de patriot act, abu ghraib si restul. Cine e mai grandoman? Mai cinic? Mai prost? Si ce treaba are sportul cu politica? Asta e un ziar de sport, de femei dezbracate sau de propaganda de trei lei?

667 (5 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 17:29

adipocea, cred ca tu esti vladimir putin deghizat. auzi, o rusie civilizata. faptul ca arunca 40 de miliarde pe geam si ca fac gari nu inseamna civilizatie. civilizatia incepe de jos, de la gradinite, din scoli. civilizatie inseamna libertate de exprimare, libertate religioasa, inseamna spitale, asistenta sociala, cultura. rusia a fost, este si va fi o tara inapoiata, indiferent cati bani vor cheltui pe olimpiade

adipocea (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 19:10

667, compara ce am scris eu, uman , argumentat, cu mizeriile pe care le debitezi tu, in totala, dar totala necunostinta de cauza(de unde naiba stii tu ,mah, cum sunt gradinitele si spitalele in Rusia, de unde stii tu de libertatea religioasa din Rusia, nu stiu daca ai vazut un rus in carne si oase in viata ta, doar la obor?!)… debitezi eternele clisee romanesti la adresa Rusiei… Daca ei sunt o tzara inapoiata, dupa standardele pe care le enumeri tu, noi , tara membra a UE, ce suntem? cum stam noi la ce ai spus tu? ce esti tu, Mafalda, de stii tu ce va ramane Rusia, adica o tzara inapoiata, dupa zisele tale?! By the way, desteptule, as vrea eu sa fiu un Vladimir deghizat, as duce-o putin mai bine ca acum…

Mircea (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 19:26

Si daca o trimit ce ? Foarte bine. in fond atunci cand facem lucruri noi ne auto-impingem spre mai mult, mai frumos.
Cat despre Cosmos, fara indoiala sunt in istorie cu cele mai marete lucruri.
Daca verificam cine au facut cele dintai aventuri de orice fel in cosmos…o sa ramaneti surprinsi.
Cand era URSS , SUA prospera ca avea un cometitor pe masura. acum parca toti stagneaza. Mandria prosteasca a dus la progres.

Tibi (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 20:20

@adipocea: nu te mai infierbanta atata. Rusia lui Vladimir Putin are o problema nu numai cu homosexualitatea dar si cu Green Peace, Amnesty International, toate minoriatile, advesari politici, presa, etc… Cu alte cuvinte: are o problema cu tot ceea ce nu intra in campul de vedere al lui Putin. Am prieteni rusi, intelectuali, care gandesc mai departe de o sticla de vodca si sunt ingroziti de ceea ce se intampla acum in tara lor. Ca au bani si construiesc autostrazi sau ca stau la soare pe plaja de la Monte Carlo nu inseamna ca au si civilizatie. Inseamna doar ca au bani, atata!
Putin le da inapoi rusilor acel sentiment nationalist care se transforma intr-un patriotism prost inteles si periculos, este singura lui arma prin care crede ca-si poate asigura mai departe postul de presedinte.
Pe plan international Putin incearca sa se profileze ca fiind un lider dar foloseste mijloacele anilor ”70 ceea ce nu tine, protestul impotriva olimpiadei de la Soci creste si m-ar bucura enorm ca aceasta olimpiada sa se transforme intr-un protest planetar impotriva nerespectarii drepturilor omului.

pawn (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2013, 23:39

mda… adipocea a cam spus ce trebuia.
dar se pare ca intr-o tara in care cea mai imbecila miscare politica (garda de fier) a avut atata succes si a lasat pui de legionari la atata amar de ani, faptul ca rusii au infipt steagul rosu pe reichstag nu poate fi uitat.

adipocea (13 comentarii)  •  8 noiembrie 2013, 1:00

Tibi, nu ai nici un prieten rus, intelectual, ai inventat treaba asta ca sa-ti intalnesti argumentele , demente… Daca ai avea prieteni, rusi, adevarati, nu ai folosi niciodata expresia” am prieteni care gandesc mai departe de sticla de vodca”… adica ai putea avea, dar aia nu sunt rusi adevarati… las-o moarta, sincer, ca nu te poti compara cu mine nici la cultura, nici la …nimic… cand eu stiam de Rusia si cultura ei tu stateai la coada la eugenii… poate daca macar atat…. eu , prietene, vorbesc engleza si italiana nativ aproape, fluent , literar, Florenta e orasul meu favorit din lume, alaturi de Vancouver, iar in Los Angeles am dormit cat nu ai dormit tu in vacante in viata ta… Scriu asta pentru ca am baut patru beri, altfel nu mi-as pune mintea cu o nulitate ca tine…

adipocea (13 comentarii)  •  8 noiembrie 2013, 1:01

Tibi, nu ai nici un prieten rus, intelectual, ai inventat treaba asta ca sa-ti intalnesti argumentele , demente… Daca ai avea prieteni, rusi, adevarati, nu ai folosi niciodata expresia” am prieteni care gandesc mai departe de sticla de vodca”… adica ai putea avea, dar aia nu sunt rusi adevarati… las-o moarta, sincer, ca nu te poti compara cu mine nici la cultura, nici la …nimic… cand eu stiam de Rusia si cultura ei tu stateai la coada la eugenii… poate nici macar atat…. eu , prietene, vorbesc engleza si italiana nativ aproape, fluent , literar, Florenta e orasul meu favorit din lume, alaturi de Vancouver, iar in Los Angeles am dormit cat nu ai dormit tu in vacante in viata ta… Scriu asta pentru ca am baut patru beri, altfel nu mi-as pune mintea cu o nulitate ca tine…

marian0904 (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2013, 1:12

Oana, linisteste-te. Poate ar trebui sa citesti ziarul Sportul popular din anii ’50. Am citit cateva ratacite de tata. Trebuia sa fie si ceva politic la adresa imperialistilor. Nu stiu de ce va mananca pielea pentru astfel de articole cu iz propagandistic? Oare despre sport s-a scris tot? Mai bine te documentai despre sportivii romani care ne vor reprezenta la Soci. Cine sunt ei? Unde si cum se pregatesc? Sau ramane sa-i intalnesti in avion. E mai usor sa te uiti la televizor si sa pescuiesti stiri din care insailezi articole de 2 lei.

Tibi (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2013, 2:55

@adipocea: hahaha, oohh jee ! Daca dupa 4 beri te crezi eruditul nr 1, ma intreb cum te crezi dupa o sticla de vodca ;)…probabil ca atunci te crezi egalul lui Michelangelo :).
Oare cat alcool aveai la bord cand i-ai raspuns lui 667? Sau mai bine formulat: cine credeai ca esti ? :))

667 (5 comentarii)  •  8 noiembrie 2013, 16:29

@adipocea: prostule, cum indraznesti sa vorbesti de libertate religioasa cand in rusia tocmai s-a dat o lege care pedepseste cu inchisoarea „ofensa” adusa religiei majoritare (ortodoxism)? esti si nesimtit. sau ca jegosul de putin are tupeul sa comenteze ca rusia e a rusilor si cui nu-i convine sa plece, cand rusia autentica e in realitate 10% din teritoriul actual al statului rus. rusia a fost, este si va ramane un stat inapoiat. are grija putin de asta

Adi (7 comentarii)  •  9 noiembrie 2013, 17:51

de fapt, rusii vor sa faca un experiment stiintific: vor sa verifice daca torta olimpica arde si in vidul cosmic, in lipsa de oxigen… 😀 HaHaHa!!!

california (4 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 16:55

imediat dupa 90, in special printre cei care au vazut putin dar vorbesc mult, au aparut doua lucruri la moda: sa-si exprime dispretul fata de rusi si sa critice casa poporului (by the way, una dintre cele mai frumoase cladiri din europa); ca cei actuali nu sunt in stare sa construiasca alta la fel e sigur, problema e insa sa nu o darame si pe asta, pt. ca aud ca pe terasele din fata vor sa faca tot felul de ciudatenii, iar pe dedesubt sa-i traga un tunel.
revenind la rusi, rusia a fost tot timpul tara mare; a dat omenirii multi oameni de cultura si stiinta; pe vremea urss-ului, trebuia practic sa faca singura fata, stiintific si militar restului lumii si a facut, dovada ca are material uman; acum este a 7-a sau a 8-a economie a lumii; cand discuti de rusia, practic discuti despre un intreg continent, cu potential si resurse imense; asa ca ma mir sa-i aud pe unii ca sunt intrigati ca rusii organizeaza campionatul mondial sau olimpiada; cu democratia, putin, religia si homosexualii e poveste mai lunga ce nu-si are rostul aici, mai ales ca lucrurile nu sunt intotdeauna ce par a fi, insa cateva sunt de mentionat:
-la putin nu vin camatarii de la fmi sa-i spuna ce si cum sa faca
– la rusi, celor care fura de la stat, pe linga puscarie (care la urma urmei nu-i incalzeste pe contribuabili), le sunt confiscate si averile, care imbogatesc astfel bugetul in cuantumul de cat au furat si pagubit
-olimpiada costa mai mult la ei pt. ca trebuie upgradata infrastructura iar ei stiu sa profite de fondurile comitetului olimpic, spre deosebire de altii care desi ar putea beneficia de 3-4 miliarde euro ca sa construiasca autostrada sibiu-pitesti (finantata 85% de catre ue), cu conditia sa mai puna si ei vreo 0,5-0,6 mld.euro, prefera in schimb cu acesti bani sa faca alta, nefinantata de ue si sa piarda restul de 85% care ar fi gratis
-europa, leaganul cruciatilor, a refuzat sa mentioneze in constitutia ei ca e crestina, iar pe homosexuali i-a acceptat demult; de sarbatori in us nu se mai spune Craciun fericit sa nu se supere unii, asta aducandu-mi aminte de mos gerila din comunism; la tv apar scenete in care actori de origine evreiasca il ironizeaza pe Dumnezeu sau credinta crestina, fapt ce nu se intampla niciodata cu cea evreiasca sau musulmana; iar cine zice ceva in defavoarea homosexualilor e pus la zid; pt. mine unul, dupa ce am vazut parade gay la londra sau sidney, devine reconfortant sa vad si corectia primita in piata rosie de catre internationalistii gay care vor sa promoveze “sportul” printre” inapoiatii” rusi;
asa ca probabil in unele locuri mai e nevoie si de un putin, altfel majoritarii pot deveni minoritari si a nu fi gay, ci un biet alb crestin, sa devina o povara serioasa.

adipocea (13 comentarii)  •  12 noiembrie 2013, 1:38

667, daca asta e nume de om sau nu de maimutza antropoida, cu care semeni mai mult dupa creier si exprimare(restul comentatorilor isi dau numele, probabil ca numele tau e atat de gretzos si idiot, ca ai preferat sa-l ascunzi in spatele unui cifru de doi lei) ,vreau sa spun ca, pentru faptul ca m-ai facut prost, in momentul asta, daca vreodata, ever, o sa aflu cine esti, o sa fie rau de tot pentru tine… asta pentru ca ai facut o injustitie, in sensul ca vroiai sa zici ca PROASTA E MA-TA, ADICA MAMA TA, BOULE! Ma-ta, adica fiinta care te-a conceput , impreuna cu tac-tu, si a facut greseala sa te si scoata in lume

Comentează