Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fereastra cu minge

World Cup la rugby e mai interesantă pentru englezi decît Cupa Mondială la fotbal. „A matter of perspective”, cum ar spune ei Calificată la World Cup-ul lui Blatter, Anglia nu pare să tresalte emoțional prea mult. Asta în condițiile în […]

joi, 31 octombrie 2013, 10:48

World Cup la rugby e mai interesantă pentru englezi decît Cupa Mondială la fotbal. „A matter of perspective”, cum ar spune ei

Calificată la World Cup-ul lui Blatter, Anglia nu pare să tresalte emoțional prea mult. Asta în condițiile în care competiția din Brazilia se întîmplă anul viitor, adică peste vreo trei săptămîni pe Pămînt, la cît de repede trece vremea în secolul acesta.

În schimb, faptul că Anglia găzduiește, peste doi ani, Cupa Mondială la rugby face ca atenția să cadă toată pe evenimentul acesta. O altă Cupă. Plină de culoare, plină de cunoștințe vechi și de întîlniri care se repetă tradițional. Într-o țară unde fotbalul există, solid și creînd istorie aproape după fiecare etapă din Premier League. Dar unde alte sporturi precum rugby, cricket, golf coabitează perfect la nivel uman și valoric, fără să facă zgomot cineva degeaba pentru hegemonie și importanță.

Zilele acestea, rugbyul este foarte prezent în presa din insulă. Nu că de obicei nu ar fi. Dar acum, cu doi ani înainte de Cupa Mondială, pregătirile devin arzătoare și personajele – eroi. Se scot din sertare oamenii din trecut. De exemplu, Jonny Wilkinson. Care vorbește despre felul în care a trăit Cupa Mondială din 2003, cînd Anglia a cîștigat titlul. Ies la suprafață declarații de genul: „Cucerirea acelui trofeu a fost problema carierei mele. Nu m-am uitat niciodată la televizor la finala cu Australia”. Cuvinte puternice, marketing emoțional perfect, focalizarea pe un lucru care se va întîmpla în 2015. Accentul pe tradiție, pe bijuteriile Coroanei rugbystice, pe succesul din trecut.

Dar nu numai.

Importanți sînt și frații Burgess, trei din patru convocați la naționala Angliei. Sau Sonny Bill Williams, jucătorul All-Black, pe care ziariștii îl numesc din 2013, fără tresărirea unui posibil risc, viitoarea vedetă a Cupei Mondiale.

Ce fac englezii cu ce este al lor poate părea, cel puțin pentru noi, pentru care fotbalul e început de epocă și sfîrșit de linie, o ierarhizare cel puțin bizară. Ignoră cronologia, se separă puțin de Rio 2014. Twickenham Stadium, locul celeilalte finale World Cup, cea din 2015, este un spaţiu mult, cu mult mai interesant.

Pasiunile vin în forme și mărimi diferite. Rotunde, ovale. Nu se poate spune că Anglia nu le deține pe amîndouă. Dar ce se petrece acasă e mai drag. Mai cald. Chiar dacă mai tîrziu. Și după o participare asigurată la întrecerea din Brazilia. E bine să ai mai multe lumi. Englezii știu asta. Ce norocoși!

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Dorin (14 comentarii)  •  31 octombrie 2013, 11:07

Frumos!

Vlad (1 comentarii)  •  31 octombrie 2013, 13:37

Foare bine descris! Aveti perfecta dreptate!

Felicitari pentru articol!

m&m (2 comentarii)  •  31 octombrie 2013, 14:25

Frumos articol! Ca o curiozitate, complementar cu CM la Rugby Union, între timp, Anglia (împreună cu Țara Galilor, Irlanda și Franța) organizează Cupa Mondială la Rugby League (fratele mai… diferit a rugby-ului pe care majoritatea îl știm). De urmărit!

Haka (1 comentarii)  •  31 octombrie 2013, 21:39

Frumos articol la care as vrea sa mai fac niste completari, frații Burgess joaca pentru Anglia la Campionatul Mondial de Rugby League care este putin diferit de Rugby Union. Anglia le organizeaza pe amandoua., League se intampla chiar acum iar Union, adica cel pe care il stim cu totii, in 2015. Cat despre Sonny Bill, el este o viitoare veche vedeta. El a jucat si la Campionatul Mondial de Rugby Union 2011 din Noua Zeelanda, iar acum este cu echipa Noii Zeelande de League si mai e si campion la box in Noua Zeelanda. Pentru iubitorii de league frații Burgess joaca in Australia la South Sydney Rabbitohs echipa patronata de actorul Russell Crowe iar Sony Bill a jucat pentru Sydney Roosters si se pare ca dupa Campionatul Mondial Rugby League se intoarce sa joace Rugby Union ca sa poata sa fie selectionat in All Blacks ptr Campionatul Mondial din 2015 din Anglia.

Cris (5 comentarii)  •  1 noiembrie 2013, 0:12

Asa e. La noi pare ca, inclusiv cand in alte sporturi aveam pe Gabi Szabo, Irina Sparlea sau Elisabeta Lipa, tot ce a facut Ceahlatul cu Brasov era mai interesant pentru vreo 80% dintre romani.

dan (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2013, 12:57

Asa este la altii, ei au si pretuiesc si alti sportivi; noi numai pe aia din „fotbalul” autohton. Ce sa faci alti copii din alte blocuri! De aia se si vad rezultatele!

Comentează