Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Nu e pentru oricine

Sala din Ploieşti, construită fără vedere la o poartă din tribune, arată, în mod egal, respectul autorităţilor pentru public şi pentru sport

Nu contează cum. Contează că sala Olimpia s-a consolidat. Un cuvînt ironic, ilustrat perfect de fotografia trimisă de […]

luni, 14 octombrie 2013, 10:33

Sala din Ploieşti, construită fără vedere la o poartă din tribune, arată, în mod egal, respectul autorităţilor pentru public şi pentru sport

Nu contează cum. Contează că sala Olimpia s-a consolidat. Un cuvînt ironic, ilustrat perfect de fotografia trimisă de un spectator unei publicaţii prahovene. Dacă acolo se va juca un meci de handbal, unii oameni, aflaţi în public, vor rata jumătate de acţiune. Ca o consecinţă firească a unui lucru făcut pe jumătate, doar ca să iasă la număr.

E adevărat, cîţiva plătitori de bilete doar, mai lipsiţi de şansă, vor avea parte de tratamentul acesta, aşa că nu e atît de important. Poate e momentul ca spectatorii să înceapă să participe şi mai activ la evenimentele sportive. Poate e momentul să îşi pună în funcţiune imaginaţia. Aşa cum au făcut proiectanţii, arhitecţii la rîndul lor. Dacă ei au putut, toată lumea trebuie să poată. În plus, premierul Victor Ponta şi alţi înalţi oficiali care au fost prezenţi la inaugurare au fost în stare să-şi folosească imaginaţia. Cum, ei au stat la tribuna oficială, nu pe locurile de la cucurigu care au vizibilitatea obturată? Ce trist pentru ei! Au rămas în neştiinţă.

Dacă imaginaţia nu vă ajută prea tare, atunci puţin stretching la gît nu a omorît niciodată pe nimeni. În plus, a te urca pe umerii vecinului care vede mai bine poate duce la legarea de noi prietenii, încă o calitate a sportului care nu trebuie neglijată. Să nu mai spună nimeni de aici încolo că aceia care dau bani publici pentru cauze inutile nu au şi scopuri ascunse, mai bune decît ideea iniţială. Sau, înainte de începutul meciului, crainicul sălii le-ar putea aminti sportivilor să aibă bună voinţa de a juca mai înspre centru. Dă-l naibii de semicerc! Cum s-a pitit el acolo, după Marele Zid de la Ploieşti!

Nu ştiu cine este cel mai ridiculizat în povestea asta. Oamenii din sală sau oamenii de pe teren. Probabil e o egalitate tristă, în locul de pe pămînt unde nu se face mai nimic, iar cînd se face, se face mecanic, de faţadă, cu însufleţiri false şi cu urmări hilare. Sportul merită însă mai mult, la fel şi cei care îl privesc din tribune. Sportul, bun sau slab, merită să se vadă. Poate e doar o scăpare şi nu trebuie subliniată la nesfîrşit sau exagerată. Cine ştie, poate are chiar cum să fie îndreptată. Dar gustul rămîne. Gustul nepăsării, al grabei fatale caracteristice, al inutilităţii.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Tenis (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 11:18

Acesta e otivul pentru care nu vom atinge niciodata pragul pentru a ajunge ca Germania, de exemplu.

deejay (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 13:41

Doamna ! Cred ca articolul e facut in „dusmanescu” in ceea ce ne priveste ! Eu am intrat pe el pt. ca in titlu se specifica ceva de sala sporturilor din Galati…observ ca totusi nu are legatura articolul decat cu sala sporturilor din Ploiesti….SOC ! :))

deejay (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 13:42

revin…titlul din GSP….

Ta’Vee (5 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 13:53

@deejay.

Ce ai tata?

bond (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 13:56

Mai trist esta ca si televizarea are de suferit, foarte greu de amplasat camere.

a (4 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:18

eh, hai sa vedem jumatatea plina a paharului, macar se vede la una dintre cele doua porti!
putea sa fie mai rau…

Cristian (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:28

bagati-i ba la puscarie si acolo bagati iar lege cu munca silnica, sa nu stea 14 ore pe zi la adapost, numai asa veti starpi furturile si hotia din prapadita asta de tara.

Cristian (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:32

da stiu voi ziaristii trebuie neaparat sa ne moderati pornirile justificate de frustrare si furie pe care le avem noi cei multi platitori de taxe si impozite, jefuiti cu acte in regula de administratorii abia alesi de o minoritatea, in tara asta blestemata. Foarte bine, moderati-ne si bagati-va capul in pamant facandu-va ca nu vedeti nimic, la fel ca ziaristii care cantau osanale nebunului de Ceausescu. Nu sunteti cu nimic mai buni decat aia.

fcp (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:43

Ca de obicei la Ploiesti nu se face nimic bun.Toate aberatiile astea vin din partea autoritatilor locale si a oamenilor incapabili ce s-au adunat acolo.Daca va uitati la stadionul „Ilie Oana” o sa vedeti intr-un colt o cosmelie a SRI.Nesimtitii nu au vrut sa se mute de acolo sa faca si baietii un stadion intreg.ASTA e ROMANIA.Ce mai conteaza un prost doi care platesc bilet fara sa vada o poarta la sala Olimpia.

Lereter (7 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:48

Un nou articol,de tip „Tolontan” !.Bai oameni buni,nu s-a furat nimic,nu a fost nimeni prost.Spatiile din zona de sus a tribunei pentru handbal sint neutilizabile,dar la volei,baschet,la spectacole,la alte utilizari sint perfecte.Ce voiati sa le zideasca ?.Vorba unuia Oana |dusmanescu scrie in „dusmanie”.Inteleg ca ziaristii trebuie sa produca si articole despre sport cu ” se fura,sint prosti etc”,dar ar fi cazul sa incercati a nu mai fi chiar penibili.Nu este nimic in legatura cu ce afirmati „respectul autorităţilor pentru public şi pentru sport” chiar se vede,construind o masemenea sala.

bogdan (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 14:50

intrebarea mea e daca s-a luat in considerare ca in sala respectiva sa se joace si handbal. dat fiind ca un teren de baschet are lungimea de 28m iar unul de handbal 40m, eu cred ca sala nu a fost proiectata pentru asa ceva.

dan (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 15:03

Mie imi place sala.Propun sa joace Burlacu numai in zona care nu se vede…:))))

dan (2 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 15:04

Si iacobescu…ar putea sta tot acolo…acolo poate sta in picioare tot meciul…:))))

adi (3 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 15:21

Ce conteaza?! Daca este vreo adunatura de partid baronii locali vor sta pe centru:deci se vede.Obiectiv indeplinit!Ce este ala handbal? Traiasca ciocoii vechi si noi .

victor L (12 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 15:32

Oana,
ai uitat sa pecizezi, ca Tolontan parca: sala a fost inceputa cind era Elena Udrea ministresa si, ca atare, e prima vinovata 😛
In rest toata lumea e absolvita; inclusiv ziaristii care ar trebui sa spuna mai multe si nu sa se bazeze pe o fotografie trimisa de un cititor.

gogu (4 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 16:02

pt. tenis: germania sa stea pe loc si nici in 100 de ani nu-i ajungem, la ce furaciune e in tara asta…….

marynboy (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 16:20

ar fi trebuit sa fotografiati panourile de la deschidere!cozma ,ponta,badescu……cred ca dupa articolele astea nu mai apareau…..le piteau pe toate!circuri de oameni,si ziaristii au stat si le-au cantat in struna pe jos pe la protocol!

Dave (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 16:28

in acest caz trebuie clarificat: de vina in primul rind sint „desteptii” de arhitecti/proiectanti, apoi constructorul nu a oprit constructia pt. rezolvarea situatiei si apoi cei care au preluat si platit pt. asta. Se fac greseli de genul asta tot timpul, in San Bernardino , Calif s-a construit un pod nou de cale ferata deplasat cu 30 cm de linia ferata care a trebuit apoi refacuta pe o distanta de 1 km la un cost de 100000 $. Politicienii in aceste cazuri nu au avut chiar nici o vina in afar de faptul ca posibil sa fi preferat aceste firme proaste contra unor ‘beneficii”. Cine a proiectat si cine a executat constructia salii si cum au obtinut contractele? Aceasta e intrebarea de baza, ca sa nu mai faca si alte boacane in viitor.

colonius (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 17:01

prostia romaneasca in toata splendoarea ei. ne place sau nu , asta santem.

florin (1 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 18:08

Probabil ca doar unul din nenumaratele furturi mici, de ordinea zilei care se intampla in Romania! Pana cand nu o sa se eradicheze mafia … nu avem nici o sansa. Astia de la conducere, putin cate putin, ne fac sa plecam toti din tara.. sa vedem care si unde putem. Te scarbesti cand vezi cum se fura cu nerusinare. Niciodata nu o sa le fie de ajuns ..

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  14 octombrie 2013, 19:57

Totu i inutil …

daniel (1 comentarii)  •  15 octombrie 2013, 11:01

Tot in Ploiesti,in zona de Vest,cel mai inalt bloc din oras,este nefunctional de peste 5 ani tot din cauza unor erori de proiectare.Ca la noi la nimeni !

Ottonelu (11 comentarii)  •  20 octombrie 2013, 20:34

Si la stadionul cfr cluj e exact aceeași problema. Pe lîngă faptul ca fierăria aia infecta e făcuta din podele de vagon, coloane de foraj si tabla de tanc, SUTE de locuri nu au vizibilitate. Nu ma refer la cucurigu, ci la locuri din rîndurile 1, 2, 3 și patru.
Si nu din cauza bannerelor fanilor, ci pur si simplu NU ESTE VIZIBILITATE!
Arhitectura paskany.

Comentează