Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Zăpezi fără noi

Jocurile Olimpice de iarnă aduc, o dată la patru ani, melancolia în sportul românesc. Melancolia unui lucru care nu s-a întîmplat încă

Din multe colțuri, Jocurile Olimpice de iarnă se văd mult mai frumoase decît cele de vară. Respiri mai […]

luni, 30 septembrie 2013, 10:51

Jocurile Olimpice de iarnă aduc, o dată la patru ani, melancolia în sportul românesc. Melancolia unui lucru care nu s-a întîmplat încă

Din multe colțuri, Jocurile Olimpice de iarnă se văd mult mai frumoase decît cele de vară. Respiri mai mult aer proaspăt, te învelești în pături colorate la competițiile de schi alpin sau de biatlon, te încălzești cu ceai sau cafea fierbinte, rătăcești seturi întregi de mănuși și fulare pe la poalele pîrtiilor.

Sporturile reci sînt, de fapt, colorate, vii, rapide, cu doza de risc inclusă, spectaculoase, unele cool de-a dreptul. Sînt calde și intense. Doar pentru români rămîn cu adevărat reci, ca în jocul de copii. Rece-rece, de neatins, un lucru atît de bine ascuns încît nu-l descoperă nimeni, niciodată.

2014 va veni cu întrecerile de la Soci, unde puținii români calificați – 11 pînă acum -, un fel de jamaicani la Olimpiada aceasta din munți și de pe patinoare, vor umple clasamentele în partea lor de jos, la etcetera și la puncte-puncte. Același chin ca la Vancouver, Torino, Salt Lake City. Același of prelung.

În afară de medalia de bronz din 1968, de la Grenoble, la bob două persoane, și locul 11 obținut de biatlonista Eva Tofalvi la Nagano, 30 de ani mai tîrziu, momentele românești nu sînt altceva decît niște amintiri meteorice. De pildă, a existat odinioară o echipă de hochei care mergea la Olimpiade. Dar și ciupituri dureroase – căzături, abandonuri și, cel mai frecvent, neparticiparea la multe dintre probe. Necalificarea. Inexistența. Pete albe pe zăpada albă.

Pentru România, cea mai apropiată experiență de o Olimpiadă a fost Festivalul Olimpic al Tineretului European, găzduit de Brașov în luna februarie. Eveniment plin și entuziast. Acum însă trimite un gust amar. Pîrtia Subteleferic a fost declarată cea mai bună din istoria FOTE. E firesc să întrebăm atunci unde este schiul alpin de pe la noi. Au fost și niște succese tricolore la competiția de la noi, rămîne de urmărit saltul de la juniori la seniori al medaliaților. Singurul pas înainte pe care România l-a făcut pe teritoriul sălbatic al sporturilor de iarnă ar fi dreptul de organizare a unei etape de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile, care va avea loc la Rîșnov după Jocurile Olimpice din februarie 2014.

Dincolo de magnetismul unei mari competiţii, dincolo de sărbătoarea unei noi Olimpiade, noi rămînem, încă o dată, fără eroi. Desigur, îi vom alege dintre scandinavi, dintre ex-sovietici, dintre canadieni sau americani, ca să dăm concursurilor o miză. E totuși Olimpiadă. O Olimpiadă care ține în miezul ei melancolia și deșertăciunea unei absențe continue. Absența prin semiprezență.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

LoneWolf32 (4 comentarii)  •  30 septembrie 2013, 12:53

Cand o sa investim si noi serios poate o sa obtinem ceva… oricum la JOI e mult mai greu sa iei medalii pentru ca sunt mult mai putine si probele sunt dominate de germania rusia norvegia sua

gogu (4 comentarii)  •  30 septembrie 2013, 15:58

pai romanului ii place iarna sa stea cu burta pe soba, sa manance porc si sa bea vin, ce-i trebuie fugareala?

nicu (1 comentarii)  •  30 septembrie 2013, 16:15

Din nefericire, sintagma cand o sa investim si noi mai mult poate o sa obtinem ceva nu isi are sustinerea. Cel putin din ceea ce am sa povestesc mai jos.
Sunt director sportiv al unei mici asociatii – club sportiv – care are ca ramura de activitate sportul gratiei gimnastica ritmica. Dincolo de marile hatisuri birocratice ale faptului ca nu suntem federatie independenta de federatia de gimnastica, cei din cadrul federatiei ne-au urat succes la cererea noastra de a ne pune o sala pentru sportivele noastre. Pentru ca ei nu au cum sa ne ajute. Le-am cerut si antrenor si au zis ca nici aici nu au cum sa ne ajute. Asa ca ramane sa ne carpim le-am raspuns. Si raspunsul a fost pe masura! DA!!!! am trecut apoi la faza II anume salile e sport ale scolilor si am intrat in cea mai oribila concentrare de interese. Nu vrem sa facem doar fun vrem sa facem si performanta. Ori, pentru gimnastica ritmica,trebuie o sala mare, inalta. raspunsurile au fost diverse si oribile uneori motiv pentru care am mers la administratia scolilor si de aici intr-o alta poveste. Dar lucrurile acestea mi-au subliniat ca chiar daca vrei sa arunci ceva bani in sport, daca nu se castiga de pe urma acestei activitati decat performanta/onoare/respect, atunci multa sanatate si poate reusim sa ne facem antrenamentele undeva in camp printre oi si capre!
Iar povestea e lunga si interesanta, poate daca cineva are interesul sa o publice vom fi deschisi sa o si dezvoltam.
Nu e vorba doar de bani, mai e si de educatie. nu exista educatia pentru miscare si performanta asa cum exista in Slovenia, Croatia, serbia, bulgaria etc – cu rezultate bune la jocurile olimpice de orice fel – ca sa nu aducem in discutie alte state care au potential financiar.

edi brasov (2 comentarii)  •  30 septembrie 2013, 18:19

sant unii sportivi ( ski alpin ) care isi platesc stagiile de pregatire din buzunarul propriu , ce draq de performanta sa le cerem…noi nu investim N I M I C dar visam campioni si campioane…sa fim seriosi….sporturile de iarna nu sant sustinute cu absolut nimic…F.O.T.E a fost organizat la brasov ,iar primarul mai avea nevoie de vreo 350.000 euro pt. a finaliza organizarea…iar ,,guvernul,, a trimis banii echipei de fotbal pandurii tg. jiu pt. renovarea stadionului….deoarece primarul din brasov nu era in partidul (cu cascavalul )…nu poti face performanta cu asemenea interese….la sectia de patinaj nu a fost aprobat buget , deoarece un ungur , face pe desteptul (ameninta subalternii cu pistolul ) si nu vrea sa-si dea demisia din functie (o functie in care nu a realizat absolut nimic)…deci…asa tara…asa rezultate/..

max (1 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 6:16

ok…o domnisoara sau doamna care se hotareste sa vb despre un subiesct foarte important…
e un fel de punctul pe i ,o atingere la urzica sau o muscatura de ardei iute…..care doare nitel dar se atenueaza si se uita.sint uimit totusi de reactia cititorilor..only 4????
pai brasovenii astia isteti,prahovenii,covasnenii..ca pe acolo e treaba dau numai vina pe unul si pe altul???nu vreau sa dau exemple de la finlandezi si suedezii ca nu suporta tastatura ,dar mai nou multe alte tari sint reprezentate ft bine….si pina la urma la ce sintem noi buni romanii?

TOP ştiri şi ziare online – Dispariţia sportului (20 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 15:58

[…] Olimpiada de iarnă de anul viitor, scrie Oana Duşmănescu, s-au calificat, deocamdată, 11 sportivi români. Eu zic să oprim risipa. Să […]

vlad t. (4 comentarii)  •  1 octombrie 2013, 16:07

Piturca nu imi place deloc. absolut deloc. dar a zis si el ceva. bun. „Nu sintem Brazilia, sa ii batem pe toti” Sau, ca sa nu sune asa defetist, sa ne gindim ca nici noi nu avem cidru, dar nici englezii nu au tuica…

Comentează