Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Plînsul și viitorul

Lacrimile lui Radamel Falcao înseamnă mai mult decît un „Adios, Madrid!” Înseamnă o răscruce, o posibilă răsturnare de destin fotbalistic.

Bărbații care plîng din cauze sportive – Radamel Falcao, Roger Federer, Brett Favre – sînt înțeleși de semenii lor mai […]

luni, 3 iunie 2013, 11:14

Lacrimile lui Radamel Falcao înseamnă mai mult decît un „Adios, Madrid!” Înseamnă o răscruce, o posibilă răsturnare de destin fotbalistic.

Bărbații care plîng din cauze sportive – Radamel Falcao, Roger Federer, Brett Favre – sînt înțeleși de semenii lor mai mult decît cei care plîng, de pildă, din motive amoroase. Despărțirile de echipe, de suporteri, trofeele cîștigate care, deși le aparțin pentru totdeauna, se îndepărtează, și fizic, și ca amintire. Toate acestea emoționează pe bună dreptate.

E greu să te desprinzi de un loc unde te-ai întîlnit atît de natural cu succesul, dar cel mai greu este să o iei de la capăt într-un loc nou, necunoscut. Din fericire, de cele mai multe ori nu ne dăm seama că mai degrabă pentru asta ar trebui să plîngem, nicidecum pentru ce am lăsat în spate. Radamel Falcao pleacă de la Atletico Madrid, locul trei în campionatul spaniol, deci cu pașaport și cu forțe de Ligă, la AS Monaco, formație care în sezonul viitor european va sta cuminte la ea acasă. Multora alegerea lui Radamel Falcao li se pare cel puțin bizară, iar alții spun că, de fapt, alegerea nu a fost a lui.

Pe de altă parte, Monaco se rebranduiește puternic și s-a poziționat deja drept viitorul mare pericol pentru supremația lui Paris Saint-Germain în campionat. Iar Falcao are, și teoretic, și practic calitățile de a desăvîrși o echipă. O altă echipă clădită pe bani mulți de un miliardar rus ambițios, unde orice mare semnătură obținută reprezintă un pas excelent către obiectiv. Rămîne de văzut cît de bun este acest plan și în ce măsură va funcționa.

Pînă atunci avem un bărbat din America de Sud și lacrimile sale sincere pentru locul și oamenii pe care îi părăsește. Un om vădit sentimental, a cărui carieră se identifică armonios cu istoria contemporană a fostei sale echipe. Cu un gest firesc și care ne va întîrzia pe retină pînă la următorul exemplu de sportiv semnificativ care descoperă, dintr-un motiv sau altul, dintr-o mare reușită sau dintr-un eșec, poarta plînsului. Iar momentul filmat în care puștii de la Atletico se reped înspre Falcao, formînd un gard de emoții în jurul și parcă nelăsîndu-l să plece, pe mine m-ar fi făcut să mă gîndesc să rămîn. Poate și el a avut, de fapt, aceeași senzație, prins în inelul viu al celor mai mici fani.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Liviu Popa (1 comentarii)  •  3 iunie 2013, 15:17

Zdreanta de jucator, a plecat doar pentru bani!

Tataee (3 comentarii)  •  3 iunie 2013, 15:50

daca era asa inamorat de Madrid, ramanea. sa fim seriosi, banul dicteaza lacrimile.

mihaic3001 (1 comentarii)  •  3 iunie 2013, 16:37

Fotbalist adevărat ! Până la urmă, mi se pare normal ca la un moment dat să plece la bani mai mulţi, oricâte sentimente sunt în spate. Cred că marită respectat atât de cei de la Atletico Madrid (suporteri, echipă, angajaţii clubului), cât şi de toţi microbiştii ptr. ceea ce a făcut în fotbal până acum. Să nu uităm şi de golurile de pe Naţional Arena din acea finală cu Bilbao, prin care cred eu, a încântat şi pe microbiştii români. În Franţa nu cred că-i va fi uşor, dar cred că se va impune. În fond, poate că şi clubul a forţat plecarea sa, gândindu-se la câştigurile financiare.

Mirko (1 comentarii)  •  3 iunie 2013, 18:17

Nu are ce manca si de aceea plange.

Corneliu (1 comentarii)  •  3 iunie 2013, 18:36

Sa-mi spuneti care jucator mare a ramas toata cariera la o echipa mai mica in istoria fotbalului contemporan. Cred ca Falcao si-a dorit sa ramana, dar clubul si-a dorit banii pentru ca jucatorul era, poate, la maximul carierei sale; daca rata momentul transferului, clubul putea pierde multi bani. Transferul la acest moment a fost dorit mai mult de club decat de jucator. Asa cred.

LEFTER POPESCU (6 comentarii)  •  4 iunie 2013, 12:13

iata ce spune Regulametul : Faptele de care este acuzat Gigi Becali se încadrează, judecând din punctul de vedere al regulamentului , la Articolul 60, punctele 1 şi 9 …. La punctul 9 se spune ca sancţiunile fiind îndreptate numai către persoana care „promite, oferă sau acordă sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele într-un joc de fotbal…”….Iar la punctul 1… Potrivit prevederilor acestui punct din regulament, există pericolul „retrogradării primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară” în cazul în care Gigi Becali ar fi „promis un avantaj nejustificat unui jucător în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF”. …Practic, daca comisiile FRF si ale LIGII vor respecta Regulamentul , Gigi Becali va fi condamnat pentru corupţie, conform articolului 60, punctele 1 si 9 coroborate, considerându-se faptul că jucătorii Universităţii Cluj au fost „determinaţi să încalce statutele şi regulamentele”. De aici urmează sancţiunile, cea mai gravă fiind retrogradarea. Ori Gigi Becali a incalcat Regulamentele cu varf si indesat pentru a obtine in propriu interes foloasele materiale : Dau 1.700.000 euro ca sa castig apoi 10.000.000 euro .

Fotbalist (1 comentarii)  •  4 iunie 2013, 19:31

Liviu Popa@ Zdreanta de comentator

alexu (13 comentarii)  •  5 iunie 2013, 7:00

@Corneliu, Falcao nu a dorit deloc sa plece. Si nici clubul sa-l dea. Numai ca Atletico Madrid nu detinea 100% drepturile federative ale lui Falcao. Cum nici Santos nu detinea de exemplu 100% drepturile lui Neymar. Au fost firmele care il detin in coprorietate si care au presat clubul sa-l vanda. Atletico nu sta atat de bine dpdv financiar, oferta era de nerefuzat si era o singura echipa la ora actuala care putea sa dea suma asta (fara alti jucatori la schimb cum vroiau City si Chelsea). Jucatorul a fost fortat sa plece, asta este fotbalul actual. Degeaba are el 14 mil, nu murea de foame oricum, avea bani suficienti sa traiasca 10 vieti. Dar dpdv sportiv este un mare pas inapoi, o stie si el dar din pacate nu a avut ce face. Neymar a fost fortat sa plece, dar la Barcelona. Din pacate pentru Radamel, a fost fortat sa plece la o echipa cu mult inferioara din toate punctele de vedere. Indiferent de cati bani o sa bage rusul, Monaco nu este un brand.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  6 iunie 2013, 8:59

Emotionant !!! Mi a placut mult articolul …

comment (1 comentarii)  •  7 iunie 2013, 9:41

frumos articol! bravo!

mariandtru (1 comentarii)  •  9 iunie 2013, 3:30

D-na Oana va rog sa luati atitudine fata de ceea ce se intampla in liga 2 in acest moment, nu este normal ceea ce se petrece cu Rapid Suceava, regulamentul FRF spune clar ca nu se mai pot juca meciuri dupa incheierea sezonului competitional, iar Sportul nici nu mai trebuia reprogramat.

Comentează