Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Amar şi nedrept, timpul…

La 30 de ani, unele sporturi te consideră bătrîn şi te scuipă. În altele, 30 înseamnă siguranţă şi şanse

Jocurile Olimpice de la Atena de acum opt ani, într-o vară, s-au disputat, parcă, săptămîna trecută. Opt ani au trecut într-o […]

joi, 13 decembrie 2012, 12:19

La 30 de ani, unele sporturi te consideră bătrîn şi te scuipă. În altele, 30 înseamnă siguranţă şi şanse

Jocurile Olimpice de la Atena de acum opt ani, într-o vară, s-au disputat, parcă, săptămîna trecută. Opt ani au trecut într-o clipire de pleoape şi, deşi în cîteva zile vine 2013, unii se mai întreabă ce-au făcut cu 2007 sau pe unde l-au rătăcit pe 2009. Camelia Potec ştie sută la sută însă că ea nu l-a risipit pe 2004. Cea mai preţioasă medalie olimpică s-a agăţat de gîtul ei după proba de 200 de metri liber. Ca ieri se petrecea asta, nu? Silueta lungă a Cameliei ieşind din bazin şi umbra ei de învingătoare lungită şi mai tare pe pereţii arenei. Nici umbrei nu-i venea să creadă că perechea ei materială a ieşit campioană olimpică de pe culoarul 1, cel al defavorizaţilor.

Aşa e la 22 de ani, trupul şi mintea împreunate fac miracole într-un sport în care, uneori, deja la vîrsta aceasta se încheie socotelile. Mai ales cînd avem exemplul lui Missy Franklin, care acum cîtva timp se gîndea foarte serios să înoate şi pentru echipa liceului său. Nu ştiţi cine este Missy Franklin? Este o înotătoare americană care la Londra a cucerit patru medalii de aur şi una de bronz. Missy are 17 ani. În 2004, cînd Camelia înhăţa titlul olimpic, Missy avea 9 ani. Missy s-a dus şi la Olimpiada de la Beijing, la 13 ani. Vedeţi cam cît de crud şi aberant e timpul? Şi cît de valoroasă este, cu adevărat, performanţa Cameliei Potec?

Românca a perseverat, a continuat să creadă. A intrat în bazin, făcînd uitat aurul din 2004, şi a încercat şi alte medalii. Iar acum, la aproape 31 de ani, s-a împăcat cu apa care i-a adus şi bune, şi rele, şi a decis să se retragă pe uscat. Dificilă decizie, nu numai pentru ea, ci pentru un întreg sport care în România este departe de a da pe dinafară măcar de promisiuni, dacă nu de certitudini.

În plus, e greu să te gîndeşti că la 30 de ani viaţa ta se va schimba, că trebuie să se schimbe. Nu, nu la 18-19 ani ca la gimnaste, deşi şi acolo sînt excepţii. Nu cînd ai ieşit din adolescenţă. Nu, nici la 40, cum fac unii scrimeri, pentru care vîrsta e catalizator, aducînd experienţă şi strălucire. La 30, în mijlocul vîltorii, cînd alţii şi-au creat deja rutina pe jumătate ucigaşă, pe jumătate liniştitoare, tu începi o nouă viaţă, existenţa de peştişor se încheie, branhiile se acoperă, iar aerul de afară poate fi dăunător şi debusolant, cel puţin pînă cînd te obişnuieşti cu el. Dar după aceea totul va fi OK.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Adrian (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:04

Frumos…pacat ca n-a fost apreciata la adevarata valoare, ca si in cazul altor mari campioni…de, n-a dat cu piciorul in minge si a fost si o prezenta discreta in viata privata…oricum, succes in viata, cand o usa se-nchide, o fereastra se deschide altundeva

Andrei (4 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 14:49

vreme trece, vreme vine…

nu putem decat sa ne adaptam

bingo (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 15:35

o campioana! a tinut inotul romanesc in spate chiar si la 30 de ani (incredibil sa mai fii la nivel inalt in acest sport la varsta asta), iar in cariera a obtinut niste performante imense, mai ales daca ne raportam la ce conditii a avut. mult succes in continuare!

CARLOS (4 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 19:47

MULT SUCCES IN ACTIVITATEA VIITOARE,CINSTE EI CA NE-A DUS FAIMA TARII PE TOT GLOBUL PAMANTESC SI NE-A FACUT SA NE SIMTIM MANDRI CA SUNTEM ROMANI.Pacat ca atat inotul cat si alte sporturi cu mari relizari nu se bucura de mediatizare ca si fotbalul.

rominho (2 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 23:17

Trist dar adevarat. Timpul trece peste toti, indiferent ca e campion sau looser.

No9 (2 comentarii)  •  14 decembrie 2012, 2:14

Iti multulesc, Camelia, pentru vointa si determinarea pe care le-ai aratat de-a lungul tuturor intrcerilor in care ai reprezentat Romania. Cinste tie pentru performantele pe care le-ai obtinut atat in competiile nationale, cat si in cele internationale.

Dincolo de rezultate si statistici, cred sincer ca esti o persoana inteligenta, care isi va gasi noi motivatii si noi teluri in ‘noua’ viata. Ca atlet ai demonstrat o abitie uriasa, copletata si de o putere de sacrificiu „hors norme”.

Sunt convins ca disciplina si perseverenta care te-au carcaterizat ca sportiv te vor ajuta sa reusesti si de acum inainte.

Mi-ar placea sa stiu ca vei citit acest comentariu. De aceea si tin sa adaug ca, dincolo de consideratia pe care o am pentru sportiva Camelia Potec, ti-am amirat mereu si frumusetea fizica. Ai fost sirena natatiei in ultimul deceniu.

Sarbatori fericite, Camelia !

P.S. Un mare mersi si celei care a scris acest articol.

Comentează