Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Adevăratul X-Factor

Oare ce îți trebuie – sau ce îți lipsește – cînd îți alegi să practici un sport extrem în locul unui sport “normal”?

Un maraton, de pildă, e îngrozitor. E tot chinul de pe pămînt, ți se termină aerul, ți […]

luni, 10 decembrie 2012, 8:02

Oare ce îți trebuie – sau ce îți lipsește – cînd îți alegi să practici un sport extrem în locul unui sport “normal”?

Un maraton, de pildă, e îngrozitor. E tot chinul de pe pămînt, ți se termină aerul, ți se termină energia, iar picioarele, picioarele parcă nu mai au nici început, nici sfîrșit. Unii nu pot încheia niciodată un maraton. Unii nu pot nici măcar să-l înceapă. Nu doar bariera fizică e cauza, ci mai ales cea psihică. Uneori justificată.

Cu toate acestea, maratonul nu este considerat o probă extremă. Asta mai ales de cînd niște minți care se plicitiseau, probabil, închistate în cei 42 de kilometri au inventat ultramaratoanele, alergările pe trasee montane sau prin deșert, curse care durează sute de kilometri și cîteva zile bune.

Nevoia de a depăși limitele proprii stă, cel mai probabil, la temelia alergărilor, zborurilor, schiului, triatlonului, cățărărilor extreme. Dar ce nevoie mai este și aceasta? Aceea de a demonstra că ești mai sportiv decît, să zicem, un scrimer sau un handbalist, care depune cantitatea convențională de transpirație și efort? Aceea de a te înscrie într-o categorie diferită? Aceea de a-ți supăra într-o oarecare măsură trupul și de a-l îndemna să răspundă, la fel de supărat, făcînd performanță după performanță?

Dar ce-ți lipsește oare atunci cînd te apuci să-ți storci organismul? Unii spun că extremilor le lipsește o doagă, dar, cu siguranță, trebuie să fie ceva mai mult decît atît. Ar fi prea simplu ca nebunia să stea la temelia sporturilor exagerate, căci ar însemna să vedem în jurul nostru foarte, foarte mulți indivizi care aleargă în mîini pînă la piață sau care coboară clădirea corporației la care lucrează pe frînghie, în loc să folosească liftul.

Se zvonește că practicanții de sport extrem aleargă sute de kilometri dintr-o suflare sau se aruncă de pe un munte înghețat cu snowboard-ul ca să umple un gol din viața lor. Sau ca să uite ceva. E dramatică și nedreaptă sentința aceasta. Mai ales că, de cele mai multe ori, este aruncată de cei care se împrietenesc excesiv cu frigiderul pentru a umple un gol din viața lor.

Eu cred că uneori, în lumea plină de rutină, de plictiseală, o disciplină X e tot ce trebuie pentru a asigura, paradoxal, echilibrul. Că pasiunea pentru aceste sporturi, care locuiește chiar în miezul inutilității lor aparente, apropie nebunii de acest fel și îi pune să inventeze noi provocări.

Într-o zi, Olimpiadele X vor fi Olimpiadele obișnuite. Ce va urma atunci?

Comentarii (10)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 20:57

Un articol minunat…un articol care te face sa meditezi …toti dar absolut toti ar trebui sa practicam un sport sau macar sa facem miscare zilnic …

rsgf (1 comentarii)  •  10 decembrie 2012, 22:45

Respect.

Gabriel (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 0:26

Mi se pare incredibil articolul. Cum la fel mi se pare incredibil cum un ziar de sport poate publica articole antisportive. Să vă fie rusine !

Dorin (14 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 10:57

Nu stiu ce sa zic de X games astea ale tale.
A reusit cineva sa masoare cantitatea de efort depusa de un handbalist pe timpul unui meci ? Intre sprinturi repetate, alergare in pas adaugat, aruncarea mingii, coordonare ochi-brat-alergare, luptele cu adversarii in atac si aparare…
Un fotbalist de CL alearga 10-122km intr-o ora jumate, da’ intre timp mai si da cu piciorul in minge, mai ia si mai da un ghiont, mai sare, mai baga o alunecare…
Un rugbyst de H-Cup baga si el vreo 8-9 km, participa la 10-15 gramezi, da vreo 15 placaje, mai ia vreo 15, mai da si primeste vreo 10-15 pase, sare dupa baloane, se apleaca dupa ele, impinge in 8-9 spontane si 5-6 moluri…

Comparati va rog aceste eforturi variabile si ce e drpt cu pauza cu efortul liniar al unui maratonist sau cu cel al unui skateboarder, surfboarder, catarator, etc…

Mi-ar place sa am cifre :))

Daniel (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 12:26

Slovenii au o convingere: Orice sloven trebuie sa urce pe varful Triglav (cel mai inalt din Slovenia) macar o data in viata. Eu cred ca orice om merita sa incerce sa alerge un maraton. Este o exeperienta care transforma o persoana. „Granitele nu sunt limitele”, iar la nivel fizic maratonul este distanta care ne demonstreaza acest lucru. Anul trecut am alergat 10 maratoane, iar 6 in 6 luni pe toate continentele. Am exagerat un pic. Cred ca limita o stie fiecare, dar cred ca este bine sa ne gandim la linia dupa care pasiunea devine viciu. Sa alergi 2-3 maratoane intr-un an este ok, dar sa alergi 25 de maratoane cred ca este viciu. Am doi amici care anul acesta au atins aceasta cifra. Alergarea ne face bine: fizic, psihic, intelectual, emotional. Cand pasiunea pentru alergare ne domina viata, atunci mai binele devine raul binelui. Oare „calugarii maraton” , care alearga 100 de maratoane pe an stiu ce fac? http://www.youtube.com/watch?v=S06oMxdt40A

dan (1 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 13:57

Nu stiu ce vrea sa spuna d-soara (sau d-na) in acest articol, dar un lucru este clar: este clar ca nu a facut sport in viata ei

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  11 decembrie 2012, 14:02

dan,
ba a facut 🙂

marathon7500 (2 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 0:26

„Un maraton, de pildă, e îngrozitor. E tot chinul de pe pămînt, ți se termină aerul, ți se termină energia, iar picioarele, picioarele parcă nu mai au nici început, nici sfîrșit. Unii nu pot încheia niciodată un maraton. Unii nu pot nici măcar să-l înceapă. Nu doar bariera fizică e cauza, ci mai ales cea psihică. Uneori justificată.”

Parca recunosc stilul lui Emilian Isaila, jurnalist si maratonist. El mai are descrieri din astea SF-Drama-Thriller…Hollywood 2012 🙂
Ideea e buna dar mai trebuie lucrat putin la continut…va stau la dispozitie pentru un viitor articol

Gica Perpet (30 comentarii)  •  12 decembrie 2012, 12:00

doamna Oana, d-stra ati alergat vreodata la un marathon, daca tot descrieti chinurile unui marathonist … si daca da, în ce an si la care marathon, suntem tare curiosi sa aflam … merci pentru raspuns.

stef (1 comentarii)  •  13 decembrie 2012, 6:19

Va urma, normal …firesc…Olimpiadele Y. 😛

Comentează