Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Frontul de Est învață lucruri noi

Ați auzit? S-a dat pămîntul cu fundul în sus. România și Japonia au făcut schimb pe hartă Serios. Japonia începe să-și extindă talentele sportive în discipline la care acum 10 ani nu visa. La care nici fizicul, nici tradiția nu-i […]

luni, 12 noiembrie 2012, 1:48

Ați auzit? S-a dat pămîntul cu fundul în sus. România și Japonia au făcut schimb pe hartă

Serios. Japonia începe să-și extindă talentele sportive în discipline la care acum 10 ani nu visa. La care nici fizicul, nici tradiția nu-i recomandau pe niponi. În schimb, România a devenit o țară a organizării perfecte, a muncii cu cap și a eficienței, așa cum apare acest cuvînt scris în dicționar.

Nu. Numai prima parte este adevărată. Japonia se dezvoltă în sport și, în drumul ei minuțios și planificat, i-a găsit pe români pe post de pernă de ascuțit ghearele.

Săptămîna trecută, în preliminariile pentru Jocurile Olimpice de la Sochi, din 2014, hocheiștii niponi au trecut de „naționala” României cu 2-0. E adevărat, turneul a avut loc la ei acasă, în orașul Nikko. E adevărat, clasamentul mondial plasează în acest moment Japonia deasupra României. Asiaticii au un avantaj de 5 locuri, 22 versus 27. E adevărat că scorul nu e mare. Dar e la fel de adevărat că înfrîngerea aplicată de japonezi, urmată de cea identică adminstrată de sud-coreeni tot în grupa de calificare, lasă de tot în urmă anii trecuți, cînd, cel puțin cu echipele asiatice, hocheiștii de pe la noi erau cocoși.

Ca și cum bătaia de la hochei pe gheață de la ei de acasă nu ar fi fost suficientă, japonezii ne-au mai   arătat o dată cum se face treaba și la București. De data aceasta, temuții rugbyști din Ţara Soarelui Răsare au dat de pămînt cu „stejarii”, cam desfrunziți oricum în ultimii ani și cu crengile la pămînt. 34-23 într-un meci test, prima victorie în Europa a băieților kamikaze din toată istoria lor. Urmează meciul românilor cu SUA peste cîteva săptămîni, mi-e teamă rău de ce-ar putea să ne facă și americanii.

Că japonezii au un jucător de tenis în primii 20 ai lumii la simplu – pe Kei Nishikori – și românii nu, mai treacă-meargă. Că la Olimpiada de la Londra s-au clasat pe locul 11, iar România pe locul 27 este ceva obișnuit și așteptat, ceva venit din diferențele de bugete, de preocupare, de programe de pregătire. Dar că și teritoriul jocurilor de forță este ocupat de băieții kamikaze, asta vine ca o poveste ușor absurdă și care ar trebui să dea de gîndit celor ce, într-un fel sau altul, mai guvernează sportul românesc.

Ca să ne scuturăm din inerție și din prezentul uscat, ne trebuie și nouă un cutremur supărat, urmat de un tsunami și de un mic dezastru nuclear. Din fericire, nu la propriu.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

CORNELIU (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 14:21

sunteti in mare eroare!! La campionatul mondial, grupa B, organizat de Romania acum douazeci si ceva de ani Japonia facea egal si ne invingea pe propriul patinoar Flamaropol, asa ca o infrangere, acum cu 2-0 acasa la ei este un scor mai mult decat onorabil cu Japonia.

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 14:24

Si Romania a invins o data SUA.

Marius Matache (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 14:27

Totul se reduce la investitii, mai ales in sporturile de echipa – baze sportive, antrenori pregatiti, nu cei care merg pe principiul Halagian „il injur de ma-sa ca sa ii ridic moralul”, vitamine (ca tot e la moda – vezi Steaua), preparatori fizici capabili. Delegatia nationalei de polo a Romaniei la Olimpiada a inclus 18 persoane: 14 jucatori, antrenorul Istvan Kovacs, antrenorul secund Cipriani Cimpianu, presedintele FR Polo, Anatol Grintescu si nea Mitica – masor, preparator fizic, delegat, practic, om bun la toate. Sambata am fost la meciul de rugby – delegatia japoneza era ceva intre CIA si NASA. deci nu va mai mirati ca ne depasesc.

vlad (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 15:00

Care este problema ca ne bat la sporturi de forta??? Sa nu uitam totusi ca Japonia este patria sumo-ului :). Japonezii nu sunt atat de mici de statura ca alte tari din extremul orient… de-a lungul istoriei dieta lor nu s-a bazat exclusiv pe orez ca in China sau Indochina

hahaha (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 15:17

e vorba de conditii si devotamentul pentru tara, cum vreti voi sa joace ungurii pentru Romania? e vorba de diurne luate de la guvern si sute de euro, pe ei nu ii intereseaza cat de putin Romania, apoi japonezii investesc in sport, iar noi culegem roade cu patinoare,sali de sport construite in anii 60′ 70′. usor cu summo si cu traditiile. ungurii nu vor sa faca cinste Romaniei si atat !

TINUTU’ SECUIESC PAMANT ROMANESC !

hahaha (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 15:19

Romania i-a invatat hochei pe Elvetia pe Norvegia si acum sunt tari care ne dau 10-20 la 0 fara probleme, e vorba ca noi doar prin sport ne putem face cunoscuti international, dar cum USL SI ARD fac parte din PCR e greu !

DC (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 15:20

Japonezii au peste 100 000 de jucatori de rugby, Romania undeva in jurt de 8000 (cifra umflata cea reala este in jur de 4000). Antrenorul Japoniei este Eddie Jones cel care a jucat finala Cupei MOndiale Cu Australia in 2003. In campionatul Japoniei se platesc cele mai mari salarii din lume si joaca staruri cen Brad Thorn, Sonny Bill Wiliams, etc. PS. Japonia este patria Judo-ului, Sumo-ului si a multor alte sporturi de contact, de unde mirarea?In plus au o populatie de peste 100 milioane de locuitori …

emil (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 15:57

As fi vrut sa citesc articolul… Da’ m-am lasat. … Soci ! … Nu, Sochi!.. Hai, pa!

kermit (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 16:17

de acord cu voi, dar se pare ca ultima parte a reportajului nu v-a mai interesat: ne-au batut la rugby!!!!!!!!!! La Bucuresti. Sportul in Romania nici macar in campania electorala nu este bagat in seama.

Tavi (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 16:37

Japonezii au in fiecare oras, in fiecare cartier cate un patinoar, bazin de innot, teren de tenis, de gold, de baseball, de fotbal, sali de forta etc. Cand om avea si noi 10% din infrastructura Japonezilor, atunci sa dam din gura si sa avem pretentii.

ingineru’ (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 16:53

Sochi? De ce nu Soci? Daca nu scrii denumirea originala, cu caractere chirilice, de ce sa scrii denumirea englezeasca a unui oras, si nu cea romaneasca? Dubios…

ovidiu-3003 (166 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 16:58

Acest articol a fost scris pentru cei care au ochi de vazut si urechi de auzit.Sa vedem cu ce rezultate vin reprezentantii nostri de la Soci.Respect Oana Dusmanescu!!!

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 17:17

Sochi, Soci – cand scriu Kliciko sunt certata ca de ce nu scriu Klitschko :))

dan (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 19:05

ok,la hochei nu zice nimeni ca raportul suturilor pe poarta a fost de 55-8 :))) Deci noroc cu portaru …cu putin noroc putea fi un 20-1 lejer.
Nimeni nu zice ca la rugby au obtinut prima victorie din istorie in europa!! Nimeni nu zice ca galatiul si zalaul si-au batut joc de competitiile la hanbal jucand ambele manse in deplasare …rezultatul ? zalaul calificare in ultima secunda cu niste amatoare si galatiul invinsa la 3 goluri in ambele manse. Nimeni nu zice ca la baschet vicecampioana finlandei a batut campioana romanicii la 40 de pcte diferenta sapt trecuta. Nimeni nu zice ca jolidon e ciuca batailor in liga (jucand doar cu romance,oltchimul are noco cu stranierele).Nimeni nu zice de echipele de volei care cu exceptia la tomis nu castiga niciun set liga (competitie in care au primit wild-card). HCM la handbal ciuca batailor…..asta e tara in care traim si noi in sport nu mai existam in europa asta decat cu amintirile.

dan (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 19:10

sa mai zic de dinamo cupa cev? 0-3,0-3 cu niste olandezi care au venit cu 6 juniori? La tenis avem aceleasi sperante si cu chiu cu vai intra una in top 50….tot la handbal pe brailence le-au calcat tancul rusesc 22-28 sambata,la baschet fete targoviste cu tot wildcardul ei si cu managementul de achizitii penibil e ciuca batailor in euroliga avand buget mai mare ca multe dintre competitoare. Iar satu mare are infrangeri fara sanse pe mai departe.
Olimpia cluj a fost cea mai slaba din liga sapt trecuta pierzand cu 1-7 la general,iar csm oradea la polo infrangeri pe linie (tot wildcard primit).
Ar mai fi infrangerile cu turcii la handbal :))) odorhei pierzand la 9 goluri la istanbul…si la fotbal 1-3 cu galata si vedem radiografia sportului romanesc. Ungurii au succese pe linie (si ii injuram toata ziua ca ce buni suntem noi la sport fata de ei,ei luand locul 8 la olimpiada) iar la nivel de echipe de club zburda in toate competitiile cu 2-3 echipe. sarbii la fel,ucrainienii si polonezii sau grecii nu mai zic. Noi ramanem cu amintirile si ne comparam cu bulgarii si vecinii de peste prut si raportat la numarul de locuitori suntem cei mai slabi din toata europa :))

effe994 (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 19:41

nu cred ca trebuie sa fii geniu sa-ti dai seama ca totul vine de la bani,..patinoare,antrenori de calibru ,suplimente,stimulente financiare pt. jucatori..etc,mai ales in sporturile acestea de contact

nagy erno (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2012, 20:02

@pentru HAHAHA inteleg ca ai un dinte impotriva ungurilor ,dar in nationala de rugby a fost un singur ungur csabi gal, plus un georgian naturalizat, restul de 13 jucatori au fost romani get beget. rezultatul de numai 2-0 impotriva japoniei la hochei este unul surprinzator de strans pentru cei care cunosc hocheiul fata de diferenta de valoare dintre cele 2 echipe japonia jucand cativa ani in grupa de elita alaturi de canada,sua,rusia etc. inainte sa spui rautati nefondate mai informeaza-te.

stergalulsecuiesc (2 comentarii)  •  13 noiembrie 2012, 11:22

Me daca ai facut un scor strans nu inseamna performanta !!! Intr-un turneu de precalificare nici macar de calificare performanta inseamna sa te califici !! Scorul strans e datorat faptului ca sa folosit autobaza lui Cartu Gliga. Sa nu fii in stare sa dai macar un gol e dezastru. Marea vedeta si speranta si talent Gliga jr. nu e in stare sa dea un gol la acest nivel. el e golgheter cu aia slabi

adrian (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2012, 6:31

sunt foarte trist ca se intampla aceste lucruri,m-as bucura insa daca japonezii s-ar apuca intr-o zi si de ‘manele’ sper ca baietii kamikaze sa aiba succes si aici

Mardare (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2012, 6:15

Numai 2-0 cu Japonia la hochei nu e rau.
La cite patinoare sint in Romania si citi practica sportul asta nu stiu la ce va asteptati.
Romanii privesc de sus popoare mai serioase decit ei pentru ca vorba ceea … nu esti prost destul pina nu esti si fudul.
Si ma bucur ca cineva isi aminteste ca Romania batea USA prin 77-78 numai tin minte exact.

Mardare (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2012, 6:43

Daca nu prinde nationala canadiana (desi ma indoiesc) poate reusiti sa-l convingeti sa vina sa joace in nationala ROmaniei (Filipine nu cred ca are nationala de hochei pe gheata):
http://en.wikipedia.org/wiki/Mathew_Dumba
Asta daca nu il iau nemtii intii.

winner (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2012, 16:48

Mai Oana Dusmanescu, la hochei japonezi ne-au fost mereu superiori, asa ca nu vad unde e surpriza, poate doar scorul mic cu care ne-au invins, asa ca mai informeza-te inainte sa scrii un articol.

Comentează