Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Toată lumea rîde, cîntă şi dansează

Inclusiv Mike Tyson vrea să cînte şi să danseze. Cînd s-a ciobit atît de rău lumea aceasta?

Nu că ar fi ceva rău. Cu toate acestea… Vorbim despre ditamai Iron Mike, care s-a decis să ia lecţii de canto şi […]

luni, 17 septembrie 2012, 11:00

Inclusiv Mike Tyson vrea să cînte şi să danseze. Cînd s-a ciobit atît de rău lumea aceasta?

Nu că ar fi ceva rău. Cu toate acestea…
Vorbim despre ditamai Iron Mike, care s-a decis să ia lecţii de canto şi să joace în comedii muzicale. De la Tyson cel violator pînă la Tyson cel artist este o cale lungă şi întortocheată. Lecţia e una simplă: sensibilitatea se ascunde uneori bine în spatele unor urechi de adversar muşcate sau după nişte petreceri monstruoase, al căror personaj central era. Unii spun că Mike ar face orice pentru bani, deoarece a pierdut averi întregi şi sărăcia nu este defel o pernă confortabilă pentru fostul campion al greilor.

Preschimbarea lui din bad boy în îmblînzitorul de porumbei sau în dansatorul de step de pe Broadway se plimbă însă undeva între falia ipocriziei şi cea a disperării. Cam cîte cariere poţi schimba ca să ajungi la aceeaşi concluzie? Mike Tyson a făcut un singur lucru bine. A boxat. Sînt foarte multe voci care spun că acum nu se mai luptă nici un greu aşa cum o făcea el. În rest, nu s-a prea descurcat. Nu e o nenorocire, este un adevăr. Nu a fost suficient de deştept să se agate de bănuţii pe care i-a cîştigat ca sportiv.

Cam cît de sucită poate fi viaţa că să-l transforme pe cel mai mare bătăuş al tuturor timpurilor într-un Fred Astaire nefiresc? „Vreau să dansez şi să joc în comedii muzicale. Nu mai vreau să fiu băiat rău”, aşa a spus el. La auzul acestor vorbe, cred că o steluţă şi-a dat ultima suflare şi s-a stins sus, pe cer, de nervi şi uimire.

Unii băieţi răi continuă să supravieţuiască în lumea asta urîtă, uneori potrivnica băieţilor răi şi total nedreaptă cu aceştia, tocmai pentru că aşa sînt ei. Modificările de atitudine sînt la fel de bine venite în cazul lor cam cît preschimbarea unui diamant, chiar neşlefuit, în praful aşezat pe mobilă. În general, bărbaţii periculoşi îşi pierd şarmul şi succesul cînd devin mieluşei. Iar trecerea lui Tyson îi face pe toţi durii pămîntului să tremure, să aibă frisoane de panică. Uitaţi-vă ce se poate întîmpla cînd cel mai şmecher cedează! Meciul cu urechea smulsă de pe capul lui Evander Holyfield este un amărît de film pentru copii comparativ cu scenariul horror al renunţării la sine.

Nu cred că Tyson are vreun fan pentru documentarele despre zburătoare de pe Animal Planet sau pentru emisiunile în care îşi povesteşte viaţa romanţat. Pe Mike Tyson lumea îl iubea pentru că era o brută. Acesta este adevărul.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Xbotz (1 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 11:30

Maik Tayson nu are cum sa fie comediant.Cand te uiti la el iti vine sa plangi nu sa razi.Nu imi prea plac aceste articolo scrise de Oana Dusmanescu dar acesta chiar este bun si realist,foarte bine scris.

Flaviu (1 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 11:47

Tyson a jucat deja in „Hangover” si a facut-o chiar bine, desi era un rol micut.

alex (17 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 12:35

Fara suparare, ce rost are articolul asta? Nu avem nevoie de un articol in care sa ni se spuna ca Tyson face asta pentru bani. Este clar ca lumina zilei. NU are voce, nu are talent de dansator. Singura lui menire pe lumea asta a fost sa boxeze si a avut o sansa (mare de altfel) sa devina cel mai bun din istorie. A irosit-o datorita prostiei crunte si a anturajelor dubioase. Un Mike Tyson in forma maxima spulbera orice adversar. As fi avut la vremea aia curaj sa pun pariu ca omul putea sa „dovedeasca” intr-o seara 2-3 pretendenti la titlu, unul dupa altu. Tyson a fost, este si va fi o fiara. Pacat ca a devenit o fiara de circ, care toarce mieros si se lasa mangaiata pe cap, doar ca sa obtina o bucatica de „carne”. Este cel mai trist exemplu din istorie, de irosire al unui sportiv absolut fabulos in anii de glorie.

Andrei (1 comentarii)  •  17 septembrie 2012, 20:17

Iron Mike rămâne totuși un nume în boxul la supergrea, indiferent ce ar face el acum. La începutul anilor ’90 nimic nu era mai tare ca stânga lui, un asemenea sportiv se naște o dată la 100 de ani!

dada (1 comentarii)  •  20 septembrie 2012, 4:04

insa nu mi se pare normal sa urmaresc champs league pe al jazeera dot com doar pentru ca unii din romania au infiintat un post de televiziune ! e ca si cum, in revers, tu imi iei monitoru oficial si eu iau o decizie care ar trebui sa se publice in monitor, iar tu imi spui … sorry, this channel is offline ! sa va fie rusine !

Comentează