Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fuga, o stare

Foarte mulţi români iau parte la competiţii epuizante de alergare sau ciclism. O modă sau calea de salvare din inerţie?

Nu ştiu dacă v-aţi dat seama, dar, de cîţiva ani buni încoace, lumea aleargă. Aleargă cu nesaţ, aleargă cu antrenamente […]

luni, 9 aprilie 2012, 11:09

Foarte mulţi români iau parte la competiţii epuizante de alergare sau ciclism. O modă sau calea de salvare din inerţie?

Nu ştiu dacă v-aţi dat seama, dar, de cîţiva ani buni încoace, lumea aleargă. Aleargă cu nesaţ, aleargă cu antrenamente grele, aleargă organizat, chiar dacă alergătorii aceştia nu sînt profesionişti. În timpul săptămînii, sînt tipii aceia în costume cenuşii sau negre care lucrează cu sobrietate şi rigoare în corporaţii. Sînt publicitarii mai relaxaţi pe dinafară, dar plini de deadline-uri şi idei pe dinăuntru. Sînt fete şi femei – au costume-taior, muncesc în birouri, sînt oameni de marketing, sînt planneri, sînt superviseri, sînt traineri. Şi au şi alte meserii cu nume noi-nouţe, la fel de noi pentru lumea noastră precum aceste maratoane, semimaratoane sau concursuri de Iron Man epuizante pentru mase. Ca şi cum job-urile lor de avocaţi, manageri sau analişti IT nu i-ar surmena suficient.

Să alergi mult a devenit mai mult decît o modă. A devenit o goană disperată după porţia de sănătate, un antidot la statul pe scaun, pupat calculator, mîngîiat smartphone pînă la delir. Oamenii de pe scaunele ergonomice fug ca şi cum ar fugi pentru vieţile lor, iar răutăcioşii îndrăznesc să spună că aceştia fug inclusiv de vieţile lor. De stres, de repetiţie, de asfalt, de şefi, de ei înşişi, de varianta lor statică.

Dar alergătorii din birouri se mîndresc cu locul 11.326 de la semimaratonul de la Berlin. În competiţia din mintea lor, cea mai ascuţită dintre toate, ei au învins. Cine e pe locul 1 nu are nici cea mai mică importanţă. Ei şi-au făcut treaba, au terminat o cursă care i-a golit de energie, limitele au fost depăşite. Obiectivul următor – următoarea cursă.

E o armă alergatul acesta modern, urban sau scos în natură. Arma omului de oraş, obişnuit pînă de curînd să fugă doar după autobuz sau metrou. Declaraţia universală a drepturilor cetăţeanului care ştie să conducă şi maşina, dar şi bicicleta. Medicii au o singură obiecţie la acest efort colectiv, care uneori se întinde pe distanţe mult mai lungi decît un maraton olimpic. Ei spun că astfel de exerciţiu fizic împins la limită uzează celulele pe care le conţine, fragil, organismul unui om.

E adevărat, un singur individ a ajuns să le poată face pe toate. Să alergi 42 de kilometri este la îndemîna multora, nu, nu vor cuceri aurul la Olimpiadă, asta este pentru cei cu adevărat antrenaţi, dar propriii demoni au fost deja călcaţi în picioare. Cu timpul stă cam prost omul nostru, alergătorul de oraş. Timpul cronometrat în antrenamentele sale de aparate subţiri, aproape inexistente, ca să nu rămînă prea mult despărţit de computere, de cifre.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Ciprian Ilie (17 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 13:34

Propun…http://www.youtube.com/watch?v=-fPZL3OVeeU

Mircea D (1 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 17:28

Bun articol dar am o precizare:
Eu unul alerg dimineata cate 10km si sunt intro super forma toata ziua…. deloc surmenat!
In zilele cand nu alerg se simte imediat! 🙂
Alerg si semimaratoane dar nu in fiecare zi caci s-ar schimba radical sensul mesajului meu! 🙂

Daniel (1 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 19:26

Alergarea te ajuta sa-ti descoperi mecanismele pentru care ai fost proiectat. Este distractiva, energizanta, sanatoasa. Devine contraproductiva cand se transforma in viciu.
Medicii care spun ca alergarea te uzeaza sunt cei care nu fac sport, ci doar au citit despre sport.Viata sedentara te uzeaza mai mult decat alergarea, exact cum o masina care sta doi ani in garaj functioneaza mai prost ca o masina care face 1000 km pe saptamana.

Ma intreb daca Oana alearga sau doar scrie despre alergare?! Felicitari pentru subiectul despre alergare.

Ce simpatici sunt ziaristii burtosi, cu cercane care-si sau cu parerea despre sport, mai ales despre fotbal.
Daca toti romanii ar alerga 30 de minute de 3 ori pe saptamana lumea ar fi mai buna, mai relaxata, mai productiva la locul de munca si ai vedea pe strada si oameni zambind.

Tavy (2 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 20:39

Bravo, excelent articol. La noi daca alergi pe strada, rade lumea de tine, ia uite si la habaucul ala, deh, natie de retarzi. Cat despre mine, din pacate nu prea am timp sa alerg, in schimb o fac zilnic, 10 minute dus, 10 minute intors, de si pana la statia de autobuz/tramvai. Si ma simt de minune!

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 21:10

Daniel,
eu nu alerg. pana acum 4 luni am practicat scrima – amatoriceste vorbind. intentionez sa ma intorc 🙂

Spectator (1 comentarii)  •  9 aprilie 2012, 22:18

Frumos articol, dar mult prea optimist. Ar fi superb ca alergatul să fie chiar un sport de mase, însă realitatea este că cei care aleargă sunt încă o minunată excepţie. Mă uit la mine. Am jurat că mă voi apuca de alergat. De când? De mâine. Mi-am luat de mai multe ori câte un echipament complet de jogging şi în fiecare seară, când ajung acasă, mă uit pe fereastră pentru a mă asigura că mâine dimineaţă voi fi acolo jos în stradă pregătit de marea cursă. Însă, aici începe bucla temporală … iar şi iar acelaşi angajament. Oare câţi or fi ca mine, aşteptând după perdele semnalul izbăvitor ca să înceapă marea cursă … dar parcă prea obosiţi după o zi de muncă ca să mai schimbe costumul cu treningul de alergare?

Haideţi staţi liniştiţi! De două săptămâni mi-am luat bicicletă şi am mers deja vreo 100 km prin împrejurimi. Deci … curaj oameni buni … se poate!

adrian (1 comentarii)  •  10 aprilie 2012, 11:10

Misto prinsa ideea. Ma gandeam ca daca trag tare este posibil sa ies la maratonul de la Paris (15 aprilie) pe undeva pe la locul 7000. Daca intarzii 5 minute, se face locul 8000. Cine ajunge pe locul 1? Hm, ce conteaza….

vasco (54 comentarii)  •  10 aprilie 2012, 16:39

Alergarea nu e pentru speciile inapoiate,ele fug doar de pericol,in rest le place la umbra unei terase cu berea si gratarul in fata sau cu onirismul si onanismul date de calculator.E o utopie sa-si imagineze cineva ca romanii vor face vreodata sport de masa,sportul ca educatie elementara a vietii sanatoase.

De ce alergăm? » alerg, deci exist! (20 comentarii)  •  10 aprilie 2012, 17:15

[…] asemănătoare, mai exact de ce aleargă oamenii, își pune și Oana Dușmănescu, de la Gazeta Sporturilor. Varianta sa de răspuns este ceva mai simplă: alergarea de astăzi ar fi un fenomen care e și o […]

Mihai (1 comentarii)  •  10 aprilie 2012, 19:18

Eh, la noi sunt cam 400 de participanti la un maraton (cursa de 42,195 km). Depinde, multi dintre alergatori sunt destul de egocentrici si tin lungi teorii despre modul de viata sanatos si depasirea limitelor personale. Altii pentru ca se simt bine. Contribuie, la hmm, dezvoltarea personalitatii, induce un spirit de autonomie, depinzi de fortele proprii etc.

Since 1907 (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 5:46

Putini se apuca de jogging(si nu ma refer la maratoane,ci in general) fiindca le place la nebunie.Cei mai multi se apuca de alergat atunci cand realizeaza cat e de sanatos,fiindca de sanatate tuturor de pasa.Plus de asta,toti vrem sa fim in shape; unii platesc pretul pentru asta altii nu.Nu e chiar usor sa ai un program de alergat in fiecare zi sau la doua zile,si sa iesi afara ca ploua ca ninge si sa alergi.Este cand nu ti arde sa mergi nicaeri sa alergi iar atunci doar motivatia si angajamentul luat te fac sa ti respecti programul.

Cristina (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 10:59

Vad din ce in ce mai multi oameni alergand prin parcuri. Poate era neobisnuit acum cativa ani, dar acum au devenit parte integranta din „peisaj”. Indiferent de motivul fiecaruia, important este ca se simt mai bine dupa o sesiune de alergat (sau orice alt tip de sport). Pacat ca nu se pune mai mult accent pe sport in scoli.

acela (1 comentarii)  •  11 aprilie 2012, 20:33

la moda e azi fuga de raspundere. Mircea Sandu si Mitica Dragomir fug de mama focului de raspunderea pentru distrugerea Craiovei. Justitia deja s-a pronnuntat si a zis ca nu a existat motiv pentru dezafilierea Craiovei. Mitica si Sandu fug de orice declaratie pe tema asta, si mai nou schimba vorba cu finala Europa League. Dar ei ar trebui sa raspunda pentru faptul ca sistemul LOR in FRF si LPF a permis distrugerea unui club de renume al Romaniei, pe motive imaginare.

dan (7 comentarii)  •  12 aprilie 2012, 13:10

Cei care alearga de zor, afara sau pe banda, ar putea sa-si ataseze cite un dinam la fiecare picior. Astfel ar putea produce putin curent care ar fi inmagazinat intr-un acumulator si ar putea fi folosit ulterior. Deci satisfactia ar fi dubla, nu?

Comentează