Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Zidul

“Doctorul” Vitali Kliciko a operat corect sîmbătă seară. Dar parcă nu la fel de precis ca în alte ocazii.

Fraţii Kliciko sînt ca o minusculă, dar intimidantă armată de Terminatori. Cînd apar, umăr la umăr şi aproape traşi la indigo, […]

luni, 20 februarie 2012, 11:27

“Doctorul” Vitali Kliciko a operat corect sîmbătă seară. Dar parcă nu la fel de precis ca în alte ocazii.

Fraţii Kliciko sînt ca o minusculă, dar intimidantă armată de Terminatori. Cînd apar, umăr la umăr şi aproape traşi la indigo, te aştepti ca în spatele lor să se mai încoloneze alţi cîţiva fraţi Kliciko, la fel de mari, la fel de impasibili, la fel de boxeri ca primii doi.

Sîmbătă seară, la Munchen, Vitali şi-a păstrat centura WBC la categoria grea în faţa britanicului Dereck Chisora, care nu s-a limitat însă la a fi pechinezul furios şi muşcăcios de dinainte de meci. Chisora s-a dat la leu de mai multe ori în afara ringului, dar i-a rezistat cu cinste şi înlăuntrul lui. Douăsprezece reprize întregi, pe care nu mulţi le vedeau întîmplîndu-se înainte ca lupta să înceapă.

Englezul lăsase pînă atunci impresia că ştie doar să dea palme peste cap şi să scuipe, măcar atît, să facă puţin show înainte să intre în maşina de tocat carne marca Vitali Kliciko.

Sîmbătă seară, Vitali, la cei 40 de ani ai lui, a rămas neînvins, dar s-a şi zdruncinat puţin. Dintr-o dată parcă, sub pumnii mai scundului şi tupeistului Chisora, Kliciko cel batrîn a căpătat pentru prima dată formă umană. S-a gîndit poate mai mult decît oricînd să rămînă doar cu politica. Oricum 40 de ani era odinioară o vîrstă de neimaginat pentru un campion mondial la categoria grea. Numai George Foreman a fost şi la 45. Da, cam acolo e locul lui Kliciko.

Vitali şi fratele sau, Vladimir, şi el plin de centuri, sînt şi jucători împătimiţi de şah. În special Vitali, care se întîlneşte des cu fostul campion mondial Vladimir Kramnik, cu care este prieten. Kramnik cîştigă tot timpul la şah. La box nu cred că au încercat pînă acum.

Asta în ciuda faptului că Vitali consideră că boxul şi şahul se aseamănă mult. „Trebuie să-ţi pui la punct strategia şi trebuie să gîndeşti cu cîţiva paşi înainte. Trebuie să anticipezi ce o să facă adversarul. Trebuie să fie deştept. Dar între box şi şah există şi o mare diferenţă. La şah puţini sînt experţi, dar toată lumea îl practică. La box toţi sînt experţi, dar nimeni nu intră în ring”. Aşa îşi laudă indirect Vitali Kliciko organul numit creier, care pare, din afară, în totală potrivire cu restul trupului pugilistului: mare şi fără grăsime pe el.

Nu ştiu cît l-a ajutat şahul pe Vitali în lupta cu Chisora. Poate l-au ajutat mai mult alonja, experienţa, calmul. Căci britanicul nu prea pare genul de rival pasionat şi el de şah.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Bogdan (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 14:19

Inainte de toate a fost un meci frumos…
Din pacate nu exista nici un boxer care sa-i faca fata lui Vitali in momentul de fata, probabil nici macar fratele lui
Este impresionanta forta fizica a acestor colosi…

Mihai (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 15:44

Vitali si-a mai aratat forma umana cand a pierdut in runda 6 prin TKO vs. Lennox Lewis si cand a aruncat prosopul in runda 9 vs. Chris Byrd.

Razvan (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 15:47

Sa lamurim ceva: Vladimir este cel mai mic si cel mai titrat boxer la categoria grea! (detine nu mai putin de 3 centuri).
Tot lui i se spune Doctorul, si tot el e recunoscut ca fiind un sahist impatimit.
Vitali, in schimb detine doar o centura si este pe punctul de a se retrage.

GIC (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 16:27

Razvan, faptul ca Wladimir are 3 centuri nu inseamna ca e mai bun decat Vitali.

Vitali e considerat de toti specialistii in box mult peste fratele sau mai tanar, incepand cu Lenox Lewis si terminand cu toti comentatorii ESPN sau HBO.

Vitali are cea mai importanta centura: WBC. Are cel mai mare procentaj de KO din istorie la grei: 86,96%

Daca te-ai pricepe un pic la box, ai comenta meciurile precedente, reprizele pierdute etc, nu numara centurile.

Wladimir este o masina de box, se antreneaza ca un maniac si are cel mai bun antrenor dupa Roch si eventual Mayweather Sr.: Emmanuel Steward. Cu toate astea a fost pus in dicultate si facut TKO de 3 ori.

Vezi meciurile cu Purity si Sanders pe care Vitali i-a desfiintat.

Sambata Wlad avea muschii pompati de parca boxa el, pe cand Vitali s-a prezentat fizic mai slab ca niciodata. Vitali nu se intrebuinteaza maxim pt ca nu are cu cine momentan. Poate cu POvetkin in 1-2 ani.

L-a subestimat pe Chisora plus o mica accidentare la stanga in repr 3, aproape fara jab, l-a batut doar cu dreapta.

Chiar daca nu ai cunostinte de box, niciodata nu e tarziu sa te informezi de pe siteurile de specialitate.

@Mihai
Vitali l-a dominat clar pe Byrd pana in repriza a noua cand s-a accidentat la umar. 89–82, 88–83, 88–83 deci no comments.
Cu Lewis greu de spus ce s-ar fi intamplat daca nu oprea medicul meciul pt taietura aia, insa conducea. 58–56, 58–56,58–56. Astea sunt si pe Wikipedia

Florea (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 16:27

Vladimir are 4 centuri nu 3. WBA (Super), WBO, IBF, IBO

durden (15 comentarii)  •  20 februarie 2012, 16:34

foarte frumos articolul.ma bucur ca un om ca vitali kliciko este pasionat de un sport al mintii.mi se pare mai normal asa decat sa avem un campion mondial cum este derbedeul de chisora

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  20 februarie 2012, 18:22

Buna ziua,
pentru toti cei care imi lasa commenturi legate de modul in care am scris numele ucraineanului. Klitschko este varianta adoptata de englezi-americani-germani. Si asta dintr-un motiv foarte simplu – limba ucraineana, limba slava, este limba fonetica, grafia originala fiind chirilica. Numele lui Vitali este, de fapt, Віта́лій Володи́мирович Кличко. In limba romana, care si ea este fonetica, Кличко devine Kliciko. Nu Klitschko sau alte variante adoptate de englezi. Aceasta explicatie este cea mai normala pentru ca este cea mai apropiata atit de limba lui, cit si de limba noastra.

radu (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 18:32

sunteti o revolutionara….culmea englezii din Munchen nu au scris Kliciko si nici nu au incercat sa ii adapteze numele la limba germana si nimeni altcineva nu s-a gandit sa ii schimbe sau adapteze numele…. oricum interesanta logica… la formula 1 ar fi Mihai Sumahar…..

radu (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 18:44

numele nu se adapteaza sau traduce!!!

ted (12 comentarii)  •  20 februarie 2012, 18:54

Vitali si-a aratat varsta sambata seara. Daca Chisora ar fi fost mai activ l-ar fi pus in si mai mare dificultate. Se pare ca varsta l-a ajuns in cele din urma pe Klitschko cel mare. Ar terbui sa se retraga anul asta, altfel va urma caderea. Lennox Lewis a stiut cand sa se retraga in glorie la 38 de ani.

armand (4 comentarii)  •  20 februarie 2012, 20:01

Oana, doar o mica observatie…daca vorbim de fonetica , sunetul slav aferent acelui „ci” utilizat de tine este de fapt mult mai apropiat de un „tch” german, un „cs” maghiar sau un „c” plav. Cum ar suna Child citit ciald cam asa suna Kliciko… Fara suparare :)!

akkiller (7 comentarii)  •  20 februarie 2012, 20:10

vitali e kickboxer la origini fost campion mondial vladimir e fost campion olimpic la box la atlanta nu se pune problema care e mai tare dintre ei desi vitali a declarat de nenumarate ori ca fratele lui e mult mai bun acu detin toate cele 4 centuri de la super grei wbc este considerata cea mai importanta dar nici wba ibf si wbo nu sunt de lasat e practic visul lor implinit bravo lor si in afara faptului ca sunt cei mai buni din box au si cultura cea ce nu o sa vezi la boxerii de culoare niciodata ei nu au atacat nici macar verbal adversarii par niste zei din olimp coboriti pe pamint sper sa mai vad macar 2 meciuri ale lui vitali inainte sa se retraga a declarat ca anul viitor se va retrage oare cine va lua acea centura wbc dupa ce se va retrage vladimir?

gery76 (5 comentarii)  •  20 februarie 2012, 20:25

Un boxer de exceptie,dupa parerea mea Vitali este unul din primii 5 campioni la grea din istorie,mult peste ce este acum in breasla,mult si peste Vladimir si cel mai mare boxer alb la aceasta categorie all-time[ cu mentiunea ca despre Max Baer am citit dar imagini filmate clare n-am vazut.
-Ambii frati sunt niste atleti exemplari,educati si cu un simt al onoarei pronuntat.
-Referitor la meciul cu Lennox Lewis cine este obiectiv si cunoaste cat de cat fenomenul,a putut observa ca acel meci nu putea avea decat un singur invingator si anume Vitali Kliciko!

Cele mai bune 10 articole ale zilei » Scandal de blat la naţională, secretul absenţei lui Latovlevici şi Ronaldo, regele blanco! | DinSport Network (20 comentarii)  •  20 februarie 2012, 20:53

[…] 3. Vitali şi fratele sau, Vladimir, şi el plin de centuri, sînt şi jucători împătimiţi de şah. În special Vitali, care se întîlneşte des cu fostul campion mondial Vladimir Kramnik, cu care este prieten. Kramnik cîştigă tot timpul la şah. La box nu cred că au încercat pînă acum. Un editorial semnat Oana Duşmănescu. […]

Me (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 21:12

Draga Oana ,
eu nu ti-am criticat articolul sau modul tau de exprimare.
Ti-am atras atentia ca numele nu estre scris bine.
Daca el se scrie Klitschko … atunci sa fie asa si pentru noi , nu sa ne apucam sa-l scriem cum se aude.Daca pe site -ul lor oficial este scris asa, este si pentru ca acesti 2 sportivi si frati au acceptat acest lucru.

Am vazut ca ai sters cele 2 comenturi , stiu ca uneori cel mai usor e sa critici ,dar daca cineva te critica inseamna ca este loc si de mai bine.

Iti doresc mult succes, cat despre poastarea doar a comentariilor pozitive , crede-ma pe mine m ai pierdut ca si cititor.Si eu lucrez si gestionez forumuri dar nu am sters comentariile negative , doar pe cele injurioase si pline de un limbaj colorat .

Radu
http://www.klitschko.com/

saramago (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 21:39

„Sîmbătă seară, Vitali, la cei 40 de ani ai lui, a rămas neînvins, dar s-a şi zdruncinat puţin”.
Din cate stiu, Vitaly a fost invins in doua randuri in ringul profesionist. Altfel, articolul merita aprecieri.

GIC (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 21:44

@akkiller
ce ai vrea sa spuna Vitali despre frate-su? ca-l bate de-l rupe? nu a fost suficient ca i-a pedepsit pe Purity si pe Sanders?

oricum sunt amandoi domni… ar lua o multime de bani daca s-ar bate intre ei, insa au raspuns foarte frumos ca au promis mamei lor ca nu vor face asta

pe de alta parte vedem 3 boxeri englezi care fac de ras sportul in general: Chisora, Haye, Froch.

Un campion trebuie sa fie si in afara ringului, nu doar in timpul meciului.

nu stiu de ce imi zboara gandul la Doroftei, dar asta e alta discutie

Jordan (2 comentarii)  •  21 februarie 2012, 8:38

@Mihai – cand a pierdut prin TKO cu Lewis, Vitali il rupea pe Lewis dar a avut o taietura la ochi si medicul a oprit lupta, impotriva dorintei lui.

Ca sa vezi cum o lua Lewis: http://www.youtube.com/watch?v=KhIRC9Jm-94

toma (1 comentarii)  •  21 februarie 2012, 8:54

Oana, corect argumentat fonetic.

Bairam Petrecaru (1 comentarii)  •  21 februarie 2012, 21:47

Am ascultat interviul cu Vitalii in rusa. A spus, ca fratele sau Vladimir, este mai tehnic si mai tanar, si ca nu ar avea nici o sansa in fata lui. Ca sa faci asemenea declaratii, trebuie sa cunosti problema.
.
.
Oricum, jos palaria in fata amandurora! Maimuta de Chisora sa purtat ca un manelist cu 3 clase neterminate. Ce exemplu ar fi pentru pugilisti tineri Chisora? Scuipa, da palme la cantar, vorbeste urat, se poarta de parca nu lar pedepsi nimeni..
Sportul nu e pentru el.
.
Pacat ca Vitalii nu a reusit sa mature cu el pe jos!

Bogdan.Cretu (1 comentarii)  •  23 februarie 2012, 12:28

@ Bairam Petrecaru
Ce a spus vitali se aseamana cu ce a spus cu ceva ani in urma Kolo Toure cand juca pentru Arsenal. Fiind intrebat de un reporter despre familia lui, a spus ca are un frate care joaca fotbal si care este mult mai bun decat el. Lumea a cam ras de acel interviu, insa astazi vedem ca Yaya Toure e mai bun decat Kolo. De aici trag concluzia ca Vitali stie ce spune despre fratele sau.

HH (2 comentarii)  •  23 februarie 2012, 19:49

oana, n-ai cu cine, lasă-i să-și dea importanță. tot așa o ar trebui să spunem și Turnul Aifăl, că așa e original, la americani.

Nat Fleischer (2 comentarii)  •  24 februarie 2012, 23:46

A vazut vreunul dintre voi vreun meci de grei adevarati?Inclusiv domnisoara care semneaza articolul.Ambii Kliciko sunt exemple de antiboxeri.Cerebrali, tacticieni, calitati tehnice si fizice extraordinare….Ati innebunit cu totii?!Are dreptate Chisora ca huiduma ucraineana a ucis boxul.
Cele mai urite meciuri ale greilor pe care le-am vazut in viata.Ma uit la TV in speranta ca o s-o incaseze la un moment dat.O rusine ptr box cei doi haidamaci si toata echipa lor tehnica care cultiva si promoveaza acest gen de paruiala bazata pe obstructionarea adversarului si aducerea acestuia in imposibilitate de a lupta dar nu prin mijloace pugilistice.
Cit despre admiratori….

Nat Fleischer (2 comentarii)  •  24 februarie 2012, 23:51

@Gery: De Marciano, Tunney, Fitzsimmons, Braddock ai auzit? Lista poate continua.

gery76 (5 comentarii)  •  26 februarie 2012, 5:33

@Net Fleischer
-Eu cartea lui lui Petre Hent si Paul Ochialbi,numita sugestiv ”Centura cu Diamante” si in care sunt prezentate biografiile tuturor marilor campioni mondiali de box la grea ,am citit-o in 1986 in clasa a 4-a,deci nu vad de unde superioritatea aceasta a ta?
-Era o opinie personala ,n-am avut pretentia ca detin adevarul,pe Max Baer ca si pe Max Schmeling ,i-am admirat ca sunt nemti si eu am o simpatie aparte fata de acest popor,tu probabil ai o afinitate fata de irlandezi,c-am vazut ca l-ai mentionat pe Braddock.
-Eu am zis de fratii Vitali si Vladimir ca sunt exceptionali ,deoarece au intrerupt o hegemonie neagra de un secol,iar daca Marciano a fost intr-adevar invincibil ,era un scrimer in ring,insa a beneficiat si de conjunctura favorabila ,la fizicul sau de 1,80 si vreo 82-83 de kg ,e greu de crezut ca ar fi facut fata unui Cassius Clay,Foreman sau Sony Liston cativa ani mai tarziu.
-Singurul alb care s-a apropiat de fizicul impunator al marilor campioni ucraineieni a fost italianul de 2,02 si 120 de kg Primo Carnera ,un colos plin de forta dar foarte putin mobil pe care Max Baer l-a distrus in 1934 la New York intr-un meci pentru centura.

gery76 (5 comentarii)  •  26 februarie 2012, 5:39

@Nat Fleischer
-Daca esti mare fan Rocco Francisc Marchegiano-[Rocky Marciano] ,iti recomand cartea lui George Mihalache aparuta imediat dupa revolutie denumita ”Pacat de tine Rocky”.

Comentează