Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Africa-fotbal

Cupa Africii pe Naţiuni nu e doar despre pase şi goluri. Este una din rarele ocazii cînd pătrundem pe continentul din care nu pricepem prea multe.

În Africa se petrec o sumedenie de lucruri. Lucruri de care noi, europenii fiţoşi, […]

luni, 6 februarie 2012, 1:24

Cupa Africii pe Naţiuni nu e doar despre pase şi goluri. Este una din rarele ocazii cînd pătrundem pe continentul din care nu pricepem prea multe.

În Africa se petrec o sumedenie de lucruri. Lucruri de care noi, europenii fiţoşi, avansaţi şi în permanenţă ocupaţi nu luăm seama. Aruncăm vina pe regula proximităţii şi ignorăm de obicei ce se întîmplă mai jos de noi, pentru simplul motiv că se întîmplă mai jos de noi.

Aşa că dacă priveşti la un meci din Cupa Africii pe Naţiuni fix asta vezi, Africa, prin filtrul larg şi un strop superficial al fotbalului.

Se vede Africa dezordonată, indisciplinată, haotică, ai cărei locuitori sar pe teren la golul favoriţilor lor, iar meciul se prelungeşte din aceasta cauză cu 7-8 minute.

Se vede Africa cea a vînătorilor cu instincte mortale – de cele mai multe ori, în cele 7-8 minute de prelungiri, s-au înscris goluri preţioase.

Se vede Africa ambiţioasă, partea ei care vrea să crească – echipe surprinzătoare ca Guineea Ecuatoarială, oare cîţi dintre noi am avut ocazia în viaţă să scriem acest nume de ţară pe hîrtie?

Se vede Africa în sărbătoare – vopseluri pe chipuri de suporter, dansuri tribale în tribună, femei frumoase, dar atît de diferite de cele de pe stadioanele din lumea noastră.

Se vede Africa în diferenţele ei cele mai evidente – Africa neagră faţă în faţă cu Africa arabă, fiecare cu tradiţiile ei, cu prejudecăţile ei, dar şi cu întrepătrunderile dintre ele.

Se vede Africa violentă, cea care moare, învie şi supravieţuieşte prin luptă şi revoltă – fanii dintr-un oraş din Guineea au luat cu asalt sediul companiei de electricitate, furioşi că pana de curent i-a împiedicat să vadă meciul cu Ghana.

Se vede Africa-mamă – îşi cheamă fiii risipiţi prin lume, o dată la doi ani, să revină acasă – fotbal-pretext şi fotbal-mîngîiere.

Se vede Africa strălucitoare – naţionalele africane îşi au vedetele lor, puternice prin joc şi prin faima cucerită în campionatele mari.

Se vede Africa în care nu există iarnă, e cald în Africa fotbalului. Sînt peste 30 de grade Celsius în miezul zilei şi oamenii de acolo nu ştiu să viseze despre zăpada de mai sus de ei, la care nu se gîndesc niciodată, tocmai pentru că este atît de sus.

Nu se vede neapărat Africa aceea dureroasă, cu foamete, boală, sărăcie extremă, moarte fără viaţă. Şi poate acesta este marele merit al fotbalului. Arată cît trebuie şi ascunde cît trebuie, într-o competiţie cu atîtea poveşti că nu încap într-un ziar sau într-o carte întreagă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Ferenc (4 comentarii)  •  6 februarie 2012, 13:54

Oana, in parte sunt de acord, am asistat in Kenya si Cote d`Ivoir la meciuri de fotbal insa ideea la care ma opresc este ca visul oricarui copil sarac african sunt banii, nimic diferit de unul european doar determinismul social face diferenta. Traind printre ei , ai ocazia sa vezi parghia care ii pune in miscare – turismul si sportul. Turismul care este un bun prilej de a jumuli omul alb de bani, sportul -cel mai scurt drum spre performanta&bani. Cred ca te`ar dezamagi si intrista un tablou complet al omului simpu african! Cheers!

mng (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 16:14

Este de departe cel mai frumos turneu de fotbal la nivel de echipe nationale, saracii Africani nu au bani de „sustinatoare de efort” moderne precum in campionatele Angliei sau Spaniei.

Competitia este fabuloasa ca si nume si jucatori, nu ai ocazia sa vezi prea des meciuri cu echipe gen Niger, Botswana sau Guineea Ecuatoriala.

De asemenea exista multi jucatori talentati si sub cele 50 de superstaruri deja acontate de catre cluburile bogate, se pot identifica jucatori de viitor cu care o echipa in Romania ar putea sa isi faca treaba.

Celebrul Dominic Adiyiah de la Ghana, care este superstar si e sub contract cu Milan joaca actualmente in Turcia, Liga 2 la Karşıyaka.

cremardia (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 18:54

Nea Basescu fii destept si pune’n capul trebii la guvern ori pe Ponta ori pe Crin. Si fa sa fie alegeri parlamentare la termen. Si’o sa vada poporul cat lapte si cata miere o sa curga pe ulitele tarii astia. N’au atat de mult timp sa ne ducem sufletului in prapastie!

Cele mai bune articole ale zilei: 60 de copii la Polul Sud, daună totală pentru Steaua şi naţionala care nu mai e Oltchim | Curatenie | MariClean | Curatenie in Bloc | Curatenie Profesionala | (20 comentarii)  •  6 februarie 2012, 19:35

[…] 7. În buna tradiţie a comentariilor rafinate despre sport, Oana Duşmănescu a scris astăzi un editorial despre Cupa Africii pe naţiuni, o competiţie care nu este doar despre pase şi goluri. “Este una dintre rarele ocazii cînd pătrundem pe continentul din care nu pricepem prea multe.” Editorialul Oanei îl găseşti aici. […]

Cele mai bune articole ale zilei: 60 de copii la Polul Sud, daună totală pentru Steaua şi naţionala care nu mai e Oltchim | DinSport Network (20 comentarii)  •  6 februarie 2012, 20:26

[…] 7. În buna tradiţie a comentariilor rafinate despre sport, Oana Duşmănescu a scris astăzi un editorial despre Cupa Africii pe naţiuni, o competiţie care nu este doar despre pase şi goluri. “Este una dintre rarele ocazii cînd pătrundem pe continentul din care nu pricepem prea multe.” Editorialul Oanei îl găseşti aici. […]

In spiritul fotbalului (4 comentarii)  •  6 februarie 2012, 20:33

frumos articol

In spiritul fotbalului (4 comentarii)  •  6 februarie 2012, 21:05

Ca o completare la articol despre favoritele la castigarea semifinalelor http://sandu7.blogspot.com/2012/02/lumini-si-umbre-africane.html

ccc (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 21:44

Da, in mare surprinzi destul de bine aspectele africane ale competitiei sportive. Dar pentru a incerca sa le intrepatrunzi cu realitatea africana, trebuie sa fii aici, intre ei, sa intelegi cum simt si cum gandesc. Sincer, mai mult simt, decat gandesc. In general, totul vine din suflet si prea putin filtrat prin minte. Inclusiv fotbalul! In tarile africane, extrem de bgate in resurse naturale, oamenii sunt foarte saraci. Asta ii impinge spre sport, mai ales fotbal, murajul imbogatirii rapide fiind la fel de puternic precum fata morgana in desert. Nu e vina lor ca sunt asa de saraci, ca sunt asa cum sunt. Am fost la sfertul dintre Guineea Ecuatoriala si Cote d’Ivoire si am vazut sute de oameni alergand cu steaguri, vuvuzele si ligheane de la un capat al altul al tribinei, incluziv in pauza. Nu cred ca au vazut vreun minut din meci, golurile „adversarilor”, nici atat si nu au contenit nici in pauza! Asa simteau ei ca pot fi mai aproape de favoriti, ca ii incurajeaza si chiar ii ajuta. In ciuda rezultaului, dupa meci erau la fel de veeli si senini ca inainte de inceperea partidei. Pentru ei, fotbalul e placere, inca!
Cu respect, din Malabo, CC

Cip (17 comentarii)  •  7 februarie 2012, 14:43

Felicitari pentru un articol scris cu multa pasiune.
Care este favorita dumneavoastra la castigarea competitiei ?

Pandele (6 comentarii)  •  9 februarie 2012, 14:13

Am urmarit si eu citeva partide de la Cupa Africii cu acelasi sentiment cu care as participa, probabil, la un safari: curiozitate presarata pe alocuri cu admiratie. Favorita mea e Zambia, o echipa pe care o descopar abia acum, construita de mai vechea noastra cunostinta, cel mai subestimat antrenor al inceputului de secol, Dario Bonetti.

Gica Paunescu (2 comentarii)  •  10 februarie 2012, 15:38

Poetic articolul tau, Oana. Mie imi pare ca echipele africane joaca fara conditionarea rezultatului, adica relativ liber si placut vederii. Realitatea africana de la firul ierbii este, insa, cea precizata de Ferenc

africa nordul sau sud tot este africa suntem tot victime d’europa (2 comentarii)  •  12 februarie 2012, 19:02

1 africa este africa nordul sau sud tot este africa tot victim d’europa si usa
500 years of slavery u still alive someone from europe or united state of america will come and tell me that africa is late what???noone has been in to the same situation like africa,is only 50 years since we got free so
africa is survivors, africa is the continent where sivilization came from dosnt matter the situation of africa now,their life and cultures been stole and destroyed,before to blame africa go there to learn his real history not from google or internet cuz u will never see the true.
i love u mama africa

africa nordul sau sud tot este africa suntem tot victime d’europa (2 comentarii)  •  12 februarie 2012, 19:04

african history teacher
here u will see the true about what europe and usa has done to the africa that why u see the situation like that

ccvbetips (1 comentarii)  •  13 februarie 2012, 17:47

http://ccvtips.wordpress.com/2012/02/13/povestea-f otografului-si-cum-s-au-inecat-elefantii-in-zambez i/

articol despre finala can 2012

Comentează