Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Toni. Apoi Maria

Trece repede vremea peste Toni Alexe şi Maria Cioncan, decedați în aceeași zi, la doi ani distanță. Iar amintirile devin din ce în ce mai pale

O să încerc să scriu ce îmi mai aduc aminte despre cei doi sportivi, […]

luni, 23 ianuarie 2012, 11:20

Trece repede vremea peste Toni Alexe şi Maria Cioncan, decedați în aceeași zi, la doi ani distanță. Iar amintirile devin din ce în ce mai pale

O să încerc să scriu ce îmi mai aduc aminte despre cei doi sportivi, morți printr-o coincidență teribilă, pe 21 ianuarie, în accidente de mașină. Mai întîi baschetbalistul, în 2005, după ce impulsul îl împinsese să se urce în mașină noaptea înspre dimineață si să taie țara, de la Ploiești la Oradea. Contribuise la o victorie importantă a echipei sale, Asesoft, și voia să ajungă mai repede acasă, la familie. Viața i s-a curmat undeva pe Valea Prahovei.

Țin minte că era un tip dur, critic, corect. Că nu era printre cei mai înalți tipi din branșa sa, dar că se mișca, privea și vorbea ca un uriaș. Nu zîmbea des, nu se ferea niciodată să spună ce-l supăra. Știa că talentul și devotamentul pentru sportul său îl fac suficient de popular și nu îi trebuia mai mult. Nu ținea cu orice preț să fie băiatul bun, ci doar băiatul bun de pe teren. La 35 de ani era tot printre cei mai valoroși. Baschetul îl definea, iar Alexe, la rîndul lui, definea o bună parte din baschetul românesc. Era un schimb cinstit, pe care jucătorul l-a făcut pînă în ultimele ore ale vieții sale.

Din atleta Maria Cioncan mai rețin zîmbetul rezervat, care a pierit definitiv pe 21 ianuarie 2007, într-un accident de mașină petrecut pe o șosea din Bulgaria. Propoziția sfîșietoare ”Am scăpat de opinci”, rostită printre lacrimi de bucuriei și surpriza după medalia de bronz de la 1.500 de metri, cucerită la Olimpiada de la Atena. Își cîștigase prin fugă evadarea definitivă din săracia copilăriei și a adolescenței. Scosese în sfîrșit capul în lume, cu bucata aceea neașteptată de metal prețios. Răzbise și nu îi fusese ușor. În sportul românesc, întruchipase imaginea fetei care nu a avut nimic și a ajuns să aibă multe. Acum are, la Hunedoara o statuie tristă, ridicată timpuriu.

Maria avea 29 de ani cînd a murit. Ar fi vrut să mai alerge, să mai cîștige. De-abia i se deschisese apetitul de a urca pe podium. Dispariția ei a marcat, pe lîngă tragedia de ordin uman, o altă tragedie, mai puțin importantă, dar la fel de reală: la ea s-au oprit medaliile românești în probele de semifond.

Două povești despre succes și fatalitate, dar din ce în ce mai pierite. Oamenii mor și rămîn locuri goale. Atît de goale încît, tot ce putem face din cînd în cînd, este să ne amintim.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Tostao (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 11:45

Dumnezeu sa-i odihneasca!….doi adevarati sportivi…multumiri postume pentru tot ce au facut pt sport.

Stefan Miles (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 11:56

Respect articolul dvs. si memoria celor 2 sportivi,disparuti prea devreme…

sorin bals (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 12:57

Dumnezeu sa-i odihneasca!…adevarat articol.RESPECT!!!

Marius (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 13:59

Doi sportivi de exceptie ! Pe Toni l-am vazut jucand de multe ori ,stiu ce insemna in angrenajul Asesoft . Moartea sa ne-a adus multa tristete in suflete . Cu siguranta ploiestenii nu-l vor uita niciodata !
Maria a fost o mare luptatoare , a muncit mult sa ajunga la glorie insa moartea a facut sa obtina prea putin fata de cat merita .
Destin nedrept au avut acesti doi sportivi !Din pacate au fost putin mediatizati insa faptul ca n-au fost uitati ma bucura . Este un semn de recunostinta intr-o societate ce ofera asta de putine ori sau mai degraba deloc .
Dumnezeu sa-i odihneasca !

Bibi (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 17:33

Oana, frumos, multumesc !

cetitoru’ (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2012, 20:25

multumim Oana ! multumim Toni, multumim Maria !

Obiectiv (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2012, 8:59

Buna initiativa, cei doi meritand din plin sa fie comemorati!
Stiu un lucru impresionant despre Maria: a refuzat sa-si vanda medalia olimpica in conditii foarte avantajoase! A fost nu numai muncitoare, perseverenta, dar a avut si un caracter de sportiv si de om adevarat!

Dan (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2012, 6:15

Multumim ca ne readuci in memorie mari sportivi decedati prematur precum Cioncan.

geo (2 comentarii)  •  26 ianuarie 2012, 21:05

Respect!

Comentează