Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Lista de aşteptări

După marile dezamăgiri ale anului sportiv 2012, urmează speranţele moderate ale lui 2013

Ce să aşteptăm de la sportul românesc în 2013? Mai multe poveşti. Poveşti de succes, de moral, cu tîlc, cu toate etapele naraţiunii, cu mai multe personaje […]

sâmbătă, 29 decembrie 2012, 1:59

După marile dezamăgiri ale anului sportiv 2012, urmează speranţele moderate ale lui 2013

Ce să aşteptăm de la sportul românesc în 2013? Mai multe poveşti. Poveşti de succes, de moral, cu tîlc, cu toate etapele naraţiunii, cu mai multe personaje decît teatrul absurd, cu mai puţine „one-man-show”-uri în direct. Două echipe româneşti joacă în optimile Europa League. De la dublele Steaua – Ajax şi CFR – Inter aşteptăm, pragmatic vorbind, fotbal, suspans şi puncte folositoare în calculul coeficienţilor UEFA.

De la campionatul intern nu mai aşteptăm nimic de multă vreme. Şi totuşi se schimbă ceva în peisaj, ca într-o derivă a continentelor la scară tragi-comică. Lupta la titlu păleşte ca intensitate în comparaţie cu lupta pentru supravieţuire. Oboseala granzilor, tradusă în termeni tehnici drept „insolvenţă” sau „faliment”, se va prelungi şi anul viitor. De la şefii de cluburi, nimic sau mai nimic de aşteptat, în afara comunicatelor şi temporizărilor de rutină. Dinspre FRF şi LPF, de asemenea, nici o emoţie. Pozele celor două instituţii apar în dicţionar în dreptul cuvîntului „previzibil”.

Dacă există o poveste de moral pentru fotbalul nostru, aceasta va fi pronunţată în sălile de judecată. Marile dosare ale Ligii 1 îşi aşteaptă rezolvarea şi în 2013, aşa cum şi-au aşteptat-o şi în 2012. De data asta, aşteptarea atinge un maxim de febrilitate în Dosarul Transferurilor, care a ajuns, în fine, la ultima instanţă.

Tabăra tricoloră? Ne vom concentra asupra ei în preliminariile CM 2014. Selecţionerul a anunţat că aşteaptă de la 2013 un căpitan pentru „naţională”. Un lider. Liderul cui? Pe cine să conducă această căpetenie? Avem cumva o echipă, echipa aceea pe care o aşteaptă publicul „tricolorilor” la începutul fiecărei campanii? Evident, nu. „Îmi trebuie timp să găsesc un căpitan adevărat!”, s-a exprimat Piţurcă. Să ne aşteptăm, aşadar, la un raport de activitate pe 2013 şi mai succint decît în 2012: „Căutat timp pierdut. Stop. Găsit pretext. Stop”.

De la „tricolori” nu se cade să aşteptăm decît exact ceea ce aşteaptă şi ei de la ei înşişi. Să nu ne facem mari speranţe, dar nici să le întoarcem un mare spate sceptic. După cum ne-au lămurit amicalele şi oficialele lui 2012, ne-am făcut o părere documentată despre nivelul „naţionalei”. Atît putem, cu sau fără căpitan adevărat. Salturile valorice se produc pe parcursul cîtorva ani. Nu de la un meci la altul.

Cam atît de la fotbal. Cît despre celelalte sporturi, ei, bine, din fericire, 2013 nu e an olimpic. Aşa că nu riscăm prea multe dezamăgiri. Oltchim promite iar Liga Campionilor. Şi atît. Ce putem aştepta altceva? Nimic de la sportul de stat, de la instituţiile de profil, organizate şi răs-organizate, nimic de la rocadele funcţionăreşti din federaţii, agenţii şi comitete. Avem ceva mai bun de făcut. Să ne ducem copiii de mînă la sala de sport, să ne asigurăm că au apă în bazine, terenuri practicabile, antrenori civilizaţi, tot ceea ce le trebuie ca să alerge sau să bată mingea. Apoi ne putem uita la sportul nostru de la televizor, cu dreptul cîştigat de a fi dezamăgiţi.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

cinic (3 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 14:51

Mi-a placut ultimul paragraf.
La Multi Ani!

Vlad (66 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 15:15

De la celelalte sporturi…. si mentionezi doar Oltchimul??? sigur, nu avem echipe care sa fie nr 1 in Europa (dar nici in fotbal nu avem si i-ai dedicat 90% din editorial). Avem echipe in cupele europene si in alte sporturi: baschet, volei, rugby… nimic despre ele. Penibil.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 15:49

E bine că ne mai înviorează sfârșitul ( de an ) verbul uns cu alifia metaforei, pe care ni-l oferă scriitura acestei JURNALISTE, Maria Andrieș. Da, am tot așteptat în anul 2012 ( și nu numai ) la porțile sparte ale performanței, am crezut că poate vom găsi „iarba fiarelor” cu care să dăm de pământ cu lacătele imobilității, dar, ca și altădată, ne-am ales doar cu sperietura că se vor deschide singure porțile și nu vom ști cine și, mai ales, cum le-a deschis ! Oricum, cheile s-au pierdut pe aleea dintre federații și patronii porecliți „finanțatori”, iar sportul de succes al românilor rămâne privitul la televizor, acolo unde marile întreceri rămân pentru „specialiștii” noștri un mister, un semn de exclamare sau de întrebare. E vremea sporturilor de iarnă. Succes sportivilor noștri…

Room (32 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 17:02

Si marmota invelea de zor ciocolata. „La Multi Ani!”

vasco (317 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 18:43

De la fotbalul romanesc nu am absolut nici un alt fel de asteptatre.Aceiasi”oameni”vor face acelasi lucru,vor iesi aceleasi rezultate.Ca ardelean spun doar ca voi suferi(e aproape certitudine)cind ne vor lasa ungurii acasa.Nu ca as avea mari asteptari de la eventualul baraj,dar sa te elimine chiar ungurii…Dar asta e,astia suntem.In tot ce facem.

CLA (94 comentarii)  •  29 decembrie 2012, 22:17

La Multi Ani!Sper ca Dinamo sa nu moara, si MANCHESTER UNITED SA CASTIGE CAMPIONATUL SI UCL, INTR-O FINALA CU BAYERN MUNCHEN

Stefan2 (104 comentarii)  •  30 decembrie 2012, 10:00

Suntem aici din cauza noastra a tuturor si nu facem nimic sa devenim normali.De ce atita mirare ca nu avem echipa nationala?Avem oare educatie,bun simt,constiinta de a muncii corect?O sa avem de la fotbal,ce avem de la politicieni,de la economie,de la justitie.La fotbal chiar avem sanse mai mari de bine,deoarece mai sunt ceva jucatori de”afara”care aduc alta mentalitate.Jurnalistii dupa parerea mea sunt deceptia ultimilor ani,care merg pe mizeria senzationalului suburban si chiar subuman.Eu unul in 2013,daca in primele 10 zile,nu o sa vad o schimbare de atitudine la cei care scriu despre sport,nu o sa mai citesc nimic autohton.De altfel de multa vreme, urmaresc transmisiile de fotbal,80% fara sonor,din cauza aberatiilor debitate de comentatori care au impresia ca sunt inteligenti daca pe parcursul unui meci, 90%citesc tot felul de date aberante, distragindu-ma de la joc.Eu unul nu am nici cea mai mica speranta de bine,avind in vedere ultimii 23 de ani. LA MULTI ANI! Sa avem puterea si inteligenta sa rezistam intr-o lume romaneasca aberanta unica in Europa.

17 … (383 comentarii)  •  30 decembrie 2012, 20:22

1. te astept la Amastedam
2. te astept la Londra

15. Mai 2013 te astept la Amsterdam
30 August 2013 te astept la Praga

Kriticon (317 comentarii)  •  30 decembrie 2012, 23:28

In 2013 astept ca fotbalul romanesc sa ajunga acolo unde-i e locul,adica in faliment,asa cum se prefigureaza deja.doar asa am putea sa o luam de la capat,corect,normal,dar parca vada ca facem noi ceva si fentam si criza asa cum fentam pe toata lumea,de fapt furindu-ne singuri caciula si apoi crezindu-ne tare smecheri.Degeaba spera unii ca odata cu plecarea lui dragomir sau sandu se vor rezolva problemele,tot romani vor fi cei care vor veni.Crede cineva ca vesnic propusul gica popescu e diferit de sandu?Poate ca-l va si intrece in minareli.asa ca lasati asteptarile si sperati ca macar criza sa mai alunge din interlopi si evazionisti,dar asa cum spuneam ,slabe sperante…

Grey Wolf (7 comentarii)  •  31 decembrie 2012, 0:33

Felicitari pentru articol. La Multi Ani!

GENU (11 comentarii)  •  31 decembrie 2012, 6:18

Oltchimul poate spera la castigarea trofeului. Nu iar, ci pentru prima data. Olivier Krumbolz, celebrul antrenor al Frantei, spunea candva despre nationala Romaniei ca are talente cu duiumul, dar e condusa foarte prost. Avea dreptate, sportul cu mingea mica s-a constituit intr-o citadela a nationalismului in ce priveste antrenorii. Ocrotita de mitologicul Cristian Gatu, cel ce rivalizeaza cu nasu’ Sandu intru longevitate in functie. In loc sa incurajeze venirea de tehnicieni de valoare de afara a preferat sa asiste pasiv la irosirea unor generatii de exceptie. La fete,caci handbalul masculin e doar amintire. Un primitiv precum Tadici, un fel de Halagian in bransa lui, ori un limitat cronic precum Voina au dirijat nestingheriti dezastru dupa dezastru. Abia acum echipa din Valcea, scuturata de manageriatul autohton, are intr-adevar o sansa. Echipa joaca altceva, nu mai are legendarele scaderi de turatie, rod al unor carente psihologice niciodata remediate, iar schemele tactice, inexistente pana acum, abunda. Adunatura de vedete razlete de ieri s-a transformat intr-o masinarie redutabila ce produce victorii fara emotii.
Nu-i nicio rusine sa inveti de la altii. Mai ales de la cei mai buni. Fudulia si amatorismul ne-a costat prea mult. An Nou fericit!

andreas (383 comentarii)  •  31 decembrie 2012, 14:34

La multi ani SuperMaria!
La multi ani SuperCititori !

Comentează