Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O înfrîngere memorabilă

Penaltyuri ratate? Nici nemţii nu mai sînt ce-au fost. Sau ce-am crezut noi că sînt.

Chelsea a fost mai bună. Şi de data asta. Mai bună decît Bayern. Dar nu mai bună decît Chelsea cea înfrîntă eroic în finala englezească […]

duminică, 20 mai 2012, 6:59

Penaltyuri ratate? Nici nemţii nu mai sînt ce-au fost. Sau ce-am crezut noi că sînt.

Chelsea a fost mai bună. Şi de data asta. Mai bună decît Bayern. Dar nu mai bună decît Chelsea cea înfrîntă eroic în finala englezească a Ligii, din 2008. Cech, Terry, Lampard, Drogba, Cole, Kalou şi fanii lor s-au bucurat de trofeu cu o întîrziere de patru ani. Iar fotografia de grup, lipsită de confeti, pare mai sinceră în sepia.

Ceea ce a avut memorabil finala din 2012 vine însă de la Bayern. Seara părea oricum predestinată stereotipurilor etnice, „nemţii sînt aşa”, „englezii sînt pe dincolo”. Echipa bavareză a adus cîteva clarificări necesare tiparelor de lucru pe care le utilizăm cînd vorbim despre fotbal.

Parafrazînd un scriitor ceh, pentru ca un meci să fie memorabil, e nevoie să se adune în jurul lui întîmplările, ca păsările pe umerii Sfîntului Francisc de Assisi. Pe umerii lui Bayern, s-au adunat ratările. Mîndria Bavariei s-a izbit de zid, pînă a devenit una cu el. Nu e un demers ingenios, doar tragic. Unde-i inteligenţa speculativă? Unde-i raţiunea pură? Aşa se pierde sigur o finală care l-a avut pe portarul advers cel mai bun om de pe teren. Apoi, ca şi cum lipsa de idei nu era de-ajuns, a apărut momentul de vanitate, cînd Heynckes l-a trimis pe Muller la odihnă, după ce deschisese scorul. Nemţii pot fi şi aşa, vanitoşi pînă la imprudenţă. Au urmat cinci minute de „uber alles”, scump plătite cu golul egalizator al lui Drogba.

Apoi, prelungirile, în care Arjen Robben a ratat un penalty. Robben olandezul. Olici croatul a ratat. Schweinsteiger germanul a ratat. Nu mai era vorba despre nemţi, englezi şi cum sînt ei, cine a inventat fotbalul şi cine poezia. Era vorba, fatalmente, despre seri proaste şi seri bune. Di Matteo şi-a explicat seara bună cu o platitudine festivă: „Fotbalul, ca şi viaţa, e nebun şi imprevizibil”. De fapt, asta explică doar de ce a pierdut Bayern, pentru că Bayern a asigurat partea de nebunie, partea de accident şi de precipitare din meci. De la ratarea lui Robben, care, mai nou, a început să rateze, la Neuer portarul, care s-a jucat de-a atacantul. Ce-o fi fost în capul lui? Ce-o fi fost în capul celor care i-au permis să execute un penalty, într-o finală de Champions League? L-a transformat fără emoţii. Şi totuşi, unde sînt nemţii aceia calculaţi, care ştiu locul fiecărui şurub în sistem? Poate nici nu există. Poate i-au inventat englezii. Poate nemţii exagerează cu disciplina şi calculul, pentru că îşi cunosc potenţialul furtunos de a trimite portarii la punctul cu var.

După finală, Ribery plîngea. Dar el e francez şi poate de aceea… Dincolo de pereţii fosforescenţi ai stadionului-lanternă, la cîţiva kilometri doar, se afla tristeţea incalculabilă a pieţelor goale din Munchen, a cîntecelor care nu s-au cîntat, a berii care n-a curs în valuri, a sărbătorii care n-a fost. Ar mai fi o întrebare întrebătoare: ce i-o fi spus Schweinsteiger lui Drogba, care încerca să-i ridice moralul? Probabil i-a spus că nemţii nu acceptă să fie consolaţi. În limba lui Goethe, trebuie să fi sunat uşor mai ameninţător. Şi apoi de neuitat comentariile din ziarele germane, care descriau fără pic de fair-play o Chelsea foarte, foarte urîtă spre odioasă. Despre asta e vorba, despre nemţii care nu se recunosc înfrînţi în ciuda evidenţelor. Nu se recunosc înfrînţi decît de ei înşişi şi de propriile vanităţi.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

adynek (2 comentarii)  •  24 mai 2012, 9:40

sunt fan Bayern exact in masura in care sunt fan Chelsea

Comentează