Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tevatură la Roma

Returul cu Lazio e ultima şansă a Ligii 1 să arate că are legătură cu fotbalul civilizat

Permalink to Tevatură la Roma
joi, 22 februarie 2018, 12:07

În spiritul eficienţei de tip italian, Inzaghi scoate de la naftalină titularii pentru returul cu FCSB. Nu sunt roboţi, ci jucători care „depind de încredere, de atmosferă”, lasă să se înţeleagă antrenorul lui Lazio. Dar, chiar şi în cea mai cruntă stare de meteodependenţă, Immobile, Lukaku şi Anderson pot rostogoli o minge veninoasă până în careu.

Pedagogie în carne vie

Despovărat de grija primului „11”, Dică încă analizează „greşelile foarte mari” din meciul cu Dinamo. „Nu l-am putut opri pe Torje”, nu i-au găsit butonul. Ghinion. Calificarea în primăvara europeană pare să fi încurcat şi dedicaţia la derby, şi planificările vicecampioanei. Dacă nu exista „dubla” cu italienii, FCSB vindea şi stâlpii porţii, şi punctul cu var, şi jaloanele de la antrenamente. Aşa, a transferat doar portarul. Şi a mers pe improvizaţie: linie, linie, punct şi punct, două beţe şi-un rotund.

În poartă cu Lazio va sta tot majorul recent Andrei Vlad, cel învins de irepresibilul Torje. „Va veni vremea când vom zâmbi la amintirea acestei tevaturi”, a afirmat confesorul tehnic al FCSB, Mihai Stoica, la DigiSport. „Tevatura” fiind următoarea: Becali tocmai „i-a dat în cap” portarului pentru erorile de la derby. Mişcarea asta, care pe un jucător al lui Inzaghi l-ar fi turtit ca pe o chiftea, pe Vlad l-a reparat definitiv, l-a „upgradat”. I-a pus priorităţile în ordine. Întâi parezi, apoi te duci după ţigări.

Titlul la fotbal vorbit

„Astea sunt metodele mele. Bătaia în public e cea mai bună: ajunge la os, te ustură”, şi-a explicat Becali pedagogia. În general, tot ceea ce se petrece în public e cel mai bun, gânditul în public e singurul valabil. Dacă nu gândeşti cu voce tare, ai o avarie, nu-ţi merg rotiţele din centrul vorbirii. Dacă nu-ţi speli rufele în public, e ca şi cum n-ai avea haine. Antrenatul în public, iarăşi, este cel mai bun, dacă nu dai indicaţii la televizor nici nu te poţi numi antrenor, că nu te crede nimeni. Că nu te-a văzut şi nu te-a auzit nimeni antrenând.

Dacă vinzi un jucător pe două milioane de euro şi nu anunţi asta public, e ca şi cum nu te-ai alege cu nimic, doar cu praful de pe tobă. Dacă vrei să aduci un jucător şi nu comunici mapamondului, e ca şi cum n-ai avea voinţă. Jucătorul poate să accepte sau să refuze, e irelevant. Dacă lumea află că l-ai ofertat, e ca şi cum l-ai prins de un picior şi l-ai adus pe jumătate în vestiar. Dică nu se poate plânge că n-a primit întăriri.

Toate dramele, „tevaturile” şi slăvile de la FCSB sunt evenimente care se petrec numai în interiorul unui discurs incontinent. Nu există în afara vorbirii de la oficială. Echipa are o existenţă paralelă, o dublură animată în micul univers fictiv al patronului: „Aici e unitate de război, mergi la război”. Pe acest front imaginar şi paroxistic, lipseşte calea de mijloc: FCSB e aşteptată ori de măreţie, ori de colaps, ambele, în variantă apocaliptică.

Resemnaţii şi romanii

În realitatea pe care o percepem cu toţii, echipa lui Dică s-a aşternut într-o mediocritate furtunoasă. Returul cu Lazio e ultima şansă nu doar pentru FCSB, ci pentru Liga 1 de a se agăţa de centrul fotbalului. De a menţine legătura cu Europa, măcar declarativ, măcar teoretic, dacă nu şi pe teren. Dar, pe undeva, şi victoria cu Lazio, din tur, pare să fi deranjat strategii de la Bucureşti. I-a stricat patronului o bună tiradă moralizatoare, parc-o şi vedeai cum porneşte spre ţintă, parcă auzeai cum pocneşte la impactul cu oasele. Cupele europene înseamnă investiţii, proiecte, constanţă, seriozitate, profesionism şi alte complicaţii tot mai străine de fotbalul nostru.

În meciul de la Roma, cu portar sau fără, FCSB are nevoie de tot realismul şi de toată disciplina repudiate de conducere. Pentru a supravieţui demn, nu neapărat pentru a se califica. După acest joc, după această întâlnire cu fotbalul mare, fie el şi în forma lui decadentă din Serie A, urmează întoarcerea în campionatul nostru. Adică o cădere grea şi fără amortizare nu în provincialism strepezit, condimentat cu gloria tocmelilor off-shore, acolo suntem deja. Ci direct în mahalagism.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

liviu (1 comentarii)  •  22 februarie 2018, 12:41

Felicitari! imi place amestecul de ironie/caterinca si fapte/argumente din articolele tale! esti unul din foarte putinii ziaristi ale caror articole le citesc! imi place si faptul ca parerile tale desi subiective incerci sa le ancorezi in obiectivism! (nu stiu daca are sens ce spun, nu conteaza! :) ) Felicitari!

Florin (18 comentarii)  •  22 februarie 2018, 12:51

Da, dar fara Becali ce ati mai scrie? De ce il sunati zi de zi sa va mai dea o stire..... NU fiti ipocriti va rog

JFM (155 comentarii)  •  22 februarie 2018, 13:27

Da,Becali crede sau se face a crede ca are sanse diseara... Minuni se mai intampla, cea de la Bucuresti n-a fost minune, "italienii" crezandu-se calificati inca de la tragerea la sorti au jucat cand pe varfuri cand pe calcaie... Asa s-a scris istoria, atunci. Nu cred ca mai e cazul acum. Oricum nu ma uit, nu pot sa-i aud pe comentatorii trustului chinuind limba romana doar sa nu pronunte din greseala FCSB dupa ce au prezentat echipele.Stelistii, pe stelisti, intre stelisti, dupa stelisti, stelisti, stelisti si numai stelisti...Cam repetitivi si nu da bine unui comentariu.Acolo unde se potriveste denumirea clubului si anume FCSB pai fii barbat si spune FCSB ca nu te taie Becali de la prima daca te scapi de cateva ori.Pana la urma ar fi interesul lui sa-si promoveze echipa dar am vazut cat de mult se pricepe la fotbal.

Andrei_Dumitrescu (2 comentarii)  •  22 februarie 2018, 13:28

saru'mana domnisoara. In primul rand un articol foarte bun, l-am sorbit cu placere, in sfarsit o adiere de aer decent intr-o camera ticsita de fum de mahala si grobianism. Astept cu nerabdare si un interviu cu formatorii viitorului Stelei, acesti fosti mari Stelisti: Geambazi - nepotu, Pedrazzini - finu, Lutu - soferu. Ca Stelist, fcsbist eu sunt curios sa stiu ce fac ei acolo de dimineata pana seara pt ca tot caut si nu gasesc nicaieri metodele prin care ei insufla spiritul Stelist acestor viitori idoli ai tribunei, acestor viitori Lacatusi, Radoi si Pintilii. fanatik . ro /exclusiv-super-academie-pentru-gigi-investitie-de-milioane-de-e

Pascal (3 comentarii)  •  22 februarie 2018, 13:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Addy (3 comentarii)  •  22 februarie 2018, 14:00

Singurele titluri fcsb iste sunt luate cu gigi la facultate. Am ajuns sa ma rog sa nu l mai prinda cu ceva si sa l bage iarasi numai ca sa fiu sigur ca nu iau titlul.

steff (14 comentarii)  •  22 februarie 2018, 14:37

Si in acest campionat precum in altele anterioare, becali a beneficiat, in principiu, de crema fotbalului nostru intern. A luat tot ce a fost mai bun de la echipele care, cu un sezon inainte, castigasera titlul sau fusesera pe podium. Vezi situatia astra giurgiu/ploiesti. Esential este ca, din 14 campionate desfasurate incepand cu anul 2003, becali a castigat doar 5. Imens de putin comparactiv cu resursele investite si cu lotul avut la dispozitie. De ce? Nu mai are rost sa ne intrebam. Ce va fi diseara? Aceeasi mediocritate aratata de ani de zile in fazele relativ inaintate din cupele europene.

Andrei F (188 comentarii)  •  22 februarie 2018, 14:52

Adica ultima sansa a Ligi 1 pentru un fotbal civilizat este echipa de mediocrii,echipa unde pedagogia ustura la club dar tot restul fotbalului ii aplica sfaturi ca si cum asta-i cel mai nepriceput om si nu fruntasul si mai ales echipa de care se foloseste toti ziaristii GSP in pana de subiecte?Acuma nu stiu ,cu sampanie sau cu lamaie ...?@Addy Nu aveti habar despre ce vorbiti....Steaua a luat titlul si in vremea cand Dica era jucator iar suporterii il urcau pe Becali pe masina...

Andrei_Dumitrescu (2 comentarii)  •  22 februarie 2018, 15:07

Am si eu o nedumerire...am inteles ca d-l Talpan a pierdut procesul cu FC FCSB pe fond...asta inseamna ca avocatii domnului Becali si-au facut treaba si au dovedit in instanta cu dovezi faptul ca FC FCSB nu inseamna Fotbal Club Fotbal Club Steaua Bucuresti ci Fotbal Club FCSB? Multumesc.

MZM (101 comentarii)  •  22 februarie 2018, 15:10

Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca, pentru Gigi, Steaua este o jucarie pe care ii face mare placere sa o defecteze cat mai des si, mai ales, sa anunte repede isprava la tv. Altfel nu simte ca traieste cu adevarat. Principiul sau filozofic pare fi acesta: vorbesc, deci exist! In virtutea acestui principiu isi permite sa faca tot felul de... trasnai, adica, isi permite sa incalce si sa sfideze, hohotind de ras, toate principiile management-ului modern. Si, culmea, acest mod aiuristic de a conduce, dupa ureche, dupa cum bate vantul, dupa cum il taie capul i-a adus si-i aduce in continuare o groaza de bani, ceea ce ii eneveaza, ii zapaceste, ii sidereaza pe multi! Cum sa nu te enerveze cineva care da sistematic si permannent in gropi si... iese din ele cu sacul plin de bani??!!... Omul se distreaza castigand bani, multi bani! Cum o fi reusind? E un mare secret, altfel ar face-o si altii!

kla2005 (47 comentarii)  •  22 februarie 2018, 15:17

Pana maiastra, stimata doamna. De obicei, MM stia sa-si mai dribleze patronul, da' parca dupa ce a iesit...nu mai are acelasi aplomb. Mi-ar place sa ne calificam, mi-ar place sa vad un joc frumos de echipa...multe mi-ar place, da' nah, saracu' Dica joaca la 'nspe mii de capete, sa impace capra, varza, vecinii, sefii, chibitii si suporterii

Cipinho (7 comentarii)  •  22 februarie 2018, 15:28

Maria, daca nu este inca evident, Becali este mana cereasca pentru ai tai colegi cancan-isti, fara de care asa zisele lor articole ar avea maximum 200 de vizualizari , insufficient pentru a atinge in anumit target si a-si justifica salariile. insa si pentru Becali colegii tai sunt mana cereasca fiindca ii intretin non-sensurile pe care le debiteaza la fiecare aparitie, cu ce scop doar el stie :)) din pacate aceasta situatie aparent win-win, pentru binele fotbalul romanesc nu este decat o situatie lose-lose, Becali pierde (bani, jucatori, rezultate) si GSP pierde din credibilitate (deja a pierdut 90%) La Roma diseara, anticipez ca FCSB pierde cu minim 3-0 si din pacate toti FCSB-istii vor primi o doza sanatoasa de "cuvinte dulci" ceea ce ii va impiedica sa mai castige vreun meci in urmatoarele minim 2 luni

valentin (1 comentarii)  •  22 februarie 2018, 15:48

Foarte slab. Mai ales ideea pe care vrei sa o transmiți. Slab, din păcate foarte pueril.

stelu blues an (8 comentarii)  •  22 februarie 2018, 19:15

ideea chintesenta scriiturii tale ramine maiestuoasa.in schimb cuvintele nu ti ies nu se potrivesc una cu alta ,pare ca te scremi in ati gasi cuvintele.ai acolo un paragraf cu aldine in care sigur nici tu nu stii ce ai vrut sa spui,trebuie o traducere din romana in romana.inchei fara sa te trag ,prea mult de urechi,spunind ca astept urmatorul articol.sa fie limpede chiar de folosesti invartosat metafora ,clar si de ce nu ,consistent.astept cu ne...rabdare.

stefan (18 comentarii)  •  22 februarie 2018, 21:31

la cratiță, femeie, la cratiță!

Belisarius (9 comentarii)  •  22 februarie 2018, 21:45

bun articol. revenisem in romania pentru prima data in 25 ani, si ce am vazut este un nepotism, patronaj, coruptie si incompetenta institutionalizata. O halucinatie colectiva ca sunt unii mai destepti ca reusesc sa aibe masini de 100 000 euro din venituri dubioase si salari de 1000 lunar. ce a aratat Lazio (si beeeeistii rasesera de Dinamo dupa Lazio) este intradevar diferenta intre realitate si Romania. La educatie, sport, politica, economie etc.Poate dl Beee sa cumpere TOT campionatul, rezultatul ar fi identic pentru un club gerat de... infractori.. Deziluzii masive printre cei care credeau altceva. Pentru un profesionist traind in Vest, rezultatul dintreno echipa profesionista si una cumparata in campionat corupt, este imensa si garantat. La 5-0 radeam. Desteaptate romane...

Andrei_Dumitrescu (1 comentarii)  •  22 februarie 2018, 23:31

Tot eu domnisoara Andries cu inca o nedumerire, Care este functia oficiala a domnului Gheorghe Becali in cadrul clubului FC FCSB? MUltumesc.

Comentează