Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Lăsaţi libertatea în pace!

Fundamentaliştii ortodocşi vor să-i apere pe copii de filme premiate la Cannes. Nu şi de filme cu profesori de religie, aplaudate de Ministerul Educaţiei

Permalink to Lăsaţi libertatea în pace!
luni, 5 februarie 2018, 2:53

În centrul Bucureştiului, într-o sală de cinema, proiecţia filmului „120 bătăi pe minut” a fost întreruptă de imnuri religioase şi de imnul României. Mai mulţi activişti au urcat pe scenă, cu icoane şi cu pancarte „Hey Soros, leave them kids alone!” şi „România nu e Sodoma şi Gomora”. La un moment dat, notează Hotnews.ro, şi-a făcut apariţia şi poliţia. Dar vizionarea a fost anulată.

„Un film cu acest subiect este inadmisibil să fie proiectat” la Muzeul Ţăranului Român, au declarat activiştii, pentru că „este un film despre homosexuali”, iar „ţăranul român este ortodox”. Pe deasupra, se pare că ţăranul român e rocker, ascultă Pink Floyd, ştie engleză, postează pe Facebook, citeşte reviste online, merge la film. Nu ratează nicio premieră. E un ţăran monden, popcult, multimedia.

Poliţia creierelor

De data asta, pricina bruiajului a fost subiectul filmului. La Opera din Cluj, extremiştii de dreapta au întrerupt un spectacol al unui artist musulman. Tot cu imnuri religioase, tot cu imnul României. “De la București a fost adusă această piesă ca să îi spele creierele clujenilor”, a spus organizatorul protestului, pentru Ziua de Cluj.

După câteva zile, membrii organizaţiei Noua Dreaptă au intrat în redacţia Vice Romania, care publicase articole despre incident. „Sunteţi o gaşcă de progresişti plătiţi!”, le-au strigat jurnaliştilor, „Nu reprezentaţi tinerii din România!”. Aşadar, încă un act de huliganism din grijă pentru tânăra generaţie. S-o ferească de libertatea de exprimare, care înseamnă „spălare de creier”. Mai bine să-i spargă urechile cu intonări fanatice.

Incursiunile de intimidare, prin teatre, cinematografe, săli de concert nu sunt nici spontane, nici izolate. Sunt organizate, programatice. Au la fel de multă legătură cu creştinismul ca BOR cu bonul fiscal. Reprezintă o formă de teroare, deocamdată doar ideologică, insinuată în cotidianul nostru, la altă scară, dar prin aceleaşi metode prin care fundamentalismul ortodox a luat în primire cotidianul din Rusia.

Studiourile de film Copşa Mică

Extremiştilor, care se declară apărători ai copiilor, nu le-a plăcut „120 bătăi pe minut”, Marele Premiu la Cannes, 2017. În schimb, au apreciat filmul cu preotul care-şi mânuia organele genitale în timpul orei de religie. Nu i-au strigat „Leave them kids alone!”, n-au dat buzna cu icoane şi pancarte în cancelaria şcolii din Copşa Mică, strigând „Soros, jos mâinile de pe şliţul profesorilor!”.

În felul lui, filmul de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” e capodoperă neorealistă, lumină naturală, plan-secvenţă, mare parte a acţiunii se petrece sub catedră. Păcat că BOR şi Ministerul Educaţiei nu l-au promovat, ca auxiliar didactic, pentru opţionalul de igienă.

“Această persoană nu a comis gestul obscen de care a fost acuzat, ci doar a avut un gest necontrolat provocat de o mâncărime în zona inghinală”, a comentat reprezentantul Patriarhiei. Profesorul de religie a avut un comportament indecent, a admis Ministerul Educaţiei. Dar şi elevele care l-au filmat trebuie pedepsite. “Trauma episodului indecent poate să existe la aceste eleve, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat şi apoi au şi facut publice imaginile filmate”, susţine comunicatul MEN. Fetele au pus în pericol ţăranul român. Dacă vedea ţăranul filmul pe youtube, suferea ditamai disonanţa cognitivă. Dădea cu ascuţitu-n piatră. Se deprima, nu mai prăşea, nu mai compunea doine.

Ora de traume în şcoli

După reclamaţiile părinţilor, poliţia a deschis anchetă. Dar, “oricare ar fi rezultatul ei”, MEN a confirmat că elevelor le-a fost scăzută nota la purtare. Pentru că au folosit telefonul în timpul orelor. Nu pentru că au denunţat un abuz. Asta încă nu se pedepseşte. Aşa reacţionează statul român când copiii sunt expuşi traumelor. Mai bine calcă peste Constituţie, mai bine crucifică psihic elevii decât să deranjeze BOR. Aşa reacţionează BOR: “Lăsaţi preoţii în pace!”. Şi mai pune o cărămidă de bani publici la Catedrala Mântuirii.

Două instituţii, una care se crede Van Gogh al ghilimelelor, alta care se consideră regizorul lui Dumnezeu pe pământ, s-au aliat, ca-n vremuri de campanie electorală, cu scopul de a descuraja minorii, nu de a-i proteja. Să curgă traumele la ora de religie, dacă nu-i un filmuleţ despre avort, e o sesiune de scărpinat la prohab, în faţa clasei. 

În rest, în materie de obscurantism, ne aflăm acolo unde s-au aflat alţii, mai progresişti, cu aproape două secole în urmă. În 1857, un scriitor francez a fost judecat pentru obscenitate şi “violarea moralei publice”. Pe motiv că personajul din romanul său comite adulter. Extrema dreaptă din România nici nu visează la gradul ăsta de vigilenţă. Altfel, ar da recitaluri afone cam la toate proiecţiile de film.

Gândiţi-vă numai la ce pericole sunt expuse creierele românilor de la oraş, nu mai vorbim de românii din mediul rural, atât de fragili, de influenţabili, că se închină la icoane cu “Garantat Victor Ponta”! Pe marile ecrane rulează nenumărate filme în care personajele beau, înjură, dau cu parul duminica, nu ţin post ori se sărută cu lumina aprinsă, înainte de a plăti taxa de cununie, 1200 lei, neimpozabili, varianta lungă, fără cor.

 

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Mihai (31 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:41

nimic surprinzator , nu ma asteptam la altfel de viziune din partea domnitei atat de violentata de macism. atat intelege , atat scrie

Cristi Marin (4 comentarii)  •  5 februarie 2018, 16:06

*** devii patetica. In Romania nu exista extrema dreapta si nici xenofobie. Te poate ajuta, colegul tau, Catalin Tolontan, caci el chiar stie sa faca anchete, daca vrei sa persisti in a scrie astfel de articole.

axel (6 comentarii)  •  5 februarie 2018, 16:08

Stimata doamna,
Am citit acest articol al Dvs. dupa o lunga pauza (mai mult de 3 ani), in care am preferat sa va ocolesc semnatura. Fiind un site de sport, am preferat sa citesc oameni care se pricep la aceasta activitate (nu e sexism, nu am scris ca femeile nu s-ar pricepe, doar am dat de inteles ca Dvs. nu v-ati pricepe, lucru comunicat chiar de Dvs. prin faptul ca scrieti despre altceva, ca si seful Dvs.).
Daca inteleg eu corect, militati pentru libertatea de exprimare, corect? Pai, atunci, de ce pe siteul acesta exista un sistem de moderare (platit? de cine platit? Ok, sponsorizat sa fie implementat… de cine?) care probabil nici macar nu va permite acest comentariu onest? Unde este libertatea de exprimare? De ce intr-un teatru ai voie sa vii cu orice tip de idei in numele libertatii de exprimare si pe un site nu sunt permise comentarii pentru „delict de opinie”? Nu va simtiti prost afisand plenar acest „double standard”?
Pe peste 3 ani,
Un necititor (al Dvs.)

gilos (98 comentarii)  •  5 februarie 2018, 16:36

Se pare ca vizitele de curtoazie dintre Prea-Fericitul Daniel si Prea-Fericitul Kiril al Rusiei, nu au fost atat de inocente precum s-a lasat sa se inteleaga.
Putin si-a dat seama cat de puternica si periculoasa este biserica rusa si si-a creat o forta in societate din grupurile fundamentalist ortodoxe( extrem de agresive si violente, deasupra legii si tolerate de autoritati ).
Intelegeti cam spre ce ne indreptam ?

rosca stelus (12 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:03

Din pacate, mai sunt unii care citesc, dar nu stiu ce citesc !

Zamby (9 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:23

@rosca stelus: ai pus cireasa pe tortul articolului! Doamne, în ce țară trăim!

CCC (24 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:34

Excelent Maria, felicitari!
Incultii din MEN, promovati de partid, nu reusesc sa priceapa ca educatia nu inseamna doar 2+2=4, sau ceva reguli gramaticale care ar trebui sa conduca elevul spre o exprimare corecta in limba materna, atat in scris cat si vorbit (de asta cu gramatica, nici n-ar fi trebuit sa pomenesc, de vreme ce am avut ministri ca abramburica, „genunche” ai mai nou avem un ministru „pamblica”!).
Sa pedepsesti victimele, cautand scuze vinovatilor, mai ales cand victimele sunt copii, mi se pare o monstruozitate! Cei care au decis astfel de masuri impotriva copiilor, de dragul de a-si demonstra servilismul in fata superiorilor si a sistemului, ar trebui sa fie indepartati imediat din invatamant.

ticbis (126 comentarii)  •  5 februarie 2018, 17:34

Pai da, Maria, in tara asta e absolut firesc ce se intampla. Aia care au huiduit la filmul proiectat la MTR s-au dus la punct ochit, punct lovit; vizionasera filmul inainte, de cateva ori, cap-coada, cunosteau subiectul si tematica in amanunt, inclusiv scenele „rusinoase” si identificasera deja vinovatul principal, pe Soros, dar si leacul minune si salvator pentru natia asta pierduta in destrabalare, pe Pink Floyd :)))
In capul lor e o varza totala; nici macar nu i-a dus mintea ca din punctul de vedere al mesajului transmis de catre Pink Floyd prin toata muzica lor, „Leave them kids alone!” milita, inca din anii ’70, pentru libertatile de idei, de exprimare si de manifestare ale tuturor oamenilor, fie ele politice, sociale, culturale, sexuale, religioase, etnice, nationale sau rasiale. Adica exact invers fata de ce pretind ei ca promoveaza acum!!!
Sunt convins ca daca astora li s-ar fi proiectat filmul „Ion – Blestemul pamantului, blestemul iubirii” dupa romanul „Rascoala” al lui Liviu Rebreanu, ar fi aplaudat in picioare scena violului pentru ca, n-asa, ce poate fi mai patriotic, mai inaltator si mai educativ pentru copiii tarii decat un taran parlit ce-o violeaza salbatec pe domnita de sange nobil, stapana mosiei pe care lucra. Asta da! Roman verde, tapan, tare ca parul… i-a aratat el mironositei exploatatoare cu ce se mananca virilitatea neaosa romanesca :)))
Dupa parerea mea, oamenii astia sunt cam tristi si traiesc „prost” si anost, depasiti de timpuri si de civilizatie. Ii vad si-i aud zilnic pierzandu-si vremea si vremurile la coltul blocului. Astia sunt cei care inca n-au inteles nici dupa 29 de ani ca nu Basascu le-a vandut flota, ci insusi Vacaroiu; astia sunt cei care au facut pelerinaj la Vila Dante de frica sa nu le-o fure Basescu, desi Dragnea se scalda acum prin piscina vilei aleia. Astia n-au inteles nici pana acum cine le-a furat tara si…vietile si… constiintele:)))
Oamenii astia sunt cei care pupa zilnic cu evlavie mana preotului care s-a scarpinat la prohab ca avea mancarimi inghinale… si asta explica totul! Nici macar nu le trece prin minte ca se pot alege cu ceva boli rusinoase, ca doar Dumnezeu stie pe unde a mai scarpinat mana sfintita a popii :)) Si votul lor, si tipul de politicieni pe care-i agreaza, si simpatiile lor, si umorile lor, si frustrarile lor, si viata lor, si reactiilor lor la filmul asta de la MTR, si cele de la Opera din Cluj, si… intr-un cuvant, toate astea explica Romania asa cum arata ea acum!
PS: Felicitari pentru articol, Maria! Este super!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  6 februarie 2018, 10:31

pentru astfel de experti in spiritualitate, ramane valabila profetia din „Rascoala”, „Dumneavoastra nu cunoasteti taranul roman!”

Gabi (3 comentarii)  •  5 februarie 2018, 18:01

numai zamby merita retinut! restul … in categoria pa si ***! atat le duce mintea, daca ar avea-o! tin capul intre urechi doar sa nu le ploua in gat! articolul prezinta exact adevarul gog-golut, este grotesc dar este real! de la un popor care a crerat „Miorita’ – cea mai penibila si proasta poezie „emanata” de vreun popor, de la un popor care alege „oaia” ca animal reprezentativ (Fanus Neagu – „un popor de oi merita un guvern de lupi”), de la un popor care isi vinde singura putere – votul – pentru 1 kg de faina sau malai, nu ai la ce sa te astepti! de la un popor care nu stie sa isi aprecieze valorile, obligandu-le sa plece peste 7 mari si 7 tari, de la un popor care in toata istoria sa nu a fost decat cu capul plecat, de la un popor care nu a stiut decat arareori sa isi aleaga conducatorii, nu ai la ce sa te astepti! comentariile postacilor de meserie sunt de asa natura incat (cu sau fara icoane) iti faci cruce cu toate mainile. sunt credincios dar asta nu inseamna sa inchid ochii la toate abuzurile (de orice natura) pe care o fata bisericeasca (indiferent de pozitia sa ierarhica) o face. dupa cum, stiintific bazat, si devierile de natura sexuala nu sunt altceva decat manifestarile unor boli psihice care nu trebuie blamate. ce s-ar intampla daca pornind si aplicand aceleasi concepte, am „curata” spitalele de psihiatrie de toti bolnavii folosind injectii letale? oare (gandind economic) nu s-ar face atatea si atatea economii la buget (deci am plati taxe mai mici) sau respectivele fonduri nu ar fi surse de finantare pentru atatea proiecte din sanatate?

Tudor (27 comentarii)  •  5 februarie 2018, 18:17

„Intrebarea mea este de ce s-a difuzat filmul “120 de batai pe minut” tocmai la Muzeul Taranului Roman. Avem de-a face cu o institutie prestigioasa, (re)fondata de pictorul Horia Bernea. MTR contine in titulatura patriarhalul. “120 de batai pe minut” la Muzeul Taranului Roman inseamna provocare, exhibitionism sau testare a tolerantei. E foarte bine ca am picat examenul. Altfel, n-ar fi exclus sa vedem si un film LGBT difuzat intr-o Maternitate. Dar n-ar fi draguta si o sceneta despre combinatiile de pe culoarele tribunalelor?

De ce insist ca e o provocare? In primul rand din ratiuni culturale. In mediul nostru taranesc nici nu a existat notiunea de homosexual. Se vorbea, cel mult, despre fatalau.” Cititi mai mult: http://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/nu-bagam-propaganda-lgbt-si-intr-o-maternitate-613345.html/#ixzz56FdNrm8w
enational.ro

axel (6 comentarii)  •  5 februarie 2018, 18:17

rosca stelus, Zamby – Asa va exprimati voi toleranta? Ah, am inteles, voi sunteti toleranti doar cu cei care au aceleasi pareri cu voi.

djeordje (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:10

religia este cancerul societății în ziua de azi, orice religie…

Dan (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:38

@ Mihai, Cristi Marin, axel… n-am mai citit mai departe… dovedesc, din pacate, ca ceea ce descrie Maria Andries nu este un fenomen izolat, și ca momentul cand camasile mortii se vor reorganiza pentru a ucide, de data asta in sali de spectacole, muzee, librarii nu este departe. Treziti-va!

Pop Sever-Augustin (12 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:38

Panortodoxia [Kiril>Daniel; Daniel< Kiril] cale sigura spre pan slavism………..

Cristian (1 comentarii)  •  5 februarie 2018, 19:59

@axel: nimic mai adevarat! Sunt fanul lui „axel”. Cei de la GSP sunt atat de ipocriti, incat ne cred niste prosti. De fapt chiar suntem prosti, ca le facem trafic la ziarul asta care ni le prezinta goale in dusuri pe handbalistele de la CSM. Tolontane, ce fel de om esti cand agreezi sa publici handbaliste goale la dusuri?

ManX (29 comentarii)  •  5 februarie 2018, 20:17

Ai noroc ca penibilul nu omoara. Ai ratat o buna ocazie sa nu te faci de rusine. Inca odata. Puteai sa gasesti alt subiect. Argumentul principal este faptul ca filmul a fost premiat la Cannes…. ridicol. Parca ar fi Cannes vreo lege universala si infaibila. Putea sa ia si premiul Nobel sau Champions League. Au fost premiate si filme pe teme de razboi, acum nu o sa bombardam Bucurestiul. Problema nu este faptul ca filmul trebuia sa fie proiectat într-un cinema în România, ci faptul ca putin câte putin, usor spre mai usor se face apologia homosexualitatii si se încurajeaza homosexualitatea în Romania. Nu vad aici de ce pomenesti de preoti. Faci exact ca parintii care spun ca ” si copilul lui Popescu sparge geamuri nu doar al meu” . Slab argument si neputinta de a aduce argumente valabile. Scrie si un articol cu parerea homosexualilor si a celor care-i sustin, cei mai multi nu din convingere, ci pentru ca asa sunt formatati. Pentru ca le este rusine sa nu fie aratati cu degetul cum ca ar fi prosti, nu sunt în rând cu vremurile în care traim, nu sunt moderni…etc.. Scrie un articol prin care sa arati ce parere au ei despre noi. In loc sa scrii despre preoti, scrie despre politicienii homosexuali care sustin homosexualitatea. Este exact aceeasi poveste ca cea cu ungurii care vor autonomie financiara. Dupa ce o sa o obtina( la sfântul Glingling) or sa vrea si autonomie teritoriala. Cu homosexualii la fel. Casatorie, înfiat copii, legalizarea pedofiliei…etc…da, legalizarea pedofiliei urmeaza… Nu pot sa treaca direct la pedofilie, pentru ca bate la ochi. SIDA a aparut într-o comunitate de homosexuali la New-York. Ne facem griji ca se scufunda planeta, dar nu ne dam seama ca omul o sa dispara înaintea planetei din cauza dezmatului si decadentei. Vezi în trecut Grecia, Imperiul Roman…umanitatea nu învata nimic.

ManX (29 comentarii)  •  5 februarie 2018, 20:24

Vad o groaza de toleranti în comentarii. Se pomeneste si de Putin. Putin, în afacerea Berlusconi, si Bunga-Bunga, se amuza spunând ca daca Berlusconi s-ar fi amuzat cu homosexuali si baieti minori nu ar fi fost nici o problema. Si are dreptate.

Filbert (45 comentarii)  •  5 februarie 2018, 21:09

Romanii au iesit din comunism insa comunismul n-a iesit din (cei mai multi) romani…S-a amestecat cu nationalism de pestera si fundamentalism grobiano-ortodox, rezultatul fiind absolut grotesc.

stefan (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 22:43

mai bine taceai(nu scriai) ,Maria!Pa!

sundance kid (63 comentarii)  •  6 februarie 2018, 1:02

Intr-un cuvint tzaranul roman e bengos.

sundance kid (63 comentarii)  •  6 februarie 2018, 3:01

CCC

Da ce ba i-ai dat extemporal lui ” ambramburica” si nu ai trecut-o din cauza greselilor gramaticale demagogule !! Ai si gasit de cine sa te iei si apropo nu ma intereseaza nici politica romaneasca si cu atit mai mult politicienii !! Mai bine te-ai intreba de ce in aproape 29 de ani nu ati fost in sgare sa construiti un portile de fier sau un lac ca la vidraru decit sa demagogesti pe aici ! De fpat lasind la o parte centrala atomica sau litoralul romanesc din care ati facut un mare ” kitsch” nici macar sa le vopsiti gardurile nu ati fost in stare !

Man on the Silver Mountain (8 comentarii)  •  6 februarie 2018, 3:43

Probabil fundamenalistii astia ortodocsi ar dori ca la Muzeul Tarnului sa se proiecteze un film cu primul taran celebru al Patriei, care nu a fost omorat din invidia celorlalti „ca era mai ortoman” cum zice la balada, ci pt ca era gay 🙂 Iar alalat taran celebru, Ion al lui Rebreanu, defapt nu violeaza cucoana, ci doar danseaza Lambada :))))

miketheone (4 comentarii)  •  6 februarie 2018, 9:11

Este foarte corect ca aparati liberattea de exprimare si drepturile fundamentale ale persoanelor, dar cred ca o faceti selectiv in functie de anumite interese, care uneori imi scapa, alteori sunt evidente.

Teo (2 comentarii)  •  6 februarie 2018, 9:41

Stii ce mai e provocare? Un profesor de religie sa se masturbeze de fata cu alti copii. Altmiteri, daca esti iesit din pestera, stii ca la MTR e loc de pelerinaj pentru hipsteri si loc unde se lanseaza f multe filme avangardiste, cu subiecte sensibile, menite sa te puna pe ganduri. Asta de mult timp, nu de ieri, cand a hotarat Soros sa provoace nervii bunului popor roman prin difuzarea „filmului LGBT” la MTR. E un S-a intrerupt un care imi spun MIE sau TIE sau ALTORA cum sa-si traiasca viata si ce e bine si ce e rau.

ticbis (126 comentarii)  •  6 februarie 2018, 10:50

Doresc sa fac o rectificare la comentariul postat anterior: scena violului despre care am amintit este din filmul „Rascoala” dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu si personajul implicat este taranul Petre Petre. Confuzia cu romanul”Ion” al aceluiasi autor, cu filmul si cu personajul respectiv mi-o asum si-mi cer scuze. Insa paralela este aceeasi, datele problemei sunt neschimbate, ideea comentariului ramane valabila. N-a fost Ion, a fost Petre Petre, asta e singura diferenta :)) Multumesc pentru intelegere!

mircea dascalu (1 comentarii)  •  6 februarie 2018, 11:35

ce paine murdara mancati,doamna …ce asocieri *******..e vinovata BOR de toate astea ? e reactia unor oameni care pastreaza acel bun simt pe care voi nu-l mai aveti…va deranjeaza ca mai sunt oameni normali in tara asta ? de ce nu incercati un articol despre homosexualii din presa,ca inteleg ca si voi aveti *********? …ar fi o lovitura de mare ziarist,ceea ce din pacate,sau din fericire ,nu sunteti…nu stiu daca sunteti mama ,dar nu va doresc ca fiul sau fiica dumneavoastra sa aiba asemenea practici….cat despre prof de religie,da,mai sunt uscaturi si printre ei,dar un intelectual nu refuza doctorul citind ce e la Cluj,sau nu arunca ziarul citind articole slabe ca a dumneavoastra.

ticbis (126 comentarii)  •  6 februarie 2018, 13:37

@mircea dascalu:
Domnule, nu prea intelegeti cu ce se mananca democratia si nici sensul acesteia! Aduceti jigniri gratuite celor ce au alte opinii decat ale dvs, ori intr-o democratie asa ceva este intolerant si inadmisibil. Daca n-ati stiut pana acum, va anunt ca democratia se ia la pachet cu chestii d-astea, la fel cum economia de piata vine cu multe „bune” dar insotita si de alte multe „rele”.
Daca-ti place sa umbli hai-hui prin toata lumea doar cu buletinul fara sa stai saptamani la coada la ambasade sa-ti iei viza, atunci trebuie sa te obisnuiesti si cu restul meniului, sa accepti si celelalte aspecte incluse.
In viata mea n-am girat gay-ii, homosexualismul sau alte devieri sexuale; le consider abateri de la firescul naturii. Insa n-am niciun drept sa-i judec, sa-i blamez sau sa-i huidui pe strazi si nici sa-i prigonesc; e viata lor, e alegerea lor, e mintea si simtirea lor si, atata timp cat nu ma deranjeaza cu nimic, ii accept si-i tolerez asa cum sunt. E loc pentru toti in lumea asta!!!
Pe de alta parte, nu stiu daca Maria are copii; eu am si, desi n-a fost cazul, daca fata mea ar fi fost lesbiana sau baiatul meu gay, n-as fi avut nicio problema cu asta; le-as fi fost alaturi si i-as fi sprijinit fara nicio ezitare si fara niciun resentiment, toata viata! Este alegerea lor, nu fac rau la nimeni, nu fura, nu mint, nu incalca legile, nu se prostitueaza, nu consuma droguri, muncesc, isi fac meseriile ca toti ceilalti… la ce m-ar deranja??? Doar ca in pat se culca cu cine nu vrei tu??? Doar ca se fac filme care dezvaluie si aceasta latura umana?
Ne place sau nu, trebuie sa incepem sa intelegem umanitatea in ansamblul ei, lumea asa cum este ea, s-o judecam cu toleranta maxima. Mai presus de orice, toti suntem oameni si avem aceleasi drepturi de a fi liberi si stapani pe vietile noastre. Altfel ne transformam in inchizitie (nu degeaba a fost numita perioada aia „evul mediu intunecat”)!!!

ManX (29 comentarii)  •  6 februarie 2018, 17:40

Nu prea(deloc)reactionezi la comentariile libere scrise în pace democratica. Spunea cineva mai sus ceva de genul ” cum ati ractiona daca ati avea copii homosexuali voi toti acesti soldati ai democratiei”. Ti-ar place sa ai un baiat homosexual, travestit sau pedofil? Sa nu mai spun,Doamne fereste, de un copil abuzat sexual. Putin curaj, raspunde mesajului meu daca esti asa de libera si democrata. Cu acest raspuns ai fi sincera(oare) indiferent de opinie, nu cea formatata de marea democratie gazetareasca. Nu am nici o problema daca esti lezbiana.Sau lezbianca, cum s-o zice…

raluca raescu (98 comentarii)  •  6 februarie 2018, 18:16

Se pare ca acest film a generat discutii si atitudini radicale, dar impresia mea este ca o parte din cei care comenteaza nu au reusit sa-l vizioneze.
Mesajul principal al filmului NU este promovarea LGBT sau a comunitatii homosexuale.
Actiunea se desfasoara in Franta anilor ’90 si se invarte in jurul unui grup de activisti, ACT UP, care au constientizat pericolul SIDA, o boala care facea ravagii in acei ani, dar care era un subiect tabu in societatea franceza.
Mesajul acestui grup era ca TOTI oamenii, indiferent de orientarea sexuala pot ajunge seropozitivi( spre exemplu printr-o injectie cu un act nesterilizat).
Au avut de infruntat ipocrizia societatii, intoleranta, politicieni iresponsabili si indiferenti, lacomia marilor companii farmaceutice…etc
Protestele lor au obligat autoritatile sa se aplece asupra problemei SIDA, sa o ia in serios. S-au modificat legi, s-au alocat fonduri, s-au descoperit medicamente, in multe tari tratamentul pentru SIDA este gratuit, cumplita maladie este in regresie, un seropozitiv nu mai este un condamnat la moarte.
Mesajul clar este ca mobilizarea populatiei poate schimba lumea, inclusiv legislatia.
Autorul filmului, Robin Campillo, a trait acele vremuri, iar filmul reprezinta viziunea sa si totodata un omagiu adus celor care au decis sa se implice si sa ia atitudine cu orice pret.
Este un film care genereaza controverse si da de gandit.

Numai bine !

ManX (29 comentarii)  •  6 februarie 2018, 19:39

@raluca raescu, controversa este creata. Vad ca-ti place.”Genereaza controverse si da de gândit”. Zau? La ce bun? Deci este o provocare. Adica hai sa ne batem noi joc de populatie. Si nu este vorba doar de acest subiect. Bine-gânditori de acest gen provoaca razboaie. Nu mai dezvolt aceasta „provocare” Iti vine sa-ti iei lumea-n cap. Provocare. Hai sa ne certam….ne luam si de par daca este nevoie… Pe ce subiect vrei sa mai faci scandal?

ticbis (126 comentarii)  •  6 februarie 2018, 19:55

@ManX:
Uite ce e, iti raspund eu, chiar daca repet ce-am scris intr-un comentariu anterior:
Exista un principiu universal in democratie: oamenii se nasc cu drepturi egale. Acuma, ca unii dintre ei evolueaza cu inclinatii homosexuale, asta nu inseamna ca-si pierd drepturile cu care s-au nascut. Iar atata timp cat orientarea lor sexuala diferita nu deranjaza societatea, nu vad niciun motiv de a-i blama, de a-i umili sau de a-i stigmatiza. E la ei acolo, sa le fie de bine! Asta e, putem trai bine-mersi unii langa ceilalti. Iti atrag atentia ca exact aceeasi „nevralgie” au avut-o comunitatile si fata de negri, abia dupa sute de ani au inteles ca si ei sunt oameni ca toti ceilalti.
In al doilea rand, daca copilul meu ar fi gay, n-as fi deloc fericit; asta pentru ca mi-ar anula din start cateva mici bucurii indreptatite: sa-l vad intr-o familie asa cum mi-ar place mie si sa-mi cresc nepotii. Dar daca e gay, nu e niciun capat de tara, l-as intelege si l-as sprijini la fel, fara niciun resentiment. E alegerea lui, dreptul lui sa-si decida viata si i-l respect pana la capat, fara rezerve!
Cumva, problema o pui gresit, pentru ca tu, ca si parinte, ai obligatia de a-ti creste si educa copilul, dar n-ai niciun drept in a-i hotari inclinatiile sexuale. Asta nu tine nici de educatie si nici de crestere, ci de natura fiecaruia.
In alta ordine de idei, Maria poate fi cel mult lesbiana, asta pentru ca termenul de „lezbianca” folosit de tine nu exista in limba romana :))) Un argument in plus in favoarea ideii ca pentru societate este mai de valoare sa stii sa te exprimi corect in limba materna decat orientarea ta sexuala! Chiar daca nu ma crezi, te asigur ca asta e realitatea :)))

ManX (29 comentarii)  •  6 februarie 2018, 23:53

@ticbis, deci eu trebuie sa fiu tolerant…acuzat din start. Eu nu am dreptul sa fiu „tolerat” ? 🙂 Parerea mea nu conteaza. Sunt prost, nu sunt modern si sunt un înapoiat. Am gasit pe cineva, în sfârsit, care sa-mi explice ce înseamna sa fi diferit. Eu, am dreptul sa am o parere? Ca gresesc sau nu? Am acest drept? Sau toleranta vine doar din sensul din care vrei tu? Unde vezi tu blamat, stigmatizat…tralalaaaallaa…tu citeste mesajele mele si întelege ce trebuie nu ce vrei tu. Traiesc în strainatate din ’92,în permanenta, nu asa pe trimestre. Am cunoscut homosexuali destui, stai tu linistit. Homosexuali care sunt jenati, le este rusine si sunt împotriva gaypride…de exemplu. Asta ca sa-ti dai seama ca sunt multumit ca am scris doar „lezbianca” în loc de „lesbianca”. Si te rog sa ma crezi ca am scris „lezbiana” sau „lezbianca” pentru ca nu stiam cum se spune corect…Nu interpreta gresit si sa ma acuzi ca nu mai stiu româneste. Stiu foarte bine dar ortograful meu este o catastrofa, si-mi este rusine când sunt corectat. Daca erai vre-un intelectual nu te luai de aceasta gresala….Am petrecut mai mult de sase ani fara sa vorbesc româneste. Doar la telefon…deviez…nu asa grav ca homosexualii. Chestia ca vorbesti din filme. Daca ar fi copilul tau…daca, daca, daca…Esti politic corect 🙂 Sper sa nu fi pus în asa situatie. Prea penibil mesaju tau, mai ales ca-mi spui care este OBLIGATIA mea sa-mi cresc copilul…deci unde este toleranta? Am dreptul sa-l cresc asa cum vreau eu? Nu se pune problema daca este homo sau nu. Esti asa de tolerant sa accepti alegerea mea? Da..nu…sigur nu. Iar chestia cu limba româna trebuie sa o studiezi tu mai bine. Cum scrii tu „eu ca SI parinte ” este total gresit. Gresala pe care o fac toti intelectualii la tv…pe astia-i vad si aud eu. Nu mai spun de „strainisme” din toate limbile. Corect se spune „eu ca parinte” „si-ul asta este folosit de inculti, în general pentru a evita cacofonia. Nu-mi da tu lectii, printre altele, cu rasismul…de exemplu….sa fi sanatos indiferent de orientarea sexuala, gramatica si ortograful brazilienilor…tot de exemplu…

ManX (29 comentarii)  •  7 februarie 2018, 0:01

@ticbis. Am încercat sa citesc a doua oara mesajul tau. M-am oprit pe la „nu deranjeaza societatea” democratie…nu stiu pe ce lume taiesti dar esti fericit. Pe bune, nu sunt ironic. Cu siguranta ai aceeasi parere si despre Isis, democratie si dreptul la libertate. Continua sa te uiti la Antena 3 si o sa ramâi fericit toata viata. Nu sunt ironic, repet. Poti, si este normal si logic, sa fi mai fericit la Pâncota decât la New York….

ManX (29 comentarii)  •  7 februarie 2018, 0:16

@ticbis, sa nu întelegi ca eu locuiec la New York….totusi, poti sa spui ce este democratia fara sa te uiti în dex? Esti capabil sa-ntelegi ca prea multa democratie distruge democratia?

ManX (29 comentarii)  •  7 februarie 2018, 15:42

Vad ca am doua mesaje aprobate, dupa un mesaj trimis si mult mai „consistent”….deci fara replica. @ticbis, nu te mai obosi…nu are sens ….

Comentează