Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cum să dai pomană statului

În ţara în care copiii joacă handbal pe pământ, FRH dă înapoi la MTS banii pentru programele de juniori

Permalink to Cum să dai pomană statului
miercuri, 24 ianuarie 2018, 9:27

A nins peste terenul de handbal, iar mingea, deşi dornică de joacă, nu sare pe zăpadă. Copiii din Micleşti, Vaslui, practică acum sporturi de sezon, schi, patinaj şi biatlon, în drum spre şcoală.

Iarna minţii
Dar la primăvară, după ce se zvântă baza sportivă, micii handbalişti se vor întoarce la meciurile lor fără miză imediată. Până în 2020, primarul comunei, Doru Ineluş Agafiţei, a promis „finalizarea grupului sanitar din şcoală”. Nici Notre Dame n-a fost gata în două mandate. Apoi în satele comunei va fi construit şi câte un teren de fotbal şi, putea să lipsească, mai ales în mediul rural?, câte un parc.
Bun şi un teren de fotbal, mai potrivit pentru handbal decât pământul bătătorit de tenişi. Doar că, la câteva luni după ce l-a promis, primarul şi-a dat seama că vine iarna. Şi a raţionalizat iluminatul public, doar până la ora 23.00, să poată cumpăra lemne pentru încălzit şcoala.

O federaţie mărinimoasă
Copiii vor creşte şi nu vor mai face sport. Vor încasa ajutoare sociale. Există o instituţie care ar putea să le iasă în întâmpinare: Federaţia Română de Handbal. E partener al Ministerului Educaţiei în Olimpiada Gimnaziilor, competiţie în cadrul căreia elevii din Micleşti au jucat direct pe pământ. FRH asigură arbitrajul în faza finală şi acordă premii: „diplome, cupe, trofee”.

La sfârşitul anului trecut, federaţiile sportive au returnat MTS suma totală de 3,8 milioane de lei, declara ministrul Marius Dunca, pentru Gazeta. Bani pe care federaţiile nu i-au putut cheltui, nu i-au putut „prinde” în diverse programe sau direcţiona către sectoarele pentru care au fost alocaţi. FRH a returnat în jur de 350.000 de lei, alocaţie de la bugetul de stat, pentru programe legate de juniori.

Nu daţi banii înapoi, luaţi terenuri la copii!
350.000 de lei, în jur de 76.000 de euro, n-ar impune respect în fotbal, de pildă. Dar pentru FRH, judecând după rapoartele financiare, nu e chiar mărunţiş. Un centru de excelenţă în handbal presupune costuri de 140.000 de euro pe an. Pregătirea lotului de senioare – în jur de 70.000 de euro. Pregătirea junioarelor şi juniorilor – 60.000 de euro.

Un teren multisport costă în jur de 4.500 de euro. Plus 24.000 de euro, suprafaţa de joc – 30 de euro / metrul pătrat de tartan, montarea inclusă în preţ. Sunt şi variante mai scumpe. De pildă, o comună vasluiană, Vetrişoaia, a publicat un anunt în SEAP pentru construirea unui teren multisport de 323.184 lei, în jur de 70.000 de euro. În loc să inventeze „diplome, cupe, trofee”, FRH putea inventa un program de amenajat terenuri de handbal. Iată, avea buget cel puţin pentru unul.

Dar Federaţia condusă de Alexandru Dedu a ales să-şi consolideze imaginea de federaţie bogată într-un sport sărac. Returnatul banilor la MTS nu vorbeşte despre prosperitate, ci despre indiferenţă, în cel mai bun caz, sau incompetenţă managerială, în cel mai naiv. Acelaşi domn Dedu umbla cu pălăria imaginară în mână, cu imaginare petice, pe lângă primarul de la Sectorul 1, să-i dea un firfiric din „5 la sută”, pentru un centru olimpic la Colegiul Media.

Banii mai mulţi, dar tot publici
După un an de mandat, Dedu a spus: „Consider că mi-am făcut treaba”. Aşa că salariul i-a fost mărit de patru ori. Acum încasează 3.000 de euro net, lunar. Motivul: bugetul federal e pe plus, au crescut veniturile. Cum au crescut? A găsit, în sfârşit, domnul Dedu calea către autonomia financiară a sportului în raport cu banii publici? Cea mai mare parte din încasări FRH le obţine din taxe. Cluburile dau la bugetul federal aproape de două ori mai mult decât sponsorii. Iar cluburile de handbal sunt „municipale” sau departamentale, adică la mila autorităţilor locale. HC Vaslui, de exemplu, a primit în 2017 suma de 1,84 milioane de lei, de la Primăria Vaslui. Primărie care, câteva luni mai târziu, cerea bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru plata salariilor.

Aşadar, şeful FRH şi-a mărit salariul pe motiv că a adus mai mulţi bani în FRH. După această logică, acum, că a pierdut 76.000 de euro, ar tebui să-şi taie o parte din leafă. Sau s-o doneze, să cumpere nişte mingi pentru copiii din Micleşti şi să le trimită pachet, cu mesajul: „Răbdare! În câţiva ani, vine şi restul”.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 10:38

In Vaslui puterea are grija de violatori.Trei dintre cei 7 condamnati intrunesc conditiile stabilite de actualul Parlament pentru a fi eliberati conditionat. Parlamentarii PSD si ALDE s-au gandit ca actuala lege e abuziva tinandu-i inchisi cand poate multe locuitoare ale judetului ravnesc in tacere dupa un mic viol.Ce sa mai vorbim de saracia de acolo la care nu se gandeste nimeni ? Poate acei bani retrimisi la MTS poate vor fi redistribuiti la CSM Bucuresti care nu are decat vreo 12 milioane euro,daca nu chiar 20 dupa actuala lege.Pana cand vin alegerile in 2020 asa vor pati si cei din Vaslui dar si cei din alte judete sarace. Atunci va veni acea explozie de pungi,insigne si pixuri in rosu pt a-i tzine captivi si a nu se gandi ca de aia-s atat de oropsiti,ca au votat acelasi partid de zeci de ani.Cine spune ca „ce are politica cu sportul,ca asta e ziar de sport” le spun ca o dezintoxicare de bacteria A3+RTV nu le-ar strica,pe termen lung te poate lasa fara judecata proprie,capeti dependenta.

Andrei F (188 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 10:55

***…daca stiti ce subiect mai tare ca asta va scapat!Uite: ,,Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro, arată documentul semnat, recent, de ministrul Sănătății.,,,,Printre fondurile care sunt restituite de Ministerul Sănătății se numără și cele alocate copiilor bolnavi de HIV/SIDA.,, ,,Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, este de părere că situația este jenantă.,,………………………………………………………………Acum eu stiu…76000euro fata de 60.000.000euro!!!!Pacat ca ati ratat subiectul!Sau nu?

„Este o crimă. Trăim o perioadă fără precedent în România, iar domnul ministru ne-a lăsat să aducem cu sacul medicamente din străinătate”, acuză Cezar Irimia.,,………………………………

Sanautanu (2 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 12:08

„Până în 2020, primarul comunei, Doru Ineluş Agafiţei, a promis „finalizarea grupului sanitar din şcoală””. Marete idealuri. Fina si trista ironie. Oare ne mai facem bine ca natie? Astazi e o zi a unirii (reunirii). Poate ar trebui sa incercam sa ne unim, oamenii normali (mai multi ca tine Maria) si sa-i gasim pe cei care ar trebui sa conduca tara asta. Altfel o sa ne reprosam iar ca nu am fost la vot. Dar, in continua noastra turmentare si caragieleasca noastra eterna existenta, ar trebui sa ne intrebam de pe acum: „eu cine votez?”.

Gaby (4 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 15:30

Dedu are vreo 7.000 de euro pe luna si inca 10.000 de lei fond de protocol, dar plateste antrenor spaniol cu 3.000 de euro pt centrul de la Sighisoara, basca masina si sofer la dispozitie.

ticbis (126 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 17:00

Draga Maria, sincer, eu nu inteleg de ce te framanta chestia asta „minora” cu ce se intampla intr-un sat din Vaslui, cel mai sarac si oropsit de soarta judet al Romaniei (dupa Teleorman, fireste!) cu un amarat de teren de handbal. Si ce daca FRH da inapoi banii din buget la MTS??? Si ce daca banii astia puteau fi cheltuiti pentru amenajarea unui teren de handbal??? Si ce daca satul ala prapadit nu va avea niciodata un teren de handbal??? Si ce daca s-ar fi putut, dar nu a fost sa fie??? Si ce daca copiii de acolo nu vor juca handbal niciodata in viata lor??? Se face gaura in cer??? Va rata tara talente si viitori campioni mondiali??? Nu, nici pomeneala! In satul ala un singur lucru trebuie sa functioneze perfect: ziua si ora exacta din luna cand postasul le aduce fiecaruia la poarta, cu precizie astronomica, alocatiile, pensiile, ajutoarele sociale si indemnizatiile de orice fel ar fi ele. Altceva nu conteaza si nici nu intereseaza; teren de handbal zici??? Sper ca glumesti :)))
Daca nu ma crezi, citeste comentariile stahanoviste ale lui @Andrei F si o sa te lamuresti repede; asa gandesc toti aia din satul ala, de la primar si pana la ultima chivuta… Astia sunt, n-ai cu cine…!!! Este adevarat, pustii aia vor simti pana in inimioarele lor (inca) imaculate toata jalea din lume a copilariei lor triste; dar vor creste mari, vor termina de bine de rau o scoala minima la fel de defecta si, mai mult decat probabil, vor fugi din vagauna aia unde vor vedea cu ochii, prin tara si in afara ei, in speranta unei soarte mai bune. Vor ramane acolo, bineinteles, primarul (vesnic) si aia care vor fi vizitati lunar de postas pentru acelesi ajutoare, pensii, alocatii… din ce in ce mai batrani si mai abandonati, din ce in ce mai dependenti… Din punctul asta de vedere, teren de handbal nu le va trebui niciodata, pe bune! Ce sa faca cu el???
Maria, excelent articolul tau; ma intreb insa, resemnat, qui prodest???

JFM (155 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 18:25

De ce sa mai crestem jucatoare de handbal,de sa mai incurajam junioarele daca la Bucuresti cineva a inventat reteta minune,aducem mercenare din toata Europa si nu numai.Asta s-a vazut in sferturi la europene cand ne-a eliminat Cehia…CEHIA !!!

Filbert (45 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 23:28

Notre-Dame nu e gata nici acum, de vreo 1000 de ani incoace sint schelele mereu pe cladire. Cit o invidia-o ‘duamna Gabitsa’ pe primarita Parisului pentru gaura neagra bugetara perfecta….

di livio (22 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 0:37

continua sa scrii la ziar de sport ca scrii bine…din ce in ce mai bine, ca Simona…te lupti pt GSP number one cu insusi Tolo.ro…da mai is vreo doi pa la voi care lupta din greu pt Lingura da Lemn…sau limba da lemn…sau lingura lemn-oasa…astia-s Maestru si Geambasu cenzuristu

gigimigi (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2018, 17:25

Unii n-au nimic in cap …

Comentează