Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Oracolul realegerilor

De când umblă cu bodyguarzi, Burleanu nu se mai teme de concurenţii la şefia FRF

Permalink to Oracolul realegerilor
luni, 15 ianuarie 2018, 12:10

„Nu numai că voi candida, dar voi şi câştiga aceste alegeri!”, a precizat Răzvan Burleanu. Nu numai că va câştiga aceste alegeri, dar îşi va acorda şi primă pentru accederea în turul al doilea.

Scrutinul de la FRF va avea loc pe 18 aprilie. Cu o lună şi jumătate după ce îi expiră mandatul actualului preşedinte. Totuşi, Burleanu insistă că i-a făcut o favoare concurenţei: „E prima oară când se face anunţul de organizare a alegerilor cu mai bine de 90 de zile înainte, astfel ca fiecare candidat să-şi poată face campania”. Însuşi faptul că a făcut publică data reprezintă o culme a fair-play-ului. Putea să păstreze secretul. Putea să nu organizeze deloc alegeri, care sunt o pierdere de vreme. O formalitate de tristă amintire în Casa Fotbalului, un reflex democratic golit de sens şi umplut cu pene şi bluf de gâscă, cel puţin pentru Burleanu. Cunoaşte rezultatul. Nu trebuie decât să-i convingă şi pe ceilalţi. Sau să-l convingă doar pe Lupescu să stea în banca lui, la catedra de la UEFA.

Votanţii mei, prietenii mei
Singura palpitaţie din discursul lui Burleanu, de fapt, mai mult o gâdilitură pe coarda sensibilă, stă în argumentul forte: „Voi câştiga fiindcă în mod cert îi cunosc mult mai bine pe membrii Federaţiei Române de Fotbal decât orice alt candidat”. Ce-i drept, a şi avut timp să-i studieze, să le afle adresa, căutând din toartă-n toartă, să le trimită mingi, reviste, defibrilatoare, camere video, la schimb cu şireturi.

Nu se ştie dacă membrii FRF îl cunosc pe Răzvan Burleanu sau cunosc doar realizările lui în fruntea fotbalului. Realizări pe care, se ştie, le-a dat anonime. N-a semnat contractul lui Daum, contractele selecţionerilor de la juniori, statul de plată, actele Centrelor de Excelenţă, ROAF-ul. Toate aceste împliniri au fost puse, modest, pe seama contextului nefast sau a mentalităţii neinspirate.

Paza bună trece impresia rea
„Mai mult decât atât, nu îmi este teamă de niciunul dintre candidaţi”, a dat asigurări Burleanu. Păi, câţi candidaţi mai sunt? Patru, cinci? În situaţia asta, după cum s-a văzut la finala Cupei, şeful FRF are destui bodyguarzi, cât să se apere om la om. Abia de la zece concurenţi în sus şi-ar fi făcut griji. Până scoteau bodyguarzii bastoanele din limbă de lemn, Burleanu risca să fie călcat pe bombeuri, în focul luptelor electorale.

Teama de alegeri a început, pentru Răzvan Burleanu, imediat după câştigarea mandatului. De atunci, orice acţiune federală, de la schimbarea echipamentului până la schimbarea regulamentului, a căpătat substrat propagandistic. Din lista cu „cele 100 de realizări”, „cifrele performanţei echipei mele”, lipsesc obiectivele esenţiale pentru fotbalul românesc: calificările. Proiectele majore au dat greş, din diverse motive: un deficit de logică, precum planul de a câştiga bani din transferuri de jucători, sau un deficit de ortografie, care a împins regulamentul pe masa TAS. În proiectele minore, ca, de pildă, editarea programelor de meci sau înscrierea FRF pe Facebook, administraţia Burleanu n-are ce-şi reproşa.

Cosmetică pentru elefanţi

Din interior, probabil şantierul incompetenţei se vede altfel. Cât heirup, atât moloz. Din afară, pare că în sufrageria fotbalului nostru a parcat, acum mulţi, mulţi ani, un elefant. Iar Burleanu, în loc să-l mute, îi face pedichiura, să dea bine pe sticlă.

Cât despre scrutinul din aprilie, în ciuda triumfalismului actualei conduceri, epoca realegerilor a trecut. Dezvrăjirea de regimul Mircea Sandu cerea timp. Dar, după patru ani de carantină, e de presupus că votanţii federali s-au dezmeticit din aplauzele prelungite şi au prins gustul competiţiei pentru voturile lor. Abia acum vom vedea o cursă veritabilă, cu final deschis, la FRF. Abia acum începe democraţia în fotbal. E drept, Burleanu are un mandat avans, în această întrecere. Exact avansul iepurelui în faţa ţestoasei. Nu-i foloseşte la nimic.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Razvan (41 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 12:34

Chiar ma intrebam cat va dura de cand scrie Tataie si pana sar cei doi *** ai sai (Andries si Buzarin). Macar mai schimbati si voi "repertoriul", incercati sa mai si ganditi..pe langa lista de cuvinte si idei impuse!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Neagu#theBest (6 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 12:48

Nu m- am ostenit sa citesc articolul, e clar cam ce scrie acolo. Tovarasul Director-Colaborator, ca nici el nu mai stie exact ce e, incepe un subiect, ceilalti tovarasei si tovarasele il continua in cel mai curat stil comunistoid, picatura chinezeasca, pana cand, asa cred ei, cititorii vor avea creierul spalat si vor lua de lege toate balivernele lor, fade si plictisitoare. Nu trebuie sa be repetati toti acelasi lucru , ca papa galii. Stim si noi ca Burleanu trebuie schimbat. Bun. Cu cine? Prunea? Ce il recomanda? Altul? Poate dorim sa citim si despre altceva nu doar Burleanu si Daum. Bine ca mai scrie Oprisan din cand in cand articole adevarate. Ca de la voi, cu tot respectul, dar doar scandal si caterinca de clasa a doua vedem.

Biba (2 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 16:46

Superb!

The Sorcerer (17 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 19:11

Nu-mi place Burleanu, deoarece imi lasa impresia unei persoane mult prea false, insa asta este o situatie d-aia unde nu prea sunt alternative. Prunea este dinamovist infocat. Nu stie sa fie echidistant. Se aude si ca ii si cam placea melodia lui 50 Cent - P.I.M.P. Poate Lupescu, dinamovist moderat, daca este sa candideze. Si daca nu trece vreo masina pe deasupra unui pod cu banner pe el. In alta ordine de idei, sufletel mic si scriitor, mi-a placut articolul tau de la inceputul anului, "Tara mea de oameni". Sper sa se faca bine persoanele de acolo. Mult prea sensibil... Si cel despre Steaua-FCSB.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 22:32

Da ...Burlanoiu isi va acorda prima pentru castigarea alegerilor ...omul nu stie sa investeasca banii fotbalului ...asa ca ii baga in propiu buzunar...trebuiesc vazute cifrele reale cati bani a avut la inceput de mandat si cati bani a lasat la sfarsit de mandat ...

Florin (15 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 0:17

Nu prea cred ca "... votanţii federali..." sa se fi dezmeticit. Cadourile si tot felul de bonusuri pe care le primesc, in special AJF-istii, sunt argumente mult mai palpabile si mai prompte decat orice alt program al contracandidatilor. Asa ca...

Costy (5 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 1:59

Mai bine beau otet, va jur..

Sile (27 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 9:46

Tema elefantului e împrumutata de la idolul tău, ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crisangrg (6 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 11:36

Macar de-ar candida Lupescu..

Vali (14 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 18:29

Oltene,ai mintea-n colțuri?Nu il lăudai tu pe Daum peste tot că ne va califica,că e cel mai bun,că nimeni in afară de tine nu se pricepe la fotbal?De aici si concluzia că a fost adus de Burleanu pe care îl critici acum.Esti varză 3003.

Comentează