Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nobelul Simonei

Halep numărul unu mondial e un mare motiv să visăm la o ţară pe potriva, nu împotriva elitelor şi a potenţialului ei

Permalink to Nobelul Simonei
duminică, 8 octombrie 2017, 1:27

După zece ani în tenisul profesionist, Simona Halep a plâns pe teren. „Cred că e pentru prima oară”, a spus ea, la conferinţa de presă, după semifinala de la Beijing. Iată o ciudăţenie de mare sportiv.

O ciudăţenie şi, poate, un secret al rezistenţei. Şi-a îngăduit lacrimile abia după ce a devenit cea mai bună din lume. După ce „visul meu a devenit realitate”. Dincolo de momentul istoric pentru sportul nostru, o româncă trăindu-şi visul în fruntea ierarhiei WTA e o imagine a speranţei pentru noi, toţi. O dovadă că, vorba unui cititor al Gazetei, „se poate”, în ciuda a ceea ce se întâmplă cu ţara noastră.

De la Beijing la Stockholm

Triumful Simonei Halep este obţinut în ciuda stării de lucruri din tenisul autohton, nu datorită ei. La fel cum Anamaria Effler a ajuns în echipa premiată cu Nobel pentru fizică în ciuda bătăii de joc, care durează de decenii, din învăţământul şi din cercetarea românească. Se poate să avem elite, în ciuda războiului contra conceptului însuşi de elită, care se desfăşoară, zi de zi, sub ochii noştri indignaţi până la indiferenţă.

Vor schimba performanţele recunoscute mondial ceva? Va fi mai uşor pentru copiii talentaţi de la noi să se urce până pe acoperişurile lumii? Se va mişca prin instituţii ceva? Puţin probabil. E suficient că se mişcă gândurile noastre.

Durii aranjamentelor

„Simona are de toate”, a observat George Cosac, întrebat la DigiSport dacă FR de Tenis o va recompensa în vreun fel. A estimat apoi, modest, că Halep valorează „la ora actuală” de câteva ori cât instituţia pe care o conduce. „Un aranjament floral este suficient pentru o fată sensibilă cum e Simona”, a declarat Cosac. N-a precizat pe ce se bazează când emite judecăţi despre sensibilitatea Simonei. Probabil pe faptul că, spre deosebire de durii din FRT, jucătoarea a criticat public comportamentul lui Ilie Năstase, la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie.

„E complet greşit ce a spus, nu îl pot apăra”, a comentat Halep show-ul căpitanului nejucător. L-au apărat, în schimb, şefii FRT, împotriva mult prea delicaţilor şefi de la ITF. Şi, în ultimă instanţă, l-au păstrat în funcţie. Au expus şi expun echipa feminină de tenis a României unui alt tip de promovare decât cel pe care-l oferă Halep. Promovarea prin scandalizare.

Juniorii pe cont propriu, Cosac – pe contul FRT

Nu e vorba despre sărăcia Federaţiei, în raport cu nevoile jucătorilor profesionişti. Halep şi celelalte fete din Top 50 WTA au dat încredere sponsorilor. Sponsorii au construit terenuri, au finanţat turnee pentru tenisul juvenil. Iar federaţia are şi ea ceva bani, de pildă, pentru deplasarea domnului Cosac, ca spectator la Turneul Campioanelor. Nu-şi permite, în schimb, să deconteze deplasările juniorilor la turnee de Grand Slam.

Ceea ce decontează FRT, conform site-ului oficial, sunt câteva antrenamente în bazele proprii, cu antrenori federali. Restul e contra cost, chiar şi pentru membrii loturilor naţionale. Nu numai Simona are de toate, părinţii juniorilor au de toate. Şi dacă n-au, n-au. Şi n-are nici domnul Cosac cu cine să mai fie contemporan.

Sportivii au puterea

Există o luptă în tribunale pentru şefia FRT. O luptă pentru puterea pe care Halep, Begu, Cîrstea, Dulgheru, Niculescu, Ţig, Mergea şi Tecău i-au redat-o acestui sport în România. Ei au arătat că se poate. Se poate şi fără sprijinul FRT. Se poate mai greu. Dar uşor oricum n-avea cum să fie.

Simona Halep e în vârful ierarhiei WTA. Anamaria Effler e parte din echipa de o mie de cercetători din proiectul LIGO, care a confirmat o teorie a lui Einstein. Avem la ce privi. Astfel de repere nu se pierd şi nu ne pierd, oricât de sus se caţără pe val mediocritatea şi nulitatea.

Valorile plâng la urmă. De bucurie. „I-am simţit vocea emotivă, poate a şi plâns înainte”, povestea mama lui Effler, în „Libertatea”. „Eu am simțit-o tristă. Am întrebat-o care-i baiul. Ea, de fapt, era fericită”. Nu numai că luase Nobelul. Demonstrase că baiul e relativ.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Carol K (310 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 13:46

Azi n-a mai avut de luat nici o revansa si a pierdut.Simona e doar reactiva ? Nu,cred ca oboseala dupa "betia succesului" carde mai gtreu in picioare decat oboseala orelor disputate pe teren,Garcia venise dupa 3 ore si jumatate disputate la muchie cu Svitolina si a inca unui meci greu cu Kvitova.Cu toate astea s-a aratat mai proaspata mental si fizic.Nu e bai,aici a pierdut doar Simona,a pierdut o jumatate de milion de euro dar ne-a oferit noua bucuria primului loc cu o zi in urma,aia a contat pt suporterii ei.Bravo,sper sa-i revina pofta de joc si sa termine anul tot pe primul loc.

Andrei F (188 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:03

Ca sa vezi...Pana la urma sportul a batut si la dv. politica...Dar o fi bine din toate punctele de vedere?Pentru dv.,desigur!Financiar de ex....

El Cid (5 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:04

Valori autentice sunt, Simona fiind un vîrf de necontestat, prin efortul părintele 100% și este absolut Normal așa. Nimănui nu i se cuvine Absolut NIMIC, muncă - muncă și iar muncă plus sacrificii Uriașe și o adolescență pusă gaj pe tărîmul performanței plus efortul financiar al părinților. Duduiță am o Uriașă rugăminte, Nu mai suport celebrul Slogan al incipienților ani 90.."să ni se dea", asta ar fi cam primo. Secondo, ce tot povestești dumneata despre valori alte tine românești... atîta timp cît actualul vulg romănilor Calcă totul în picioare plecînd de la Eminescu și terminînd cu Simona Halep , colcăie toate forumurile cu mizerii la adresa lor.... în schimb avem Valori... Recte "x factor", "vocea României "," bucătărași vestiți și isprăvile lor culinare"... aiștia sunt Valorile Actuale Autohtone ale melteanului facebuko-dîmbovițean. Și Da, voi mulți purtători ilegali de condei ați și contribuiți contra-cost la Promovarea Non Valorilor. Mai încet cu pianul pe scări, dirijorul a Prizat all-night long. Investitorul Privat este motorul Sportului romanesc, scopul statului la rigoare, ceva infrastructură..... Apropos cu mocka prin diverse ale statului, probabil ai cunoștință despre "un an la școala Nick Boletieri, ceva spre 60000 USD"..... 😁

JFM (155 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:11

Felicitari pentru PRIMUL LOC si turneul facut pana in semifinale ! In euforia succesului sau un redactor sportiv de la televiziunea care a transmis meciul se intreba retoric "oare ce se intampla acolo la Constanta ca de acolo vin mereu campioni la tenis" Andrei Pavel,Horia Tecau si Simona Halep...Raspuns.Nu se intampla nimic daca e sa ne gandim la niste conditii speciale oferite de autoritatile locale,de politicienii care au banii in varful pixului.Nu,banii merg acolo unde nu se face performanta pt ca asa e la noi sau mai bine zis acolo unde electoratul "pune botul " cel mai sigur adica fotbal si handbal(la Constanta)...Cand Simona era mica si avea nevoie de sprijin financiar credeti ca a ajutat-o careva din mediul public ? Cine era Simona ? Nimeni,deci nici voturi nu aducea asa ca de ce sa-i risipeasca Statul cu ea ? Raspunsul la intrebarea acelui jurnalist e simpla.In Constanta niste parinti au facut tot ce le-a stat in putinta ca acei copii ai lor sa isi incerce sansa in acest sport adica sa ajunga profesionisti.Asta dupa ce au vazut ca acolo exista ambitie,pasiune,mult talent,dedicare totala pt tenis....Acest lucru se poate intampla in orice oras mare din tara care e dotat cu niste terenuri de tenis.La Constanta norocul a fost ca de pe vremea celui plecat fara voia lui au ramas niste terenuri de tenis in Mamaia,printre hoteluri,facute atunci pentru turistii straini dar si romani care vroiau sa mai faca si miscare.Dupa 1990 au mai aparut baze private tot in Mamaia,unele bijuterii in domeniu care azi gazduiesc si meciuri din Cupa Davis.Cam asta e pe scurt povestea conditiilor neoferite de Stat in Constanta la capitolul tenis de camp.

El Cid (5 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:42

@JFm, și celor ca dumneata în cuget și simțire...... În continuare a ceea ce spui ar fi și povestea cu Lipsa Autostrăzilor, statul prost gestionar-manager-etc, ok atunci cu tot corul Neprihăniților Dîmbovițeni, Facem Autostrăzi... ÎN CONCESIUNE cu taxe Dragălașilor și am încheiat orice subiect. Nu suntem Germania industrială să circulăm gratis pe autoband(în curînd vor introduce Taxă). Acum referitor la, lovele le din pixul politicianului româ-hoț-lacom și toate cele, păi dumneata Bun Român etc, Ce faci pentru tine și ai tăi măcar??????? Dai cu deștele prin butoane și te ofuschezi la lună stele, numerele lui Vorovkhievici și bio-energia lui Madamme Ficioru... Ce nașpa e pe la România vinovatul Suprem fiind El Puliticianul, iar mneata o primadonă de Pension. Atîta ipocrizie și fariseism plus incultură mediocritate in fapt o Uriașă Generație NEET nu mi-aș fi i închipuit că se poate genera în 25 de ani. În concluzie învățați și munciți Pentru Voi, societatea se autoreglează, nota Bene-un ce CV-ul de pînă în 40 de ani sunt astăzi, mă îndoiesc, că veți Avea Bani de Pensii dragi Butonarzi. 😁

Costinel (5 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:51

... mentalitate jurnalistica de mahala ... nu ai nivelul necesar sa intelegi ca sportul e una iar PROGRESUL , CIVILIZATIA si ce le face sa mearga , e cu totul altceva . Uite , ca sa intelegi si tu : nu s-a dus misiunea Apolo in spatiu , pentru ca unu ca Pele sau Maradona a dat un supergol , ci pentru ca unu ca Mangeron a EVIDENTIAT ACCELERATIILE DE ORDIN SUPERIOR , pe calculul carora s-a putut desprinde racheta de gravitatia pamantului !! Da sportivi precum Hagi , Nadia , Nastase , Halep , si altii ca el sunt bine remunerati si au parte de oarece "faima " iluzorie , pentru ca dupa 60-70 de ani ... nimeni nu ii va tine minte , asa cum nimeni nu tine minte cine a castigat prima olimpiada ??!! , cand ii ai pe Thales din Milet , Solon din Atena , Bias din Priene ,cleobulus din Lindos, Chilon din Sparta , Pittacos din Mytilenesau Periandru din Corint !!!.. si lista ar putea continua . Asa ca ramai tu la "personalitatile " sportive , cu care ai si ce discuta (ex. sa fie bine ca sa nu fie rau ) , ca daca ar trebui sa iei (Doamne fereste ) vreun interviu Aneimaria Leffler , ai avea o IMENSA PROBLEMA si in mod sigur NU AR AVEA CE SA DISCUTE CU TINE !!!

JE (31 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 14:54

Simona Halep e a Simonei Halep ! Romania n-o merita ! Romania nu a facut nimic pentru ea ! Absolut toate meritele,laudele, ovatiile sunt cu dedicatie pentru familia ei si EI ! Ca este tendita si vointa unora de a o acapara si folosii sau a o denigra (ca e no.1 fara GS) e rezultatul frustrarilor si nazuintelor unui popor cu o moralitate mai mult decat indoielnica . Si pentru detractorii ei am doar o singura intrebare : La ce sunteti voi no. 1 in lume ? (in afara de mojicie ). P.S : Marie,Marie, ce faci fata ? Incepi a scribalii pa linia aia cu dreptate.... si nu mai am la ce sa fiu contra.... oh tu fata ....

Vardasihan (26 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 15:37

Conjunctura a făcut ca Halep să fie No.1.😕Faptul că a pierdut într-un mod jalnic finala de la Beijing,arată încăodată că e doar o jucătoare de duzină.E talentată,dar ca ea maisunt vreo zece.Nu are talentul şi puterea unui adevărat lider în tenis.E o sclipire în turma de mediocre.

mg (88 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 16:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 16:49

Da... tenisul feminin nu are un lider adevarat ...

JFM (155 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 17:22

@El Cid...In principiu scriu aici pentru oamenii inteligenti si neatarnati de vreun partid ori persoana cu probleme penale....Asta pentru viitor,poate ne scutesti de ilustra ta prezenta.

Leopardu (4 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 17:28

@El Cid: bine punctat, desi mi-a fost putin greu cu descifratul... te-ai grabit probabil... duduiei Maria nu ii place sa se informeze cum trebuie, habar nu are de multe lucruri, incurca borcanele, ii place sa scrie la misto ieftin, baga placa cu politicul, e populista, stie pe cine si cand sa faca cu ou si otet , astazi i-a venit randul lui George Cosac , mai ieri Beatrice Romanescu, maine probabil fiul lui Daum, ca e la moda sa dam in Daum desi nu mai e Selectioner, astfel articolele ei sunt un talmes balmes greu de citit... in ceneral astia de la gsp sunt foarte sensibili cand sunt criticati sau luati la caterinca... invers, ei au tot dreptul sa critice, sa faca misto si sa jigneasca...

Lestie (10 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 17:30

Ce seamana fata asta cu Alibec! Cand ii merge treaba, nu ii ajungi nici cu prajina la nas, cand nu, inventeaza o boala sau da vina pe antrenor. Simona Halep e superba in mediocritatea ei, pe care, din lipsa de jucatoare de valoare, a cocotat-o in fruntea tenisului feminin. Niciodata, WTA nu a avut un lider mai modest ca acum.

Dan (4 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 17:57

Toata inflatia asta de laude nu e altceva decat un surogat. Tenisul nu este pentatlon, heptatlon sau decatlon. Punctele conteaza doar statistic. Locul 1 nu este premiat in niciun fel. Premiile sunt trofeele castigate de-a lungul timpului si mai ales cele majore pe care Simona nu le-a atins vreodata. Presa si-a dat seama ca acestea sunt tinte prea grele de doborat si atunci a plusat pana la isterizare vizand acest loc 1 mondial. Sunt convins ca asta i-a daunat profund in cariera. In loc sa aleaga mai judicios turneele pregatindu-se mai mult timp pentru Grand Slam-uri, ea s-a focusat pe acest target adunand puncte turneu dupa turneu dar nacastigand decat foarte rar si atunci acolo unde nu au aparut adversarele de calibru. A castigat bani, puncte dar nu trofee majore. In curand va juca la Turneul Campioanelor iar acolo locul 1 nu inseamna nimic, doar o mare rusine daca esti eliminata pana in finala. Cred ca Simona a adus mai multa frustrare in inimile romanilor decat mandrie. Asa ca lasati-o mai moale cu "laudatio" si incurajati-o sa devina o mare jucatoare, chiar de pe locul 7 sau 10 mondial.

Halapeno (1 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 18:13

Prin multe a trebuit sa treaca fata asta, multe piedici si hopuri, un pui de om cu inima mare, uite ca le-a biruit pe toate, e doar o chestiune de timp pina va veni si GS-ul mult asteptat.

Obiectivul (9 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 20:11

Daca ar avea putina minte,ar realiza mai mult!

Gica (6 comentarii)  •  8 octombrie 2017, 21:35

Felicitări Simona ! Felicitări Maria ! FRT e SRL - ul lui Cosac , ITU , Haradau si Dobre ! Prime grase si salarii mari !

Suba (1 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 5:31

Tare-s curios ce a realizat Vardasihan in viata lui de-si permite s-o faca mediocra pe una dintre cele mai mari sportive ale Romanie din toate timpurile. Pun pariu ca nu a pus niciodata mana pe o racheta de tenis. Felicitari Simona !!! Continua-ti drumul si vei obtine tot ceea ce iti doresti. La anul te asteptam din nou la Montreal.

Comentează