Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nişte băieţi

La Jocurile Invictus, militarii români concurează cu echipamente din donaţii. MApN a strâns cureaua, de când are echipă de fotbal în Liga a 4-a

Permalink to Nişte băieţi
vineri, 29 septembrie 2017, 10:44

Românii au cucerit două medalii de bronz, până acum, la Jocurile Invictus de la Toronto. Maiorul Laurenţiu Şerban a urcat pe podium la atletism, proba de 1.500 metri. Locotenentul Ciprian Iriciuc s-a clasat al treilea la canotaj în sală.

Iriciuc a tras de rame cu o schijă în plămâni. Şerban a alergat cu proteză. Acum 11 ani, „şi-a pierdut un picior încercând să-și salveze camarazii atacați în timp ce executau o misiune de patrulare în Afghanistan”, explică site-ul MApN. A pierdut şi o porţiune a mâinii stângi. Dar MApN, care măsoară omul cu batalionul, a trecut-o la „şi altele”. „Bravo, băieţi! Ne mândrim cu voi!”.

Războiul ciudat cu mouse-ul
În total, 15 români, răniţi în misiunile din Irak şi Afghanistan, concurează în 30 de probe în competiţia din Canada. Inclusiv la volei din poziţia şezând avem o echipă, notează Agerpres.
Secţia de sporturi paralimpice a fost înfiinţată, cu fanfara, la CSA Steaua încă din decembrie 2014, special pentru această competiţie. I-a fost alocat un buget anual de 29.000 de euro. La ediţia din 2016, din SUA, militarii români n-au putut concura pentru că n-au fost înscrişi la timp. Ministerul a explicat cazon şi la obiect: „Am depus cerere, dar nu ştim când”.

Sportivi au primit atunci de la MApN un fel de scuză: „Ni s-a spus că n-a depins de ei. Nu ştiau exact cum se face înscrierea la concurs. Pe site-ul Invictus Games nu sunt prea multe informaţii”.

Neînvinşii din Liga a 4-a
Între timp, MApN a dat de capătul Internetului şi a nimerit ghişeul cu cererea. La prezentarea echipei pentru Toronto, în noiembrie 2016, Ministerul anunţa, într-un comunicat, că „fondurile vor fi asigurate, în principal, din bugetul M.Ap.N”., iar pentru „cheltuielile care nu sunt eligibile din fonduri publice” se vor utiliza donaţii şi sponsorizări.

Acum, poate vă întrebaţi ce cheltuieli din pregătirea unor militari sportivi pentru o competiţie internaţională „nu sunt eligibile din fonduri publice”. Şi despre câte corvete e vorba, de nu şi le permite CSA Steaua, cu buget anual de peste 10 milioane de euro.

Salariul lui Lăcătuş, de 3.000 de euro pe lună, e o cheltuială eligibilă. Cumpărarea unui lot de fotbalişti de la un privat, pentru 30.000 de euro, e o cheltuială eligibilă. Salariile acestor fotbalişti sunt cheltuieli eligibile. Ei sunt eroii Armatei. Sportivii de la Invictus sunt doar nişte băieţi la datorie. Bugetul „redus” de 150.000 de euro alocat secţiei de fotbal profesionist, pentru a promova eroic din Liga a 4-a, e o cheltuială eligibilă.

Unde nu dă CSA, dă prinţul
Fundaţii şi asociaţii au organizat acţiuni caritabile pentru concurenţii noştri la Invictus. Uitându-ne pentru ce s-au dat banii, ne dăm seama ce nu e eligibil pentru MApN, când vine vorba de sportul militar. De pildă, Asociaţia Povestaşii şi grupul Invictus România au pus pe două roţi evenimentul „Pedalăm pentru Invictus”.
Voluntarii au venit pe biciclete şi au dat ture toată vara. Kilometrii parcurşi de fiecare dintre ei au fost „vânduţi” la preţul de 25 de euro bucata. Şi preşedintele Iohannis a pedalat 10 kilometri, mai lenţi, e drept, dar siguri. „Suma minimă de care militarii români au nevoie pentru participare este de 50.000 de euro”, au estimat organizatorii. Bani pentru „protezele de alergare, adaptoarele pentru echipamente sportive deja existente, biciclete speciale pentru invalizi şi pentru suplimentele alimentare ale sportivilor noştri”.
Proteza maiorului Şerban, o proteză performantă pentru alergare, a fost cumpărată de Fundaţia Prinţului Charles în România. MApN a contribuit la medalie cu esenţialul „Bravo, băieţi!”.

Echipamentele sportivilor paralimpici reprezintă cheltuieli neeligibile pentru MApN. Transferurile de fotbalişti – eligibile. Transformarea mărcii Steaua în breloc de partid – eligibilă. Promovarea imaginii Armatei Române în lume – neeligibilă. De ţinut minte. Când vom avea nevoie de o oaste care să lupte cu absurdul, să ştim pe cine să nu contăm.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

ERE (2 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 11:14

bai cum le sti tu pe toate,n-am vazut asaceva....ce simplu pare totul....maria presedinte!!! Nu inteleg toate aceste atacuri la CSA STEAUA,ce ai patit?

Pictor Viturca (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:22

1. Dar cand sponsorul tau g becali nu platea amarata de chirie de 2000 de euro in Ghencea, nu ii afecta in mod indirect pe cei de la Invictus ?!?! 2. Invictus nu sunt cumva baietii care isi asuma riscul (pentru bani si o viata mai buna) sa lupte pentru o cauza neclara in Afganistan? 3. Legat de punctul 1 - Pariez ca in momentul in care g becali nu va mai finanteaza o sa treceti in tabara cealalta.

jabar (3 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:35

Doamne, ne meritam soarta! Ce *** agramati!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristian (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:36

Draga domnita, dumneavoastra ori nu aveti capacitatea necesara pentru a practica jurnalismul ori sunteti rau intentionata. Aduceti un mare deserviciu meseriei de jurnalist.

car (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:47

in schimb se pot verifica pe site-ul MAPN declaratiile de averere ale diversilor si multilor consilieri (juridici, economici etc) angajati ca si personal contractant la minister , si sa vedeti ce salarii frumusele (mai mari decat la privat) au ...

Adi (17 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 12:55

Corect. Chelului, tichie de margaritar ii trebuie. Vor si ei sa-l mai mulga un pic pe Gigi, daca se poate, ca in rest oricum nu sunt in stare sa tina o echipa. Orice fel de echipa, cu atat mai putin una cu pretentii mari. De tot ceea ce se atinge statul modern, se alege praful. Nu va ingrijorati in legatura cu postacii semi-analfabeti, deoarece noi stim ca sunteti talentata si draguta.

george (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 13:18

MA suprind comentariile postate pana acum in legatura cu un lucru extrem de simplu: niste oameni care s-au angajat in Armata Romana (!) si care au ajuns sa plateasca un pret cumplit pentru faptul de a-si fi facut datoria (asumata prin contract) nu s-au multumit sa pozeze in victime – ca despre eroi ,in Romania,nici nu poate fi vorba – ci,depasindu-si conditia,au ales sa promoveze un mod de viata pe care multi dintre compatriotii nostri sanatosi si intregi nu il practica.Mai mult,s-au angajat intr-o competitie rezervata unora ca ei,daca pentru altceva nu,pentru a demonstra ca SE POATE!
Era de asteptat ca institutii ale statului – in apararea caruia acesti oameni ar fi fost gata sa se sacrifice,la nevoie,sa se implice cel putin atat cit s-au implicat in finantarea Clubului Sportiv „Lacatus &co”.Asta este ceea ce autoarea textului a vrut sa ne spuna si mie mi se pare ca mesajul are sens.
Surprinde de asemenea,aluzia la faptul ca unii dintre acesti oameni ar fi suferit ranile „departe de tara,undeva in Afganistan”.Sa fi uitat autorul acestei afirmatii ca Armata Romana ramane Armata Romana indiferent unde ar fi chemati ostasii romani sa lupte si ca o fac inclusiv pentru ca noi,aici,in spatiul mioritic,sa ne permitem sa formulam elucubratii de acest fel,care,sa fiu iertat,jignesc o intreaga armata a acestei tari!

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 13:45

soldatii nu sunt altceva decat „carne de tun” !…..in romania nu e nimic normal !…….totul e doar bataie de joc ! …. bun articol !

Costi (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 13:57

Hai ca esti chiar exagerata… saptamana de saptamana ai cate un articol anti-Steaua. E de inteles o parere diferita, dar cand o tot repeti obsesiv, devine propaganda :(. Imi pare rau, te credeam printre putinii nemanjiti.

Catalin (18 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 14:15

***. Ce treaba are MAPN-ul cu sectia de fotbal a Stelei in ceea ce priveste finantarea? EVITI SA RASPUNZI, EVITI SA SCRII UN AMARAT DE ARTICOL DESPRE CONTRACTELE DE SPONSORIZARE ALE ECHIPEI DE FOTBAL, EVITI SA SCRII DESPRE FAPTUL CA MAPN-UL A IMPUS CA SI CONDITIE PRIMARA LA INFIINTAREA ECHIPEI, FINANTAREA DIN SURSE PROPRII. ESTE LIMPEDE CA „BUNA ZIUA” CA ESTI REA INTENTIONATA (***) SA FACI O LEGATURA INTRE INVICTUS SI BANII ECHIPEI DE FOTBAL. DE CE NU INTREBI ARMATA, SOLDATII, MINISTRUL, CUM DE NIMENI NU SI-A DONAT 2% DIN IMPOZITUL PE SALARIU PENTRU CA ACESTI VETERANI SA NE REPREZINTE? DE CE NU AI FACUT-O TU, MARIA? ***.

Sorinache (30 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 16:23

Bine punctat. Cei care merg pe front nu sunt eroi decât la defilare. De asta suntem unde suntem ca popor. Că toți suntem idioooooți. Ei, care cheltuie bani publici pe mofturi de echipă de liga a patra. Și noi, care suportăm totul ca booooii! Plus cei care controlează și permit așa ceva.

Lestie (10 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 16:33

Dragostea unora pentru CSA Steaua e o forma mascata de a da in Becali. Oamenii astia nu inteleg ca Gigi e raul necesar. Asa needucat, cum e el, tine fotbalul romanesc in viata. Puteti voi, iubitorii de caporali, sa va imaginati ce s-ar fi intamplat fara acest personaj, recunosc, extrem de controversat si foarte greu de suportat? Sunteti naivi, ca sa nu zic altfel, daca va inchipuiti ca echipa aia fantoma a MApN va ajunge vreodata in Liga 1. Si daca va ajunge, va avea nevoie de multi, de foarte multi ani, de bani, de foarte multi bani, pentru a se face remarcata. Rugati-va, voi, cei ce iubiti fotbalul, ca Becali sa nu spuna intr-o zi „ia mai lasati-ma dracului cu Steaua voastra”, pentru ca, atunci, brandul multiplei noastre campioane va ajunge o tinichea mai lipsita de stralucire decat cele care spanzura de umerii lui Talpan et comp.

viorel (45 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 17:50

Inca o data ziaristul Maria Andries are o atitudine corecta, curajoasa, laudabila. Vede ce autoritatile surde si oarbe nu vor sa vada: abuzuri in serviciu, nepasare condamnabila, deturnare de fonduri, compromiterea imaginii armatei si neglijarea grava a celor care merita cu adevarat atentie si investitii. Ce au facut MApN si CSA: au transformat in ruina stadionul Ghencea prin nefolosire si neintretinere; au pagubit bugetul prin neinchirierea stadionului, prin plata unei firme fantoma de evaluare, prin neinchirierea marcii dupa stabilirea pretului si prin numeroasele procese care nu au o finalitate materiala concreta, reala. Au continuat opera de devalizare a bugetului prin infiintarea din bani publici a unei echipe de fotbal. In acest timp camioanele cu tineri soldati cad in rape, dotarea armatei este deficitara, salariile se iau cu intarziere, sportivii militari raniti pe front sunt obligati sa astepte donatii si mila altora pentru ca MApN si CSA nu au fonduri pentru ei, ci doar pentru proiecte fanteziste de implicare in fotbalul profesionist si de plata a unor salarii dolofane pentru merituosii eroi: lacatus, ion ion, iovan si bumbescu. O mizerie si o rusine pe care guvernul le tolereaza inconstient de ani de zile!

ticbis (126 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 18:00

@Pictor Viturca: Cred ca ai omis un „zero” in coada cifrei pe care ai mentionat-o! Te informez ca pe vremea in care Steaua juca in Ghencea, Gigi Becali scotea din buzunarele clubului si baga in burdihanele generalilor 22000 de euro pentru fiecare meci de pe arena unde tot el a asigurat pe banii lui instalatia de nocturna, tabela de marcaj, tribuna oficiala, gazonul si instalatia de incalzire, turnichetii, parcarile, hotelul pentru sportivi, instalatia de supraveghere cu camere video, salaile pentru presa, saloanele vip, instalatia de sonorizare, cabinele de transmisie tv si dotarea salilor de forta si de antrenament. Datorita lui a fost omologat stadionul de catre UEFA la 4 stele si declarat apt pentru meciuri internationale. Dar de, se pare ca generalilor li s-a parut un fleac cei peste 1 mil de euro cu care cotiza anual Becali la popota lor; probabil n-au fost multumiti cu cat la suta li se marea burdihanul pe an si au cerut mai mult… acum au o ruina si asteapta bani de la stat sa le faca stadion nou! Ca ce-o sa faca din el dupa aia, nu e deloc greu de presupus :))

Stefan (16 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 18:23

Perfect adevarat! Eu sunt stelist de o viata dar Armata reprezinta tara intreaga!

Carol K (309 comentarii)  •  30 septembrie 2017, 9:30

La cat banet invart unii(unele) cred ca se gasea o formula sa se finanteze si aceasta delegatie,nu neaparat de la Armata.Cand e sa stipendieze o armata de beizadele din partid gasesc imediat solutii,infiinteaza zeci de firme,inventeaza practic o primarie paralela,gasesc multe procente pentru sport dar ala sa fie doar Rapid sau Steaua nu inaintea CSM-ului doamnei de la Capitala care mereu isi ia partea „tigroaicei” adica multe milioane de euro,bani publici la fel ca si salariile celor care capuseaza primaria asazisi administratori de directii…Ei cum pentru astia se gasesc mereu solutii iar pt „baietii” astia care merrg sa concureze pentru Romania nu pentru PMB sau CSA ori CJ Teleorman….Nu e si asta tot sport ? Nu,nu are galerii galagioase,nu aduce voturi,nu-i cauta televiziunile…Nu merita deranju’ !!!

Florian1956 (3 comentarii)  •  30 septembrie 2017, 11:30

Daca un înțelegeți ce spune Maria nu mai comentați,armata unei tari trebuie sa apere tara, pentru asta instruieste soldații sa lupte,iar în caz de calamitați sa intervină,când un militar se înrolează în armata face contract cu tara.Nu sportivi de performanta trebuie sa instruiască armata.

test (9 comentarii)  •  30 septembrie 2017, 22:45

tare!

Dan (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 9:09

Sectia de fotbal a clubului armatei este o ambitie a unora in conflictul cu oierul. Iar decidentii din MAPN, care nu au fonduri pentru repararea camioanelor cu care sunt deplasati militarii (vezi accidentul din Arges), accepta risipa cu zambetul pe buze. Pentru ca asta inseamna sa traiesti in Orient - "De ce am puterea daca nu pot sa abuzez de functie?".

S.r (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 15:16

Atunci cand unora dintre romani, le este aratata oglinda si se vad asa cum sunt de fapt:ipocriti,gaunosi,rai,preocupati de ce se intampla cu vecinul;se numeste ca ai ceva cu CSA...

Comentează