Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cine-a pus kilometru’-n drum

E timpul să avem o atitudine mai deschisă, mai dezinhibată faţă de adevăratele noastre valori. Mai ales că se împlinesc o sută de ani de când cei care ridică digul şi cei care ciocnesc un păhărel în cinstea viiturii s-au […]

...

Maşina de topit bani

„Mulţumim celor 100 de sportivi din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti care au sprijinit Primăria Capitalei în acţiunile de deszăpezire”, aşa suna mesajul postat pe Facebook, pe 1 martie, de PMB. În pozele ataşate, se văd mânuind lopeţile atât seniori […]

...

Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!

Telegramă vorbită de la Ministerul Apărării: „M..e Rapid!”. Aşa a înţeles senegalezul Abdou Camara, noul recrut al CSA Steaua, că trebuie „promovată imaginea instituţiei militare în societatea civilă”. Prea mult „Pe aici nu se trece!” strică. Era şi timpul pentru […]

...

Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei

Dacă aşa reacţionează Dan Petrescu după un meci câştigat cu 2-1, n-ai vrea să fii pe teren sau pe marginea terenului la o înfrângere. La partida de pe teren propriu cu Iaşiul, antrenorul CFR-ului a fost eliminat pentru că l-a […]

...

Fluturaşii graşi ai fotbalului

„Avem bani doar de o chifteluţă”, a rezumat Flavius Stoican situaţia de la CSMS Iaşi. Banii de chiflă s-au dus pe restanţe la Fisc. La îndemnul Primăriei, care nu are voie, prin lege, să finanţeze un club cu datorii la […]

...

Du-te, Dică, să fii siglă!

Marea frământare a FCSB nu e titlul, ci identitatea. De aceea a optat iar pentru soluţii de imagine pe banca tehnică

Permalink to Du-te, Dică, să fii siglă!
miercuri, 14 iunie 2017, 12:26

Adus din Liga a 3-a, de la SCM Piteşti, Dică are o misiune delicată la FCSB. Nu doar pentru că e „principal” neoficial. Oficial, e antrenor secund. Sau că va beneficia de libertăţi limitate, la locul de muncă. E risc asumat.

Despre tehnicienii angajaţi de Gigi Becali se ştie că stabilesc programul de pregătire şi conduc antrenamentele. Mai departe, încep bârfele şi soneriile de mobil. Listele cu dorinţe de mercato nu au rost. Campania de transferuri se desfăşoară, deja, ca de obicei: ceva între expoziţie de capricii şi vânătoare de chilipiruri. Chit că patronul o dirijează de pe cai mari, speculativi.

Antrenor de coadă la ghişeu
Ce vrea Dică, la ce lot visează, asta e prea puţin important. Obiectivul FCSB în cupele europene e cel clasic, neschimbat: banii de la UEFA şi din bilete. Pentru asemenea ţintă nu e nevoie de întăriri. E nevoie însă de tribune pline. Recentul botez cu hârtie, oficiat de FRF, şi anii de procese cu Armata au subţiat ataşamentul suporterilor.

Greu să convingi mulţimile că numele e o simplă etichetă, când e vorba de numele Steaua. Totul pe lumea asta, iar tricourile fotbaliştilor nu fac excepţie, totul vine cu o ideologie. Steaua nu e doar Steaua, e „Steaua care nu se refuză”, „e numai una”, la care visai de mic”. Cum nimeni semnificativ n-a mărturisit că şi-a dorit, încă din fragedă pruncie, să joace la FCSB, se impunea urgent o relansare, o redefinire. O ancorare fermă în memoria afectivă a galeriei.

Fantasma grupelor Ligii
De aceea a fost chemat la apel Rădoi, în vara lui 2015. Şi, mai ales, de aceea a fost extras, din subsolurile fotbalului judeţean, camaradul lui, Dică. Echipa lui Becali se confruntă cu un vid de fascinaţie. Nu reuşea să-l acopere numărul vast de magie al patronului. Acela când scoate din mânecă lista jucătorilor din Liga 1 şi explică pe şleau de ce-a pus ochii pe ei.

Odată cu Dică, revin şi ecourile din vremurile bune. De pe când echipa se numea încă Steaua şi juca în grupele Ligii. Revin amintirile „sfertului” românesc de Cupa UEFA, strălucirea optimistă a anilor 2006-2007. Dispar coşmarurile recente, cu Ludogoreţ, cu Talpan, cu TAS-ul.

Noul antrenor e, aşadar, responsabil cu procesul de stelificare. Nu i se cere nici mai mult, nici mai puţin decât să facă figură prezentă la meciuri. FCSB va dobândi, astfel, o poză mai atractivă de buletin, o poză care le spune fanilor şi altceva decât Becali, Valiza şi schimbul de terenuri. Iniţialele anevoie de scandat vor fi asociate cu „Steaua lui Dică” şi, implicit, cu fotbalul-spectacol.

Dică, sufletul comerţului lui Becali
Creativul din teren trebuie să creeze acum o iluzie de identitate pentru FCSB. Să ţină publicul atent şi aproape vrăjit. Fireşte, funcţia de suvenir are capcanele ei, preţul ei omenesc. Lăcătuş şi Hagi le-au aflat, fiecare la rândul lui. Capcana, în cazul ăsta, e că Dică, deşi supraexpus, e redus la dimensiunea de poster pe bancă. Şi e numai unul, cantitate insuficientă pentru a face diferenţa în meciul pentru încrederea suporterilor.

La un moment dat, oamenii îşi vor aminti că „Steaua lui Dică” a apus din aceleaşi motive care ţin acum FCSB în eterne tururi preliminare ale UCL. Pentru că investiţiile în echipă erau cu mult în urma profitului produs de aceasta. Pentru că „Steaua lui Dică” era şi este, la bază, strict o afacere a lui Becali. Iar în ceea ce-l priveşte pe finanţator, tribunele sunt demult împărţite, iluzia nu mai funcţionează.

Criteriul esenţial după care Becali îşi alege antrenorii rămâne cel al minimei rezistenţe. Inclusiv legendelor li se pretinde obedienţă. Dică e şi ascultător, şi ieftin. Are jumătate din salariul lui Alibec. Singura lui grijă e să fie casa închisă, înaintea meciurilor. Acolo se va vedea mâna lui la echipă. Asta se aşteaptă de la el, nu primul „11”, care oricum se compune cu de la sine putere şi se autopropune, la telefon.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

iobagul (1 comentarii)  •  14 iunie 2017, 13:40

In caz ca o priceapa aluziile din articol si Mache stie a buchisi pe telefon articole de sport laudative, veti avea cateva telefoane la redactie de la cel mai mediatizat mafiot de fotbal cu numele de jmecher "George"... Ce e insa cu adevarat regretabil e ca i se da atata atentie in emisiunile sportive, este citat si tolerat, i se ingaduie a veni la pachet cu audienta! E o reteta cancanistica de proasta factura a carei balanta e ratingul

mg (71 comentarii)  •  14 iunie 2017, 14:07

..îţi dau o veste proastă, peste tot în lume fotbalul profesionist e o afacere. Iar de "stelificare" cred că au nevoie, mai degrabă, trupeţii lui Talpan.. Cât despre sigle şi denumiri, orice bucureştean adevărat ştia chiar şi pe vremea comuniştilor unde se află alimentara Beldiman sau parcul Carol, deşi fuseseră interzise..

mal. (70 comentarii)  •  14 iunie 2017, 14:50

@mg. Aveți dreptate, numai că în cazul acesta este invers: o băcănie mizeră își zice "alimentara Beldiman" și un petic de iarbă plin de ciulini și căței fără stăpân își zice "parcul Carol". Vorba unui clasic: viceversa!

mg (71 comentarii)  •  14 iunie 2017, 15:17

@mal. Ar fi de dorit ca nici alimentara să nu fie goală şi nici parcul pustiu.. :)

Carol K (264 comentarii)  •  14 iunie 2017, 17:11

Suporterii n-au cum sa mai vina la stadion,fisura s-a adancit in momentul in care Becali "si-a dat seama ca e campion" cu o zi inaintea ultimei etape.Cand s-a comunicat noul criteriu echipelor din Play Off nu-si daduse seama sau n-a vrut sa respinga hotararea nu cumva Liga sa treaca si in ROAF modificarea sa apara acolo "negru pe alb" sa priceapa si MM !!! Pentru aceasta scamatorie pe care o intalneam candva in fata caselor de schimb valutar multora li s-a cam acrit de FCSB.Umilinta asta,disperarea de a recurge la gesturi golanesti total lipsite de fair play scarbeste amatorul de pierdere de timp si de bani adioca spectatorul de fotbal cu atat mai mult pe fostii stelisti obisnuiti de bine de rau cu gloria sportiva,cu o echipa de legenda care nu se deda la astfel de tertipuri cand vede ca pe teren a pierdut...Eu NU cred ca FCSB va mai umple vreodata un stadion dupa rusinea cu Hagi.

Alexandru Chis (24 comentarii)  •  14 iunie 2017, 17:26

Oare Academia lui Hagi nu este tot o afacere? De ce toti comentatorii sportivi evita acest subiect? Adevarul este ca nimeni nu da cu pietre intr-un pom in acre se agata Herea, Constantin sau alti "elefanti albi" cu care "Marele Rege" vrea sa defileze in Europa. Ca Viitorul - chiar daca si-a fardat sigla juvenila - va fi ciuca batailor in Europa, nu este niciun secret. Si, atunci, de unde puncte in dreptul echipelor de club din tara nostra? Pai probil ca tot de la "Steua lui Dica"!

Carol K (264 comentarii)  •  14 iunie 2017, 18:36

Chis iar bati campii...M-am saturat sa-ti explic cred ca nu te duce capul.Hagi isi aduce exact jucatorii de care are nevoie ca sa-i inlocuiasca pe cei care-i cumpara Becali...Nu ca Academia n-ar produce asa cum spui dar daca Becali ii vrea cu disperare ...asta este situatia....Ia 3,5 milioane si nu da nimic la achizitii....Asta e afacere.Hagi si-a pus gaj hotelul si stadionul ca sa poata tine Academia.Asta e o afcere cinstita,nu e una golaneasca facuta cu Statul e chiar una facuta pe banii lui...Ce va face in Europa nu e treaba ta...Becali ce mare smecherie a facut in UCL ? Ciuca batailor in vazul tuturor tot asa,pe multi bani in transferuri si nimic produs la club.Pricepi ?

mg (71 comentarii)  •  14 iunie 2017, 19:11

Cei care'au umplut tribunele pe vremuri, la meciurile Stelei, n'au făcut-o de dragul ministrului apărării naţionale sau al comandantului suprem. Au făcut-o pentru succesele echipei de fotbal şi mai ales pentru jocul etalat. Lucrul ăsta e valabil în continuare, nu trebuie să-ţi placă Gigi sau meme ca să fii fanul Stelei. Sau altfel, poate să-ţi placă Lăcă

mg (71 comentarii)  •  14 iunie 2017, 20:03

..da' dacă pierzi cu Adunaţii Vaideeni, îl laşi cu Talpan cu tot..

Uglydwarffy (3 comentarii)  •  14 iunie 2017, 21:28

@mg În ultimii ani au apărut cei dedicați culorilor.

JFM (126 comentarii)  •  15 iunie 2017, 9:21

Dica nu are ce face,trebuie sa-l accepte pe Becali asa cum este .Ar fi pacat sa-l judece lumea ca s-a dus sa duca tava la Steaua....Daca jocul va fi unul complet schimbat fata de cel obosit,prafuit,enervant imprimat de Reghe in acest mandat lumea va realiza ca este meritul lui si daca acest joc aerisit asa cum juca Steaua pe vremuri va aduce si rezultate atunci si Becali va inceta sa se bage sau amestecul lui va fi unul formal,sa pozeze in "priceputul de serviciu" al fotbalului mioritic.

mg (71 comentarii)  •  15 iunie 2017, 12:17